Olie-investeringen niet ten koste van samenleving

17

PARAMARIBO, 28 feb – De naar lokale begrippen gigantische investeringen in de aardolie-industrie zullen de samenleving niet deren. Dit zegt Iwan Poerschke, financieel manager van Staatsolie. Het geld, ruim zevenhonderd miljoen dollar, komt weliswaar uit de verdiensten. Maar het percentage dat aan de staat wordt afgedragen, wordt niet aangeroerd.

Dus kan de samenleving blijven rekenen op dividend en belastingen. “De helft van de winsten blijft bij Staatsolie en de andere helft gaat naar de regering en de gemeenschap”, zegt Poerschke tegenover de Ware Tijd. Dat was al met de vorige regering afgesproken. Staatsolie houdt de helft om te investeren in verdere ontwikkeling. Nu is de raffinaderij aan de beurt. Het bedrijf komt direct in met vierhonderd miljoen. De resterende zevenhonderd miljoen moet nog op tafel komen.

De eigen vijftig procent gaat ook naar aflossing van leningen. “Niet alleen voor dit moment, maar ook voor de komende jaren, omdat we al in de bouwfase voor uitbreiding van de raffinaderij met aflossingen zitten”, aldus Poerschke. Er loopt een obligatielening van ruim vijftig miljoen dollar. Ook is ruim tweehonderd en zeventig miljoen dollar geleend bij Credit Suisse en ING. Het handhaven van de percentages lukt door onder meer interne bezuinigingen.

Bekijk ook:

17 REACTIES

 1. Hier-uit blijkt dat lenen om de productie te verhogen zeker ge-oorloofd is . Door de fouten van de regering Wijdenbosh is men nu wijzer geworden in Suriname . Vandaar dat Zijne Excellentie DD.Bouterse de enige echte , ervoor gezorgd heeft dat de juiste financiele deskundigen op de cruciale posities zitten . Voorbeeld is Gov. Hoefdraad van de Centrale-Bank van Suriname en de bovengenoemde in het artikel ,financeel directeur bij staatsolie Suriname de heer Poerschke .

  Verder moet u goed opletten van er gaande is in Suriname op economische gebied . (1) de inflatie is aan het dalen tot aanvaardbare niveau . (2) Investerings projecten krijgen voortgang ,dus wordt niet gefrustreed door deze regering . Bilaterale samenwerking met Venezuela heeft gestalte gekregen . de levering van brandstof en ereum aan Suriname via de Petro-Caribe dael is een feit . (3) President Obiang van Equatoriaal Guinea op Staats bezoek . Daarbij zijn belangrijke Samenwerking gebieden geindentiviseerd voor nadere uitwerking . Let wel Met zo’n een land kan altijd gezamelijke geinvesteerd worden in de mijnbouw en agrarische-sector , Lucht en Scheepvaart .
  (4) De chineze minister van handel komt naar Suriname om eerdere overeenkomsten met samenwerking te finaliseren , over de de schenking van 4,8 miljoen us dollar door china in deze is van ondergeschikte waarde . Ik doe in ieder geval mee met het Actie jaar van Suriname , Werken Werken , opbouwen . Leve Suriname !!!!


  Maak melding

 2. Beste TTheo: Jij wordt waarschijnlijk betaald per positief woord op dit forum door ‘Zijne Excellentie DD.Bouterse de enige echte ‘

  Jou onzin geslijn is echt te genant voor woorden….


  Maak melding

 3. Staatsolie maakt toch grote winst door ONZE AARDOLIE te exploiteren? Waarom denkt Iwan Poerschke, financieel manager van Staatsolie, dan dat de Surinaamse samenleving zou moeten bloeden voor het doen van deze investeringen? Als er offers gebracht moeten worden, dan kon hij beginnen met in zijn salaris en dat van de overige stafleden te snijden. Ik las net dat de algemeen directeur van Staatsolie 4 x zoveel verdient als de president van het land. Staatolie doet goed werk voor land en volk, maar als dat van het salaris van de algemeen directeur waar is, dan overdrijven ze wel enigszins.


  Maak melding

 4. Zal dit te merken zijn aan pomp, neen, de burger betaald zich al blaauw voor een liter benzine, op de rijke ndp en cp parasieten en poepvliegen na. ( ministers,parlementariers,financierders ndp en co etc)


  Maak melding

 5. Beste TTheo,

  Ik begrijp niet hoe iemand zulke onzin aan elkaar kan breien. U kijkt, net als die “geweldige” president van u ook niet al te ver de wereld in en heeft ook een zeer beperkte blik op diezelfde werel, waar het kennelijk alleen goed toeven is onder dictators en gelijkgestemden. Wat een vrolijk vooruitzicht. Bent u trouwens al goed (extra) beloond voor uw hand- en spandiensten hier op het forum of wacht u nog geduldig af totdat alle beloftes aan u gestand worden gedaan. Blijf gerust in uw sprookjes geloven. We hoeven het niet met u eens te zijn, maar probeer de volgende keer eens iets zinnigs te schrijven.

  Veel succes en gr.
  Polderman


  Maak melding

 6. ik heb een vraag @ wikileaks, @ henk molenaar, @ konkroe tete. heeft nederland niet het vorig jaar het laatste bedrag, uit een geleend bedrag terug betaald aan de amerikanen voor de wederopbouw van nederland na de IIe WO????


  Maak melding

 7. TTheoloog!

  TTheo loog weer! Liegen en jezelf geloven is een aandoening bij sommige mensen die de waarheid voor eeuwig en voor altijd zullen schuwen.
  TTheologisch gezien is hier geen genezing voor. TTheoretisch gezien kan men anderen hiermee schaden.
  Praktisch gezien zal de waarheid de leugen altijd achterhalen.

  TTheo zijn God heeft Staatsolie bijna van de hand gedaan voor geld dat hij wilde verkwanelen. Ik zou TTheo graag vragen om een andere koers te varen dan verhalen uit zijn duim zuigen.

  Dat de bevolking geen last heeft van deze investeringen ligt aan de leiding van Staatsolie en niet aan Poerske, Hoefdraad of Bouterse.


  Maak melding

 8. Het is jammer dat je soms niet weet wat je moet geloven.Wil men Su vooruit helpen of denk men alleen aan zichzelf.Men zegt geld maakt geld. Je moet het wel goed investeren.Haal meer kennis naar Su.Je heb een heleboel surinamers rondlopen met kennis over de wereld.Probeer daar de juiste te vinden die het land echt willen opbouwen.En ga daar mee aan de slag.Ik begrijp het Su is een groot landje kan niet alles controleren.Maar met de juiste mensen kom je er wel,maar iedereen moet wel de zelfde kant opkijken.Wees positief


  Maak melding

 9. @ TTheo: Je moet goed lezen wat er in het bericht staat. Ruim 270 miljoen dollar voor de investering is GELEEND van de Credit Suisse- en de ING-bank. En er wordt ook gesproken over dividenden en belastingen. Wijs mij eens 1 of 2 Surinamers onder de middenklasse en lager aan die aandelen of obligaties hebben bij Staatsolie? Dus het gewone volk staat er weer bij en kijkt ernaar, en voelt inmiddels in zijn portemonnee waar niks inzit. Ga lekker een ander deze fabeltjes van je wijsmaken. Toen de inflatie in het eerste jaar van jouw bewierookte regering met een raketvaart omhoog vloog, heb ik je niet gehoord of gezien. Nu op de borst kloppen dat deze regering de inflatie laat dalen? Ga eens in de achterstandswijken vragen of men weet wat het woord “inflatie” eigenlijk inhoudt.
  En jij moet maar eens opletten! De volgende generatie gaat nog meer pienaren omdat Suriname niet meer in staat zal zijn zijn schulden af te betalen. Wil je dat voor je kinderen en kleinkinderen achterlaten? Je snapt echt zelf niet wat je post.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.