Stinasu onder één hoedje met gouddelvers

16

PARAMARIBO, 13 mrt – De Stichting Natuurbehoud Suriname, Stinasu, speelt onder één hoedje met illegale gouddelvers. Volgens de Ware Tijd is toestemming verleend voor het delven naar goud in het natuurreservaat te Brownsberg, in Brokopondo. Uiteraard ging dat niet gratis. Er is met baar goud betaald, volgens gouddelvers. Intussen is ingegrepen.

De commissie Ordening Goudsector heeft alle mijnactiviteiten verboden. Dat leidde al tot boze reacties van de tientallen goudzoekers. Onder meer is de belangrijkste verkeersweg in het gebied gebarricadeerd. Maar volgens de commissie zal radicaal worden opgetreden. “We hebben de opdracht van de procureur-generaal om de gouddelvers spoedig te verwijderen”, zegt commissievoorzitter Gerold Dompig. Stinasu had nooit toestemming mogen geven.

Dat is niet alleen immoreel, er is ook geen wettelijke basis. Stinasu is als beheerder aangesteld van het Brownsberg. Het natuurpark gaat door als leefgebied van veel zeldzame flora en fauna. Een deel is al weggevreten door het verwoede graafwerk van de delvers. Die gaan met zware machines aan de slag en gebruiken het giftige kwik voor het scheiden van het goud. Volgens Dompig volgt er nog een justitieel onderzoek naar de deal die Stinasu aanzwengelde en de bestemming van het betaalde goud.

16 REACTIES

 1. Ja,zo ging het altijd al daar in het natuurreservaat,maar dan zonder toestemming en aan de voet van de berg(natuurreservaat).(verder bij witti kreek werd altijd gezocht naar dat edele metaal!)Maar de goudzoekers werden door de bospolitie verjaagd,en het was steeds een politie-dief zwaar bewapend spelletje.

  Wat immoreel is :is waneer je een homo sapien (gouddelver)niet corrigeert,dus verwijst naar legale goud velden,maar afperst en misleid!

  opsluiten dat gespuis!!!!


  Maak melding

 2. Ach waarom verbaast dit mij zelfs ook niet meer. Zwaar betaald worden om de natuurlijk te beschermen en dan geld aannemen van goudzoekers die de natuur vernietigen. Kan het nog lager…….


  Maak melding

 3. Zo zie maar weer dat goud (geld) mensen blind maakt. Zelfs de directeur van Stenasu die moet strijden voor behoud van natuur ziet alleen maar de dollar teke in zijn ogen verschijnen wetende dat dit niet kan en mag en toch toestemming geeft voor het gele spul. Deze man moeten ze gelijk ontheffen van zijn functie als dit de ware toedracht is.
  Wat een schande het lijkt wel alsof Surtinamers allen strijden voor ikke ikke en de rest laat ze maar stikke


  Maak melding

 4. Rijkdommen in de bodem der aarde veroorzaken geen ellende. Maar in handen van de mens brengt het misdaad en vernietiging met zich mee. Om dit te voorkomen zijn er wettelijke regelgeving nodig.

  In la sombra del arbol


  Maak melding

 5. Het blijkt steeds weer: “Het schuim der aarde (the scum of the earth) is bereid zijn eigen moeder te verkopen voor het slijk der aarde, moeder natuur vernietigen is totaal geen probleem voor dit tuig”.


  Maak melding

 6. Het zal wel zo zijn dat fransje een onder onsje met die jongens uit dat gebied had. fransje dacht aan het vele gele metaal dat hij in de plaats zou ontvangen. zo zie dat dez gasten het niet menen met dit land. ze moeten Frans Kasantaoeno opsluiten en de slutetel in een haaienbek gooien en zien wie durf om het te gaan halen. was het niet deze fufurman die driko was op RGB???????


  Maak melding

 7. Geschrokken , boos …..wordt het niet eens tijd voor een werkelijke groene partij in Su ! Er valt zoveel te verdienen aan een goed ,gezond ontwikkelt Suriname .
  Nu genieten we nog van de aandacht van de vermogende 55 plussende Nederlanders die Su als rijksdeel kennen of ouder zijn van een stagiar Deze groep droogt op . Stinasu lijkt hier al een voorschot op te nemen (zie Matapica,Raleighvallen en nu dus ook Brownsberg)

  De toegevoegde waarde van deze overheidsorganisatie lijkt nu toch echt passé . Wij moeten ons allen heel diep schamen ,dat waar zoveel te winnen valt ,wij voor de dikst mogelijke nederlaag tekenen !

  Gister sprak Abrahams maar al te duidelijk over het vuil in Su ; kijk niet naar de overheid kijk wat jezelf kunt doen! Geloof in eigen kunnen zegt onze nationale trots .Geloof mij ; privatiseer deze organisatie , creëer 10 toeristentoppers (verwar hierbij niet het woord niets doen met Eco) en we hebben een tweede nationale trots.

  Waar in de wereld kun je VEILIG het tropisch regenwoud in .
  We barsten van de kwaliteit . Laten we er iets mee doen , voordat het voor ons onherstelbaar gedaan wordt.
  Jan Willem van der Heijden


  Maak melding

 8. eeuwenlang was dat bos jullie goed gezind,..er was volop vlees en vis,medicinale planten,een gezonde omgeving en een serene rust..maar vandaag zijn jullie de natuur aan het verkrachten…sari tori!!!


  Maak melding

 9. Hoe kan de PG de opdracht aan eenordeningscommissie ge-
  ven om op te treden tegen de mensen.Wat zijn de bevoegdheden van de commissie?Je zou denken dat als er onoorbare dingen gebeuren dat PG de opdracht aan de politie zou geven om wat dan ook te mogen optreden en zaken onderzoeken.Het is altijd weer ten tijde van deze DiDiBrie de omgekeerde wereld met de dingen die er gebeuren.odi odi
  Glenny


  Maak melding

 10. Wat een grove schande. Ongelofelijk dat zoiets kan gebeuren. Hopenlijk komen deze criminelen(Frans Kasantaroena en Kenneth Cyrus) hier niet mee weg en gaan ze voor lange tijd de gevangenis in.

  Tijd dat corruptie de kop in word gedrukt!


  Maak melding

 11. Allemaal boeven!

  Allemaal beesten is een lekker klinkend lied. Een vertaling in het Surinaams zou opleveren “allemaal boeven!”
  Stinasu-top moet op staande voet worden ontslagen zodat dat als voorbeeld dient voor anderen. Maar wat denkt u dat er gaat gebeuren? Juist! Stinasu gaat op haar beurt anderen omkopen met goud en de zaak gaat in de doofpot.
  En de illegale gouddelvers durven nog de weg te barricaderen? Wat een stelletje lapzwansen aldaar.


  Maak melding

 12. @ Hojot,

  Volgens mij is er genoeg wet- en regelgeving. Het probleem is een MENTALITEITS- en INTEGRITEITS kwestie. Daar is over het algemeen veel gebrek aan in Suriname. Zeer zeker bij degenen die het voor het zeggen hebben en/of de dienst uitmaken. Er heerst gewoon een laag niveau van moraliteit in Suriname bij de dames en heren die het voorbeeld zouden moeten geven. Ze denken alleen maar aan zichzelf. Deze negatieve houding, sinds vele, vele jaren, straalt dus ook af op de rest van de bevolking en heeft ervoor gezorgd, dat de hele maatschappij verziekt en corrupt is geworden. Het is diep treurig. Ik kom deze op het eigen belang gerichte en destructiveve denkwijze ook binnen mijn eigen familie tegen. Er bestaat een houding van; ik weet dat het niet juist is, maar ik probeer toch maar een graantje mee te pikken.

  Ik besef , dat het heel moeilijk is om tegen die corruptelingen op te boksen, maar men moet toch altijd eerst bij zichzelf beginnen om de wereld te kunnen verbeteren en niet meegaan in de negatieve spiraal. Moeilijke levensomstandighedn zijn daarvoor geen vrijbrief.
  Er zijn genoeg capabele Surinamers om veranderingen te brengen, maar dan moet men de rug recht houden, goed nadenken en zich niet mee laten slepen door (incompetente)figuren die alleen maar mooie meeslepende verhalen vertellen, maar in de praktijk niet bewijzen daar ook maar iets van waar te maken. Integendeel alleen maar aantonen, dat ze het voor zichzelf goed voorelkaar hebben.

  Veel sterkte in de toekomst.
  Gr. Polderman


  Maak melding

 13. Het probleem daar is dat de ex-chauffeur van de ex-directeur van RGB de beheerder is van Brownsberg. De man heeft nergens een benul van. de financiele man van Brownsberg heeft de uitstraling van een dweil, heeft totaal geen gezag, mist alle competenties en wordt totaal genegeerd door bezoekers en personeel op Brownsberg. Tijdens mijn bezoek daar, liepen goudzoekers (vaak jongens van rond de 13 jaar) daar vrij rond TERWIJL IK MET DE BEHEERDER REED!!) Er werd niets gedaan. Maar er is nog meer. De goudordeningscommisiie was door Brunswijk (via Somohardjo en directeur Stinasu Kasantaroeno) verboden om een bezoek te brengen aan de goudzoekers in het natuurreservaat. (mijn bron is de beheerder zelf. uiteraard heeft hij me niet verteld dat hij in goud betaald werd) Aan het einde van de Witikreek en het gebied eromheen langs het stuwmeer. zijn de “locals” samen met Brazilianen bezig om goud te delven. De kleinste “mijn” heeft een omvang van ….. VEERTIG VOETBALVELDEN en NIEMAND van de Goudordeningscommissie DURFT daar te gaan. Dat bericht in de krant is om ons een rad voor ogen te draaien. Wat ze ook zeggen, er gebeurt NIETS. Wie me niet gelooft, moet zelf gaan kijken. Nog een jaar en ze kunnen natuurreservaat Brownsberg sluiten. Zowel vanwege de giudzoekers als vanwege het wanbeheer van Stinasu op de berg zelf. Komt ervan als een chauffeur beheerder wordt.


  Maak melding

 14. Dit is al zó lang bekend!!
  Komt de pers er pas nu mee?
  Laat ze ook eens onderzoek doen bij de familie
  Brunswijk!! Pa en zoon zijn ook niet vies van dealtjes maken!!

  Enne, als ze toch onderzoek doen naar illegale praktijken van de Stinasu, mogen ze ook de handel in schildpadeieren vanaf Galibi wel eens onder de loep nemen!
  Stinasu is daar aangesteld als beheerder, maar zijn in geen velden of wegen te bekennen.
  Babunsanti staat er maar een beetje bij en ondertussen worden duizenden en duizenden eieren geroofd.
  Je wel eens afgevraagd hoeveel nesten het betreft?
  Ga uit van 150 eieren per nest, dus reken maar uit!

  Grootscheeps onderzoek en zware straffen, geldboetes (die ten goede komen aan de natuur) en ontslagen.
  Pas dán zullen ze het leren, want alleen een boete; daar lachen ze om!


  Maak melding

 15. was het niet ene Frans Kasantaroeno ,direkteur bij Stinasu , die toestemming gaf om goud te delven tegen
  betaling in goudstaafjes . dat hebben de gouddelvers verklaart . hij werd gearresteerd en belandde in Santo Boma . hij werd ziek, belandde in het ziekenhuis en
  verder is niets meer van hem vernomen. misschien heeft
  Somo hem naar Indonesie laten vluchten met een koffer vol goudstaafjes .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.