Investeringen Iamgold Suriname gaan door

18

PARAMARIBO, 2 mrt – De investering van ruim vijfhonderd miljoen in Suriname, gaan normaal door. Dit zegt Tom Ohrling, directeur van de Surinaamse vestiging van het Canadese Iamgold. De economische malaise in de wereld heeft geen invloed op de uitbreidingsplannen. In Suriname is er genoeg reden om door te gaan. Het bedrijf boerde weer goed in 2011.

Er werd maar liefst ruim twaalfduizend kilo goud gewonnen. Dat is ruim veertig procent van de gezamenlijke productie van alle Iamgold-bedrijven in de wereld. “We willen sowieso doorgaan. De kapitaalsinvesteringen zijn nog steeds gepland voor 2012 tot en met 2014”, zegt Ohrling. De mijn in Brokopondo wordt uitgebreid met het oog op minstens een verdubbeling. Dat zit erin, dankzij de grote reserves in het gebied.

De regering Bouterse wil een ruimer aandeel in de opbrengsten van het goudbedrijf. Over de uitbreiding wordt nog onderhandeld. Volgens Ohrling boert de overheid nu al behoorlijk. Het afgelopen jaar werd ruim honderd en veertig miljoen dollar betaald aan belastingen en royalty’s. Ongeveer hetzelfde bedrag is besteed aan aankopen op de lokale markt. Levensmiddelen worden afgenomen bij vooral boeren in Brokopondo zelf. “Om de lokale producent te ondersteunen.”


18 REACTIES

 1. Als er 146 miljoen aan belasting is betaald door een (slechte) contract dan zou ik verwachten dat een goede en beter contract van die paarse demagoog meer dan het dubbele moet opbrengen.
  We benne benieuwd .


  Maak melding

 2. Rosebel ziet de toekomst hoopvol tegemoet. De goudreserve is 6.031 miljoen ounces (187.5 miljoen kilogram).

  De goudreserve van 187.5 miljoen kilo is alleen bij de concessie van Am-Gold . Ter-vergelijking ; nederland heeft 600 duizend kilo goud reserve in de centralebank , ter waarde van 25 miljard euro . Nu zijn op veel meer plaatsen in Suriname , bewezen grote hoeveelheden goudreserve aanwezig en dat maakt Suriname tot een van de rijkste landen ter wereld . Daarom heeft de huidige president Zijne Excellentie DD. Bouterse groot gelijk om het AANDEEL van Suriname op te schroeven . Dat is de plicht van elke leider om voor de belangen van het volk op te komen . Dit heeft niets te maken of je van de president houd of niet , dit is zijn taak . Ik hoop dat president Obiang van equatoriaal guinea samen met Suriname gaat inkomen in de mijnbouw en in de olie business .Daardoor kunnen wij versneld veel meer gaan verdienen uit onze natuurlijke hulpbronnen en handel met dat land.


  Maak melding

 3. Er werd maar liefst ruim twaalfduizend kilo goud gewonnen. Dat is ruim veertig procent van de gezamenlijke productie van alle Iamgold-bedrijven in de wereld. “…..helaas merken we er weinig van.


  Maak melding

 4. dat mijn regering bouterse een ruimer aandeel wil hebben,daarmee ben ik helemaal mee eens. Dat hebt de voorige regering(lip) niet gedaan . maar goed bouterse laat ook je mensen in suriname leven .ik heb ale vertrouwen in u


  Maak melding

 5. Ik snap deze cijfers van meneer Ohrling niet helemaal want als jou totale productie 405000 troy ounces is bij een gemiddelde goudprijs van ca USD 1600 over 2011 dan is de omzet van IAM Gold grofweg ca 650 miljoen USD geweest.
  Hoe kan je dan zeggen 340 miljoen USD in Suriname te hebben geinvesteerd, wat meer dan 50% van jou omzet is.

  En what about de aandeelhouders, wat blijft er over voor hen.

  Wie kan mij dit uitleggen want ik vat deze uitleg absoluut niet.


  Maak melding

 6. O,h….140miljoen betaalt,heel veel naar surinaamse begrippen,maar het grootste deel gaat nog het land uit.Kon suriname dit niet zelf ontginnen,waar zijn die lui met hun grote waffel.Hoeveel krijgt ddb ,en consorten,Ik lees meestal ,suriname kan dit,kan dat,maar nog steeds zijn het buitenlandse bedrijven,die de ontginingen doen zowel ook het hout.Die gek ohrling,kip zonder kop,doet alsof het iets geweldigs is,terwijl suriname erdoor ten onder gaat.Geef toch surinaamse kapitaalkrachtigen de gelegen heid alsook vergunningen om dit te doen,nee,want dan kunnen ze hun zakken niet vullen.


  Maak melding

 7. Dit bericht laat weer zien wat voor rijk land suriname is met zijn natuurlijke hulpbronnen.Wanneer ga we als surinamers eens opstaan en goed nadenken.De mensen van India trekken de wereld rond om kennis te vergaren om hun eigen land op te bouwen de chinezen doen hetzelfde.Waarom investeren we niet in onze eigen mensen en kijken we het techniek af van hoe het moet.Er zijn een heleboel surinamers met kennis van buitenaf die technisch genoeg zijn om het werk te doen.waarom proberen wij het werk niet zelf te doen.Surinamers geloof in je eigen kunnen en breek elkaar niet af .Probeer elkaar juist op te bouwen.Weet altijd dat je baas bent in je eigen land.Als we met zijn allen onze schouders eronder zetten worden we met zijn allen er beter van.Het wordt tijd dat we met zijn allen EEN worden dan komen we er wel.


  Maak melding

 8. Natuurlijk zullen er weer mensen zijn die negatief oordelen over de handelingen van deze multinational, maar vergeet niet dat Iamgold verschrikkelijk veel investeert in het welzijn van de mensen in het binnenland. Brokopondo drijft voor bijna honderd procent op de investeringen van IamGold voor de bevolking. Maar ja, het is nooit genoeg. Ondank is ’s werelds loon.


  Maak melding

 9. TTheo: Het volk heeft nog nooit geprofiteerd van de rijkdommen van het land!! Zelfs jouw idiote regering heeft geen antwoord. Je bent absoluut de risee van deze site.


  Maak melding

 10. Het winnen van al deze grondstoffen heeft een prijs ! Het land word onherstelbaar verwoest. Voor dat beetje goud wat Suriname mag houden ? is het ,t waard ?


  Maak melding

 11. @ Roy. Als je op de gouden bank blijft zitten blijf je altijd een bedelaar. De gebraden ganzen komen niet van zelf bij de bedelaar de mond binnen vliegen.
  Om zelf een gouden bank te verdienen moet men er eerst wat voordoen. Ten minste meer dan alleen maar anderen verwijten dat zij de Surinaamse gouden bank beroven.

  @ TTheo. Reken is niet je sterkste kant of het moet je zelf rijk rekenen zijn. Als je nu eens een komma plaatst komen er heel andere getallen uit. Ongeveer 6 miljoen troy ounces, 144.000 kg te mijnen over 15 jaar.

  @ Milton Fleur. Investeringen doe je niet uit de jaaromzet maar financier je met afschrijvingen, ingehouden winst en geleend geld (als dat goedkoper is).

  Kort samengevat: Eerst lezen wat er geschreven staat, dan nadenken en als er dan nog ruimte is voor een reactie reageren. Veel van het geen geschreven wordt kan gezien worden als humor of onwetendheid.
  De uitspreken zonder onderbouwing of inhoud geven een beeld van een arme gemeenschap die zich altijd te kort gedaan voelt. Echter ook een gemeenschap die niet bereid is het belangrijkste wat zij heeft (de eigen energie) in te zetten om zichzelf te verbeteren.
  Niet wat men krijgt stelt tevreden, alleen waarvoor men hard heeft moeten werken heeft echte waarde.


  Maak melding

 12. 140 miljoen is geen geld in deze onstandigheden , maar let wel ; er wordt nu pas echt onderhandeld . Suriame zal waarschijnlijk inkomen met geld om aandelen in het bedrijf te kopen . Verder wordt ter controle een minthouse gebouwd om het goud te zuiveren en te wegen . Hierdoor kan Suriname niet meer bedonderd worden . Het probleem van vele Surinamers is dat zij alles heel snel willen hebben , zonder eerst hard voor te willen werken . Bij deze regering is er teminste dynamiek om met buurland brazilie een bodem-cartering van het grond-gebied van Suriname uit te voeren . Tevens worden meer landen betrokken bij de samenwerking die moet leiden tot economische groei van de natie .Vooral wij zwarten moeten leren om niet gelijk feest te willen vieren en alles op maken wat wij verdienen . Wij moeten wel een paar mijnen afstaan voor samenwerking met multinationals om onze vermogen aan kapitaal te vergroten . In de tussen tijd wordt gewerkt aan een eigen goudmijn bedrijf . De goud voorkomens in Suriname is gigantisch , ongeveer drie-kwart van het grondgebied van nederland ,als u dat nog niet wist , bij deze . Jullie hebben geen bezef wat er gaat gebeuren . Suriname is een echte Eldorado . Bovendien moeten er grote hoeveelheden olie voorkomens liggen voor onze kust . Sinds Frans guyana olie-vonst is men nog heviger aan het zoeken voor onze kust . Volgens directeur Waaldijk van Staatsolie Moet de olie zeker liggen voor onze kust. Het is een kwestie van tijd voor dat de grote pot gevonden wordt . Maar met alles van wat wij als volk nu reeds over beschikken , dienen wij tevreden te zijn . Omdat dat ons grote mogelijkheden bied .


  Maak melding

 13. Fout Goud!

  Goed Goud is te herkennen aan de opbrengst voor alle partijen. Tevredenheid om beloning en belastingen is te beoordelen en ter bespreking/onderhandeling mogelijk.
  Voorlopig is de opbrengst byzonder goed, zonder zelf een cent te hebben geinvesteerd. Ook ik vindt de 5% deal niet genoeg, maar al bij al levert het behoorlijk wat op.

  Fout Goud heb je wanneer geen enkel bedrijf wil investeren en het Goud in de grond blijft liggen en door Braziliaanse Garimperos wordt weggesmokkeld. Het valt nog te bezien welk hoger percentage Desi los kan krijgen van IAMGOLD. Maar daar heb ik een zwaar hoofd in omdat onderhandelen niet zijn sterkste kant is.

  De bedrijvigheid van IAMGOLD in dit gebied levert voor de plaatselijke bevolking en toeleveringsbedrijfjes in ieder geval een financieel en welzijnsvoordeel op.


  Maak melding

 14. Beste JoJo je heb gelijk als het om troy ounecs gaat . Alhoewel in het bericht wordt aangegeven dat het om ounecs gaat en geen troy ounecs . Toch is jou beredenering de juiste . Verder moet worden op gemerkt dat als alleen bij Am-Gold 187 duizend kilo reserve aanwezig is , er dan veel goud in het verdere goud gebied van Suriname voorkomt , dat toch in de miljoenen kilo’s zal oplopen .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.