Mediabedrijven en showbizz Suriname geleverd

26

PARAMARIBO, 15 mrt – Mediabedrijven en de showbizz in Suriname zijn definitief geleverd. Nu auteursrechtenbureau Sasur van de rechter weer mag optreden, mag het bedrijfsleven de borst nat maken. De vreugde om de intrekking van de bedrijfsvergunning was dus van korte duur. Erger nog, de politiek is uitgespeeld.

Tot nog toe was het steeds kijken richting regering als het weer eens te gortig werd. Sasur was al niet verslagen na de intrekking. Volgens voorzitter Prem Ramlal zou het innen van boeterente uit oude vonnissen gewoon doorgaan. Die schulden van de bedrijven lopen in bepaalde gevallen al in de miljoenen. Nu mag er rustig weer voor elke show of muziekoptreden geld worden opgeëist. En dat voor een bureau dat tot nog toe alle geïnde gelden opmaakte aan zichzelf.

Het verschil is nu wel dat de regering niet meer tussenbeide kan komen. De intrekking volgde op sociale druk van vooral de media. Belangenvereniging VRTS voerde zelfs momenten van stilte in. Uitzendingen van radio en televisiezenders vielen gezamenlijk stil. Volgens de vereniging is het betalen van royalty’s geen probleem. Alleen, de hoogte van geëiste bedragen geschiedt op onduidelijke gronden. Muziekmakers zelf waren al bezig een eigen belangenorganisatie op te zetten.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Dit is ongelovelijk. Maw niets en niemand kan dus optreden tegen de boeven van SASUR.

  In een democratie en rechtstaat zou dit niet mogen, de Regering zal deze beschikking weer moeten intrekken, totdat Sasur doorheeft dat ze in Suriname niet meer mogen opereren.

  Eens een beschikking altijd een beschikking lijkt mij, dat kan toch niet de bedoeling zijn, al moet de grondwet veranderd worden, tegen sasur moet opgetreden worden.


  Maak melding

 2. Eindelijk gerechtigheid in dit corrupte land, waarbij bepaalde politieke figuren zoals Missikaba, en de alles beter weter Bouva die de grootste mond hadden over het reilen en zeilen bij Sasur, en al die zogenaamde adviseurs zoals Graanoogst, van der San, en Limburg.
  Deze figuren inclusief Bouterse, zijn stuk voor stuk op hun plaats gezet door de rechterlijke macht, die nog altijd boven de politieke of uitvoerende macht staat, geweldig deze uitspraak.


  Maak melding

 3. Wie verplicht VRTS of VSO gebruik te maken van het repertoire van Sasur? Als je je verplicht voelt andermans goed te gebruiken, dan moet je ervoor betalen. “Kleine mannen” die zo graag andermans goed willen gebruiken en niet ervoor willen betalen noemen we dieven. Ze moeten daarvoor achter de tralies verdwijnen. Maar als je “groot” bent durft niemand de naam te noemen.
  Waar het geld naar toe gaat dat mag geen reden zijn voor VRTS of VSO om niet te betalen. Slechts de overheid (Commissie van Toezicht), muziekauteurs die aangesloten zijn bij Sasur en de zusterorganisaties voor wie Sasur int dienen zich daarmee te bemoeien. Maar als de commissie van Toezicht spreekt wordt die ervan beticht partij te kiezen voor Sasur en krijgt zij van de overheid te horen dat zij zich stil moet houden voor de pers. Als de pers dan met al hun vrijheid dan niet durft de persstilte te doorbreken, dan moet de rechter maar met een uitspraak het publiek zeggen wat hij van de zaak vindt. En Sasur wint weer. Want de rechter oordeelt niet op basis van halve waarheden en leugens die gezaaid worden in de gemeenschap maar heeft een totaal beeld van zaken. De democratische rechter is heeft ook geen dictatoriale neigingen door Sasur buiten spel te zetten en de (mensen)rechten van muziekauteurs te vertrappen. HIj Heeft ook geen belang aan een vrijage met de pers.
  Als de burger een (illegale) CD koopt bij Disco Amigo of andere muziekpiraat maakt hij zich toch niet druk waar het geld naar toe gaat. Ik hoor nog minder showbezoekers klagen dat ze niet zullen betalen voor hun ticket omdat ze niet weten hoe de showorganisatoren het geld besteden.
  Als de voorzitter van VRTS weer eens de greatest hits of Whitney Houston adverteert voor Disco Amigo zijn er weinigen die zich afvragen wie de opbrengsten van de verkoop van die CD’s zal opstrijken. Waar zijn de opbrengsten van de CD van the best of Micheal Jackson overigens?
  Wie krijgt de opbrengsten van de sms-programma’s bij de televisie waarbij videos van artiesten gratis worden afgedraaid?
  Het fundamenteel probleem is dat wij in Suriname vele dingen gratis hebben geclaimd dat we op den duur denken dat we absoluut recht op hebben, zelfs als we de makers daarvoor moeten breken.


  Maak melding

 4. Het vervelende of misschien wel het onbegrijpelijke van een Surinamers is dat zij de boef die hun besteed niet ziet maar altijd wel een vinger wijst naar degene die nog niet heeft gestolen.
  Er wordt beweerd dat Sasur het geld aan zichzelf opmaakt.
  Sasur vertegenwoordigd auteurs en moet tientallen rechtszaken voeren om zijn gelijk te halen?
  Waar moeten die gerechterlijke kosten vandaan komen.
  Wie betaald de advocaten e.d.

  De auteurs en componisten zijn zich ervan bewust dat dit geld kost en als de vtrs en de VSO nu zouden gaan betalen i.p.v. dan kan het geld dat daarvoor wordt besteed overgedragen worden aan de leden van Sasur.

  VTRS en VSO zeggen te willen betalen maar doen dat niet en hebben dit nooit gedaan waarom moeten wij nu geloven dat zij dat wel van plan zijn?

  BETALEN!!


  Maak melding

 5. Is de titel wel correct Nederlands….. Of bent u ook bij ons terecht…..;)

  Tja, het gaan interessante tijden worden in Suriname. Het voordeel zal zijn dat er meer geld vrij komt voor eigen producties, daar materiaal waar rechten op zitten steeds minder betaalbaar zullen zijn met meer dan 20 TV zenders.

  Maar ja, aan de andere kant een organisatie zonder draagvlak zal het ook niet lang volhouden, wet of geen wet.


  Maak melding

 6. Meneer Prim heeft een mooie kans gezien om zich zelf teverrijken. Het zijn meer de internationale en populaire artiesten die onder deze regeling vallen. Gaat meneer Prin de geinde royalities ook aan bollywood betalen??? of te wel naar Trinidad vliegen de zanger en hoe zit het dan met de Trinidadianen,de Baithakgana groepen en die Surinaamse zangers. Staan ze ook ergens geregistreed op internationaal niveau of alleen bij woekeraar Prom. Meneer Prim ga lekker zweten om geld teverdienen dan makkelijk over de rug van iem anders te verdienen


  Maak melding

 7. De rechter is hier duidelijk politiek bezig geweest.
  Dan komt men mij vertellen rechtsstaat.

  De rechter wil nu duidelijk dat er klappen moet vallen …. laten wij dit duidelijk gaan begrijpen.
  ………….fysiek paipai oh prati.


  Maak melding

 8. L.S.
  Laten we wel wezen
  De maatschappelijke realiteit in Suriname is anders dan in China en in Nederland.
  Geen van de subjecten willen Sasur de President heeft ze gehoord we willen het niet.

  Het rechtssysteem in Suriname is voor het overgrote deel bemenst door hindu’s, hoe heeft dat kunnen plaatsvinden, is de vraag, heeft niemand het kunnen voorkomen ?
  Recht is gebaseerd op geschiedenis, hindu’s over het algemeen, kunnen of willen de Surinaamse geschiedenis niet tot hun eigen maken.Het juridisch systeem in Suriname gaat een regelrechte rampspoed tegemoet.

  Mijn vrouw is Hindostaanse mijn kinderen zijn allen dogla’s, ik heb niets tegen de personen an sich, en leef niet in onvrede.
  Mensen echter richten hun leven in, aan de hand van waar zij in geloven , dit is menselijkerwijs niet anders.
  Ik ben Christen.
  De Hindu gelooft dogmatisch heilig in discriminatie.

  Discriminatie is in India, na langer dan 5000 jaren nog volop levend: juridisch en sociaal maatschappelijk operationeel en geaccepteerd.
  Welnu, mensen afkomstig uit deze streek die de dharm (dharm = levenswijze; geen religie) praktiseren.!?
  Ik laat het aan de Hindu deskundigen over, want er zijn 2 stromingen;
  Sanatan Dharm de (af) beelden aanbidders.
  De Arya Samaj hindu’s in India nationalistische beweging 1875 Swami Saraswatie als afkeer tegen de beleiders van het Sanatan Dharm.
  De Arya Smaj Hindu’s wijzen het gebruik van beelden en afbeeldingen voor verering af !
  Helaas zijn meer Sanatan Dharm Hindu’s naar Suriname gehaald, omdat die tot de lagere kasten in hoofdzaak Chamares behoorden.
  Bij deze mensen, is discriminatie, een heel gewoon volksgebruik het wordt doorgeademd, en doorgepraat, ze raken doorroken van.
  En geloof me ze kunnen er zelf niets aan doen, zo zijn ze ze zijn wat ze zijn.

  Hoe durft deze rechterlijke ambtenaar dat te doen, ze hoort zich terdege bewust te zijn van de maatschappelijke realiteit.
  En dan een vrouw, zij gaat gaat niet meedoen aan die veldslag.
  Wat een verachtelijke durfalletje.

  Wanneer je bedenkt dat ze als rechterlijk ambtenaar, zeer welbewust hoort te zijn van; discriminatie, misgunnen van welvaart en welzijn, verdrukken, uitsluiten, onderdrukken, uitbuiten, achterstellen, en al het daarmee gepaard gaand onrecht.

  Moeten we het voor lief nemen en zeggen ze kan er niets aan doen !

  Que Vadis SURINAME


  Maak melding

 9. Ogelovelijk slecht, onvolledig en tendentieus artikel. Uit voorgaande beichten bleek heel duidelijk dat SASUR sinds haar betaan nagenoeg geen geld heeft geind maar wel giga kosten heeft gehad aan ondermeer advocaten. Als die aso’s gewoon betaald hadden had SASUR wel geld gehad om dit aan de artiesten te geven. De schuld dat de artiesten niets krijgen ligt bij de media bedrijven, etc. die wijgeren om de artiesten een eerlijk deel van de giga winsten die zij maken te geven.

  @Afu Sensie
  In een echte rechstaat zou de president de media bedrijven duidelijk maken dat zij veplicht zijn om te betalen voor de muziek die zij draaien. Maar ja wat verwacht je van een president die er om bekend staat het verschil tussen zijn eigen geldbuidel en de schatkist niet te zien.


  Maak melding

 10. MC gaat met spoed eigen rechters moeten benoemen.
  Want VHP heefft heel wat rechters dus MC moet hard eraan gaan werken om binnen 6 maanden 10 tot 20 rechters te benoemen anders kan MC geen beleid maken….Want het is nu duidelijk dat rechter beleid bepaald.


  Maak melding

 11. Men heeft gewoon een vierde macht gekreeerd,Die niet transparant bezig is. Je kan geen stichting opzetten die geld int van de gemeenschap waarin nog de betaler nog de ontvanger vertegenwoordigd zijn.Ik zou willen zien wat jullie zouden zeggen als b.v EBS of de SWM geen raad van commissarissen hadden.


  Maak melding

 12. @ iemsabie
  rechters zijn er niet om de vhp of mc. ze zijn er om het recht te doen zegevieren. wie in de fout gaat moet gecorrigeerd worden ja of wil ja dat wij in een wild-west-situatie belanden? waar een ieder naar eigen bevindingen handelen? is dat de bedoeling om rechters te benoemen. rechters worden geacht ONPARIJDIG en kundig te zijn


  Maak melding

 13. @ Iemsabie,

  maar je kan toch onmogelijk mensen uit de bermen van ocer halen om als rechters te fungeren?
  De hindostanen hebben keihard gestudeerd om rechters te worden.Probeer maar een paar luie Paranen daar te plaatsen, zo alleen zal ONZE president de ingang van santo Boma nooit zien.Ongeschoolde krachten worden steeds geacommodeerd als topfunctionarissen.Belachelijk.
  Denk toch eerst goed na voordat je commentaar levert.

  Danitia


  Maak melding

 14. Wat een walging om over op zo’n criminele organisatie op deze wijze te reageren, met welles en nietes.
  Wat Sasur doet is gewelddadig en crimineel.
  Wat Sasur in feite doet is wederrechtelijk toeiegenen
  van zuur verdiende financien en vermogen van artiesten.
  Ze hebben geen respect voor kunst, kultuurbarbaren, tot op het bot.
  Met behulp van het juridisch systeem in Suriname.
  Het Rechtssysteeem in Suriname stevent regelrecht af op een cataclisme.
  En dit alles gebeurt STRAFFELOOS.
  Indien het rechtsysteem zo corrupt is als in Suriname moeten de artiesten zelf hun brood verdedigen.
  De kopstukken van Sasur moeten persoonlijk worden aangesproken, en hun voorstellen doen die ze niet KUNNEN WEIGEREN.

  Deze straffeloosheid moet met een rechtvaardige woede de grond ingeboord worden, niemand in Suriname durft daar wat aan te doen.Iedereen zit maar asl onnozel galgenaas het CORRUPT Surinaams rechtsysteem het voordel van de twijfel te geven.

  Zelfs het langste touw heeft een eind.


  Maak melding

 15. @Jack Russel
  De rechterlijke macht stond boven de andere machten dat was voor deze werden bevolkt met het soort dat nu daar zit!
  In 1960 Myanmar(Birma), zijn deze mensen allen het land uitgegooid dichterbij India gelegen,kennen ze deze misbaksels beter.
  In 1961 Uganda,Kenya en Mozambique, werden ze met spoed, vliegtuigen vol het land uitgezet. Gewoon omdat ze zijn wie ze zijn, het onvermogen hun omgeving te begrijpen.
  In 1962,werd door de Overheid in Zuid Afrika per kop 5.000 rand oprotpremie aan ze geboden enkel, om het land te verlaten.
  In Thailand, is het tot nu toe zo dat ze als passagiers geweigerd worden op busroute’s.
  In Singapore en Maleisie worden ze als 2e rangsburgers bejegend

  Het recht systeem in Suriname is door hun gecorrumpeerd hoe dat heeft kunnen plaatsvinden ? ?
  Onkunde onbewust deze mensen zijn altijd als gelijken behandeld.

  Met bloedend hart zien de Surinamers toe wat er zich met hun rechtsysteem afspeelt.
  Dit is afzichtelijk en bizar.
  Dit onrecht duurt met leedvermaak voort.

  Jammer voor Suriname; dat is opgericht met 350 jaren onverloonde arbeid, zweet en bloed en 400.000 mensenlevens in een tijd toen de wereldbevolking nog geen miljard was.

  Dit zegt jou waarschijnlijk niets.
  Wij willen dit rechtsysteem niet; hieraan moet een einde komen.


  Maak melding

 16. Alles wat in Su gaande is en niet conform de Nederlandse Rechts Orde geschiedde is in de conceptie van Ollandse welgezinden een ” onregelmatigheid ” .
  In de periode van Santi bij Juspol had het re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts Orde de classificatie , hoog prioriteit .
  Sasur is hier een voorbeeld van .
  En wie worden hiermee geparasiteerd ???
  Juist ja , het Surinaamse Volk en ingezetenen !!!

  Stre de’f stre
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 17. @ Danitia
  Je studeert niet om rechter te worden .
  Een rechter moet geboren worden, je moet geschikt zijn en zeker geen apen aanbidden als de dag aanbreekt.
  Mensen richten hun leven in aan de hand van waar zij in geloven, Hoe kan je iemand daar zetten die s’morgens opstaat en een aap(Hanoeman) gaat aanbidden voor hij recht gaat spreken .
  Als je niet in kan zien dat dit verkeerd is dan is dat een teken hoe verkeerd het rechtsysteem is verworden.


  Maak melding

 18. Walgelijk, sommige reacties hier. Daarnaast zijn er opmerkelijke zienswijzen geillustreerd zoals de gelijkenis tussen Ramlal en de Rechter en de daaruit voortvloeiend oordeel. Deze mevrouw is BEWUST voorbij gegaan aan het algemeen belang. Zij had even goed de zaak kunnen seponeren en adviseren terug te gaan naar de regering. Maar nee, zij heeft ervoor gezord dat iemand die op haar lijkt miljoenen opstrijkt en zo de samenleving ontregelt. Dit is duidelijk een jorkasoepoe-bom door Santokhi gelegd onder deze regering. Was deze regering niet aangetreden maar bijvoorbeeld de VHP, dan had Ramlal deze misselijk makende streek niet uitghaald. Maar je weet, de wieken van gerechtigheid malen langzaam maar zeker. Wedden dat hij dan naar Nederland terug vlucht om daar zijn belonend schouderklopje te krijgen? Ook al is het plan dan niet geslaagd, de destabilisatie die beoogd wordt wel!


  Maak melding

 19. @Danitia ik heb weer zo gelachen om de reacties van Devid en co ma mi gado toch wat bezielt de dommies toch allemaal? Je wordt als rechter geboren ai jaja migado ooit van de Rio opleiding(rechters in opleiding)
  gehoord? De opleiding waar de dochter van Rashid Doekie van Santhoki toen niet op mocht.En om ook nog te bedenken dat ze vinden dat Me-Ka combinatie rechters zou moeten benoemen dan mi no sabie soema o de datie.Misschien van der San Armand of ehhhhhh big dommie Sjinnie van der San waaaaiii mi gado mi o dede foe lafu.Nogmaals foe trong rechter joe moes go na skoro en a hele ndp rommel no go na skoro.En zij die zeggen te zijn geweest adviseren,doen en reageren even stom als de echte dommies,Oen go to hell all of you ndp-me-ka combinatie. Odi odi
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.