Dochter Anton de Kom tegen idee Bouterse

33

PARAMARIBO/AMSTERDAM, 3 mrt – Familieleden van Anton de Kom zijn tegen Desi Bouterse’s idee om het stoffelijk overschot van de verzetsheld te verplaatsen. Bouterse mag dan vinden dat De Koms laatste rustplaats in Suriname hoort te zijn, het is voor eigen rekening. “Laat de doden met rust”, zegt dochter Judith de Kom.

De Kom die omkwam in de Tweede Wereldoorlog, ligt sinds 1960 begraven in het Nederlandse Loenen. “Het is goed zo”, zegt Judith de Kom tegenover de Ware Tijd. Als Bouterse zijn zin zou krijgen, zou het de tweede grafverplaatsing betekenen. Voor Loenen was het een Duits massagraf. Bepaalde familieleden hebben geen zin het hele circus nog eens te beleven. Judith zelf wil niets te maken hebben met Bouterse, ook vanwege de executies van 1982.

Binnenkort wordt intern overleg gevoerd over een familiestandpunt. Bouterse lanceerde zijn idee op vijfentwintig februari, bij de herdenking van de coup van 1980. Hij zet Anton de Kom als inspiratiebron van zijn ‘revolutie’. De universiteit van Suriname is ook na 1980 vernoemd naar de schrijver van Wij Slaven van Suriname. De echtgenote van De Kom, Petronella Borstboom, ligt wel in Suriname begraven. Zij overleed er tijdens een bezoek in 1983 en had te kennen gegeven in het geboorteland van haar man begraven te willen worden.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Mw. Judith is heel duidelijk in haar antwoord en om misverstanden te voorkomen plak ik deze slotzin hier:

  Op de vraag of Judith de Kom zou instemmen met overplaatsing (van Anton de Kom) naar Suriname als een andere dan Desi Bouterse hen het voorstel zou doen, antwoordde zij bevestigend.


  Maak melding

 2. Geweldig mens is ze. Geen enkele onberechte moordenaar heeft het recht de eerbiedwaardige naam van A. De kom te misbruiken voor eigen eer. Ma kuit, zeg het niet aan al die oliedomme aanhangers, ze ga segge, ze is lantveraatster.


  Maak melding

 3. Dan krijgt zij de schuld dat papa nooit meer bij mama is gekomen.
  Dus u ziet duidelijk dat bepaalde mensen dom weg niet slim genoeg zijn.
  ZIJ KRIJGT DE SCHULD.
  Dus laten wij haar met rust laten en niet boos op haar zijn.(of worden)
  Dan was het een voorstel.(WAARAAN ZIJ NIET WILDE MEEWERKEN)


  Maak melding

 4. Zelfs zou wijlen Anton zich duizendenmalen bedenken om samen te werken met een mens die zijn eigen landgenoten heeft mishandeld en aan flarden heeft geschoten, zgn onder het mom van gevaar staatsveiligheid. Hij zou zich diep schamen voor zo een wreed,onbarmhartig,gewetenloos, spottende mens. Op de oliedomme aanhangers na. A fout na neks, luku wiens wang tweede 8 december moesoe kon .a fout na neks…….men zal het weldra weten.


  Maak melding

 5. Virago 535

  Lieve schat,je hebt niks te bepalen in deze.

  Je vader is een staats aangelegenheid.
  en hoort netjes met de historische eer begraven te worden!!

  Nederland is dan niet de juiste plek?vindt je ook niet!!!


  Maak melding

 6. Laat DIE DIE BRIE gewoon met zijn bobeltje gaan spelen inplaats van stommitijden uitkraaien over de kom.Er zijn duizenden die aohter je staat hoor Judith.


  Maak melding

 7. Doodzonde!

  Doodzonde vindt ik de onnozele houding van Desi om deze Held te gebruiken voor zijn zogenaamde revo.
  De familie beslist en daarmee basta!


  Maak melding

 8. In Suriname kan een arme bosneger niet begraven worden in eigen dorp vanwege illegale apartheidspolitiek en we maken ons druk over ADK. Prioriteiten?


  Maak melding

 9. Zelfs zou wijlen Anton zich duizendenmalen bedenken om samen te werken met een mens die zijn eigen landgenoten heeft mishandeld en aan flarden heeft geschoten, zgn onder het mom van gevaar staatsveiligheid. Hij zou zich diep schamen voor zo een wreed,onbarmhartig,gewetenloos, spottende mens. Op de oliedomme aanhangers na. A fout na neks, luku wiens wang tweede 8 december moesoe kon .a fout na neks…….men zal het weldra weten.
  gelijk heb om te stellen dat de kom zich diep zou schamen om met iemend als ddb samen zou moeten werken, ma neem het arme volk niet steeds mee in je mening.GOD zal jou een dag ter verantwoording roepen om steeds te oordelen over zijn volk. niet over wat je over ddb schrijft/denkt, maar hoe je het volk beledigd. als je over bout schrijft laat het over bout gaan laat het volk acherwege door te stellen oliedomme aanhangers. wie weet ben jij ook een van zijn aanhangers. schelden op iemand dat men ook een reactie kan geven. GOD zal DDB, mij en jou ter verantwoording roepen op de dag des oordeel. kijk wat met rozie reeds gebeurd. langa wipie hatie ma ju see consen fonfon dat moro hati.
  dpatr


  Maak melding

 10. De Kom was een verzetsheld die tegen de Nazi’s streed. In het verleden heeft dictator Bouterse met nazipraktijken het volk angst ingeboezemd. De Kom was een vriend van het volk, Bouterse is een vijand van deze. Hartverwarmend om te constateren, dat de familie niets met Bouterse van doen wil hebben. Waarschijnlijk heeft een van zijn nederlandse consultants hem dit plan in de oren gefluisterd om zijn revolutionaire(lees: moorddadige) imagao op te poetsen. Mislukt!!!


  Maak melding

 11. Wat opvalt: “De echtgenote van De Kom, Petronella Borstboom, ligt wel in Suriname begraven. Zij overleed er tijdens een bezoek in 1983 en had te kennen gegeven in het geboorteland van haar man begraven te willen worden.”
  Wat valt daaruit te halen: Het is meer dan duidelijk dat ook Anton in Suriname begraven zou willen worden als hij dat zelf mocht bepalen.

  Conclusie: Ego’s aan het woord in deze kwestie.


  Maak melding

 12. Binnenkort heet de Anton de Kom Universiteit Surinen Universiteit naar de oorspronkelijk bewoners van het land. Met dank aan Judith de Kom. Waar was zij toen de militairen onder leiding van de huidige President besloten hebben om de Universiteit naar Anton de Kom te vernoemen. Laat zij ook de ballen hebben om daar stelling tegen te nemen.

  Wat een onnozel mens. Dan papa maar begraven in het land waar Anton de Kom tegen heeft gestreden en waar hij naar toe verbannen is en die uiteindelijk verantwoordelijk is voor zijn moord. Want als Nederland hem niet had verbannen naar Holland had hij nog lang in Suriname geleefd en had hij een zwarte vrouw met zwarte kinderen. Echte nazaten van Afrikanen die zouden weten wat voor smerige streken het westen uithaalt met leiders uit de zogenaamde derde wereld. Denk bijvoorbeeld aan Kwame Nkrumah, Patrice Lumumba, Salvador Allende, Nelson Mandela (die was ook een terrorist), Sukarno enzovoort. Dochter zijn van een beroemdheid wil nog niet zeggen dat zij ook de bijzondere genen heeft geërfd van de vader. Ik heb “wij slaven van Suriname” gelezen en begrepen. Judith de Kom moet dat nog begrijpen. Helaas denk ik dat het ijdele hoop is.

  Laat Judith de Kom mij een land noem in deze wereld zonder bloedvergieten in haar geschiedenis. Piet Hein was een ordinaire zeerover maar heeft ook voor de rijkdom van Nederland gezorgd. Geen enkele Nederlander die dat afkeurt. Sterker nog hij wordt geëerd. De geschiedenis van de westerse landen is een aaneenschakeling van terreur, moord en doodslag tegen mensen die niet op hen lijken en besmeurd met bloed van miljoenen. Als Judith de Kom wil oordelen laat zij de NL regering vragen waarom zij de archieven van de jaren 80 die betrekking hebben op Suriname hebben dichtgemetseld.

  Laat Judith de Kom gaan vragen waarom haar vader hier moest sterven en niet in Suriname. Laat zij ook meteen vragen waarom Doedel werd gegooid in een psychiatrische inrichting.

  Ik pleit niemand vrij voor wat dan ook maar elk medaille heeft twee kanten wie dat niet wil zien maakt zich niet alleen schuldig aan geschiedvervalsing maar verliest het moreel recht om over anderen te oordelen.


  Maak melding

 13. Opo Sranan,
  Daar zeg je wat. Wat die Anti DDB-Brigade allemaal niet aangrijpt om hun haat te botvieren. In een land begraven liggen, waarnaartoe je puur sang verbannen werd, lijkt mij geenszins een wenselijkheid van Anton himself.


  Maak melding

 14. Het mag dan waar zijn dat de vrouw van de Kom in Suriname is begraven en dat hij, als hij het voor het zeggen had, ook in Suriname begraven had willen worden (die wens heeft hij inderdaad uitgesproken). Ook Judith heeft daar in principe geen bezwaar tegen, ze heeft echter duidelijk gemaakt dat ze dat in ieder geval niet onder leiding van Desi wil zien gebeuren, ze wil namelijk zo ver mogelijk van deze man blijven. De vrouw van Anton zou het liefst ook naast haar man begraven willen worden, maar omdat zij geen oorlogsheld is zou dat in Nederland op de begraafplaats van oorlogshelden niet kunnen. Daarom koos de familie waarschijnlijk voor het geliefde land van haar geliefde man toen moeder toevallig in Suriname overleed. Ik denk dat zij er als beschaaft mens ook niet blij mee zou zijn dat uitgerekend Desi met het idee komt aanzetten om de stoffelijke resten van haar man voor propaganda doeleinden naar Suriname te halen.


  Maak melding

 15. Natuurlijk scoort hij hoog bij die achterlijke figuren zoals jou en de rest van de kudde.
  Paramanpinto, jullie willen die moordenaars president door iedereen zijn strot duwen, de kinderen van A de Kom moeten niets van Bouterse hebben respect voor hun mening.


  Maak melding

 16. De domme onder de dommen heeft maar niet in de gaten,
  dat de heer Anton de Kom zaliger een strijder was
  tegen onderdrukking! Wie van de forumleden heeft de
  militaire onderdrukking onder leiding van de domme
  der dommen mee gemaakt?!

  Chapeau voor de familie de Kom!!!


  Maak melding

 17. Pongosaqui,
  laten we met een ding zeker en duidelijk zijn…Vent wat ben jij toch een gigantische boerenlul..je schrijft iets maar jij snapt echt niet wat je schrijft..vent ga je geschiedenis goed leren en schrijf toch niet van deze bullshit. Kom terug op dit forum als jij je huiswerk gemaakt hebt..onnozel.
  je komt echt over als een getraumatiseerde slaaf die om aandacht vraagt.droplul.


  Maak melding

 18. Ze vechten om het ontzielde lichaam naar Suriname te halen om het vervolgens na een paar jaar weer uit te graven (wegens plaatsgebrek?). Of moet de familie elk jaar een paar honderd dollars betalen zodat het graf met rust gelaten wordt. Dus laat het maar rustig in Nederland.


  Maak melding

 19. Toch jammer dat die judith niet in het geweer is gekomen door die naakte standbeeld in de Bijlmer van Anton de Kom.

  Zie maar hoe die de Kom daar staat met zijn lul in het openbaar, waar was deze zelfde Judith. Zou het niet een beetje respectvoller zijn als men Anton de Kom met kleiding had bedekt.

  Pongosaqoui je niveau is veels te hoog voor kakkerlakken en stink ratten als die gilvy. Die rioolrat durft nog te stellen dat iemand weer op het forum moet komen als ……

  Maar goed, met dit niveau van de anti’s moeten wij het doen, stelletje leeghoofden bijelkaar.


  Maak melding

 20. Pongosaqoui,In ocer en bij die paarse kudde kan je scoren met dit soort retoriek, de zelfde soort retoriek gebruikt Bouterse en radio kankantri om die domme schapen te misleiden.


  Maak melding

 21. Oordeel!

  Pongosqui en Afoe sensie hebben hun oordeel klaar voor allen die op welke terechte manier danook de daden van hun president beoordelen.
  Wat goed is is goed, wat fout is is fout! Om het even.

  Doet de president goede dingen, dan is dat goed. Maar doet hij foute of stomme dingen, dan vinden ze dat ook goed. Blindelings alles goed keuren is een gebrek aan realiteitszin.

  Heeft men Judith indertijd gevraagd om de Universiteit zo te noemen? Of hebben de militairen dat onterecht doorgedrukt? Heeft Desi de familie benadert alvorens hij zijn grote mond open deed om lijkverplaatsing aan te kondigen? Welk recht heeft welke president van welk land?
  Een presidentiele funktie is tijdelijk. Presidenten gaan dood of worden vervangen en niets is voor altijd. De wijze waarop Desi en aanhangers dit presidentschap beleven doet denken aan onstervelijkheid.
  Waar wijze mensen kunnen beoordelen of een president wel het recht heeft om alles te bepalen, daar durven dommen mensen te beweren dat het moet kunnen. Amen!

  Stel dat kalme Rutte zich hiermee als president van Nederland gaat bemoeien en zegt: “Bullshit! Anton is onze held en blijft lekker hier!” Madahoedang?!


  Maak melding

 22. henk de MOL (of tewel malafide-handelaar),
  Jouw posting van 4 maart ;
  De Kom streed met tegen onderdrukking en diktatuur ……….Hij is de volkomen tegenpool van Bouterse .
  Ter jouwer info , knoopt het goed in jou oren
  -ADEK streed tegen onderdrukking , uitbuiting en de diktatuur ,voor de Surinaamse bevolking ,” tegen de overheersing van het Ollandse Koloniaal Bewind ” !!!
  -ADEK werd in gevangenschap genomen door het Ollandse Koloniaal Bewind en veroordeeld op straffe van verbanning .
  Ontheemd , abrupt afgerukt van familie , vrienden , volk en vaderland werd hij in een stoomboot gezet richting het Koninkrijk Der Nederlanden(Olland dus).
  -In Olland moest ADEK tijdens de capitulatie van Olland(bezetting door Nazi-Duitsland) onderduiken .
  Hij werd verraden door collaborerende Ollanders(in de volksmond bekend als ;’Foute ouders'(henks ouders)!!!
  EDEK werd gearresteerd en in gevangenschap genomen door de SS-ers mede vergezeld met NSB-ers en daarna getransporteerd naar een concentratie-kamp .
  In een onmenselijk en erbarmelijk toestand is ONZE HELD
  en PROFEET dood gegaan .
  henk , dat was in vogelvlucht de historie van ONZE ADEK

  Het is voor alle Surinaamse Staatshoofden een plicht om
  de stoffelijke resten van ONZE ADEK naar zijn vaderland te laten wederkeren .
  Wat de huidige President heeft voorgesteld kan in principe maar enkel op een manier geinterpreteerd worden , alszijnde dat hij zijn burgerplicht en de wens van het surinaamse volk in vervulling wil zien gaan .
  Het ergste wat ONZE ADEK kan overkomen is dat hij voor eeuwig bedekt wordt onder het sneeuw-tapijt .
  En henk , overkomsten genoeg tussen ADEK en de huidige President van de Republiek Suriname .
  President Bouterse doet niks anders dan het werk van wat ADEK noodgedwongen achter had moeten laten , gewoon gereactiveerd !!!
  Het zijn waarachtige Surinaamse Patriotten !!!
  NIX MIS MEE !!!

  Zoete groet !!!


  Maak melding

 23. henk de Mollllllll ,
  Waar ben je ???
  Blijft toch van de pillen af .
  Heb jij dat bij Sribi-leek zien doen ???
  Mag geen reden zijn om Sribi-leek na te apen !!!

  Zoete groet !!!


  Maak melding

 24. Laat de Kom naast zijn vrouw komen liggen.
  De z.g. dochter weet niet dat haar vader niets anders zou willen. Er moet een familiestandpunt komen in deze. Revolutie vraagt om offers. Het is geen carnaval.
  Napoleon, Castro, Abraham Lincoln, aqiuino etc.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.