Natuurbescherming Suriname pappen en nathouden

10

PARAMARIBO, 6 mrt – Natuurbescherming in Suriname komt zowat neer op pappen en nathouden. Het Wereld Natuurfonds, WWF, heeft er de buik vol van. Met name de bescherming van de zeldzamer wordende zeeschildpad is soep met balletjes. Geld van het WWF, zo’n veertigduizend dollar per jaar, wordt opgemaakt aan brandstof en voeding voor ambtenaren.

Het betreft dan de jachtopzieners die zorgen voor de bescherming van de dieren. Wat steekt is dat dit soort kosten door de overheid betaald moeten worden. Maar die maakt het zich maar makkelijk. “Als de overheid tenminste de basisvoorzieningen zou dekken, kunnen we het geld investeren in andere belangrijke middelen”, zegt WWF-functionaris Afanaisa Turny tegenover de Ware Tijd. Het geld blijft nu steken en daar lijden de dieren onder.

Op de legstranden te Matapica en Galabi wordt naar hartenlust gestroopt. Tienduizenden zeeschildpadeieren worden er illegaal geraapt. Met een wat alerter overheid konden bijvoorbeeld wachttorens worden opgezet. Die bieden overzicht op de uitgestrekte stranden. Het geld wordt dan ook duurzamer besteed. “Het WWF komt al met de financiën in en Surinamers moeten zich inzetten om ons erfgoed te behouden”, aldus Turny.

10 REACTIES

 1. men neme de Floris Nightingale’s in onze ziekenhuizen,dan is het sterfbed niet ver van jou!!
  men neme onze Flora en Fauna beheerders in suriname….kijk vooral naar hun opleiding/liefde voor natuur/werk en er lopen straks geen bosvarkens meer…hehe!!
  en dan neme men onze bestuurders,…deze zijn dagelijks na een bezoek Torarica met elite bediening er heilig van overtuigt dat het volk maar de broekriem moet aanhalen want wij hebben een…
  ………..CITY OF SMILE…………


  Maak melding

 2. Met het ‘verfraaien’van het plein heeft de pres.zelf aan gegeven tot de barbaren te behoren.Vooral met de baard.En de suri’s verkopen toch alles.Ook al moeten ze het stropen.Naast drugs is er steeds nieuws dat beschermde vogels worden meegenomen naar het buitenland.En de schildpad eieren consumeren ze toch zelf en dat ei kan onmogelijk veilig blijven in Sur.Ook van de Leguaan niet.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Ja he zo verkwanseld su zijn kansen hoe meer steun moeten we nog meer krijgen dat werkelijk brandstof is weer duurder geworden maar dan nog kan t niet zijn dat zoveel geld op gaat wwf je kunt liever met padvinders werken rangers dan met deze volwassenen die vr niets gestudeert hebben alles is management loos
  Ooohhh ik schaam me


  Maak melding

 4. Kwestie van de juiste prioriteiten stellen.
  Langetermijn denken.
  Maar ja……

  Het is doodzonde, want juist de mooie natuur van Suri en dan deze unieke dingen als de reuzenschildpadden trekken toeristen, nu en voor de toekomst.

  En die schildpadden zijn iets om trots en zuinig op te zijn en niet om uit te roeien of te laten stropen onder je neus.


  Maak melding

 5. Hieruit is af te leiden dat het beschermen van dieren makelijker is dan het beschermen van personen. Aan die dieren is geen verantwoording schuldig aangaande de besteding van gelden bestemd voor de dieren. Als men in staat zijn om zijn medemens te bestelen wat zijn dan dieren. Maar zij die dit doen…kijk in de spiegel en vraag jezelf af wat ben ik en hoe is mijn niveau van denken ? Tot welke groep behoor ik ? Helaas kan ik het niet voor je bepalen. Maar wees eerlijk tegen jezelf. Ik heb jullie in het vizier.

  En la sombra del arbol


  Maak melding

 6. Jammer genoeg Turny, kennen de landgenoten de waarde van de Sur. Flora en Fauna niet. Alles wordt gezien als vanzelfsprekend en daarmee wordt onderhouden en beschermen van alles gezien als de taak van Iemand Anders. Die Iemand Anders woont voor hen dan ook in het buitenland. Laatst had ik nog een gesprek met een paar witte Nederlanders over slangen en allerlei zeldzame dieren in Sur. die ik van nabij mocht meemaken. Mijn vader was een echte natuurliefhebber. Hij heeft ons dan ook de liefde voor de natuur bijgebracht. Ik weet uit ervaring dat Stinasu en WNF heel veel voor het land doen. Maar het wordt daar toch als minderwaardig gezien, als iets dat bij het bos hoort en dus ook negatief wordt beoordeeld. Misschien moet er overal info zijn over de natuur, desnoods in de diverse talen die het land rijk is. Als Sur. eens wisten hoe overal ter wereld dierentuinen en natuurparken oprijzen die heel veel geld in het laatje brengen, zouden ze iets minder dom doen en zichzelf rijk rekenen met zo’n scala aan fauna en flora. Tot die tijd blijft het letterlijk geld weggooien en wat blijft er dan over voor het volk van morgen? Nada, noppes, niks dus. Het land van melk en honing is verworden tot een woestijn van ellende, maar het is nog niet te laat. Succes Turny!


  Maak melding

 7. “Geld van het WWF, zo’n veertigduizend dollar per jaar, wordt opgemaakt aan brandstof en voeding voor ambtenaren”

  Hier wordt ik dus echt niet goed van………….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.