Ex-president Venetiaan: “Democratie misbruikt”

30

PARAMARIBO, 24 mrt – “De democratie wordt misbruikt.” Dit vindt ex-president en parlementariër Ronald Venetiaan van het hele circus rond amnestie. Alles wat ook maar een vleugje democratie meedraagt, wordt door de machthebbers ingezet. Het parlement is ongewild een historische rol toebedeeld in het vrijwaren van mensenrechtenschenders. Het lijkt de jaren tachtig all over.

Een regelrechte herhaling van het scenario van vijfentwintig februari 1980. Met een enkel verschil. “Deze keer gebeurt het niet met wapens, maar wordt er misbruik gemaakt van de meerderheid van de coalitie. De aanpak is precies dezelfde”, zegt Venetiaan tegenover de Ware Tijd. Het parlement wordt tot speelbal gemaakt van de machthebbers. Dat is niet alleen onverantwoordelijk, maar riekt ook naar “antidemocratie en dictatuur.”

Toch blijft de vraag wat de rol is van coalitiepartners buiten Desi Bouterse’s Mega Combinatie. Die zullen uiteindelijk de doorslag moeten geven. De Mega Combinatie alleen beschikt niet over voldoende parlementszetels om een amnestieregeling door te drukken. Volgens Ronnie Brunswijk, leider van coalitiepartner A Combinatie, ligt het meedoen voor de hand. “Wij wisten dat acht december 1982 vroeg of laat zou meespelen”, zegt Brunswijk. Hij zegt geen tegenstander te zijn van amnestie.

Bekijk ook:

30 REACTIES

 1. Een aantal Latijnsamerikaanse mensenrechtenorganisaties hebben hun bezorgheid geuit over het aannemen van een amnestiewet in Suriname. De organisaties deden dat in een brief gericht aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons.

  Als reden voor de brief van 23 maart jl wordt gesproken ’to express our deep concern’ over de dreigende aanpassing van de amnestiewet. Ondertekenaars zijn lid van de ‘Coalition for the International Criminal Court’ dus het Internationaal Strafhof in Den Haag. .

  De auteurs wijzen er op dat Suriname zich vanaf 1987 gecommitteerd heeft aan de Inter-Amerikaanse Conventie van Mensenrechten die onder jurisdictie valt van het Inter-Amerikaanse Strafhof. .
  En dan het commentaar van onze NDP-propgagandist TTheo die werkelijk op alle forums bij gebrek aan zinnige tijdsbesteding zijn grote leider aan het verdedigen is:

  “Suriname moet lak hebben aan deze organisatie , en dat zal zeker gebeuren .Mugabe heeft honderd procent gelijk , oneigend de bezittingen van de criminele bende en racisten , dat vroeger ten kostte van het zwarte volk gronden hebben ingepikt . Je moet dan de honden horen blaffen , onder kruipsen dat ze zijn . DD Bouterse u bent aan de macht . Ge bruikt uw macht zonder te vrezen voor die schijtbakken van een mensen rechten organisatie .


  Maak melding

 2. venetiaan kom eens eerlijk vertellen hoe je henk aron ben gaan bedelen om je weer tot minister van onderwijs te maken na de verkiezingen van ’87. daarna na ’90 hoe je af wilde van aron, en je oh zo blij was toen hoj strief. jij ben de grootste hypocriet in suriname. henk had spijt dat hij jou tot voorie van de partij heeft gemaakt. om jou heeft de nps de genade slag gehad in 2010. tun je president was mocht je n iemand de hand chudden. nadat je pres af was wilde je ineens een ieder’s hand schudden. racistische hyopcriet dat je bent.


  Maak melding

 3. Iedereen die de moordenaar Bouterse helpt om zijn straf te ontlopen is mijn ogen even immoreel als Bouterse zelf.

  Kijk maar naar Misiekaba en Bouva, in 3 dagen zijn zij plotseling veranderd van oprechte Surinamers in mensen die het onrecht in Suriname toejuichen.


  Maak melding

 4. Ronald baja, waar kom jij ineens vandaan, of denk je
  als er wat gebeurt ben ik back in town. Nee toch, maar goed je geeft je mening, mag, voor de rest geniet ervan
  no spang, en denk erom, geen gekke doen, ok dan

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 5. Dit is huichel waarmee hij nu bezig is.
  Hij is de bron van dit alles.
  Dus vraag hem om zijn mond dicht te houden.
  Want hij weet alleen bij oorlog komt deze bejaarde man aan de macht.

  Vniksaan doe ons een lol en doe dicht jouw mond want a adem no smeer boeng.


  Maak melding

 6. We hebben het nu niet over Henk Arron maar over die narcistische massamoordenaar die zich president van Suriname noemt.
  Bouterse heeft zijn strijdmakker van het eerste uur vermoord in zijn cel Roy Horb.
  dPart jou president is machtswellusteling die zijn eigen blood brother vermoord voor macht.


  Maak melding

 7. hey brunswijk telt voor jou dan helemaal niet wat er is gebeurt vele mensen van jou dood ben ze al vergeten je weet wat en hoe bouterse is jonge trek je terug en vertel het surinaamse volk wat jij weet van vroeger rozendaal is de man met ballen hij is niet bang ik ben trots op hem hij ziet in wat hij fout heeft gedaan en is niet bang en jij brunswijk telt voor jou alleen maar geld of zit er meer achter


  Maak melding

 8. Het is de moeite niet waard te lezen wat deze Baviaan te zeggen heeft!

  Zie mijn “bejaarde oma reactie aan de nederlandse kant van het nieuws!!


  Maak melding

 9. Dankzij Vene en co die ruim tien jaren de tijd had is dit land hard op weg te verworden een moordenaarsstaat. Hij was gewaarschuwd niet samen te werken met Lon en Salam, maar machtzucht, Koppigheid en achterlijkheid van front en co, is dit gevolg.


  Maak melding

 10. Overigens ,al deze internationale bewegingen en Surinaamse bewegingen lopen voor hun beurt. Door nu al in te spelen door het uiten van hen bezorgdheid tonen ze daarmee aan dat ze bevooroordeeld zijn. Ze mogen niet de link maken tussen een amnestievoorstel en het strafproces. Juist omdat het twee afzonderlijke processen dienen te zijn. Het ligt in het verlengde het strafproces te koppelen aan de amnestie aanname ,of omgekeerd, doch juist vanwege de trias politica ,mag men dat verband niet leggen. Anders gezegd ,vul andere variabelen in en stel dat er dertig jaar geleden schendingen zijn gepleegd. Stel dat er geen strafproces op gang gekomen zou zijn ,maar dat er een bepaalde maatschappelijke onrust heerst vanwege dertig jaar geleden. Ook dan kon er amnestie verleend worden zonder dat er überhaupt sprake geweest is van een strafproces. Het feit dus dat er nu een strafproces aan de gang is ,doet daar geen afbreuk aan.


  Maak melding

 11. Niet alleen de democratie maar al die oliedomme aanhangers worden misbruikt. Ma kut……hahahahahahahahahahahahaahahahha…deterministhad velen gewaarschuwd goed na te denken over het gevolg dat zou komen ( back to the eigthies)als men stemt op onberechte moordenaars,drug-wapenhandelaars en mensenrechtenschenders.

  A fout na neks krijsen steeds minder wordende oliedomme aanhangers…….a fout na neks krijst winstje wirthtje driftig…..wat een bende toch al die ndpers. Gewoon moordenaarsbende, geen wonder de steeds stijgende misdaad.


  Maak melding

 12. Alsof dat nu pas duidelijk is!
  Bij de verkiezing van Bouterse 2jaar geleden was al duidelijk dat het zou gaan gebeuren!
  Ik heb die man geen seconde vertrouwd!


  Maak melding

 13. Heel Europa heeft Calimerostan ondanks op de vingers getikt vanwege het discriminerende Polen-meldpunt. De Calimerostaanse premier Rutte en zijn extreemrechtse gedoogpartner gaven geen krimp. Calimerostan trekt zich dus weinig aan van kritiek uit het buitenland. Als Calimerostanen kritiek leveren op de binnenlandse aangelegenheden van Suriname dan schiet mij dan ook onmiddellijk het begrip hypocriet te binnen. Suriname doet wat het dient te doen en het buitenland zal ons worst wezen. Redimusu’s als Venetiaan nemen we zeker niet serieus meer. Die man heeft meer dan wie ook heel veel vernield in Suriname. Venetiaan is persoonlijk verantwoordelijk voor het krimpen van ons Surinaams grondgebied en deze man zal natuurlijk altijd het buitenland naar de mond blijven praten. Ik kan op geen enkele manier het begrip democratie koppelen aan Venetiaan. Amnestie is de enige mogelijkheid voor rust en vrede in Suriname en het gaat er niet om wat het buitenland wil, maar wat Suriname wil.


  Maak melding

 14. Wat ik niet begrijp is dat iedereen aan het klagen is,maar waarom heeft het overgroote deel van sur. toen voor de ndp gekozen bij de verkiezingen.
  Als jullie snappen wat ik bedoel.
  Als er ook mensen zijn die voor het gerecht verschijnen moeten zijn het ook brunswijk en soemita die nooit berecht zijn voor de misdaden die zij begaan hebben in het verleden, en nog vele anderen.
  sur. is een grote beerput vol ellende.
  Je kunt alleen maar met schande over suriname praten.


  Maak melding

 15. Dat de democratie miosbruikt wordt weten we allang en we kennen de misbruikers hiervan ook niet anders.Maar wat ik zo goed vind is dat het net zich sluit om de grote bek van de grootste kwal in Su nml DiDiBrie.Ai jajai a pa broeja wat schopt dat ding om zich heen als Rozie in de buurt van de DiBrie zou zijn Rozie e dede direct.Any way Rozie bedankt voor het open doen van je mond.Je krijgt zeker je straf,maarik ben blij dat aan jou niet gevraagd kan worden als je daar was,want ie bing dape zeker.Waka boeng Rozie if oeng no mit moro.
  Odiiiiiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 16. Freddie: Kijk naar de reactie van paarse Anna_z. Daaruit blijkt dat het overgrote deel van de NDP-kiezers nog in het spiegeltjes-en-kraaltjes-tijdperk leeft. DEMAGOGIE dus. Men wilde na drie periodes-Venetiaan wel eens wat anders. En als er dan iemand in de berm allerlei beloftes doet (waarvan hij weet dat hij ze niet kan waarmaken), dan is het bij het stemvee al genoeg. Niet iedere verandering is een verbetering, zo is nu gebleken. Maar dat tekent het intelligentieniveau van de gemiddelde NDP-er.

  Anna_z: Daar kom je nog wel achter. Zolang 100% van de leningen van Suriname uit het buitenland komen, heeft datzelfde buitenland een grote vinger in de pap.
  Het Oosteuropeanen-meldpunt (verderfelijk en verfoeilijk), is opgezet door de PVV zelf. Overigens is de PVV geen partij, maar een clubje dat achter 1 man aanrent, en die heeft het volledige mandaat gekregen. Ik zie in de structuur van de PVV een overeenkomst met de NDP. Dictatoriale trekjes.
  De Nederlandse regering heeft informeel afstand genomen van het meldpunt. Dat zij door de Europese Unie wordt aangesproken is politiek gezien correct. Maar ook is het correct dat de Nederlandse regering daar niet op reageert.
  Jouw vergelijking tussen het meldpunt en de huidige discussie over de aanpassing van de amnestiewet gaat volkomen mank. Of het moet zijn dat je vriendje Wilders net als je vriendje Bouta de stop om hun nek al voelen. Mind you: bij de volgende verkiezingen is er geen PVV meer…


  Maak melding

 17. De hele economie van Z.Afrika was in handen van de blanken.En dan kon je niet alle blanken opsluiten.Als je ze opsloot,donderde de hele economie in elkaar omdat de zwarten niet geleerd hadden om het land draaiende te houden.Daarom kozen ze voor een waarheids commissie en alleen de aller ergste schenders gingen de bak in.+/- 7000.

  In Sur.zijn de mensen die beschuldigd zijn van mensen rechten schending niet onvervangbaar.Als de rechter ze schuldig vindt dan moeten ze gewoon de gevangenis in.Als je gezondigd hebt tegen algemeen heersende wetten,dan moet je ook boeten.In dit geval is de kans groot van herhaling en een beetje repressie helpt ook.

  Dan moet er ook overwogen worden om schadeloos stelling toe te kennen aan de nabestaanden.Gehaald uit het vermogen van de veroordeelden.Want toen ze hun daden pleegden,waren ze nog berooide snuivers.
  We kunnen altijd kijken naar de Moiwana arrest.

  Cobie.


  Maak melding

 18. Toen het Front amnestie verleende aan de daders van de binnenlandse oorlog hebben zij het Surinaamse volk om raad gevraagd ? Hebben zij zoals nu consultaties gehouden? Iedereen die in die tijd in het oosten van het land woonde kent wel iemand die gedood werd door de militairen of het Jungle commando. De emotionele en psychische gevolgen van deze moorden en de oorlog zijn zeer groot geweest. Het FRONT heeft amnestie verleend en zich nooit druk gemaakt over het emotionele leed die duizenden Surinamers a.g.v de binnenlandse oorlog moesten ervaren.

  De grens is om politieke redenen op 1985 vastgesteld. Door te stemmen op NDP hebben vele Surinamers reeds aangegeven dat zij President Bouterse reeds vergeven hebben.


  Maak melding

 19. BOUTA EN RONNY die moeten gestraf worden allebei hebben in suriname moorden ,verkracht,enz gedaan.Maar VENETIAAN wat hebben jullie al die jaren gedaan toen jullie aan de macht waren ,jullie hebben die hun beide meer macht gegeven ,het leek als of jullie bang waren en als de kiesstelsel was gewijzig toen die tijd zou dit ook niet gebeuren ,Dus VENE jullie(FRONT)hebben dit zelf veroorzaak ,het is al laat en dat is jammer ,gaan jullie maar door slapen en wacht tot jullie weer aan de macht komen


  Maak melding

 20. Anna_z onze pseudologica fantastica schrijft:Suriname doet wat het dient te doen en het buitenland zal ons een worst wezen.
  Volgens mij is Sur. financieel economisch afhankelijk van het buitenland inclusief de ngo’s, en wie betaalt die bepaald dus over een poosje zullen ze wel anders piepen als er sacnties worden opgelegd en de rating van Sur. naar beneden word bijgesteld, omdat de sur. overheid onbetrouwbaar is.China en Venezuela en Cuba zullen de enige vrienden zijn die overblijven aangezien ze allen ook al behoren tot de categoriedictaturen en totalitaire staten die het ook niet nauw nemen met de mensenrechten en democratie.
  En ik snap niet wat het polen meldpunt hiermee van doen heeft, de pvv overtreed geen enkele wet nationaal noch internationaal. Suriname daarentegen wel.
  Maar onze Gerard Spong en de nabestaanden staan al in de startblokken om bij aanname van deze bananenwet de sur. staat aan te klagen bij het Inter amerikaans hof, en DDB en zijn trawanten dagen voor het internationaal strafhof in Den haag wegens flagrante schending van mensenrechten. We zullen ze krijgen, linksom of rechtsom.; its yust a matter of time.


  Maak melding

 21. En anna praat een narcistische meedogenloze massamoordenaar naar de mond.anna we hebben het hier niet over een meldpunt, ik vindt het zeer opvallend van jou anna dat ik niets hoor over front National in Frankrijk en over een terrorist die joodse kinderen en hun ouders doodschiet in Frankrijk.
  Selectieve verontwaardiging en anna_Zot gaan hand in hand samen.


  Maak melding

 22. Beste Jacobus: “Want toen ze hun daden pleegden,waren ze nog berooide snuivers”

  Je maakt een goed punt. Alle coupplegers zijn door onduidelijke redenen uitgegroeid tot de rijkste mensen van Suriname ( de rest is door hun ‘broeders’vermoord).

  Laat de rechter eens uitzoeken waar hun fortuin vandaan komt. Ik ben heel benieuwd of Bouterse ooit wel eens een SRD belasting heeft betaald.


  Maak melding

 23. Dom volk heeft altijd een superstar nodig. Die hoeft alleen maar te schreeuwen en rare dingen te roepen, te bevelen en het volk geniet; men hoeft immers niet zelf na te denken.
  Dat zie je nu weer in Suriname, ook bij PVV en in het verre verleden bij Hitler en Mussolini.


  Maak melding

 24. laat die ouwe aap wat heeft hij met het land gedaan met al die chineesen en brazielaa daar hou toe op veni hou je mond en ga rustig naar een bejaarden te huis en ga daar rusten


  Maak melding

 25. Beste Vene ik ben geen fan van BoutKA! integendeel!Maar eerlijk is eerlijk, u bent ook geen knip voor de neus waard!Suriname heeft nieuwe jonge leiders nodig.Wegwezen met
  met die oude waardeloze troep!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.