Suriname mag idee extra nationaliteit niet opgeven

35

PARAMARIBO, 5 mrt – Suriname mag het idee van beperkte doorvoering van de dubbele nationaliteit niet opgeven. Dit stelt parlementariër Amzad Abdoel (Mega Combinatie/NDP). Dat Nederland de mogelijkheid afstoot voor een extra nationaliteit, zou geen obstakel mogen vormen. “Wij hoeven niet te stoppen, omdat een ander land toevallig een besluit neemt.”

Het verschaffen van de Surinaamse nationaliteit aan onder meer Nederlandse voetballers moet een optie blijven. Overigens is Suriname nog niet eens aan een discussie over het onderwerp toe. “Wij zijn een onafhankelijk land en dienen ons beleid uit te voeren, rekening houdend met internationale uitdagingen en mogelijkheden”, zegt Abdoel tegenover de Ware Tijd. Nu dreigt één van die mogelijkheden uit te vallen.Den Haag bereidt wetgeving voor om het houden van twee nationaliteiten af te schaffen.

Nederlandse voetballers zouden dan geen Surinamer kunnen worden. In elk geval zou dat niet kunnen zonder het Nederlanderschap te verliezen. Frappant genoeg is Abdoel niet helemaal ongelukkig met het Nederlandse voornemen. Er zijn nogal wat Surinaamse Nederlanders die op een of andere manier toch de Surinaamse nationaliteit bezitten. Zij omzeilen zo de Surinaamse nationaliteitswet. Die verbiedt al het hebben van een extra nationaliteit.

Door het omzeilen slagen de Nederlanders er in grond te bezitten in Suriname. Dat laatste is slechts voorbehouden aan Surinamers. De Nederlanders zien dus kans door het systeem heen te glippen en achter het Surinamerschap aan te gaan. “Vaak genoeg krijgen ze dat ook. En heel vaak wordt de grond (die ze zo aanschaffen, red.) niet tot ontwikkeling gebracht”, aldus Abdoel. Dus helpt Den Haag zijdelings een stukje nationaal mismanagement inperken.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. De enige top voetballers die voor Suriname kunnen spelen zijn Seedorf en Braafheid (voor zover ik weet). De rest is niet in SUriname geboren. Degene die dat wel zijn spelen niet voor Oranje.

  Die dubbele nationaliteit heeft waarschijnlijk niet veel zin als je het alleen kunt verschaffen aan spelers die in Suriname zijn geboren. De meeste zijn in Nederland geboren.

  ZOals ik altijd al zeg Suriname moet buitenlandse expertise in huis halen op het gebied van voetbal. Dan alleen vergroot je de kansen van echte Surinaams talent. Maar nee Suriname wilt dat Nederland wel geld investeert in Surinamers alleen daar is tata goed voor.

  Waarom denk je dat Seedorf voor Oranje wilt spelen en niet voor Suriname? Waarom zou hij eerder zijn carriere willen afsluiten bij Ajax ipv van een Surinaamse club. Omdat Surinaams voetbal onder de maat is en een dubbele nationaliteit zal dat echt niet verbeteren.


  Maak melding

 2. Suriname is anno 2012 nog steeds aan het soebatten over de dubbele nationaliteit van haar onderdanen in den vreemde!

  We hebben sinds 1975 tot op heden de situatie op enkele uitzonderingen na gehad, dat een dubbele nationaliteit niet mogelijk is, heeft Suriname in deze periode maximaal profijt gehad van haar onderdanen in den vreemde waar zij sterk financieel op leunt? Door veelal tegenwerking aan Surinaamse zijde is hier niets van gekomen, dit heeft de Surinaamse schatkist miljarden sedert de onafhankelijkheid gekost.
  Ik kan alleen maar 1 ding bedenken waarom men in Su geen dubbele nationaliteit wil, het zou de politieke landschap namelijk zetten op zijn kop zetten, iemand met een Surinaams paspoort heeft namelijk ook stemrecht!

  De vrees van onderdanen in den vreemde die land bezitten in Suriname is een xenofobische gedachtegoed die alleen gevoed wordt door dezelfde politici die zeer Corrupt en Frauduleus omgaan met vruchtbare Surinaamse grond, zie de pratijken bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij over grond??? een en al een grote janboel! Politici die veelal goede grond bezitten die maar ligt te verwoekeren!?!

  Suriname heeft alleen maar profijt van een dubbele nationaliteit, grote landen als Brazilie, Argentinie en zelf de Verenigde Staten hanteren dit beleid al decennia en die hebben alleen maar voordeel, wie zijn wij met een zeer klein inwonersaantal in Suriname om dit succesvol beleid tegen te spreken omdat een paar corrupte politici vooruitgang willen tegenhouden!

  Hoog tijd dus voor een andere kijk op zaken, hoog tijd voor een drastische omwenteling in het destructief beleid van Suriname, hoog tijd voor invoering van een dubbele nationaliteit!!!


  Maak melding

 3. Ben zelf een Neerlandse, maar sorry dat ik het zeg, Nederland weet van gekkigheid niet meer wat ze moet doen, dit is een achterlijk land aan het worden.


  Maak melding

 4. Je bent Surinamer of Nederlander of geen van allebei.
  Alweer zo’n huichelachtig voorstel van de ndp en co. A fout na neks krijsen de ndpsekte leden zingend prijzend in koor met de valse ndpprofeten…..prijze ddb of di di bri.


  Maak melding

 5. If you come to shoot, shoot! Don’t talk!!!
  Hopelijk wordt die regeling niet geimplementeerd, wanneer de doelgroep volkomen de kraaiemast heeft geblazen.


  Maak melding

 6. Virago 535

  Suriname is onafhankelijk in vooral plannen maken!

  WK- voetbal droom van Su moet gerealiseerd worden,op termijn!!!!!


  Maak melding

 7. De NDP moet dat wel zeggen want anders verstoren ze de onmogelijke droom van DDB voor het WK. En we weten allemaal wat daarop staat.:(


  Maak melding

 8. Volgens mij is het simpel. Suriname moet gewoon een wet aannemen waarin wordt vastgesteld dat ieder die nu en in het verleden in Suriname is of wordt geboren, automatisch de Surinaamse nationaliteit heeft en deze ook niet op kan geven.


  Maak melding

 9. Als SR een wet aanneemt dat alle surinamers in diaspora automatisch worden erkend surinamer te zijn, dan kan noch Rutte noch Wilders, noch Spies onze mensen van ons afpakken!! Wij bepalen zelf ons bevolkingsbeleid. Er zijn genoeg landen die reeds zulke wetgeving hebben zoals bijvoorbeeld Marokko.


  Maak melding

 10. Onder de Venitiaan regering zou ogenblikkelijk de Surinaamse wetgeving veranderd worden om de Nederlandse wet te copieren. Zonder dat er bekeken zou worden of dat nu nadelig zou zijn voor Suriname. Laten wij hopen dat deze nieuwe regering hun wetgeving op dit stuk niet zomaar a la dol gaat copieren.


  Maak melding

 11. Geloof in eigen kunnen is naar de achtergrond verdwenen.
  Suriname was 30 jaar geleden veel en veel verder dan nu wat voetbal aangaat. Ik steun het idee van Rudi.


  Maak melding

 12. Pubertijd!

  Soms heb je last van pubertijd. Dat overkomt kinderen, maar het overkomt ook regeringen. Een van de kermerken van puberaal gedrag is nooit op tijd zijn en dralen.
  Waar Surinaamse politici tien jaar voor nodig hebben om een beslissing te nemen in de kwestie dubbel paspoort, heeft Nederland dat in 10 dagen gedaan.

  Ik bejubel de beslissing van Nederland niet, want het is duidelijk dat allen met een dubbel paspoort in dit land, gepakt worden. Men zal dan een keuze moeten maken en dat kan vele vervelende gevolgen hebben.
  Nederland heeft met deze beslissing -die door Wilders is doorgedrukt- haar eigen glazen ingegooid. De ellende die staat aan te komen heeft men ruim onderschat. Ik vrees het ergste.

  Ben geen voorstander van Nederlanders in Surinaams elftal en dat wordt nu niet mogelijk meer. Want wie gaat wat opgeven?
  De Marokkanen b.v. die een Nederlandse nationaliteit hebben kunnen dan niet meer voor Marokko uitkomen omdat ze die nationaliteit niet bezitten. Madahoedang?
  Hoe klein kan een land zijn en ook nog klein in gedachtengang? Nederland is bezig zich te issoleren, terwijl wij allen dachten dat Suriname dat deed.

  Gisteravond zei de voorzitter van de KNVB dat met een bepaalde regelinvoering van de UEFA de tallenten uit Nederland niet meer zo vroeg naar een buitenlandse club zullen vertrekken. Maar hij vergeet te zeggen hoeveel buitenlandse tallenten in de Eredivisie uitkomen. Zijn wij dan zo goed of zijn zij dan zo slecht of omgekeerd?


  Maak melding

 13. Nu daar Nederland er achter komt dat de dubbele nationaliteit (al beweert men van niet)veel immigranten op twee loyaliteits-benen doet hinken geen goed iets is.
  Juist nu, lijkt deze halfslachtige Surinaamse regering iets door te willen voeren waar een ander (lees: NL) al ruimschoots slechte ervaringen mee heeft. Gaan we het wiel opnieuw uitvinden in Su?

  Overigens, word de deur voor de acceptatie van een dubbele nationaliteit voor Brazilianen en Chinezen langzaam maar zeker zo ook op een kier gezet.

  In Matteüs 24 vers 6 staat o.a.: Niemand kan twee heren dienen: hij zal de eerste haten en de tweede liefhebben, of hij zal juist toegewijd zijn aan de ene en de andere verachten.


  Maak melding

 14. eigen schuld dikke buld..

  su heeft al meer dan dertig jaar de kans gehad zijn burgers terug te nemen in huis..,,maar onze arrogante lijders hebben het zelf verpruts..

  alle lijders hebben op alle podias in holland een grote bek gegeven,aan die suri/neds,dat zij niet in nederl.maar in su. thuis horen..,

  Maar tegelijker tijd werdt een grote dam om heen gebouwd met allerlei lastige formulieren,danwel obstakels om maar niet te komen vooral niet als ambtenaar in lantie dienst.,geen grond kunnen kopen of bezit vergaren..

  Alsof die su. zelf voor deze mensen zouden kunnen/willen zorgen.

  Kijk maar naar al die zestig plussers in nederl.,die mensen bulken van de zelfstandigheid en de financiën,kunnen willen zelfstandig wonen zonder onafhankelijk te zijn van anderen en toch wordt hun leven zo zuur mogelijk gemaakt..

  Je moet verplicht 38 % inkomsten belasting betalen voor je pensioen die je meeneemt naar surbo,in welk idioot land gebeurt dat..,schaf die rotzooi onmiddellijkaf ..


  Maak melding

 15. Bouterse zou ook eens met de President van Turkije en de koning van Marokko moeten praten want alle Nederlanders die geboren zijn uit één van deze ouders krijgen automatisch het recht op de nationaliteit van de ouders ! De Surinamers moeten zich niet laten afschrikken of ringeloren door Holland !

  Suriname zou moeten onderzoeken om bv de Nederlanders uit niet Suri ouders (tot de 4e graad) meer te laten betalen (tot 100 X) voor alles, indien men langer dan 6 maanden in Suriname wil wonen of stage wil lopen zou de overheid een extra 2500 euro per jaar moeten toucheren en vragen omdat zo’n iemand een Suri student beperkt in zijn of haar ontwikkeling. Men zou ook vele andere zaken moeten onderzoeken om hen te laten weten en zien dat de Surinamers niet achterlijk zijn !


  Maak melding

 16. determinist je bent altijd slecht geinformeer. minister Zorgdrager van justitie van nederland heeft haar ambtgenoot girjasing van suriname gevraagd of hij een voorstander is van dubbele natio. nu bent je weer geinformeerd ja


  Maak melding

 17. Zie toch de tweespletigheid bij deze parlementariër, Amzad Abdoel.

  Aan de ene kant toch de Surinaamse nationaliteit willen voor Nederlanders (lees: Surineds/Surinaamse Nederlanders) en tegelijkertijd deze Nederlanders betichten van illegaal grondbezit in Suriname. Alsof deze Nederlanders criminelen zijn,waarmee Suriname moet oppassen.Een kronkel argumentatie ten top!
  Srika


  Maak melding

 18. Ben zelf Nederlander, mijn vrouw is geboren in Suriname en heeft, destijds door haar ouders beslist, ook de Nederlandse nationaliteit. Wij zijn voornemens over 3 jaar te gaan wonen in Suriname. Als wij zouden kiezen voor de Surinaamse nationaliteit zouden wij ons ouderdomspensioen vanuit Nederland verliezen omdat we de Nederlandse nationaliteit zullen moeten opgeven. Dat pensioen is dan onze enige bron van inkomsten, die wij in zijn geheel zullen gaan besteden in Suriname. Dat betekent toch deviezen voor Suriname. Heb toch het idee dat dat niet verkeerd is voor de Surinaamse economie, of vergis ik me daarin? Dus ook voor ons is de dubbele nationaliteit een zegen.


  Maak melding

 19. Milton Fleur: Suriname zou moeten onderzoeken om bv de Nederlanders uit niet Suri ouders (tot de 4e graad) meer te laten betalen (tot 100 X) voor alles, indien men langer dan 6 maanden in Suriname wil wonen of stage wil lopen zou de overheid een extra 2500 euro per jaar moeten toucheren.Men zou ook vele andere zaken moeten onderzoeken om hen te laten weten en zien dat de Surinamers niet achterlijk zijn !

  Beste Milton: Eigen volk eerst….Jou denkwijze bewijst in ieder geval dat jij achterlijk bent


  Maak melding

 20. @Rudi

  Seedorf en Braafheid kunnen niet meer voor Suriname spelen, die hebben al officiële interlands gespeeld voor Nederland. Er zijn nog genoeg goede jongens die in Suriname geboren zijn, ik noem er een paar voor je:
  Leroy George (NEC), Lorenzo Davids (FC Augsburg), Kelvin Leerdam (Feyenoord), Dwight Tiendalli (FC Twente) etc. Deze jongens en nog een stuk of 150 profvoetballers van Surinaamse origine zouden eventueel voor Suriname kunnen kiezen.

  Het heeft inderdaad geen zin als de regeling alleen voor geboren Surinamers geldt. Als je de tekst goed leest kan je er uit opmaken dat dat ook niet de bedoeling is en het om profsporters in diaspora gaat, dus ook de Nederlanders van Surinaamse origine.

  Waarom denk je dat de laatste decenia geen buitenlandse expertise in huis is gehaald? Er is geen geld en er is niemand die voldoende vertrouwen heeft om duurzaam te investeren. Een ene Danny Hoekman wilde geen bondscoach worden, omdat ‘er te weinig financiële middelen beschikbaar zijn om iets te kunnen bereiken.’ En die Nederlander (Kees Zwamborn, red.) die wel kwam, ging al spoedig met de staart tussen de benen terug naar Nederland. Mentaliteit van de spelers was o.a. een breekpunt. Als je professionals in je team hebt, kan je beter sponsors werven en kansen benutten.

  Een dubbele nationaliteit heeft misschien niet direct invloed op de lokale voetbalsport, maar wel indirect! De voetbalbond zal bij internationale prestaties meer inkomsten genereren. Deze kan dan weer in de lokale competities, nationale jeugdelftallen, buitenlandse expertise etc. geinvesteerd worden, wat uiteindelijk het Surinaams talent ten goede komt. Dan is de circkel rond denk ik.

  De Suriprofs kunnen Suriname internationaal onder de aandacht brengen en deuren openen voor het lokale talent. Niet alleen voetbal, maar ook judo, badminton, zwemmen etc. Een dubbele nationaliteit zal dus wel degelijk de Surinaamse sportsector verbeteren!


  Maak melding

 21. dubbele nationaliteit waarom niet!Ik ben geen voorstander van Surinaamse Roots die in het buitenland wonen in onze selectie.Als je wat wilt bereiken moet je investeren.Een simpele voorbeeld kies 50 talenten uit de leeftijd categorie van 15 tot 18 jaar tot diep in het binnenland onder speciale begeleiding naast schoolwerk ook voetbal.Wat we nu natio noemen maakt voetbal voor hun fulltime beroep.Laast moest ik lezen een speler van onze selectie moet zelf zijn medische kosten betalen en een andere is aangehouden wegens diefstal.Er zijn heel wat talenten die rondlopen in Suriname zelfs beter dan Ronaldo en Messi laten we nu beginnen om die talenten te stimuleren i.p.v geld te verspillen aan de spookambtenaren advieszeurs ladyfirst en stevemeye


  Maak melding

 22. Hoezo geen grond bezitten met een Nederlandse nationaliteit?
  Grond geërfd van mijn grootouders / ouders zij hadden toen de Nederlandse nationaliteit. Ik woonde toen ook in Suriname en had en heb de nederlandse nationaliteit.
  Hoe dat zo dan dat je geen grond in Suriname mag bezitten?
  Wil de overheid dan mij vergoeden voor de grond tegen markt conforme prijs per m2?
  Indien ja dan ben ik de eerste die zal zeggen hier neem je grond terug, maar eerst centen overmaken.


  Maak melding

 23. In den beginne maalde den Haag niet om meervoudige nationaliteiten. Immers het vuile werk moest worden gedaan. Nu het niet meer stuk kan mag iedereen oprotten. U denke maar aan de Turken en Marokkanen.
  Misschien is die tijd nu voor Suriname aangebroken.
  Wat vmij betreft, “alle Surinamers, waar ook ter wereld permanent/defakto tot Surinamers maken”. Zij die er een andere agenda op na houden zullen weldra door de mand vallen.


  Maak melding

 24. Onder Rob Groener had Sur.de Olympische spelen gehaald nadat Jamaica afhaakte.Maar om onduidelijke redenen gingen ze niet naar de USSR ondanks dat Sur.alleen tot Amsterdam moest reizen en vandaar afgehaald zou worden door euroflot.

  Cobie.


  Maak melding

 25. Paraman/Pinto,
  daar ben ik eens mee.Allen moeten als Suri’s erkent worden met alle rechten en plichten.Einde gehaal en getrek.

  Cobie.


  Maak melding

 26. Ik moet zeggen, dat ik de discussie betreffende het dubbele paspoort in Suriname niet echt goed begrijp en eigenlijk tijd verspilling vind. Het gaat toch altijd maar over de voetballers die dan voor Suriname uit kunnen komen. Is dat nu echt zo belangrijk? Ik denk dat de verwachtingen veel te hoog gespannen zijn. De meeste voetballers kunnen zichzelf goed bedruipen en als ze het dan zo goed menen met Suriname, dan moeten ze maar (weer) Surinamer met de Surinaamse nationaliteit worden. Ik ben echter bang, dat de meesten dat toch niet willen. Voor andere “Surinamers” dan voetballers geldt eigenlijk hetzelfde. Vindt je Suriname zo geweldig, dat je daar de rest van je leven aan wilt wijden dan neem je toch de stap om je te laten naturaliseren. Zeker als je je huidige nationaliteit maar niks vindt en eigenlijk niets van (met name) Nederland moet hebben. Als je er dan kennelijk zo mee zit dan betekent het ook niet dat je offers moet brengen. Maar ook voor die categorie vrees ik dat het voor de meesten meer praatjes zijn om interessant te doen, dan dat ze werkelijk de moed hebben om hun huidige nationaliteit in te wisselen voor die van de Surinaamse.

  Gr. Polderman


  Maak melding

 27. Paramanpinto,
  Huichelaars zoals als jou zullen als eerste door de mand vallen.Wanneer het jou uitkomt dan rol jij de rode loper uit voor de surinamers in het buitenland, maar wanneer ze kritiek hebben op de gang van zaken in suriname dan mogen zei niet bemoeien met suriname omdat ze duizenden kilometers verder wonen.


  Maak melding

 28. Een dubbele nationaliteit hoef niet. Ik denk dat de Surinamers die kapitaal, talent en kennis hebben gewoon mogen toelaten tot het surinaams grondgebied.

  Voor sporters weet ik niet. Ik denk dat over een paar tientallen jaren er geen band tussen NL en Sur zal zijn familie gebied. Dus dan waarom de dubbele nationaliteit.

  Als Trinidad het heeft kunnen realiseren om op het W.K. verschijnen, dan moet het wel lukken met Sur.

  Ik denk dat we niet op ons verstand moeten lopen maar die moeten gebruiken. Ik reken niet op de Hollander om voor ons te voetballen.

  VERTROUW OP JE EIGEN KUNNEN EN DAN GAAT HET WEL LUKKEN.

  Maar mensen met een Surinaamse roots moeten wel goed behandeld worden want ze zijn toch hier geboren.

  take care, Joel


  Maak melding

 29. Suriname kan niet alles maar wat Suriname wel kan en daar zal iedereen het overeens zijn is top voetballers produceren. Hoeft niet meer alleen in Europa te gebeuren.

  Seedorf is de grootste voetballer die Suriname ooit heeft gehad. Als hij in Suriname was gebleven zou hij echt NOOIT zo groot zijn geworden.

  Die dubbele nationatileit zou er niet moeten zijn om Suriname naar het WK te brengen. Het zou er op voetbal gebied moeten zijn om meer eenheid te brengen voor Surinaamse voetballers.

  Investeer in Surinaams voetbal zodat Surinaamse voetballers hun carriere kunnen afsluiten bij Surinaamse clubs zoals die Roberto Carlos, Romario, Ronaldinho en Ronaldo dat doen of hebben gedaan.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.