Spong wil Suriname aanklagen bij aannemen amnestiewet

45

Advocaat Gerard Spong gaat de staat en het parlement van Suriname aanklagen als de amnestiewet wordt aangenomen. Volgens Spong is de wet in strijd met de grondwet van Suriname en druist het in tegen het internationaal recht. Dat liet hij vrijdag weten bij Pauw & Witteman meldt het ANP.

De initiatiefnemers van de wet willen dat alle betrokkenen bij de Decembermoorden in 1982, dus ook president Desi Bouterse, niet zullen worden vervolgd. Volgens de indieners van de wet heeft Suriname rust en stabiliteit nodig.

Spong is oud-adviseur van de Surinaamse regering over de Decembermoorden. Het parlement zou de wet vandaag behandelen. Dat ging echter niet door, omdat er niet voldoende parlementsleden aanwezig zouden zijn geweest.

Bekijk de aflevering van Pauw & Witteman:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Quorum!

  Een mooi woord voor totaalaanwezigen. Dit geeft aan dat er langzaam brokkeling komt in de ooit zo hechte coupe-groepies.
  Jenny is zo’n verstandig mens; die zal binnenkort ook afhaken. Doordrukken van deze amnestywet zal nooit plaats vinden omdat de echte waarheid de leugen zal achterhalen en de regering zal vallen.
  Nieuwe verkiezingen voorbereiden nadat een heus Zaken Kabinet de boel op orde heeft gezet.


  Maak melding

 2. Spons moet naar Su gaan dan weet hij hoe warm het daar is, maar om hier te zitten lummelen om 8dec. te doen herleven is dom en achterlijk.
  Wie wil zijn land kapot maken(vooral om enkele boeven die nu dood zijn)

  KIJK AMNESTIE IS DE BESTE OPLOSSING niks meer en ook niks minder……..BIG UP Su. incl. Pres.


  Maak melding

 3. Laat het goed tot je door dringen! Wat de heer Spong als jurist ,over deze kwestie te zeggen heeft.Vooral aan de makke lammtjes van NDP en tegen de betweterige Surinamers zou ik zeggen knoopt het goed in je oren !

  Bouterse & consorten staan juridisch heel zwak !

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel Wijsheid!)


  Maak melding

 4. Kan Suriname zelf haar eigen staat niet aanklagen?

  Is wat netter dan wanneer Bakra Kondre dit voor hun moet doen…

  Overigens typerend dat er idd. geen quorum was. Is dit omdat het geen hond nog wat interesseert, of omdat het een stil protest is en mensen liever wegblijven dan stelling nemen?


  Maak melding

 5. Tja niemand neemt Spong meer serieus.
  Spong, de openbare schennispleger die onlangs nog een geweldig pak rammel kreeg van Moszkowicz.
  Vreemd genoeg heeft niemand deze viespeuk ooit gehoord over de rol van o.a. Pronk en het feit dat de dossierstukken in Nederland over eerst de steun aan een militaire coup en vervolgens de financiering van terreur door het JC weer in de doofpot zijn gestopt.
  Dezelfde naaktlopen hoorden we onlongs ook niet toen bleek dat Nederland bewust de genocide op meer dan honderdduizend Indonesiers gedurende de politionele acties in de doofpot heeft gestopt. Deze moordenaars die hele dorpen met vrouwen en kinderen hebben geexecuteerd zijn sterker nog onderscheiden en paraderen jaarlijks door Den Haag in plaats van dat de wegens oorlogsmisdaden worden vervolgd en opgesloten. Ja hetzelfde Den Haag van het internationale gerechtshof dat wel graag niet-Westerse oorlogsmisdadigers vervolgt en Suriname maant, maar nog nooit een Amrikaan, Nederlander of andere Westerling heeft vervolgd voor het uitroeien van miljoenen burgers wereldwijd….


  Maak melding

 6. Mars,
  Wij zijn hier bezig met serieuze zaken dus wat spong doet in zijn prive leven interesseert mij geen moer.Spong maakt gebruik van nationale en internationale regels en recht om Suriname aan te klagen en dat is een nobele gedachte die alleen door domme achterlijke idioten als jou tegen kunnen spreken.


  Maak melding

 7. Een simpele vraag aan al de aanhangers van de NDP en DDB. Waarom is er altijd een quorum probleem in het Parlement ondanks zo een ruime meerderheid van 36 zetels? Verder, waarom hanteert Simons het vorig stelsel niet meer dat gebasserd was op het aantal handtekeningen op de presentielijst? Dat was toch haar standpunt toen ze in de oppositie was? “Ik kan zelf met 14 mensen de vergadering openen,” zei ze onlangs tegen een journalist.


  Maak melding

 8. Voor het eerst had bout geen vleiende woorden op een podium.Het enigste dat er uit kwam was voedsel prijzen.VERDER KWAM HIJ NIET op het plein.
  Voor mij mag mr.Spong meer dan alleen een klacht indienen,als de amnestie toch doorgedrukt wordt.Dan kan behalve dat bout zich vrij pleit ook steeds een nieuwe wet indien om zijn voordeel uit te halen.
  Intussen weten we wie de tekenaars van het presentie lijst waren en duidelijk de bukkende functie vervullen voor bout en de zijnen.Politiek zijn deze afgeschreven.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Vele niet moordenaargezinden schamen zich voor deze moordpresident. De oliedomme aanhangers echter krijsen in koor stree de foe stree di di bri na oeng fesi mang, misleidt door de twee valse na dedesma partij apostelen. bekeert u tot de duivel en vrede,rust en voorspoed zullen uw erfdeel zijn. Wat een jokers.


  Maak melding

 10. Helemaal niet on-contituoneel.
  Het beslaat juist de grondwet.

  Het detrimente hiervan is dat Suriname’s ontwikkeling gestagneerd wordt.

  ontwikkeling en welvaart wat vene en cornuiten niet kon brengen,brengt President bouterse.

  Ik heb spong al eerder gezegd;dat hij op Saramacca een haitiaanse VOODOO priest moet gaan bezweren om opheldering te krijgen,en om heilige toekomst voorspellingen te horen!

  rot op!!!!


  Maak melding

 11. De NDP groupies raken in de paniek. het net sluit zich om hun grote fuhrer.

  Let op niveau van deze NDP kakkerlakken zoals:
  Marbonzu: “Wie wil zijn land kapot maken(vooral om enkele boeven die nu dood zijn)”

  Alleen om dit soort gajes de mond te snoeren moet Bouterse achter de tralies. En let op: de wereld kijkt toe.


  Maak melding

 12. Zijne Excellentie DD.Bouterse blijft president wat er ook gebeurd . De criminele samen-zweders maken geen kans om hem van de troon te stoten . Ik weet 100% dat hij meer uithoudings-vermogen heeft dan menigeen . Van zijn aanhang krijgt hij de onvoorwaardelijke steun om de hyenas die azen op de rijkdommen van suriname te weren . Buitenlandse organisatie beslissen niets meer in suriname . Wij bepalen op een democratische wijze onze eigen koers . Wat willen de buitenlanse organisaties komen vertellen in Suriname , wanneer zij zelf voor de gemaakt banaen afspraken niet kunnen betalen . Het lijkt meer op een papieren tijger .


  Maak melding

 13. het zou goed zijn als bout wordt gestraft ja, want a no ju ben gi den man libi, dus je had het ze niet kunnen ontnemen. wanneer spong su zal aanklagen moet hij nederland ook aanklagen voor het feit dat den haag er voor zorg heeft gedragen dat de feiten rondom de jaren ’80 voor 60 jaren zijn verzegeld. misschien heeft spong een vinger in de pap zoals hij die jongetjes in zijn bed had. hahaha. als spong zichzelf, de roomskatholieke kerek met inbegrip van wilhelmus de bekker, patr choennie. kross en pater vigelandzoon eerst bij de rechtbank aanmeleden voor wat ze die kleine jongetjes hebben aangedaan mogen ze reageren op zaken die suriname betreffen.


  Maak melding

 14. @ TTheo en dpart,
  Rustige aan mi boi no bruya.
  Probeer de feiten onder ogen te zien mi boi we hebben niets aan die domme achterlijke paarse speculatie van jullie.
  TTheo Amerika heeft via zijn ambassadeur in Suriname al gereageerd. Big brother is watching you.


  Maak melding

 15. De Waarheid en de Gerechtigheid zullen spoedig de ware aard van deze moordenaars en hun rijke poepvliegen en parasieten openlijk weergeven. De hele wereld zal getuige zijn alsook de 1.000xolie xolie xoliedomme aanhangers dat er een ware God bestaat die het leven dat Hij elk mens geeft, door moordenaars wordt ontnomen, zal straffen. Ze ontlopen hun straffen niet, net zoals de dood. En geen enkele macht,kracht noch ndpwet, noch valse ndp apostelen en valse ndp profeten zullen bij machte en bij krachte zijn deze Waarheid en deze Gerechtigheid tegen te houden. Geen sterfelijk mens. Ook de ndptovenaars niet.

  Let op……er komen zeer woelige tijden….zeven maal erger dan jaren tachtig.


  Maak melding

 16. @ Wikileaks,

  Vreemd dat jij vind dat de ene persoon wel van het nationale recht gebruik mag maken en de ander niet. Bij deze ben jij dus ontmaskerd als fascist. Hitler vond net als jou ook dat sommige mensen untermenschen waren…


  Maak melding

 17. Daar hebben we Spong weer. Een zuur kijkend mannetje met weinig testosteron. Spong heeft meestal een grote mond maar speelt uiteindelijk helemaal niets klaar. Spong zou er persoonlijk voor zorgen dat de rechtsextremistische haatzaaier Wilders zwaar aangepakt zou worden en het resultaat is inmiddels bekend. Spong is toen zwaar bedreigd door de Wilders-aanhang en vele witte Calimerostanen mogen de man helemaal niet. Wel wordt redimusu Spong in Calimerostan vaak gebruikt als joker zodra het zijn witte baasjes uitkomt. Spong is dus weer de zoveelste koloniaal geconditioneerde Dombo die in dit geval nogal publiciteitsgeil is. Spong heeft in Suriname helemaal niets te vertellen en de onzin die de man in Calimerostan uitkraamt mogen ze daar wel interessant vinden, maar uiteindelijk zal onze Spongetje elders geen deuk in een pakje boter kunnen slaan. Spong doet er goed aan zuur te blijven kijken en misschien nog een poging wagen om Führer Wilders voor schut te zetten. Spong beweert Suriname te willen aanklagen bij het aannemen van een amnestiewet. Dat klinkt natuurlijk ambitieus maar Spong zal dan Rechter, Advocaat en Officier van justitie tegelijkertijd moeten spelen. Ik denk dat ze in Korea nog steeds klonen op verzoek. Wat een belachelijke man die Spong!


  Maak melding

 18. Zelfs de nazi´s worden nog vervolgd, waarom deze moordenaars niet. Er zal nooit rust zijn eer er geen gerechtigheid komt voor de nabestaanden van de slachtoffers

  Dus hoe kunnen de indieners van de wet nou zeggen dat Suriname rust en stabiliteit heeft als deze onzin allemaal door gaat. Zucht zucht zucht, wanneer is Zuid-Amerika crimineel vrij in de politiek.


  Maak melding

 19. Wat een president, die op een podium o.m. zegt: die man(Roozendaal) is jaloers omdat ik meer meiden etc. had. Je kan zien wat het niveau van deze moordenaar-president is! Wat een lafaard en pajongwaaier is die HOOGHART die nu, omdat hij van deze criminele regering profiteert, totaal anders kraait. Wat een principeloos mens is dat. Dit had ik nooit van hem verwacht. Hiermee heeft hij zijn eigen glazen(als hij die nog heeft) stukgeslagen.


  Maak melding

 20. Mars ,
  Yu don kaw.
  Iedere mensen heeft in deze moderne tijd het recht om gebruik te maken van het recht, wat voor misdaad hij of zij gepleegd heeft. Het Neurenberg proces is een goed voorbeeld. Het is wat anders als je jou tegenstanders het recht hebt ontnomen op een eerlijk proces en ze zonder enige vorm van proces martelt en daarna executeert.
  En nu komt het Mars dat zelfde recht wat Bouterse zijn slachtoffers heeft ontnomen misbruikt hij nu om uit de gevangenis te blijven. Spong geeft duidelijk aan dat het voornemens van massamoordenaar Bouterse om een amnestie wet aan te nemen in strijd is met internationale regels die Suriname heeft ondertekend.
  Mars jou argumenten zijn te zwak en te dom om met mij in discussie te gaan sorry.


  Maak melding

 21. waarom worden de nederlanders nooit vervold met wat ze in het verleden hebben gedaan dat waren echte wreedt heden niet een pardon dus spong rot op en lik die bakras hun kont maar kloot zak


  Maak melding

 22. anna_Zoeloe: Je bekende tactiek. In plaats van in te gaan op de beschuldigingen aan het adres van jou moordenaar president ga je weer lopen zeiken Nederland.

  Zo voorspel an boring….


  Maak melding

 23. Dhr Spong zal zijn aanklacht indienen in opdracht van de nabestaanden en dat mag.
  Velen hebben Nederlandse advocaten betaald om zich te verdedigen.

  Herinnert u zich deze nog: Brammetje en bout in de discotheek
  http://www.youtube.com/watch?v=qL5pFhtP

  De Nederlandse advocaat Mosco toen de verdediger van bout.
  waarvoor weet ik niet meer, te veel criminele daden om op te noemen.

  Vandaag verbied Brammetje de media om deze beelden te vertonen, omdat hij niet geassocieerd wil worden met bout, zgn zijn de beelden verdraaid.

  Hr. Spong, laat het recht zegevieren.


  Maak melding

 24. ANNA_z is jaloers op spong omdat hij jaren achtereen de beste strafpleiter is geweest van Nederland.
  En ja de zaak Wilders heeft hij verloren, dat had ik ook kunnen voorspellen, want anders dan DDB en zijn struikrovers heeft Wilders geen veroordelingen op zijn c.v. staan,en van zijn denkwijze mag men alles vinden, maar daarom leven we in een democratie.En tegen de staat Sur. heeft Spong een ijzersterke zaak als de amnestiewet doorgedrukt word.Spong kan rustig achterover gaan zitten leunen en 1 van zijn eerstejaars stagiaires internationaal recht op de zaak zetten , en die word glansrijk gewonnen.


  Maak melding

 25. @W. Whome

  Je maakt zo’n desperate indruk de laatste tijd. Je fantaseert er lustig op los en plaatst zelfs links naar vermeende afbeeldingen van mij. Dat vind ik wel erg triest hoor. Ik zou zeggen, beste kameraad blijf rustig en probeer niet de realiteit van de werkelijkheid te ontlopen. Ik bent het nooit met je eens maar als Surinamer zijnde begin ik me toch wel ernstig zorgen om je te maken. Probeer de dingen in de juiste context te blijven zien en laat je niet verleiden tot een fantasiewereld en verwrongen denkbeelden. Ik wens je het beste.

  Krakti brada/sisa!!!!!!! 😉


  Maak melding

 26. quorum, quotom om sqrotum maakt niet uit wat.
  Deze wet kan nooit goedgekeurd worden democratisch.
  Alleen in afrikaanse landen kan dit maar niet in beschaafde landen. Maar sommige willen van suriname een afrikaans land maken.


  Maak melding

 27. Ik wil logisch proberen te zijn. Als je wilt bouwen dan moet de grond waarop dit gebeurt toch eerst schoongemaakt zijn? Hoe kan je een land opbouwen als niet eerst de meest recente gebeurtenissen zijn opgelost?
  Structureel werken kan niet als je dat bovenop de puinhopen doet die je eerst heb achtergelaten. In dit geval is dat grond waar bloed op heeft gevloeid. Dat moet schoongemaakt worden. En dat krijg je niet door te doen alsof er niets gebeurd is.
  en om steeds te vergelijken wat andere landen wel hebben gedaan, betekent niet dat we dat in Suriname ook zo moeten doen. We hebben te veel wijsheid van verschillende culturen in ons land die dit allemaal laten zien. We hebben de waarden en normen uit zoveel verschillende werelddelen in ons land vertegenwoordigd.
  Hier moeten we gebruik van maken. Recht en Waarheid dat maakt vrij!!!


  Maak melding

 28. @anna_z

  “…beste kameraad blijf rustig en probeer niet de realiteit van de werkelijkheid te ontlopen.”

  Is dat een tautologie uit het Zoeloe? Is de ‘realiteit van de werkelijkheid’ de goddelijke waarheid, of de kletspraat van een zwakzinnige Bouta vereerder?


  Maak melding

 29. @Lasede_Bouta

  Beste Lasede_Bouta alias het verloren hoofd dat graag als Baas had willen zijn,
  Je wilt dus ontzettend graag discusseren. Weleens van quantumfysica gehoord? Er kunnen meerdere werkelijkheden naast elkaar bestaan en ze kunnen voor elke willekeurige toeschouwer reëel zijn of niet. Maar ik denk niet dat welke zwakzinnige dan ook, ook jij niet, in staat is dat te begrijpen. Tenzij je natuurlijk onderdeel uitmaakt van de verzameling der goddelijke zwakbegaafden.


  Maak melding

 30. Meneer Spong, ik daag u uit een proces te beginnen tegen de Nederlandse staat voor het vrijgeven van het dossier Suriname dat nu voor 60 jaar aan de waarheid wordt onttrokken. Als u dat doet bent u waarachtig oprecht bezig, maar ja, dat past natuurlijk niet in uw straatje, wanmt wie weet wat we dan nog van u komen te weten. Hebt u ook Surinaams bloed aan uw handen?


  Maak melding

 31. @anna_z

  “Beste Lasede_Bouta alias het verloren hoofd dat graag als Baas had willen zijn,
  Je wilt dus ontzettend graag discusseren. Weleens van quantumfysica gehoord? Er kunnen meerdere werkelijkheden naast elkaar bestaan en ze kunnen voor elke willekeurige toeschouwer reëel zijn of niet. Maar ik denk niet dat welke zwakzinnige dan ook, ook jij niet, in staat is dat te begrijpen. Tenzij je natuurlijk onderdeel uitmaakt van de verzameling der goddelijke zwakbegaafden.”

  Allereerst hebben we het hier niet over de quantumfysica. Wel staan de misdaden tegen de menselijkheid die jouw ‘knuffelbeer’ heeft begaan, centraal.

  Ten tweede maak jij een grammaticale fout die met de term tautologie wordt omschreven. ‘De realiteit van de werkelijkheid’ is zeker de werkelijkheid in het kwadraat. Als ik een voorwerp de lucht ingooi, dan zal deze door de zwaartekracht weer naar beneden vallen, en niet gaan zweven. Er is dus maar een werkelijkheid. Bovendien drukt jouw onzinnige omschrijving ‘de realiteit van de werkelijkheid’ geen meerdere, maar slechts jouw ‘goddelijke’ werkelijkheid uit. De quantumfysica beschrijft slechts een werkelijkheid, anders hadden we het niet over WETENSCHAP maar over het GEZWETS van Anna_Zwetser!


  Maak melding

 32. Mr. Spong ik ben absoluut met je eens op een punt na!! en dat is dat er de hoogste boom in Suriname gezocht moet worden voor de daders bij gebleke en bewezen moordernaars om hen zonder enige pardon op te hangen!!!

  Geen excuus maar de hoogste Mahonyboom!!!


  Maak melding

 33. Waarom toch Surinamers dit Surinamers dat Nederlanders dit Nederlanders dat, de slaventijd en koloniale tijdperk is al geschiedenis dames en heren? Een beetje dom, sorry hoor. Ik hoop niet dat de geplaatste reacties over het algemeen door Negers, Boeroes, Hindostanen, Indianen, Javanen, Chinezen, Libanezen en ga zo maar geplaatst worden. Dan zou ik zeggen, “de” Surinamer is gemaakt om een trots volk te zijn, zie religien (naast elkaar leven) en vele andere mengelingen die onderdeel zijn van deze cultuur! Een heel divers volk met de meest uiteenlopende etnische groeperingen. Uniek in de wereld!


  Maak melding

 34. Ik ben het volkomen eens met degene die : een spin …..dom gehouden. waarom vragen die dommme nederlanders niet aan Nederland wat hun aandeel is geweest,volgens ze die verhalen wel. Waarom onderzoek Spong zelfs niet waarom Nederland geheimhouding heeft voor 60 jaren.Jullie zijn echt idioten bij elkaar ,die domme zogenaamde surinaamse nederlanders. Wat was Nederland en Amerika hun plan in 1982 ? Waarom hebben ze Brunswijk daarna bet, dit zijn die vragen. Laat Spong al deze zaken onderzoeken. Nederland zou de laatste moeten zijn die hun mond hierover open maakt, zie slavernij,geschiedenis Indonesie,zie nu wat er allemaal met die westerse landen nu gebeurt, ze worden allemaal gestraft. Als Bouta bepaalde handelingen heeft gepleegd,dan wordt hij ook gestraft,hier op aarde gaan je boeten,nergens anders.


  Maak melding

 35. Spong hou je bezig met andere zaken, we hebben jou niet nodig om voor ons te pleiten die bakras frustreren je hou je daarmee bezig k kruipers.


  Maak melding

 36. Suriname melkkoe van Nederland en Suriname óók binnenkort nog meer de melkkoe van de communistische grootmacht China die Suriname helemaal gaan leeg melken natuurlijk, ze zijn al een tijde aan het melken daar niet van, zie aanleg wegen door het binnenland van diverse Zuid Amerikaanse landen en diverse Afrikaanse landen. Allemaal in landen waar mensen niet bepaald goed geschoold zijn anders waren ze wel in opstand gekomen. Zo worden indiaanse jongeren, die een eigen stuk land hebben voor een paar centjes omgekocht, zodat de Chinese regering hun monopoly positie alleen maar kunnen uitbreiden. Vieze regering laat vieze regering toe een land zoals Suriname eens flink uit te melken..


  Maak melding

 37. Iedereen die denkt OPPERMACHTIG te zijn en straffeloos kan stelen, martelen en moorden is zo dom als het achtereind van een ezel! Al Diegenen die dan weer het achtereind can zo’n “oppermachtige” moordenaar likken, daar bestaat geen predikaat voor. Niemand, maar dan ook niemand ontkomt aan de natuurtijke wetmatigheid van NIVELLERING! DDB zal eindigen als een vieze stinkende hond in de smerigste riool! Denk aan het einde van Khadaffi!


  Maak melding

 38. Gerard, wat ben je aan het doen man, dja jo tang toch
  Sai je weer joe ede nanga Sranang. Wat denk je te bereiken met het gedoe van jou. Neks ne broko brada.

  Wakti en loekoe sai kong, joe e hoop dat baas o broko eng neki, a kang, maar het kan ook anders uitpakken, en dan ga jij je tanden laten zien.

  Succes nee Suczeven Gerard, ik check je.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 39. ik heb vele afkrakende reacties gelezen van ned.surinamers over het land suriname en de president die door het volk gekozen is.bouterse wordt met dit alles gevet mest. ik had jaren gehoopt dat er een eind kwam aan de december kwestie. het is stil staan bij een punt en dat is geen vooruit gang voor het land met alle respect aan de nabestaanden. suriname moet verder. en de mensen die hier wonen en een grote mond hebben over het land moeten naar su om zich daar te uiten.dhr spong moet zwijgen en hier zijn werk doen. het beste wat spong kan doen is een boek schrijven over zijn geaardheid dan over de december moorden te praten. juist de genen die in ned. wonen en zullen sterven hebben een grote mond over su.ze gaan nooit meer nr su : ding musu tapu ding boka. su moet voor uit


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.