Oppositie stemt niet mee over Caribische bank

5

PARAMARIBO, 29 feb – De oppositie heeft niet meegedaan aan de stemming over Suriname’s aansluiting bij de Caribische Ontwikkelingsbank, CBD. Het parlement gaf wel zijn zegen. Volgens de Nieuw Front-fractie zijn er te veel onduidelijkheden. Minister Adelien Wijnerman van Financiën kreeg een dikke onvoldoende.

Wijnerman zou geen afdoend antwoord hebben gegeven op ‘cruciale’ vragen. “Wij zijn niet tegen het aangaan van leningen. Maar het kan niet zo zijn dat je op een goede dag naar de bank gaat, geld leent, het krijgt en vervolgens weet je niet hoe het te besteden”, zegt parlementariër Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) tegenover de Ware Tijd. Suriname kampt met een stevig gebrek aan uitvoeringsvermogen. Projecten starten, maar worden vaak niet of niet op tijd afgerond.

Het leverde de laatste Nieuw Front-regering al een onvoldoende bij de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. De oppositie zit er ook mee dat er veertien miljoen dollar aan entree moet worden neergeteld. De coalitie vindt aansluiting bij per se de CBD belangrijk. De bank verstrekt ook leningen aan het bedrijfsleven. Dat mag zonder groenlicht vooraf van de regering. Andere financieringsinstellingen zijn niet zo soepel. De oppositie hielp wel de wet formuleren, die de aansluiting regelt.

Bekijk ook:


5 REACTIES

 1. Virago 535

  Laat de oppositie helpen,want denken kunnen ze niet!!
  Ik merk het in het parlement,en bij hun achterban…

  CBD is nodig voor de versoepelde nationale ontwikkeling!


  Maak melding

 2. Calderón gaf aan blij te zijn met de stap van Suriname tot intensivering van de betrekkingen tussen Suriname en Mexico. Door zowel de president als de niet-residerend ambassadeur werd de wens uitgesproken op korte termijn hieraan invulling te geven. Tevens gaf Calderon aan uit te zien naar een ontmoeting met president Bouterse in de hoedanigheid van voorzitter van de Conference of Heads of Government van de Caricom. Verder kunnen wij constateren dat het front konstant oppositie voert , en niet in staat is beleid dat goed is voor Suriname te ondersteunen. Laat de oppositie gaan uitleggen waar het isolement van Suriname is gebleven nu president DD.Bouterse aan de macht is . Hebben zij zich misrekend ???


  Maak melding

 3. Ontwikkeling!

  De ontwikkeling volgen van deze leenBank is vrij ingewikkeld. De Caribische Ontwikkelings Bank ligt ook ingewikkeld in elkaar. Ze lenen aan Staten en aan Individuen. Toch moet alleen de Staat de 14 miljoen inschrijfgeld dokken en de individuen niet?

  Prive-bedrijven gaan dus leunen op de rug van de Staat Suriname en als ze hun lening niet kunnen terug betalen moet de Staat het ook voor ze gaan doen?
  Ingewikkelder kan ik het niet vinden, u wel?
  Want ik weet dat vrienden van deze regering een bedrijf gaan opstarten, gaan lenen bij de CDB, de lening verkwanselen al dan niet door slecht beleid en vervolgens verdwijnen en de overheid heeft het nakijken en zal belastinggeld aanspreken om het gat te vullen.

  CDB! Trouwens; welk Caribisch land is in de afgelopen jaren ONTWIKKELD? Noemt u me slechts eentje!
  Ze trekken elkaar net als krabben naar beneden door allerlei slinkse afspraken. Caricom voorzitter Bouterse heeft een Failliete club over genomen en wil misschien met middelen van deze CDB de zaak gaan redden? Over de ruggen van de arme bevolking? TJA!

  De Centrale Bank van Europa heeft 1000 miljard aan banken in Europa geleend. Met goede afspraken en mooie onderpanden. Zo zal de Staat Suriname de prive-bedrijven als onderpand moeten houden en het beleid in de gaten houden. Dan pas komt een lening tot zijn recht TTheo en kan de economie gaan groeien.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.