Falend onderwijs dringend aan recycling toe

10

PARAMARIBO, 2 mrt – “Als de student faalt, heeft de leerkracht gefaald. Als de leerkracht faalt, heeft het systeem gefaald. Faalt het systeem, dan hebben wij als politici gefaald.” Dit zei vicepresident Robert Ameerali bij de opening van de Inter-Amerikaanse conferentie van ministers van Onderwijs. De conferentie in Paramaribo moet ideeën opleveren voor een grondige herziening. Suriname kan zich terugvinden in het gevoel van falen. Meer dan ooit.

Ook het Surinaamse onderwijssysteem vertoont meer en meer lekkages. “Het is hoog tijd voor veranderingen”, aldus Ameerali. Hij is dan ook blij met het gezamenlijke brainstormen onder het thema Transforming the role of the teacher to meet the challenges of the 21st century. En die uitdagingen zijn niet eenvoudig. De technologie wint zienderogen terrein en jongeren staan er helemaal open voor. Leerkrachten en systeem moeten het zien bij te benen.

“De leerkracht moet inspelen op de veranderingen. Dat vergt kwaliteit. Door nieuwe kennis en inzichten raken oude inzichten in onbruik”, zegt minister Raymond Sapoen van Onderwijs & Volksontwikkeling. Dat is maar al te zeer te merken in het onderwijs op alle niveaus. De manier van onderwijs geven, cultuur, het is allemaal aan verandering onderhevig. “De leerkracht zal hoe dan ook altijd nodig blijven, alleen de wijze van overdracht moet steeds worden bijgespijkerd.”

10 REACTIES

 1. Vele studenten zien hoe er met twee maten wordt gemeten. Anderen hebben jaren hard gestudeerd voor hun diploma, dan komt er een ndper,ktpier of acer, zonder diploma hen de les voorlezen. Kijk maar naar de vele marionetten in deze regering. Neem maar bv lon als voorbeeld.


  Maak melding

 2. En toch zien Srananmans wereldwijd op gerenomeerde universiteiten kans om met deze “gebrekkige”basis cum-loude te slagen! Laat dat gezegd zijn. Ons onderwijs is kwakkelend, wij werken eraan!!!


  Maak melding

 3. Cirkel redeneringen lossen niets op beste vice president, ze vertragen hooguit de discussie. Het verzwegen punt in deze is dit: Het onderwijs in Sur. is een dump-plaats. Als studenten geen andere opleidingskeuze kunnen maken vluchten ze massaal in het onderwijs. De leuke perspectieven zijn dan: Vaste lonen, leuke werktijden en desnoods oplezen uit een boek voor de klas. De kinderen weten dan niet beter, de ouders zijn niet allen mondig genoeg of hebben het te druk met de diverse banen. Zodoende kijkt het hele land alleen naar de eindresultaten van slagingspercentages. Deze laatste geeft ook een vertekend beeld. Op sommige scholen geven de leerkrachten tijdens examen zelf de antwoorden aan de kinderen. Hoog slagingspercentage naast gebrek aan kennis. Hoe triest kan het nog meer?

  Wie niet geschikt is voor het onderwijs, is te vergelijken met het kaf naast het koren. Zolang er geen goede selectie komt om alleen capabele kandidaten toe te laten tot de kweekscholen, zullen naast alle moderne materialen en technologie, de resultaten in het onderwijs tegenvallen.

  Screening van kandidaten blijft een must, beste vice president. Met de toegewijde kandidaten kun je het onderwijs systeem weer gezond maken. Het is aan u.


  Maak melding

 4. Bullshit!

  De kwaliteit van leraren moet omhoog, maar de jeugd is ook uitermate ONGEÏNTERESSEERD!

  Deze houding van jeugdigen heb je in elk land. Het probleem is dat het percentage leerlingen met te weinig ambitie (wel een goed resultaat willen, maar niet hard willen werken).

  Goede Surinaamse leerlingen (in Suriname opgeleid)doen het in Nederland over het algemeen beter dan goede Nederlandse leerlingen, dus er wordt wel degelijk iets goed gedaan. Surinamers moeten leren om hard te werken voor wat ze willen bereiken. Degenen die wel hard werken (en die zijn er genoeg) moeten leren om effectief en efficiënt te werken. We zijn een verwend volk.

  Ik mis ambitie bij leraren EN leerlingen. Maar ja, waar zien ze een goed voorbeeld? Een VP met een eerste klas AMS, een president met een eerste klas MHS, …….

  Scholing alleen is uiteraard niet voldoende, maar geen scholing is UIT DEN BOZE!!

  Doet me denken aan DDB die bij de heropening van de Universiteit de studenten opriep om hard te studeren want: “Kennis is macht” 😉 WAT EEN LACHERTJE!

  Dus Ameerali: HOU JE KLEP EN GEEF JE WERK OVER AAN EEN GESCHOOLDE persoon MET MORAAL. Jij hebt allebei niet!


  Maak melding

 5. ……de Surinaamse Blackberry leerling……….

  *ik ga naar school = tegenwoordige tijd
  *ik ging naar school = verleden tijd
  *ik zit op school = verloren tijd 🙂 🙂


  Maak melding

 6. ““De leerkracht moet inspelen op de veranderingen”

  Onderwijskunde is op zichzelf een wetenschap. Het doel: kennisoverdracht. Het betreft kennis uit verschillende gebieden, die elk om specifieke vaardigheden en inhoudelijke materiekennis. Hiervoor worden leerkrachten ingezet om te zorgen voor kennisoverdracht. Er staan over het algemeen een scala van hulpmiddelen ter ondersteuning voor een optimale kennisoverdracht. Hierbij kan genoemd worden : computers, overheadprojectoren en software voor het onderwijs (cai = computer aided instruction). Kennisoverdracht is te vergelijken met een radiostation. Je hebt een zender (leerkracht/docent) en de ontvanger (leerling/student). ALs hulpmiddel kan hierbij de station en het (zend)apparatuur worden genoemd. Voeg men hierbij nog kwaliteit aan toe,dan is hiermee het niveau bepaald van het onderwijs cq. uitzending. Dit is de ene kant van het


  Maak melding

 7. Dat de pijl van het onderwijs in Suriname zo laag is heeft deels te danken aan het onderwijs systeem.Vele kinderen hebben probleem bij het rekenen.Hoe staat het met de oplijding van de leraren? hoeveel hebben een Master in een vak?Het land in Europa die hoog skoort in het onderwijs is Finland,daar gaan er vele buitelandse experten op studiebezoek om wat van de Finnen te leren.
  Er worden nog steeds oude boeken uit de koloniale tijd gebruikt,boeken moeten een afbeelding geven van het gemeenschap waar de schoolieren vandaan komen en niets anders.


  Maak melding

 8. Eerst alles kapot maken en nu roepen dat jullie eraan werken hou je …. voor de gek.
  Hoeveel geld gaat naar het onderwijs vergelijk dat met wat naar het leger gaat paramanpinto.


  Maak melding

 9. Nou, Paraman, dat valt wel mee, hoor. Om aan een universiteit (waar ook ter wereld) af te studeren heb je minimaal Gymnasium/VWO nodig. En juist bij deze onderwijssector zijn de minste problemen. Gaat gaat om het basis- en voortgezet onderwijs. Daar liggen de zwakke punten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.