Gewichtige Caricom-top in Surinaamse hoofdstad

22

PARAMARIBO, 6 mrt – De drieëntwintigste topconferentie van de Caricom wordt een gewichtige. De regionale leiders komen op een cruciaal moment bijeen in Paramaribo. De Caricom zelf bevindt zich in financieel zwaar weer. Daar moet flink aan gesleuteld worden. Ook de om zich heen graaiende misdaad staat op de agenda. Dat geldt ook regionaal luchttransport, steun aan Haïti en duurzame ontwikkeling. En dan is er het economisch grootplan van president Desiré Bouterse.

Bouterse wil opbrengsten uit mineraalwinning inzetten. Een deel van de opbrengsten uit onder meer goud, hout, aardolie moet naar ontwikkeling. Ontwikkeling dan in alle landen van de Caricom. Dit zogenaamde Caricom Enterprises plan is gemengd ontvangen. Sommige leiders zijn meteen enthousiast. Anderen kijken de kat uit de boom. De verwachting is dat Bouterse het plan bespreekt tijdens de meeting in Paramaribo.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken vindt het plan uitstekend als doorstart naar ontwikkeling. Toch zijn er ook in Suriname zelf kritische noten. “Geen enkel Caricom-land gaat wat het heeft, gooien op de open markt om dat zomaar et delen met een ander volk”, zegt parlementariër Ruth Wijdenbosch (Nieuw Front/NPS) tegenover de Ware Tijd. Ze vindt het ook niet kunnen dat Bouterse het plan internationaal lanceert en het parlement links laat liggen.

22 REACTIES

 1. Bout kan maar niet ophouden lucht ballonnen op te laten.En hoe moet het dan verder met Sur.als alles af ge-oogst is?Onuitputtelijk zijn de bronnen niet en als ik het goed heb,zijn de hulpbronnen niet eens voldoende voor de gieren in Sur.Er zijn nog nauwelijks vrije grond[domein]te vinden.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Ze vindt het ook niet kunnen dat Bouterse het plan internationaal lanceert en het parlement links laat liggen.

  Kijk, dat is nog eens democratie.
  Het parlement gewoon links laten liggen, en dan vooral met zulke grote plannen.
  Het heet dan ook het economische grootplan van Desi Bouterse.

  Tja, over ego gesproken………


  Maak melding

 3. Als die mevr. haar verstand kon gebruiken dan moet zij weten het is Su….dus oppositie incl coalitie.

  Men heeft nooit geleerd te leren streven, maar een ding is bekend: breken en nogmaals breken en nooit streven…..U ziet het zelf men gaat het liefst inbreken, roven om een ander te breken of zoniet staken en nogmaals staken voor alles staken…om een ander te breken….voor meer geld om voor de handelaar te brengen……dan hoe wil een bepaald soort bevolking vooruit komen.

  So a no kan…begin ergens…. begin gezamelijk met anderen te streven…….niks meer en ook niks minder.

  No tan du don yu ano buriki.


  Maak melding

 4. Ruthje,

  Aangezien je zo graag praat, heb ik een vraag voor je.
  Heb je die teveel ontvangen salaris bij financieën al terug betaald?


  Maak melding

 5. Ook hier geldt het spreek woord ; ‘vele handen maken licht werk’. Als de 15 lid landen een ontwikkelings project van 300 miljoen us dollar moeten financieren .Dan moeten zij afzonderlijk 20 miljoen us inleggen . Het gaat er om dat deze landen geld moeten verdienen , om mee te kunnen komen in de ontwikkeling van de regio . Afzonderlijk is gebleken dat het niet lukt , dus rest alleen samenwerking om vooruitgang te bereiken . Alleen het vertrouwen moet er zijn . Zonder vertrouwen geen samenwerking en geen toekomst .


  Maak melding

 6. Mevrouw Wijdenbosch dit geeft de democratische gehalte weer van die schurken regering van Bouterse.
  De Caricom kan ook kijken hoe deze criminele regering onder leiding van drugscrimineel Bouterse de rijkdom van het land onder zijn familie, vrienden en loyalisten verdeeld. Een heel goede plan van mega crimineel Bouterse.


  Maak melding

 7. hier dus het plan van Dada Desi…

  Alles wat b.v. onder het Nassau gebied ligt, is straks ook voor de guyanezen,de jamaicanen en de boys van trinidad!!

  Het begrip samenwerken zet hij dus om in samendelen!!!

  Santokhi helleeppp….sluit die man op 🙂 a mang ai flip!


  Maak melding

 8. Determinist, je bent waarschijnlijk zelfs ook een onderdrukte minderheid vandaar jouw reacties, en dat weet je bliksems goed. k kan mij niet voorstellen dat, waarsch. een volwassene elke dag de tijd neemt om op elk artikel te reageren, Je bent vast en zeker werkeloos. Zet je negatieve gevoelens over je land van afkomst om in positieve energie voor het vooruit brengen van jezelf. Als je in niveau klimt hebt je de tijd niet om afbrekent te zijn. Just an advice help jezelf en besteedt minder tijd aan gekke en kleinzielige dingen.


  Maak melding

 9. Gewichtige Caricom-top in Republiek Suriname onderleiding van de Surinaamse President ???
  Een der bewijzen dat Republiek Suriname niet in de isolement is geraakt/gekomen wat menige revanchisten voorspelden en vurig hadden gehoopt .
  Integendeel , Republiek Suriname manifesteerd in de regio en mondiaal .
  President/Opperbevelhebber Bouterse haalt Republiek Suriname juist uit het isolement !!!
  Nek’s no fout , NIX MIS MEE !!!

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Gado de nanga wi
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

 10. Het kiezers-volk in nood dom , de dommen zijn degene die het volk niet op andere gedachten kan brengen . Dit is simpel-weg het gevolg van incompetentie van de oppositie en haar volgelingen . Het is geen afro maar een Leba !!!!


  Maak melding

 11. Cliff ,
  Yu na wan dja-dja Sranan-man !!!

  Hori vasti san yu habi
  Mek’i moro bribi kon
  Mek’i moro lobi opo
  No drai baka
  No fadon

  Sranan Lobi nanga Soso Lobi
  Sranan Mi Lobi Yu
  Odo Odi Dji Ala Mi Kondre-man nanga Kondre-uma


  Maak melding

 12. pasew ,
  Wij leven in het heden .
  Jouw Santi was mini-ster van juspol en heden een parlementarier van de verenigde hindoestaanse partij .
  Kakerhi bai ???
  Toor tjoet bolhi .
  Djai Djai Sarnam !!!
  Nemisty


  Maak melding

 13. Welke rechter heeft DD.B veroordeeld ? Juist de koloniale . Het Surinaamse volk heeft de veroordeling genegeerd en heeft DD.B gemaakt tot president van de Republiek Suriname . Is het volk dom Nee !!! Het volk heeft bewust gekozen . En daarmee Basta !!!


  Maak melding

 14. ik vraag me af waarom deze positieve volgers hier Bouta zo steunen,maar tijdens Vene nooit zo positief zijn geweest.Was Vene geen president van Suriname?


  Maak melding

 15. Barmhartige Samaritaan!

  Zeker wanneer hij het parlement over slaat en zijn plan lanceert tijdens deze bijeenkomst. Ontwikkeling van anderen is prima, maar maak eerst je eigen straten schoon.
  Het zal zomaar kunnen zijn dat hij zijn plan lanceert om de grote sier te maken, om dan volgend jaar zijn plan weer los te laten of in te trekken.
  Zo iets doe je in overleg als je democratie hoog heb staan. Maar we weten ondertussen al hoe Desi te werk gaat: ik bepaal!


  Maak melding

 16. @Vene 15.12 uur…

  Natuurlijk was Vene ook president, maar je zag en hoorde hem als het ware nooit. Hij zat maar in zijn ivoren toren het kleine clubje om zich heen te regelen, niets meer. Ik daag je uit om te beginnen op te sommen wat Vene in de afgelopen 15 jaren heeft gedaan, behalve dan de zogeheten ‘stabiliteit’, wat zoveel betekende als stilstand.

  Ik wacht….


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.