Suriname nog niet rijp voor bloedexporten

17

PARAMARIBO, 16 mrt – Suriname is nog lang niet klaar voor het exporteren van bloed. Dit zegt parlementariër Theo Vishnudat (Mega Combinatie/NDP). Het is één van de redenen voor het aanhouden van de nieuwe wet Bloedvoorziening. Het wetsvoorstel is klaar, maar kan nog niet behandeld worden in het parlement. “Er zijn nog wat haken en ogen”, zegt Vishnudat.

Die haken en ogen hebben onder meer te maken met twijfels rond de bloedvoorziening. Wetgeving is wel nodig, maar dan moet die zo sluitend mogelijk zijn. Dat kan nu niet gezegd worden. De opening die gemaakt wordt naar het exporteren van Surinaams bloed stuit tegen de borst. “Dat gaan we niet doen, dat kan niet. We hebben hier zelf een tekort aan bloed”, zegt Vishnudat. Het wetsvoorstel is juist daarom begonnen. Mensen moeten meer vertrouwen krijgen.

Dat kan alleen als het proces van bloed doneren en ontvangen genoeg veiligheidsgaranties biedt. Het voorstel zou het moeten doen. “Het moet duidelijk zijn wie verantwoordelijk is als de ontvanger via transfusie besmet raakt met bijvoorbeeld HIV”, aldus Vishnudat. In het voorstel komt het allemaal nog niet voor of niet duidelijk genoeg. De minister van Volksgezondheid wordt als eindverantwoordelijke genoemd. Maar dat is te vaag. Dus is de behandeling in het parlement ook maar afgeblazen.

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. Tot nog toe was bloed doneren een teken van naastenliefde. Iets waar je geen geld mee verdiend. Surinaams water exporteren oké, maar Surinaams bloed?
  Is echt niets meer heilig in dit land?


  Maak melding

 2. Inplaats dat ze zich bezig houden hoe verder het wanbeleid voort te zetten met al die boeven in deze regering, komen ze weer met een niet haalbare grap. Deze regering bestaat uit lieden die het niet nauw nemen met recht,wet en daarnaast ook lak hebben aan hun aanhangers die deze misleiders verdienen. Ma kut. het wordt steeds onrustiger,onvrediger en armoediger onder deze domme aanhangers die onberechte moordenaars op handen dragen.


  Maak melding

 3. Geen van de vloeistoffen uit Sur.gaan een keuring in het buitenland kunnen doorstaan.Want zowel water als het bloed bevatten te veel ander soortig spul zo als kwik.Als er niets is,dan zal wel de bikharzia in te vinden zijn vanwege het recent onder lopen van grote delen van het land en de daarmee verband houdende verspreiding van ziekten.

  Cobie.


  Maak melding

 4. Deze corrupte Vampiers kunnen het bloed beter voor zichzelf gebruiken.
  Door al hun prijsverhogende maatregelen en de georganiseerde corruptie kan het Surinaamse volk ondertussen wel hun bloed drinken.


  Maak melding

 5. Bloed doneren was vroeger een verplichting wilde een operatie worden uitgevoerd. Geen bloed dan betalen en dat had je vroeger niet, konden alleen de rijken, dus ging je op zoek naar familie en vrienden om te vragen of zij bloed konden afstaan.
  Welnu is men beland bij “bloed exporteren”. WEoeha Woeha Woeha na soso lafoe joe kang lafoe. Bloed van mindere kwaliteit door uitgehongerde bevolking.
  Zelf het bloed onder je nagels vandaan halen lukt heden ten dage met succes maar de kwaliteit laat te wensen over.
  Ai is this a joke or is it wishfull thinking van “alles wat wij hebben kunnen wij exporteren zoals onze bodemschatten en bossen ja zelfs onze vrouwen en kunderen die wellicht eens aan de beurt komen.


  Maak melding

 6. Surinaamse politiek: Een tekort aan water…. exporteren water naar Afrika. Een tekort aan bloed…..exporteren bloed naar buitenland….

  Wie begrijpt het nog?


  Maak melding

 7. Wat een onzin allemaal,ik zou nooit bloed van een ander willen hebben. Stel dat het bloed besmet is dan ben je de rest van je leven ongelukkig.
  Trouwens is bloed het aller goedkoopste wat ze je kunnen geven in acute situaties.
  Verdiep je maar effe in de medische behandelingen dan kom je achter dat er tegenwoordig andere veilige middelen zijn die ze kunnen gebruiken, alleen deze zijn vele malen duurder dan bloed.Denk maar aan IMMUNOGLOBULINEN OF HEMINE behandeling.
  Dus als niks zegt dan krijg gewoon de goedkoopste middel toegedient met alle gevolgen van dien zoals in Frankrijk is gebeurt met besmet bloed.


  Maak melding

 8. heel lang geleden..jaja,..het lijk wel een sprookje,maar heel lang geleden exporteerden wij koffie,tabak,suiker etc.,
  en dan vlak voor 1975 had je een export Surinamers en lijdt Zuid-Oost sindsdien aan bloedarmoede 🙂

  Na 1975 zijn wij gestart met export van coca, maar schiphol blijkt 100% een dwarsligger/kontenkijker 🙂 🙂 😉

  Maar wij zijn inventief en dus gaan wij Colakreek leveren aan Afrika hihi,…en het bloed onder ons nagel vandaan verkopen met als opschrift….

  ….DIT BLOED STROOMT LANGZAAM….. 😉


  Maak melding

 9. Hallo Beste Henk Molenaar,

  Ik vermoed, dat jij het zelf eigenlijk best wel heel goed begrijpt. Echter de meeste NDP en DDB adapten laten zich (nog) steeds inpakken door het uispreken van geweldig klinkende woorden en volzinnen, maar kijken nooit achterom,alleen naar de toekomst (is immers hun motto). Gevolg is dat ze dus eigenlijk niet zien wat er uiteindelijk van al de fantastische plannen en ideeën nu werkelijk is uitgekomen. Ook blijft men hopen, dat die “geweldige”, alles te weten denkende president nog een plaatsje voor ze heeft in zijn gevolg, zodat zij er persoonlijk ook beter van worden.

  Ik ben het uiteindelijk toch wel met je eens. Ik zie wat er gebeurd, maar begrijp totaal niet dat het allemaal kan gebeuren. Kennelijk is Suriname toch een land van veel blinden waar éénoog koning is en kan blijven. Kan het anders niet verklaren, maar blijf wel hopen dat het zeer snel weer veranderd.

  Gr en succes verder.
  Polderman


  Maak melding

 10. Beste Polderman: Ik denk Suriname als lijfspreuk moet hanteren “Praatjes vullen geen gaatjes”

  Ik noem:

  18.000 woningen
  Elke kind een laptop
  Rijen investeerders voor de deur bij Bouterse
  Goedkope benzine
  Afslanken ambetenarenleger ( kost geld. produceert niets)
  Terugdringen coruptie

  Houdt het dan nooit op?


  Maak melding

 11. Beste Henk Molenaar.

  Ik hoop werkelijk, dat het ooit beter wordt, maar ben met je eens dat men in Suriname heel goed is in het vullen van gaatjes met veel, zeer veel praatjes. Het woord actie schijnt men niet echt te kennen. Het is een soort levenshouding geworden. Vooral de beleidsmakers en beslissers hebben daar een handje van, behalve als het gaat om zaken voor zichzelf en familie te regelen. In feite gedragen en stellen de Surinamers zich heel erg afhankelijk op van derden. Veel ook van familie in Nederland, want die hebben toch goed? Er wordt soms geen eens moeite meer gedaan om problemen (financieel) zelf op te lossen.
  Mijn idee hierover is, dat zolang er in de politiek en op andere beleidsbepalende terreinen geen goede voorbeelden worden gegeven, waardoor de mentaliteit wijzigt, dit gedrag niet zal veranderen.
  Ik heb het al eens eerder gezegd. De Surinamers die het kunnen en van goede wil zijn c.q. waren zijn allang uit het land verdwenen om hun kansen elders in de wereld te pakken. In Suriname wordt ze simpelweg niet de kans gegeven om werkelijk radicale veranderingen door te voeren of het anders te doen. Men loopt altijd tegen een muur op van “het eigen belang eerst” en corruptie.
  Het vervelende is , dat degenen die niet weg kunnen deze vicieuze cirkel maar moeilijk kunnen doorbreken en uiteindelijk meegaan met degenen die het voor het zeggen hebben, om zo doende te proberen er ook iets wijzer van te worden. Bij de mensen die echt aan de onderkant leven wordt nog altijd de oude en in mijn ogen verwerpelijke regel toegepast van “geef ze brood en spelen”, dan blijven ze wel rustig.
  DDB en kornuiten passen deze tactiek toe en kennelijk is en blijft het ook succesvol.
  Ik hoop, dat je net als ik blijft hopen op een betere toekomst.
  Dank voor je reactie en blijf vooral doorgaan met je reacties.
  Vriendelijke groet,
  Polderman


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.