Botte bijl snijdt geen hout in onderwijsconflict

5

PARAMARIBO, 3 mrt – Een bottebijlaanpak zal geen oplossing brengen in het conflict op de Henri Dahlberg school voor havo. Dit zegt Wilgo Valies, voorzitter van lerarenvakbond BvL. Dat sommige parlementariërs zo’n aanpak voorstaan, is eerder dom dan wijs. De zaak beslechten bij de rechter is al helemaal fout.

Toch zijn parlementariërs van de coalitie voorstander van een kortgeding. “Als mensen dat voorstellen, wil dat alleen maar aangeven dat ze weinig verstand hebben van het onderwijs”, zegt Valies tegenover de Times of Suriname. Het is immers een conflict tussen mensen. een kortgeding zal nooit leiden tot een duurzame oplossing. De nu stakende leerkrachten kunnen hooguit gedwongen worden terug te gaan naar het werk. Aan de wrijving met de directrice is dan nog steeds niets gedaan.

Dan is het model van een commissie van goede diensten een beter idee. “Als we een duurzame oplossing willen, moet er door middel van overleg een oplossing komen”, aldus Valies. De commissie bestaat uit personen die hun sporen verdienden in het onderwijs. Het bemiddelingswerk is intussen aangevangen. Door de actie van de leerkrachten ging het schoolonderzoek (tentamen, red.) niet door. Studenten voelen zich het kind van de rekening.

Bekijk ook:

5 REACTIES

 1. Virago 535

  Een bottebijl,noch een krab in een belangen ton(stakende leerkrachten) kan een oplossing brengen in deze kwestie :krabben vs toekomst van morgen!Helaas de toekomst(tentamen) is even verdaagd naar een noch verdere toekomst(later),sorry voor de gedupeerde studenten,maar intussen vergaderdt sapoen rustig door!!!

  Vergaderen kan altijd ,nu tentamen!!Sapoen weet niet beter,waarschijnlijk is hij ook van de krabben afkomstig!


  Maak melding

 2. Laten wij eerlijk zijn als staking een oplossing moet brengen dan is het een zeer laag niveau.
  Dus u kunt nu duidelijk begrijpen dat bepaalde regels en of organisatie incl. beleid niet op niveau is.
  Dat din is een bakba winkri dom achterlijk niveau van een plantage.
  Wat heeft bond te zoeken in deze, is er geen behoorlijk bestuur(incl organisatie) bij onderwijs of is dit Su.

  Unu kaba tog want if i tiki skoro, dan moet jou hersen op een beter denk en handel niveau zijn…maar nee anderen vernietigen………. de jongeren hebben nu geen scholing……… want de rest(leraren doen dom bond di bij tu.


  Maak melding

 3. Wijze mannen!

  Een groep wijze geleerde mannen zal deze gespannen onderhandelingen moeten voeren. De botte bijl werkt averechts en nodigt uit tot een volgende staking. Parlementariers die de botte bijl willen hanteren zijn zelf niet lang genoeg naar school geweest.


  Maak melding

 4. Weet je hoe het gaat in Su?
  De voorzitter van de bond verschijnt op de werkplek en roept: Mensen, tide wi e staak!…en iedereen legt zonder te vragen waarom, het werk neer. De vakbondsmensen in Su zien staken als een recht dat in iedere situatie ingezet moet worden. Daarnaast zien vele werknemers het als een mogelijkheid om achterstallige privezaken te regelen. Niks uitputtend onderhandelen en daarna andere actiemiddelen inzetten, maar direct staken. Zo zijn ze in de jaren 70/80 opgevoed en zo blijven ze het doen. De fout ligt bij de slechte inborst van de vakbondsleiders en hun politieke ambities. Het kan ze niks schelen dat ze grote schade aanrichten met dit gedrag, als hun zaken later maar in orde komen zoals politieke benoemingen. Hou Valies in de gaten, want hij gaat echt tot het uiterste om dat doel te bereiken. Ik weet het, ik was ook vakbondsman in Suriname en heb alle smerigheden van dichtbij meegemaakt en ben mede daarom eruit gestapt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.