Consumentenorganisaties Suriname: prijzen wurgend

19

PARAMARIBO, 12 mrt – De prijzen van levensmiddelen stijgen schrikbarend. Dit stellen de Consumentenbond en de Consumentenkring. Het is haast niet meer te verdragen en de regering zal wat moeten doen. President Desiré Bouterse beloofde onlangs toch al dat de prijzen in de winkel zullen afnemen. Hij is zich bewust van de ‘druk’.

Bouterse zei dit tijdens de recente herdenking van de coup van 1980. Van beide organisaties mag het nu ook echt gebeuren. “De president moet weten dat het nu nijpender wordt, vooral nu de prijs van benzine gestegen is”, zegt voorzitter Albert Alleyne van de Consumentenkring tegenover de Times of Suriname. Hij vindt het vreemd dat Bouterse nog geen maatregelen treft, na eenmaal de belofte te hebben gedaan. De druk van de prijzen neemt intussen toe.

Door de snel stijgende prijs van brandstof wordt de druk alleen maar groter. Beide organisaties overwegen acties. Die worden eventueel samen ondernomen met de vakbeweging en het bedrijfsleven. “Als je vindt dat de groep waarvoor je opkomt, in de verdrukking raakt, zal je alle middelen moeten aanwenden”, zegt Rudi Balker van de Consumentenbond. Hoe de prijzen verlaagd zullen worden, weet nog niemand te vertellen. Onder de vorige regering werd de marktwerking volledig vrijgelaten.

Bekijk ook:


19 REACTIES

 1. Surinamers die geloven dat Bouterse iets aan die wurgende brandstofprijzen kan doen, zijn ronduit naïef.

  Hij beloofde op de dag van de coup dat de prijzen van consumenten-goederen zouden dalen, maar sinds 25 februari 2012 zijn de prijzen nog meer gestegen.

  Bouterse heeft jullie voorgehouden dat Suriname goedkope brandstof uit Venezuela zou krijgen.
  Wel, dit is nu het effect van die voordelige Petro Caribe deal met zijn vriendje Chavez.
  En eté, son wan foe oenoe no e lerie!

  Denken jullie dat Bouterse maalt om die wurgende prijzen? Zijn prioriteit is nu Caricom, Equatoriaal Guinee, China en Boxel-onthullingen. Vooral dat laatste, want daar krijgt die lapzwans president een loesbere van.


  Maak melding

 2. Over een maand of twee vliegt de pres met zijn hele delegatie business class richting Afrika en uiteraard verblijven zij dan in een 5 sterren hotel eten en drinken op kosten van de belasting betaler, terwijl het volk het moeilijk heeft om het hoofd boven water te houden. Deze gasten hebben echter geen last van de crisis. Bouterse en zijn regering doet vaak beloftes die ze niet( nooit)nakomen.


  Maak melding

 3. Niet voor niets zegt men POLITIEK = VIES, VUIL en LAAG!

  Ik heb niks tegen Bouterse maar hij is net zoals alle andere presidenten een president. Belooft veeeeeeeellll. Maar doet niets.

  Ik vind het alleen jammer dat die Bouterse aanhangers wel van Bouterse accepteren wat ze niet van Venetiaan en anderen zouden accepteren. Maar het mes snijd aan beide kanten. ZOu andersom ook zo zijn geweest.


  Maak melding

 4. Men blijft importeren als gek blijf maar impoteren hoor.

  Maar weet dat men bij de grote landen moet klagen……want zij en schurken bepalen de wereld prijs……van brandstof… Saddam dood & Kaddafie dood …..wie moeten zij nog meer dood maken zodat de brandstof prijzen …anders uitgaan zien.UNU DENK A TORI BUN…daarom no tan du don…want who pina moro.


  Maak melding

 5. De Consumentenbond (CB) is van plan om samen met de Vakbeweging (VB) en het Bedrijfsleven (BL) acties te ondernemen als de regering langer blijft talmen om maatregelen te treffen tegen de moordende prijzen van eerste levensbehoeften. Dit zei CB voorzitter Rudy Balker. GFC Nieuws vermeldde vrijdag al dat winkeliers door de verhoogde pompprijzen op brandstof stilzwijgend de prijzen in de winkels hebben verhoogd met gemiddeld SRD 0,25 –SRD 0,40. Balker zegt dat hij het overgrote deel van de bevolking vertegenwoordigt.

  En nu zij in de klem komt te zitten, is het zijn taak om voor hen op te komen. In deze wordt hij ondersteund door Albert Alleyne, de voorzitter van de Consumentenkring (CK). Alleyne zegt dat in verband met de consumentendag op 15 maart zijn organisatie activiteiten zal ontplooien om extra aandacht van de regering te vragen. In de nacht van 24 op 25 februari zei president Desi Bouterse bij de herdenking van 32 jaar revolutie dat hij weet dat de prijzen in de winkels moordend zijn voor de gemeenschap. Hij zou snel maatregelen treffen om de prijzen te laten droppen.

  Hahaha…oliedomme aanhangers beginnen langzaam zeker te ontwaken uit de loze beloften ndp dromen.


  Maak melding

 6. Mensen houden jullie rekening mee dat overal op de wereld de prijzen stijgen.
  Ondanks alles valt mij wel op dat bij heel veel Surinamers die klagen allen een Black Berry en een auto in bezit hebben,
  Tijdens goede tijden hoor ik niemand klagen, dus zou ik zeggen “even de broekriem strak houden”,,,,


  Maak melding

 7. wat denk je wat het in Nederland kost,die benzine dan 183,toch ook niet normaal meer. en hier woord alles ook duurder hoor,dat recht hier waar ik zelf ook op heb gestemd had belooft de ouderen niet te korten haha je blijf hier ook lachen. ik zelf verdien dan 1200 netto in de maand,krijg wel toe slag op me huur en zorg toe slag en heb ook een kind van 15 te verzorgen,krijg dan een kind gebonden van 104 in de maand.red het net. en dan nog eens 36 uur werken voor die 1200,oke kan slechter geef ik ook toe.sterkte met alles me donker broeders uit dat mooi suuri.


  Maak melding

 8. Jack,
  De vergelijking met de situatie in suriname en die in Nederland gaat helemaal mank, jij vergelijk appels met peren.de gemiddelde surinamer verdient nog geen 300 euro per maand.In suriname is de benzine prijs verhoogd en de geld waarde gedaald ga maan naast staan met jou 300 euro gemiddeld per maand.


  Maak melding

 9. Maar iets klopt in Su.niet…daar heeft men de gewoonte benzine 10 cent duur…. brood ook tien cent duur….dus gewoonte …benzine om hoog alles omhoog en altijd direct ook nog …men wacht niet… de handel in Su leeft per dag als zij de kans krijgen buiten zij jouw in seconde uit….Maar ja wie heeft deze handelaren geimporteerd en wie zat winkel aan deze mensen te verhuren….en huur prijs in US te ontvangen…en nu schreeuwen als gek…..velen van een bepaalde bevolkings groep loopt constant te slapen en vernietigen eigen toekomst.


  Maak melding

 10. Hoezo Bouterse en zijn regering de schuld geven?
  Het volk is debet aan het gebeuren. Het volk wilt verhoging van de AOV en kinderbijslag en gratis zorgverzekering (SZF) en meer vrije feestdagen en meer leven in luxe die zij zich niet kunnen veroorloven. Door de importen, om al deze behoeften te bevredigen, wordt aldus een deel van de importinflatie bovenop de eigen inflatie (koopkrachtdaling) als gevolg van de devaluatie van de SRD en de verhoging van alle overheidinkomsten bronnen (BTW, government take etc) en daar bovenop de prijsverhogingen a.g.v. de stijgende brandstofprijzen (buitenlandse goederen) op de eerste levensbehoefte.
  Het boven je stand leven zowel door de mensen als door de overheid heeft gevolgen.
  Het geld moet ergens vandaan komen en het niet leven naar je inkomsten heeft gevolgen.
  De overheid geeft uit wat ze niet heeft evenals de bevolking (auto voor de deur en geen brandstof kunnen betalen, verzekeringspremie zoals brand en inboedel en autoverzekering niet kunnen betalen, keuring en onderhoud niet kunnen betalen) leven grotendeels op de pof. geen wetgeving in de jungle van Suriname. Telesur maakt miljoenen winst, SLM maakt miljoenen verlies.
  En niemand die eens zegt “tot hier en niet verder” maar hohohoho het volk schreeuwt en zeurt dus moet er iets gedaan worden om hen tevreden te houden.


  Maak melding

 11. Ik zou zeggen: dump die 50.000 spookambtenaren die geen enkele bijdrage leveren aan de Surinaamse economie en zet deze groep aan het werk. Dan is het probleem direct opgelost.


  Maak melding

 12. Lieve Surinamers, waarom klagen wij? Wij hebben met alles meegewerkt, dusdat. Maar we moeten ook aan de toekomst denken en vooral voor onze kinderen! Dat de winkel – en groente prijzen stijgen is te verwachten ivm de brandstof prijs stijging. Maar over heel de wereld heeft men ook de kampen met de brandstof prijs dus onze broekriem strak aantrekken.Een ieder heeft een auto en ook BB voor zichzelf en hun kroost. Waarom dan klagen?? Ik heb nog steeds mijn oude mobiel waarmee ik kan bellen en smsn hahaha. Mie swietie sranang man, tang bung en no stress nanga ala sanie.


  Maak melding

 13. he wikkiLeaks echt waar jo is dat bij jullie zo erg dan,maar de huur en belastingen en noem maar op hoe zit dat bij jullie dan,sorry wist ik dus niet echt dat jullie maar 300 Euro krijgen .helemaal geen vet pot dus.


  Maak melding

 14. Henk Molenaar
  Ik zou zeggen: dump die 50.000 spookambtenaren die geen enkele bijdrage leveren aan de Surinaamse economie en zet deze groep aan het werk. Dan is het probleem direct opgelost.

  Volkomen mee eens!
  Edoch, het is niet ter competentie van niet ingezetenen
  Houdt je bezig met die foeka’s in Wildersland. U bent hier niet tot stemmen gerechtigd.

  Ik zie je te enige tijd wel op hangende pootjes landen op Zanderij.

  Overigens, “voor wie het leven niet duur is leeft niet op deez aardkloot.

  Aarolieprijzen worden internationaal vastgesteld.


  Maak melding

 15. Ontevredenheid!

  Is aanleiding tot onrust. Dreigen met acties om bij voorbeeld te gaan staken vertroebeld de samenleving.
  En dit is al de zoveelste dreiging tot staking.
  Voor zo ver ik weet heeft staken een slechte invloed op de economie en op vooruitgang dus dient men wel heel goed na te denken voor men stappen onderneemt.
  Terwijl de onderkant van de samenleving de broekriem aan moet trekken, gaat de bovenkant maar lekker op reis.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.