Suriname comité verwijt Bouterse ‘lijkenpikkerij’

36

[INGEZONDEN] – Het Suriname comité GMAP, Geen Moordenaar als President, noemt de aankondiging van president Bouterse dat de regering alles in het werk zal stellen de stoffelijke resten van Anton de Kom terug te halen naar Suriname ‘een schoolvoorbeeld van lijkenpikkerij’. GMAP spreekt van ‘gebrek aan beschaving’ van het staatshoofd ‘omdat een fatsoenlijk president nooit zonder expliciete instemming van familie de Kom aan zijn regering zo een opdracht zou geven’.

Het Suriname comité verwijt Bouterse, die zich weer leider van de revolutie laat noemen, ‘gebrek aan historisch besef en dom nationalisme omdat Anton de Kom zowel een vrijheidsheld is van Suriname als van Nederland.’ ‘De Kom vocht in het Nederlandse ondergrondse verzet tegen de Duitse bezetter en vond de dood als gevangen verzetsman in het concentratiekamp Sandbostel. Hij ligt in Nederland met instemming van zijn familie begraven op een erebegraafplaats voor oorlogsslachtoffers en verzetsstrijders. Wat een arrogant gebrek aan voeling met de wereldwijde anti-fascistische strijd en wat een respectloosheid voor de familie van De Kom, om het stoffelijk overschot daar weg te willen halen!’ Aldus GMAP.

Het Suriname comité is van mening ‘ dat Bouterse schaamteloos de ‘bonjo’ van De Kom als politieke propaganda wil inzetten, maar niets met De Kom gemeen heeft. Bouterse gaf het voorbeeld van gewelddadigheid, dictatuur en mensenrechtenschendingen, De Kom stond voor vrede, democratie en rechtvaardigheid. De Kom heeft nooit een mens vermoord, laat staan zijn eigen landgenoten.’

Bekijk ook:

36 REACTIES

 1. Smerig!

  Respectloos, smerig, gevoelloos, sensatiezucht en gebrek aan fatsoen maken van deze president een modderfiguur.
  Toko-toko is het meeste wat je tegen komt op de begraafplaatsen in Suriname. Onverzorgd en met gras overwoekerd liggen de meeste Surinamers weg te kwijnen in hun graf. Begraafplaats terreur!
  Dat deze figuur het durft om een vrijheidsstrijder pur sang te gebruiken om politiek gewin, geeft aan dat hij zijn eigen ouders niet respecteerd.
  Een domme zet van een domme, smerige president.


  Maak melding

 2. Anton de Kom is geboren op fremang gron. Daar is mijn moeder ook geboren. Mijn moeder kende hem ook, ongeveer zelfde leeftijdsklasse. Mijn moeder heeft nooit een hoge pet voor AK gehad, omdat mijn moeder van mening was dat deze man niets voor Su heeft betekent. Hij heeft ooit een staking georganiseerd en is toen opgepakt en verbannen naar NL. In NL heeft hij in het verzet gezeten en gevochten voor de vrijheid van de Nederlanders, maar echt niet voor de Surinamers. Geloof mij maar, mijn Moeder kan het geweten hebben.


  Maak melding

 3. Op 1 februari 1933 werd Anton de Kom gearresteerd terwijl hij met een grote groep aanhangers op weg was naar gouverneur A.A.L. Rutgers. Zowel op 3 februari als een dag daarna verzamelden zijn aanhangers zich voor het kantoor van de procureur-generaal, om vrijlating van De Kom te eisen…..

  Toen…werd deze zoon van Suriname niet gemarteld en ook niet “op de vlucht” doodgeschoten.


  Maak melding

 4. Ik krijg sterk het idee dat dit comité zich dubbel schuldig maakt aan precies datgene waar zij Bouterse van beschuldigen. Namelijk lijkenpikkerij.
  Een president spreekt in een speech de wenselijkheid uit dat een nationale held in eigen land zou moeten worden begraven. In geen enkel ander land zou iemand daarvan wakker liggen.
  Maar dit comité schuwt het niet om in haar persoonlijke anti Bouterse gevoelens zo ver te gaan om een nationale held en een onschuldige familie er bij te slepen om de president van de Republiek Suriname en daarmee de hele Surinaamse natie weer eens in een kwaad daglicht te stellen.
  Als men zo begaan is met het lot van Anton de Kom, zou men liever tijd en energie kunnen steken in het eerherstel van de Kom. Iets waar de familie al decennia om vraagt, maar door geen enkele Nederlandse regering ooit is toegekend. Officieel staat Anton de Kom nog altijd geboekt als een communistische oproerkraaier die niet beter verdiende dan uit zijn geboorteland te worden verbannen. Een klein historisch feitje dat dit comité gemakshalve even schijnt te negeren.


  Maak melding

 5. Niet te geloven,zoals vele andere handelingen van deze gek.Zou eerst de geschiedenis van deze surinaams held moeten lezen.Aan de hand van deze held kleefd geen bloed van onschuldige surinaamse broeders.De man is niet alleen een surinaamse held,maar ook een nederlandse,dombo,zak,.


  Maak melding

 6. GMAP vertegenwoordigd helemaal niets en niemand. Anton de Kom dient zeker herbegraven te woorden in Suriname. Daar is zijn geboortegrond en daar hoort hij thuis. Niet ergens in een naar koeienstront stinkende polder aan de Noordzee.


  Maak melding

 7. deze beslissing is alleen aan de fam de kom en als ik hun was wou ik niets met wat dan ook te maken hebben met bouta of zijn regering schande dat hij zo iets wil doen hij de grootste boef van surinaame


  Maak melding

 8. Beste Anna-Z,
  De inhoud van je posting gaat mij mijn verstand te boven.
  GMAP vertegenwoordigt niemand schrijf jij.De schrijver beweert ook niet iemand te vertegenwoordigen.Maar jij noch jouw president vertegenwoordigen de familie van De Kom.Maar in een dictatuur kom je zulke handelingen zoals “ïk wil en ik zal” vaker tegen.Pol Pot een geest verwant van de dragula van Parbo. hield zulke geachten ook op na.Ik bevredig me zelf met de gedachte van
  ër komt toch een letter Z in haar naam voor”.
  Het zal wel de “Z”zijn van eZel

  Jagte-Raho


  Maak melding

 9. Anna_Zuipschuit: “Daar is zijn geboortegrond en daar hoort hij thuis. Niet ergens in een naar koeienstront stinkende polder aan de Noordzee”

  Toch knap dat je het 40 jaar heb uitgehouden in de koeienstront…. Zo’n uitkering compenseert blijkbaar heel veel…….


  Maak melding

 10. Het kan niet zo zijn dat de stoffelijke resten van een held als Anton de Kom zonder medeweten van de nabestaanden naar Sur. worden overgebracht. Ook in Ned. moet meer bekend worden over de mens en de erfenis van Anton. Er zijn meerdere grote zonen van Sur. in het buitenland begraven, worden die allen teruggehaald? Sterker, wil Bouterse straks ook in de rij van deze gezien worden ? Over grootheidswaanzin gesproken….


  Maak melding

 11. Anton de Kom was verzetstrijder voor democratie en vrijheid.

  De Kom heeft nooit bloed aan zijn handen gehad en derhalve mag zijn naam nooit door een moordenaar misbruikt worden.

  Laat Bouterse naar Nederland gaan om te onderhandelen over het stoffelijke overschot van De Kom.

  Ik denk dat hij al op Schiphol in de boeien geslagen wordt, wij zullen een soortgelijk geval als dat van Norjega(ex-president van Panama)meemaken.
  Voor Nederland is Bouterse niet onschendbaar, hij was reeds veroordeeld voor hij president werd, dus zal Nederland hem op nederlandse bodem gewoon arresteren.

  Deze man heeft een groot probleem, hij zal wel in de gaten hebben dat het leeuwendeel van Suriname hem niet accepteet als president en wil daarom iets doen om dat af te dwingen.Hij denkt De Kom te misbruiken voor zijn acceptatie als president maar dat zal niet lukken.

  Er is niks die Bouterse kan doen om zijn naam te zuiveren van geweld, moord op landgenoten en zwaar crimineel gedrag.
  Het zit hem echt niet lekker dat hij als moordenaar van zijn landgenoten de geschiedenis zal ingaan.

  Bouterse gaat gebukt onder zijn misdaden, het zal niet lang meer duren of parlementariers hem in het parlement zullen naroepen ‘moordenaar’. Het is een kwestie van tijd.
  Het stoffelijk overschot van Henny de Ziel(Trefosa)werd ten tijde van president Venetiaan in Suriname herbegraven.

  Je kunt Venetiaan van alles beschuldigen maar hij was als president geen schande voor Suriname, had moreel gezag en had helemaal geen bloed aan zijn handen.Van Bouterse kun je dat niet zeggen.


  Maak melding

 12. Merkwaardige uitspraak van deze ’toko toko’ president. Populair doen met aan zijn zijde president Obiang van Equatoriaal-Guinea, iemand die net als hij een coup heeft gepleegd en nog dagelijks in zijn land de mensenrechten schendt. Ik denk dat de familie van Anton de Kom de eerste aangewezenen om te beslissen over hun zijn begraafplaats en niet Bouterse. Respectloos noem ik een dergelijke opmerking. Maar, wat kan je verwachten van een man die geen respect heeft voor de nabestaanden van de 15 mannen die hij in 1982 de dood heeft ingejaagd, een daad waarvoor hij tot de dag van vandaag weigert om verantwoording af te leggen.


  Maak melding

 13. VIRAGO 535

  Anton de Kom moet terug naar Suriname!
  desnoods in “BONJO”.

  Het is een Nationale held van de Staat Suriname,en daarmee Basta!!!

  Wat ben jij een onwetend stomme kloothommel bah!


  Maak melding

 14. Alleen De Kom zijn familie heeft hierover iets te zeggen. Bouterse of wie dan ook mag lopen roepen wat hij wil. Als jullie het nog niet wisten: De Kom zijn vrouw was een Nederlandse, zijn kinderen zijn in Nederland geboren en de meesten wonen er nog steeds.


  Maak melding

 15. Het is al eerder gezegd : Het is uitsluitend en alleen aan de nabestaanden van A. de Kom om te beslissen waar zijn stoffelijk overshcot naar toe gaat, en bovendien moet het Ministerie van Justitie en Politie toestemming geven voor en opgraving ,en het herbegraven, en daar moeten zwaarwegende redenen voor zijn. ADK ligt op een erebegraafplaats voor oorlogsslachtoffers, en daar ligt hij vele malen beter dan de begraafplaatsen in Surimaribo die de naam niet verdienen.Een broedplaats van junkies ongedierte modder en bosschages.


  Maak melding

 16. hulden die man,zo als die andere mensen die wat betekent hebben in die kut oorlog. ja meneer Bouterse proberend weer eens aan dacht te krijgen,ja die heb je nu man. en ja Anna over die noord zee koeien stront,ja hoe veel van die suuri van jullie leven wel niet in onze koeien stront,200000,duizend waar er zeker 150000 met een uitkering leeft die betaalt worden met onze koeien stront.


  Maak melding

 17. Toen hij een oproep deed aan de diaspora om te komen helpen het land op te bouwen had ik toch ff de indruk dat ging om sterke handen & gezonde geest!

  Waar gaan wij Dada begraven :)…PLUTO


  Maak melding

 18. Beste Virago 535,
  het is triest maar waar ..wat kan jij toch zo een super achterlijke idioot zijn….jij snapt echt geen ene bal wat hier op dit forum bedoeldt wordt…je kraait als een ekster die iets ziet glimmen..maar mijn god jongen…wat kan jij enorm dom zijn. zeg…zo zielig en het is niet bij dit onderwerp alleen…elk onderwerp wat hier op waterkant behandeld wordt en jij wilt aan meedoen…slaat echt nergens op…sari echt sari mi boy..


  Maak melding

 19. Zoals de meesten is opgevallen is deze klootzak van een president gevoelloos en ook nog erbij super dom om hem te zien en te horen praten. Die man heeft de ballen verstand van de wereld geschiedenis. zijn domme aanhangers en die ja knikkers in het parlement keuren een boek af waar hij als moordenaar wordt betiteld..terwijl hij dat gewoon is een pure feit. Enfin wat ik wil zeggen…deze man heeft totaal geen respect voor de doden. Laat deze Anton de Kom vredig rusten op zijn ere begraafplaats waar hij al 68 jaar al ligt. En de pro- dommies van Bouta….gaan jullie maar eerst de geschiedenis boeken lezen dan als je dat door hebt dan je kritiek.


  Maak melding

 20. Beste Anna_Z,

  Je hebt het over begraven herbegraven te woorden in Suriname. Daar is zijn geboortegrond en daar hoort hij thuis. Niet ergens in een naar koeienstront stinkende polder aan de Noordzee.Wel tante,ik kan zien dat jij dus ook niet verder leest dan dat je wilt lezen, ERE BEGRAAFPLAATS VOOR OORLOGSLACHTOFFERS EN VERZETSTRIJDERS weet je wat dat wel is???? dat zijn wel de mooiste begraafplaatsen in Calimerostan land om jou na te doen…en het een eer is om daar toe te treden want daar is het een en al respect voor degene die heen zijn gegaan. Daaraan tegen wil je toch niet begraven worden in het naar onkruid groeiende kerkhoven van suribabwe onderhoudt is een duur woord daar dus eenmaal begraven en men kent je niet meer…snap je? dan beweer jij dat ze die man in sur moeten herbegraven…laat me je niet uitschelden hoor en blijf voor een keer nou eens realisties.


  Maak melding

 21. Ha ha ha, Chavez heeft ook Bolivar laten opgraven. Laat de man met rust.Zorg eerst voor ordening in het land en breng een bezoek aan Boxel.


  Maak melding

 22. Ik zeg ,terug halen naar Suriname.Hij is een Surinaamse held …..eh hebben jully het standbeeld gezien die Nederland onze held waardig acht..gatverd…
  …TeRUGHALEEEEEEEN!!!.NU


  Maak melding

 23. GMAP is het spoor bijster en vertelt halve waarheden ,zoals altijd !!!
  Er bestaat een groot verschil tussen een ‘ lijk ‘ en ‘stoffelijke resten van een dode ‘.
  Ook tussen lijken-pikkerij en volks-wens !!!
  “De Kom stond voor vrede , democratie en rechtvaardigheid ” , aldus GMAP
  Volkomen juist , maar vertelt het ook aan de wereld dat ADEK door de kolonisator , ontheemd abrupt afgerukt van zijn families , volk en vaderland en naar Olland verbannen , enkel omdat hij voor de vrede , democratie en rechtvaardigheid had gestreden voor het surinaamse volk en de bevrijding van het Ollandse kolonialisme !!!
  Tevens heeft de GMAP het nagelaten om het ook kenbaar te maken dat ADEK tijdens de capitulatie van Olland moest onderduiken voor de bezetters en tevens deel had genomen in het Ollandse verzet tegen NAZI-DUITSLAND .
  Ironisch , vervolgens werd ADEK verraden door collaborerende Ollanders ,in gevangenshap genomen door de NAZI en daarna getransporteerd naar een concentratie-kamp en tenslotte dood is gegaan .

  En het aller ergste wat men deze surinaamse slaaf kan aandoen , is het voor eeuwig bedekken onder een sneeuw-tapijt !!!

  Mi kondre-man nanga Uma , UN OPO NOW!!!


  Maak melding

 24. Anton de Kom was verzetstrijder voor democratie en vrijheid , aldus Afroide .
  Volkomen juist , maar vertelt het ook aan de wereld dat ADEK een verzetstrijder was tegen de uitbuiting en onderdrukking van het Surinaamse volk door het Koloniaal heerschappij van het Koninkrijk Der Nederlanden .
  Hij werd in gevangenschap genomen ,werd veroordeeld en als straf werd hij ontheemd ,abrupt afgerukt van zijn familie ,volk en vaderland en verbanning naar Olland !!
  Afroide ,tevens heb jij nagelaten dat ADEK in het Ollandse-verzet zat en deel had genomen met verzets-activiteiten tijdens de bezetting van Olland door NAZI-DUITSLAND .
  En vervolgens heb jij wederom niet aan de wereld kenbaar gemaakt , dat hij verraden werd door Ollanders die samen met de Nazi’s een pacht hadden gesloten .
  In gevangenschap genomen door de SS’ers mede vergezeld met NSB’ers ,werd hij op onmenselijke manier behandeld
  en getransporteerd naar een concentratie-kamp en in een erbarmelijke situatie de dood had gevonden .

  Afroide , vertel in het vervolg nooit halve waarheden als het om de SURNAAMSE- MENS en HISTORIE gaan !!!

  Krakti nanga Soso Lobi !!!


  Maak melding

 25. Langs deze weg wil gaarne beroep doen op alle artiesten/zangers/zangeressen in Su om een lied te maken/componeren voor ADEK .
  “DAMARU , sit un kon ”
  Hebbe een voorbeeld ;
  Me’k ding Bakra hori ding Ferrier
  Gi mi mi ANTON DE KOM …..

  SRANAN MI LOBI YU !!!
  SOSO LOBI !!!


  Maak melding

 26. Wat is het stil in wijk aan zee .
  henk de Mol , weet je het misschien , hoe heet(temp)het zee-water is ???
  Zoniet , geen probleem hoor !!!
  Ik vraag het aan een andere KWAL !!!

  Zoete groet !!!


  Maak melding

 27. Beste Sempa: Ik ben goed wakker. Heb je de staat gezien van de gemiddelde begraafplaats in Suriname? In zulke puinzooi zou ik nog niet door gevonden willen worden……..


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.