Meer cijfers nodig voor goed beeld verkeersleed

11

PARAMARIBO, 4 mrt – Er zijn meer cijfers nodig om precies het leed vast te stellen dat mensen wordt aangedaan in het verkeer. Dit stelt het Platform Verkeersveiligheid, PVV. De belangrijkste aanwijzer nu is het aantal dodelijke slachtoffers per tijdseenheid, bijvoorbeeld een jaar. Wat nu vooral nodig is, is onderzoek. Het platform zelf hield een enquête met sprekende resultaten.

Een aanmerkelijk deel van de respondenten vindt ‘trage’ rijders storend in het verkeer. En te bedenken dat te hoge snelheden de grootste impact hebben bij de meeste aanrijdingen. Als grootste afleiders worden aangemerkt reclameborden, slordig rijdende verkeersdeelnemers en… mooie mensen. De enquête was beperkt tot de dichtbevolkte buurt Latour, in het zuiden van Paramaribo. Ongeveer de helft van de respondenten bestond uit autobestuurders.

Ruim twintig procent verplaatst zich per bromfiets. Volgens PVV-functionaris Eugenie Esajas wordt te makkelijk voorbijgegaan aan het belang van cijfers. Zo is er geen instantie die kan aangeven hoe hoog de kosten zijn van een verkeersslachtoffer. De gevolgen voor staat en familie zijn dus voor niemand duidelijk. Wat wel helder is dat het gedrag aan een drastische omslag toe is. “Uit de voorgesprekken hebben we geconcludeerd, dat het overall om het gedrag gaat. Het gedrag moet beïnvloed worden, want het kost veel geld en leed”, aldus Esajas.

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Dit heeft allemaal te maken met respect voor het leven in het verkeer voor je naaste en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is opmerkelijk dat sinds onberechte moordenaars en criminelen het aantal slachtoffers landelijk blijft stijgen. Rara hoe komt dat?


  Maak melding

 2. !!!hier wat huiswerk voor de jounalisten!!!

  Ga langs de nabestaanden,en laat zij hun verhaal doen!
  hoe vergaat het hun nu een dierbare is heengegaan door roekeloos/stoere/dronken rijgedrag!

  plaats jou stuk op de voorpagina met foto en al!

  confronteer de dader/doder hiermee, maar dan keer op keer!!
  ,,want, tot op heden lezen wij maar een 3 regel drama waarbij en vaak genoeg weer een kostwinner is DOODGEREDEN,..

  …..en het leven gaat verder tot de volgende gezins/familie drama…..


  Maak melding

 3. volgens mij krijg je in Suri je rijbewijs bij een pakje boter kado,als ze iemand zien oversteken hoor je ze gewoon gas geven de debielen.


  Maak melding

 4. Los van het persoonlijke leed voor de nabestaanden zijn er bij verkeersslachtoffers ook enorme maatschappelijke kosten. Die bestaan niet alleen uit de schade en ziektekosten. Ook zaken als de kosten voor de opleiding moeten mee geteld worden. Doen we dit dan is er eigenlijk haast geen rekenwerk nodig om te constateren dat geldstoppen in goede verkeers maatregelen zichzelf heel snel terugverdienen.

  Bedenk bv maar eens welke kosten er worden uitgegeven om een student van 18 jaar op dat onderwijs niveau te bengen. De jaren onderwijs die hij heeft genoten zijn in eenklap weg.


  Maak melding

 5. ik woon in de ramlahkan straat het is een verharde weg
  en de weg wordt gebruikt als een racebaan het is wachten
  op de eerste slachtoffer na de vele bijna aanrijdingen.

  Overheid wordt wakker doe wat voor ons die in de straten
  wonen en bescherm ons tegen roekeloos rijgedrag.


  Maak melding

 6. @determinist
  jij bent duidelijk geschift, ju de tap asin da ju skefti. wat heeft hetb gedrag van verkeerscriminelen te maken met DDB? staat hij op en zegt hij rij ze aan??? onder de super minister gebeurde het toch ook dat mensen in het verkeer werden aangereden of niet??
  ik je reactie soms begrijpen ma now now de je skefti jere


  Maak melding

 7. De PVV moet zich niet met Suriname bezighouden.
  Laat Geert Wilders zich bemoeien met Nederland met immigranten en de nederlandse gulden. Suriname is een soevereine staat en handen af van ons geliefd Suriname.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.