Nabestaanden 8 december ’82: levenslang

32

PARAMARIBO, 14 mrt – “Geef een levenslange gevangenisstraf.” Dit is het advies van de nabestaanden in het strafproces rond de decembermoorden. Volgens Sunil Oemrawsingh van Stichting 8 December 1982 is het de meest gepaste straf. Alleen het toemeten van de hoogste straf is goed genoeg voor de verdachten, inclusief president Desiré Bouterse.

De executie van vijftien burgers is ook geen misdaad van elke dag. “We verwachten dat tegen de schuldigen van deze monsterlijke misdaad, de hoogste straf wordt geëist”, zegt Oemrawsingh tegenover de Ware Tijd. De straf én de uitvoering kunnen alleen maar bevrijdend werken. Suriname komt dan eindelijk af van een hebi (last). Ook pas dan zal blijken of Suriname een rechtsstaat is of niet. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Dat helemaal nu één van Bouterse’s voormalige medestanders uit de school heeft geklapt. Dat Ruben Roozendaal Bouterse op de executieplek spijkert, kan maar één richting uit. “De stichting stelt vast dat het proces in een fase is gekomen dat het broeit, groeit en borrelt”, aldus Oemrawsingh. Volgens Fred Kruisland, advocaat van de nabestaanden, moet de afloop rustig worden afgewacht. Uiteindelijk bepaalt de rechter de waarde van verklaringen. “We zullen moeten afwachten wat de rechter doet.”

32 REACTIES

 1. Allen die er bij betrokken waren tegen de muur plaatsen.Want naast de vijftien doden op 8 december,hebben ze ook wat losse moorden op hun naam staan.Zo als op Bruma en meneer Gooding.En dan staan een hele boel branden op hun naam.Ook het vroegere parlement gebouw is in opdracht van bout in in brand gestoken.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Maak geen grappen die man heeft meineed gepleegd dus hij is nu strafbaar…maar niemand heeft het door… of proberen jullie mensen dom te houden.

  De Staat Su. aanklagen was beter geweest….. Dan zaten jullie nu op rozen……Dan had jij geld honger Rosi niet nodig ….. Soso bigi hap unu bho vanga…..maar juist nu is de boel verjaard en bejaard om nog een proces tegen staat Su te beginnen…jullie hebben zich weer dom en achterlijk laten houden.


  Maak melding

 3. Levenslang, het moge duidelijk zijn dat sommige van deze nabestaanden met een wraakoefening bezig zijn.

  Voor hun zoete wraak is alles geoorloofd, levenslang hoe dan, wat gebeurd er daarna als vele delen van het volk hier niet mee eens zijn, inclusief de militairen.

  Als de rechters het landsbelang voorstaan, ja het landsbelang staat vele malen hoger dan een rechtspraak dan seponeren ze de zaak alsnog of door gebrek aan bewijs vrijspraak voor een ieder.

  Niemand zal ooit de bak in gaan, hebben de nabestaanden dat nogsteeds niet dooro f hebben ze liever dat Paramaribo in vlam wordt gezet.

  Nogmaals grote delen van het volk zullen NOOIT toestaan dat de enige volksleider opgeofferd wordt voor een stelletje wraakzuchtigen die niet eens meer in Suriname vertoeven.

  Let go, berust je maar en laat gaan die hele 8 december saga.


  Maak melding

 4. waarom moet de rechter zólang wachnten met een uitspraak,dit duurt al dertig jaar.

  alle verdachten ook de hoofd-verdachte lopen vrij en blij rond en hebben de hoogste ambt binnen het regerings apparaat,bezitten de meeste grond en zijn de rijkste mensen in het land..

  ook deze mensen worden oud en zijn nu dik in de vijftig tegen de zeventig aan,hoe lang moeten ze nog leven met het idee,dat ze ooit vervolgt zullen worden ofwel beoordeeld,tenslotte naar santo-boma met vakantie tot de dood hen schijdt..

  hebben ze wel een geweten..


  Maak melding

 5. HALLELUJA….HALLELUJA…AMEN.
  Nu ja NU zal ik zien of SURINAMERS BALLEN hebben.
  Nu is het einde dienst. Nu mag een ieder zijn mening geven. De waarheid moet nu boven water komen.

  RA….RA…. waar is DDB???? de president?????

  Is hij naar AFRICA….of naar VENEZUELA??????
  HALEN die MAN. Als ik het gedaan zou hebben,en nog NOOOOOOOOOIT bij of op de ZITTING geweest zou zijn,en dan nog bij VERSTEK VEROORDEELD worden ,dan zou een aspirant agent mij uit mijn bed komen ligten.
  Ik hoop nu dat het recht zal zegevieren. Laat de SURINAMER en de CARICOM zien dat WIJ een RECHTSTAAT ZIJN.

  Vraag voor mij aan DDB de”president” laat hij dat lied zingen. als wij samen troefcall speelden zong hij altijd …. WHO IS THE KOELIE WHO KILL MAHATMA GADI????? Hij weet wie ik ben. NO SWEHT.


  Maak melding

 6. Zoveel is duidelijk. Het is niet meer een kwestie of Bouterse het gedaan heeft. HIJ HEEFT het gedaan !
  Levenslang opsluiten op kasirie en cassavebrood en de sleutel weggooien. De slachtoffers zijn de nabestaanden die dit moeten meedragen de rest van hun leven. Hoop voor de nabestaanden dat de rechters eindelijk RECHT spreken in een land dat door een banana regering wordt geleid.


  Maak melding

 7. Moeten wij levenslang met deze idioterie opgescheept blijven? Wat jullie willen is irrelevant, tevreden zullen jullie nooit zijn. Alleen uit op wraak. Eigen schuld , dikke bult.. get a life , g;;dmmed. IK vraag mij af wie van jullie denk een vonnis te kunnen uitvoeren. Keep on dreaming. Alleen jullie zg belang gaat voor. Jullie zitten voor het merendeel in het buitenland of hebben de financiële mogelijkheden dat anytime te doen. Dat Suriname vooruit gaat zal jullie een worst wezen. Waar leven jullie eigenlijk voor? Als hegt leven zo waardeloos is van verdriet, maak er dan zelf een eind aan.Scheep niet iedere Surinamer op met je rotsooi. We willen vooruit.


  Maak melding

 8. Die kwakzalver van een bischop zal nu zijn handen vol hebben.Waar blijft zijn grote mond.Soms vraag ik mij af of deze wel goed wijs is.God is al bezig met hem (hun).Het bewijs is ook al geleverd.De natuur doet zijn werk en de moordenaars KUNNEN hun straf nooit ontlopen.

  Danitia


  Maak melding

 9. Ik had die lui liever in Den Haag gezien, voor het internationaal strafhof voor het schenden van mensenrechten, en DDB daarnaast in de Scheveningse gevangenis voor drugssmokkel, maar als ze in Su. levenslang krijgen, kan ik ermee leven.


  Maak melding

 10. Jotta O: ” Eigen schuld , dikke bult.. get a life , g;;dmmed”

  En door dit soort types als Jotta is Suriname nu het ultieme voorbeeld in de wereld van een banannenstaat.
  Geen moraal en ikke,ikke en ikke.


  Maak melding

 11. Afu Sensie,

  Het volk gaat het niet toestaan dat DDB de gevangenis in moet gaan d.w.z. het volk heeft geen respect voor de uitspraak van de onafhankelijke rechter.

  En jij praat over het volk, maar eigenlijk bedoel je de NDP aanhang. Want zij zullen het niet toestaan dat hun baas naar jail moet. En je praat over Paramaribo in vlammen, dat is inderdaad te verwachten van die paarse stemvee ja.

  Ik weet wel dat sommige mensen heel erg gaan flippen wanneer ze horen dat baas veroordeeld is. Maar je moet respect hebben voor de rechtstaat en voor de uitspraak van de onafhankelijke rechter.
  Dat de paarse stemvee dat niet heeft is bewezen bij de veroordeling van baas in Nederland voor drugshandel.
  Gaan ze dit keer weer schreeuwen dat getuigen omgekocht zijn of dat het een politiek proces is?


  Maak melding

 12. Afu Sensi en Jotta,

  Suriname wil vooruit, zoals Ruben Rozendaal, een verdachte, het zei: de ‘hebi’ van de decembermoorden achter ons laten. In ons volkslied zingen wij: recht en waarheid maken vrij! Rozendaal heeft met zijn verklaring bevestigd dat verdachte en president Bouterse tot nu toe liegt dat hij er niet was tijdens de decembermoorden. Dat de nabestaanden niet rancuneus zijn, geen wraak maar recht zoeken, moge blijken uit het feit dat Henk Kamperveen, zoon van Ampie, de excuses en brasa van Rozendaal, heeft geaccepteerd. Zoals Sunil Oemrawsingh van de Stichting 1982 in De Ware Tijd het zei:’dat was waarachtige verzoening’. Afu Sensi en Jotta, met jullie gebrek aan empathie en medemenselijkheid en met jullie verstrikt zijn in de verwijtcultuur, blijven jullie achter en missen jullie de nieuwe weg van Suriname, verzoening op basis van recht en waarheid!

  Just Nelom


  Maak melding

 13. Voor velen hier is Suriname een Rechtstaat enkel en alleen als de verdachten veroordeelt worden tot de zwaarste straffen.

  Men gaat echter voorbij aan het feit dat het juist in een Rechtstaat anders aan toe gaat.

  Gelukkig voor alle partijen; de verdachten, de maatschappij, en ook de het Rechtsprekend orgaan, gaat het anders toe.
  Het is nl. de Rechtbank die bepaalt of iemand Schuldig is aan het tenlaste gelegde feit-en, alsook de eventuele strafmaat.
  Hierbij moet opgemerkt worden dat een Negatieve publieke opinie
  ook ten Voordele van de verdachten kan werken, aangezien de Rechtbank bij eventuele schuldig bevinding kan aanvoeren dat de verdachten reeds Genoeg zijn Gestraft door de Jarenlange negatieve Publiciteit etc. etc.

  Waar men nu meebezig is, is niet alleen de verdachten maar ook de rechtbank te veroordelen, en dat zgn. in naam van de rechtstaat.
  De tijd zal ons leren.


  Maak melding

 14. Ruben Roozendaal verdient inderdaad levenslang. Voor zulke verraders is dat de enige juiste straf. Helaas kennen we in Suriname de doodstraf niet voor dit soort redimusu’s.


  Maak melding

 15. Just Nelom, verzoening krijg je niet door de enige volksleider levenslang te straffen, be real.

  Wie daadwerkelijke verzoening wil had voor een waarheidscommissie moeten kiezen.

  Surinamers zijn moe om nog langer in een houdgreep van een stelletje 8 december haatdragers gevangen te zitten.

  Heeft de verkiezing van 25 mei jullie nog niets gezegd, zijn jullie nogsteeds niet wakker.

  Denken jullie echt dat het straffen van Bouterse Suriname tot een paradijs zal maken.

  Waar leven jullie precies, jullie lijken wel ergens op de maan te leven.

  De haatdragers willen geen verzoenning, ze willen bloed zien vloeien, ze willen levenslang that’s all.

  Voor mij en vele andere Surinamers weegt het landsbelang zwaarder en dat zou nu beter gediend zijn met een vrijspraak, omdat er geen enkel bewijs is geleverd, alles is van horen zeggen, zelfs het verhaal van Rozendaal rammelt van alle kanten.

  Waarom vroeg Rozendaal naar Bagwandas en niet naar Bouterse toen die terugkwam van zijn brandstichting.

  Waarom heeft hij niet verklaard wie er allemaal hebben geschoten of opdracht hebben gegeven.

  Volgens zijn eigen verhaal heeft hij Bouterse 7 dec in Fort gezien en niet 8 dec.

  Weet je wat laat maar, zoals ik al zei er zal niemand in het gevang gaan, het volk zal dat niet toestaan, wat nu.

  Wat een idioterie dat sommige de Surinaamse rechtsstaat gelijk stellen met veroordeling van Bouterse. MAW als Bouterse is vrijgesproken zou Suriname geen rechtsstaat zijn, wat een logica, je ziet het he Nelom. De front logica.


  Maak melding

 16. @stenaf

  “Hierbij moet opgemerkt worden dat een Negatieve publieke opinie
  ook ten Voordele van de verdachten kan werken, aangezien de Rechtbank bij eventuele schuldig bevinding kan aanvoeren dat de verdachten reeds Genoeg zijn Gestraft door de Jarenlange negatieve Publiciteit etc. etc”

  ‘Genoeg gestraft’ is i.g.v. moord niet van toepassing. Immers, de nabestaanden zijn door het verlies van een dierbare voor het leven gestraft. De rechterlijke uitspraak is er een van afkeuring, en niet van vergelding.


  Maak melding

 17. De echte verraders en redimusus zijn degenen die met beide handen dagelijks in de staatskas graaien, op kosten van de bevolking snoepreisjes maken, links en rechts domeingrond inpikken,partners en vrienden familie en voorgangers accomoderen met duizenden srd’s per maand en baantjes weggeven als koekjes bij de koffie.maar ja dat kan je het stemvee en de kuddedieren van DDB niet wijsmaken, want die pikken hier en daar ook een graantje mee, ondanks hun uitkering uit Calimerostan.


  Maak melding

 18. anna_zeepbel vindt dat mensen die de waarheid vertellen levenslang moeten krijgen en moordenaars vrijuit moeten gaan….Leve de banananrepubliek.


  Maak melding

 19. Ik snap de uitlating van Sunil O, duidelijk absoluut,
  maar dit gelazer het proces duurt al zo lang, we zijn bijna dertig jaar verder, wie ik niet hoor, denkt, gelooft, dat met name baas de lik ingaat, no mang, en die Meneer Kruisland daar heb ik al helemaal geen hoge pet van op, gezien de verhalen die ik gehoord heb over deze man, maar me volg a torie dape, alleen vraag ik me af hoe lang nog, en die rechter daar ben ik benieuwd naar wat ie gaat doen, als puntje bij paaltje gaat komen, me tjek eng.

  Ferdinand Hossenbux


  Maak melding

 20. Iemand schrijft, helaas kennen we de doodstraf niet voor dit soort redimusu’s.Op 8 dec 1982 heeft die narcistische landverrader DDB de doodstraf opgelegd aan 15 vrijheidsstrijders Surinamers die met hun leven hebben betaald voor de terugkeer van de democratie,persvrijheid,vrijheid van meningsuiting in Suriname.


  Maak melding

 21. Anna,ik begrijp je echt niet om dat Rozendaal onder ede heeft bevestigd wat iedereen al weet moet hij de doodstraf krijgen oef………Ik hoop niet dat hij straks ook een ongelukje………. krijgt.


  Maak melding

 22. henk de MOL ,
  Wie werd door Brussel ontboden ???
  Wie werd door het Euro-parlement gefileerd ???
  Wie kreeg van de ministers van buitenlandse zaken van Europese landen een protest-brief in z’n klauwen gedouwd ???
  Wie staat hier vierkant achter de racistische en facistische propaganda van de jouw extreem-rechtse partij de PVV ???
  Jouw minister van defentie oreerde tijdens de 2e kamer-vragen , dat hij een koopman is en naar zijn mening heeft een koopman geen moraal !
  Over welk moraal heb jij het toch ???
  Weet jij eigenlijk de ware definitie van ” MORAAL” ???
  Staat het ook in het Arische woordenschat ???

  henk de MOL , ik kan mij nog heugen dat jij zaken doet in SU , waarom ???
  Enkel een malafide-handelaar doet zaken in een bananen-republiek en onderstreept dat Moraal nooit en te nimmer jou motivatie zou zijn geweest .
  Wedden dat er een spiegel bij jou in buurt aanwezig is.
  Put your energy into self-improvement programs that promise to make you into a better you !!!
  Benne benieuwd !!!

  SRANAN SA WINI !!!
  Zoete groet !


  Maak melding

 23. Zgn. December Strafproces is een juridische dwaling !!en hierbij is het predikaat illegaal zeer gepast !!
  Tevens onderstreept de belangrijkheid van de gekluisde documenten en getuigd het nadeel van de absentie hiervan .
  Het is publiek-geheim (leest ; Ollandse) en de Surinaamse Onafhankelijke Rechters hebben bij het zoeken naar de feitelijke- en juridische waarheden worden (nog!?) niet de vragen gesteld welke methoden toegepast werden , welke effecten beoogt werden en wat de doelstellingen waren van de agitator .
  Het is niet uit te sluiten , dat de nieuwe vergaarde informatie’s , middels het vrijgegen van de gekluisde documenten gaan van cruciaal blijken te zijn voor de algehele waarheidsvinding .

  Aan de GMAP en consorten alle eer toegekend om adekwate actie’s te ondernemen richting Den Haag !!!
  Vrees niet , jullie subsidie komt niet in gevaar !!!

  Oh ja , Het ” niet ontvankelijk ” verklaren zal de enige optie van de onafhankelijke rechters
  kunnen/moeten zijn !!!

  SRANAN SA WINI !!!
  Zoete groet


  Maak melding

 24. Beste Sempa: Zoek de verschillen:

  “Wie kreeg van de ministers van buitenlandse zaken van Europese landen een protest-brief in z’n klauwen gedouwd ???”

  Wie is verantwoordelijke voor de standrechtelijke executie van tientallen burgers, het plegen van een staatsgreep en het leiding geven aan een drugskartel?

  Klein nuance verschil herr Sempa


  Maak melding

 25. @Henk Molenaar

  En wie is er verantwoordelijk voor 300 jaar uitbuiting en genocide in Suriname? Zijn de verantwoordelijken al gestraft? De vragen over Indonesië en de ABC eilanden mag je zelf stellen. Voor de nuance natuurlijk. Doe je best! En kom AUB niet aan met het liedje: Is het lang geleden, is het lang geleden, Ding dinge dong.


  Maak melding

 26. henk de MOL ,
  De verantwoordelijke voor de standrechtelijke executie van 15 Ollandse vazallen staat gedocumenteerd in de gekluisde documenten te Den Haag .
  Heb jij enig idee waarom de bewuste documenten met nog 20 lange koude jaren verlengd moet worden , lieve henk?
  Gaarne jou motivatie .
  Tevens staat in de documenten alle details omtrent de plegers en de opdrachtgevers .

  Betreffende het leiding geven aan een drugs-kartel moet ik jouw helaas verwijzen naar het land der fabelen ( leest; Olland )
  De zgn. veroordeling conform de opium-wet was maar een methodiek (instrument ) om drie geoogde targets te bewerkstelligen , nl ;
  -De huidige Surinaamse President te criminaliseren en demoniseren ( karakter-moord )
  -Dat Republiek Suriname politiek en economisch
  internationaal in de isolement komen te staan
  -poging om de kwestie Suriname op het internationaal agenda te plaatsen om zodoende de weg vrij te maken voor de op handen zijnde rechtse-coup onder het regie van Olland te doen plegen en eventueel buitenlandse militaire interventie .
  Er is toch een duidelijke marge ,he henk ???

  henk de MOL ,
  Het is lente 2012
  Weet jij hoe heet/warm het zee-water is ???
  Vind ik het niet erg hoor , als jij het niet weet .
  Anders vraag ik het aan een andere KWAL !!!

  PS; laten wij de communicatie houden op z’n Ollands
  Laat het Arische voor wat het is !!!

  Republiek Suriname Voorwaarts
  NIX MIS MEE
  ALLEEN MAAR LIEFDE !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.