Goudindustrie grootste werkgever in Suriname

15

PARAMARIBO, 5 mrt – De goudwinning is verreweg de grootste werkverschaffer in Suriname. Volgens Melvin Linscheer, presidentieel veiligheidsadviseur, staan ruim veertienduizend gouddelvers geregistreerd. Dat is ruim zesduizend meer dan aanvankelijk verwacht. De sector is dus groter dan werd ingeschat. Van de reeds ingezette ordening wordt dus veel verwacht.

De ordening, aangevangen aan het begin van de regering Bouterse, levert resultaat op. Het illegaal mijnen op verschillende plekken in het binnenland, bestaat grotendeels niet meer. Wat vooral meevalt is dat het doorgaans gemoedelijk gebeurde. “Op geen enkele plaats hebben we kampen met geweld moeten afbreken, omdat de mensen vrijwillig zijn vertrokken”, zegt Linscheer tegenover de Ware Tijd. Wie zo terrein verloor, wordt elders geaccommodeerd.

Bij grotere bedrijven is grond beschikbaar gesteld. Ook elders is alternatief mijngebied geregeld. De ordening richt zich ook op het terugdringen van het milieuonvriendelijke kwik. Bekeken wordt of de gouddelvers in aanmerking kunnen komen voor brandstofsubsidie. Parlementariër Ronny Asabina vindt dat er nog veel te veelfout gaat. Vergunningen voor het mijnen gaan merendeels naar stedelingen. Lokale bewoners hebben het nakijken en mogen als delvertje dienen.


15 REACTIES

 1. 14.000 gouddelvers….. dat is een hoop.
  maar dan spreekt het toch vanzelf dat deze mensen ook belastingen gaan betalen zoals een ieder die werkt.deze personen zijn nu toch bekend bij de belasingen….toch… ( hoop ik )
  en als deze gouddelevers milieuonvriendelijk te werk gaan kun je ze zeker aanpakken en aansprakelijk stellen voor wat/hoe ze het project/mijn achterlaten. je wilt het niet zien hoe men het achterlaat het is ech VERSCHRIKKELIJK om te zien.

  wh
  en nu maar hopen dat bouterse wel deze mensen aansprakelijk steld


  Maak melding

 2. Dit bericht klopt niet en wekt een verkeerde indruk. DWT geeft de volgende info:
  Er zijn nu 14.500 goudzoekers die zich geregistreerd hebben en naar schatting zijn er 40.000 die zich moeten registreren.

  Overigens.
  De registratie is 1,5 jaar terug begonnen. Toen hoorde een hoera verhaal dat er al snel 3000 registraties waren en dat iedereen stond te trappellen om zich te registreren. Na een jaar hoorde we weer een hoera verhaal dat er al 12.000 registraties waren. Maar was beter op zijn plaats geweest. Nu horen we er 14.500 zijn. Dwz het aantal registraties per maand zakt hard en we zitten nu op gemiddeld 400 per maand. Dwz de nog verwacht 25.500 registraties zullen nog zeker 60 maanden, 5 jaar duren!!! Het gaat echt voortvarend.
  Ze hebben nog jaren de tijd om te denken wat ze gaan doen met de registraties, voorlopig dient het nergens toe.


  Maak melding

 3. Suriname gaat vooruit met DD. Bouterse als President .
  Wanneer een imbeciel stelt dat het electoraat dom is , omdat zij op de NDP hebben gestemd . Moeten wij aan de idioot vragen welke actie die heeft ondernomen om het volk anders te doen stemmen . Die niets nut zal zeggen ‘niets’ . Maar hoe ga je DD.B bestrijden met niets , met lucht , lucht-kastelen bouwen . of is het LAF , LAFHEID : NET ALS EEN HOND MET DE STAART TUSSEN DE POTEN ZO DETERMINIST ZIJN DIE NIETS-NUTTEN PUSSIE BOY .


  Maak melding

 4. Stedelingen en dorpelingen!

  Vergunningen worden veelal verstrekt aan stedelingen die het al ruim in de broekzak hebben hangen. De arme dorpelingen wordt vergunning geweigerd omdat die geen tjoekoe willen betalen.
  Men gunt alles aan hen die men kent en zij die men niet wil kennen gunt men niets. Met 2 maten meten in een land waar wij vinden dat we 1 moeten zijn.


  Maak melding

 5. Pas maar op!
  In tijd zullen deze gasten goeddeels drukken op het staatsbudget van Volksgezondheid. Het leeuwe deel van die gasten is onverzekerd en loopt met de telmaat van de klok grote risico’s om een geduchte kwikvergiftiging op te lopen. Als er stront aan de knikker is halen zij pardoes een on- en minvermogen kaart, -zo die er is-, te voorschijn.

  Je moet het zelf hebben gezien om te weten waar ik het over heb. Met slechte voeding, temporary behuizing en keikard werken met een batte onder de felle tropenzon houdt niemand het lang uit.


  Maak melding

 6. determinist,
  aan je reactie te lezen merk ik dat u of in 1973 nog niet geboren was of je bent zo weiniggeschoold dat je de fieten uit Suirioname niet kent.Effe herinneren.in dat jaar liepen arbeiders ..ook die uit het binnenland rustig op straat(geweldLOOS)te protesteren tegen de waarschijnelijk uw partijen die regeerden (je weet toch NPSen de VHP tjes.wwelnu die stuurden toen ook gewapende agenten op deburgers en die schoten meedogenloos de leider ABAISA doodneer….over moordenaars gesproken!ook ik heb toen moeten vluchten en wegduiken om de politie kogels te vermijden.(waren dat dan geen moordenaars…kom op man


  Maak melding

 7. Geachte TTheo,

  Het hoge intelligentie niveau van uw posting is weer eens niet te behappen. U moet zich wel heel eenzaam voelen op die grote hoogte, want ik vrees dat niemand u inmiddels nog kan volgen. Ik sla daarom uw volgende postings voorlopig maar even over en ga me eerst bijscholen.

  Note speciaal voor TTheo:
  Voor het geval u het per ongeluk als een positieve reactie beschouwt (want je weet maar nooit, als je niet op dezelfde lijn zit) ik bedoel het dus niet zo.

  Gr. en veel sterkte
  polderman


  Maak melding

 8. Ik heb een vraag aan degene die hier beweren dat suriname vooruit gaat onder die criminele regering in suriname.
  Kunnen jullie dat met feiten onderbouwen dat het goed gaat in suriname??? En vertel ook erbij wat de samenleving daar van merkt.


  Maak melding

 9. Het hoofd van de doodseskader heeft gesproken, misschien kan hij ook nog zeggen hoeveel hij laat verdwijnen.

  Suriname gaat vooruit, dat zullen wij nog moeten zien.


  Maak melding

 10. @ WIKILEAKS
  ik kom niet op voor DDB, maar toon mij of de wereld de feiten waar tijdens venitiaan een productiebedrijf van grond is gekomen??? ik wacht!!!


  Maak melding

 11. dpatr,
  Een regering is ervoor om voorwaarde te scheppen voor de gemeenschap om zich te kunnen ontplooien we leven niet in communistisch China waar de regering nu beetje bij beetje de kapitalistisch systeem opgaat.De regering venetiaan heeft ervoor gezorgd dat Suriname niet naar het niveau van Haiti is gezakt.
  waar zijn al die zogenaamde productie bedrijven van die paarse malloten?kom a.u.b niet met pimba doti bedrijf en die andere corruptie bedrijven van de NDP.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.