Beloften, onthullingen bij herdenking staatsgreep

53

PARAMARIBO, 25 feb – Bij de herdenking van de staatsgreep van 1980 waren er beloften en onthullingen. President Desiré Bouterse beloofde in zijn toespraak bij het monument van de revolutie prijsverlagingen in de detailhandel. In elk geval zal er aandacht worden besteed aan de eerste levensbehoeften. Ook de ‘onthullingen’ ontbraken niet. Déjà vu?

Het leek even een herleving van de dictatuur van na de coup. Ook toen was het kommer en kwel met prijzen van goederen. En waren er beloftes van ingrijpen in het prijsmechanisme op malaisemomenten. Bouterse zei te weten dat de prijzen in de winkels ondraaglijk hoog zijn. De komende tijd mogen burgers rekenen op een verlaging. De onthulling van de dag kwam van ex-militair Badrissein Sital. De voormalige officier, die gevangen zat ten tijde van de coup, wil afrekenen met een hardnekkig misverstand.

De betrokkenheid van Nederland zou sterk overtrokken zijn. Onder meer de Nationale Partij Suriname, die in 1980 aan de macht was, houdt vast aan deze overtuiging. Niets van waar, volgens Sital. De rol die de toenmalige Nederlandse militair attaché wordt toebedeeld, is er één van niks. “Er is zoveel gezegd over ene kolonel Hans Valk. Valk is gewoon een charlatan, een BVD, Binnenlandse Veiligheids Dienst, hier geplaatst under cover bij de Nederlandse ambassade. Hij heeft niks en dan ook niks te maken gehad met welke fase van planning, voorbereiding, executie of aftermath in het revolutionaire proces”, zei Sital.

53 REACTIES

 1. Wordt het niet tijd dat Surinamers zich ontdoen van deze pathologische leugenaars. Die volgeling van massamoordenaar DDB die beweerde dat de eerste levensbehoefte niet duurder zijn geworden in suriname worden nu door hun eigen leugenaar gelogenstraft.


  Maak melding

 2. Onthullingen noh?!

  Quote

  Precies twee jaar na de aanvang van het Decembermoorden-tribunaal worden nog steeds de gruwelijke verhalen verteld door de getuigen. Opnieuw staan er dinsdag 1 december vier nabestaanden, overgevlogen uit Nederland, om verhaal te doen. Heidy de Miranda is de weduwe van de journalist Frank Wijngaarde, die -met Nederlands paspoort- in 1982 voor Radio ABC, kritisch verslag doet van de revolutie van Bouterse en de zijnen. “Deze getuigenis is een plicht”, zegt ze zelf.
  “Mevrouw de Miranda, gelooft u de lezing dat uw man, Frank Wijngaarde, op de vlucht is neergeschoten?” “Meneer de Auditeur Militair, ik ben wiskundige en ik zou zeggen: laten we het proefondervindelijk vaststellen. Geeft u mij een bullenpees, een scherp mes en een pistool. Ik kies iemand met grijs haar.” Ze wijst naar Irwin Kanhai, de advocaat van Desi Bouterse. “Ik snijd vervolgens zijn gezicht open en zijn neus eraf, sla hem zo hard dat zijn grijze haar rood kleurt van het bloed en schiet hem vijf keer in de borst. Vervolgens vraag ik hem te vluchten. Als hem dat lukt, dan zou de lezing van de militairen kunnen kloppen.”
  Precies twee jaar na de aanvang van het Decembermoorden-tribunaal worden nog steeds de gruwelijke verhalen verteld door de getuigen. Opnieuw staan er dinsdag 1 december vier nabestaanden, overgevlogen uit Nederland, om verhaal te doen. Heidy de Miranda is de weduwe van de journalist Frank Wijngaarde, die -met Nederlands paspoort- in 1982 voor Radio ABC, kritisch verslag doet van de revolutie van Bouterse en de zijnen. “Deze getuigenis is een plicht”, zegt ze zelf.
  Mortuarium
  De Miranda klinkt zelfverzekerd als ze haar verhaal doet. Maar, zo vertelt ze later: het valt haar zwaar. Ze heeft nog nooit aan haar kinderen verteld hoe zij hun vader in het mortuarium aantrof: een striem over het hoofd en zo hard in elkaar geslagen dat het grijze haar zwart is gekleurd door het opgedroogde bloed. In zijn borst vijf kogelwonden. Een diepe snijwond vanaf zijn linker oog via de neus naar zijn mond. “Zijn neus was blijkbaar afgesneden geweest, want die is weer vastgezet met krammetjes”, zo analyseert De Miranda rustig.
  Nieuwe feiten komen er tijdens deze zittingsdag niet aan het licht. Wel wordt opnieuw de kleinschaligheid van de Surinaamse maatschappij duidelijk. Iedereen kent iedereen en iedereen heeft overal familie. Zo waarschuwde de halfzus van De Miranda, Ingrid Themen, haar kort voor de moorden dat het beter was als Wijngaarde zijn kritische verhalen achterwege zou laten. “De militairen loeren op hem”, had ze gezegd. En zij kon het weten. Zij was (en is) immers de vrouw van Imro Themen, een kopstuk van de PALU, de politieke partij die nauw gelieerd was met de militairen.
  Maar Frank Wijngaarde wimpelde de dreigementen af. “In het ergste geval kunnen ze me oppakken en doodschieten”, had hij gezegd.
  Donkere dagen van 1982
  De verklaring van Eleonora Samson geeft de grimmigheid weer van de donkere dagen van 1982. Nu is ze in Nederland groepsleider op een kinderdagverblijf in Nederland. Maar vanaf 1969 was ze, tot de Decemberoorden, de secretaresse van Vakcentrale De Moederbond. Ze had een relatie met de voorzitter Cyril Daal, die tevens vader was van haar drie kinderen. Gedetailleerd beschrijft ze hoe de akties van de Moederbond het land lam legden, hoe couppleger en revolutionair bondgenoot Maurice Bishop uit Grenada landt op Zanderij waar luchtverkeersleiders staken en ’s avonds met kaarslicht door Bouterse wordt ontvangen omdat ook het energiebedrijf staakt en er geen stroom is.
  En hoe Daal duizenden mensen op de been krijgt bij een betoging tegen de militairen, terwijl Bouterse op hetzelfde moment een massameeting houdt waar slechts een paar honderd mensen op afkomen. Bouterses adjudant Horb heeft gewetenswroeging en waarschuwt Daal dat hij moet vluchten. Hij biedt hem zelfs vijf bodyguards aan. Maar Daal vindt dat de bescherming niet door militairen maar door de politie moet gebeuren. De politieagenten komen, maar na een maand – het is dan eind november 1982 – stuurt hij de bewakers weg. Teveel inbreuk op zijn privacy.
  Samson is bang en smeekt hem om de bewaking te behouden. Maar Daal is principieel. Toch lijkt hij te weten wat hem te wachten staat. “Hij ging piekeren, werd neerslachtig”, vertelt Samson. Ze herinnert zich nog goed de Sinterklaas-viering van 1982. Voor Eleonora en alle kinderen heeft Daal sieraden gekocht. “Wees er zuinig op”, had hij gezegd. “Dit is de laatste keer dat we dit samen vieren. Volgend jaar ben ik er niet meer.”
  Afscheid
  In de avond van 7 december neemt Daal met tranen in de ogen afscheid van zijn slapende kinderen. Hij neemt kleren mee en verlaat het huis om onder te duiken in het gebouw van de Moederbond. Zijn voorgevoel bedriegt hem niet: ’s nachts wordt Samson ruw gewekt door de militair Roy Tolud. Hij is, gekleed in blauwe overall, met een tweede man op zoek naar Daal. Samson wil hem niet binnenlaten. Een pistool door het raam op haar gericht en Tolud’s woorden ‘A vrouw dies vrijpostig!’ nopen haar de mannen binnen te laten.
  Nadat die ervan overtuigd zijn dat Daal inderdaad niet thuis is, bedreigen ze haar opnieuw. Met het pistool op haar slaap probeert het tweetal de verblijfplaats van Daal te achterhalen. “Hij is niet hier, jullie willen hem hebben, dus gaan jullie hem maar zoeken.” Dat doen ze, nadat ze de telefoonkabel hebben doorgesneden.
  Als Samson niet lang daarna een explosie hoort, weet ze wat er gebeurd is. “Ik nam de kinderen mee naar buiten. Ik omhelsde ze en ik zei: ‘Nu hebben ze papa gevonden. Hij komt niet meer bij ons terug.'”
  Eleonora Samson bedankt na haar relaas de rechtbank voor de gelegenheid haar verhaal te hebben kunnen doen. “Ik dank de Heer dat ik zonder emotionele toestanden dit trauma tegenover u kan neerleggen. Ik heb mijn huiswerk gedaan en de belofte ingelost die ik aan Cyril heb gedaan. Ik ga nu naar zijn graf en zal hem zeggen: ‘Cyril this is the moment. Rest in Peace.’ Weet u: hij zoekt me zo vaak op in mijn dromen. Hij zegt dan dat hij de beschermengel van ons allemaal is. Ik heb mijn plicht gedaan tegenover u en tegenover hem. Dit is alles wat ik kan doen.”
  Tegenstrijdige verklaringen
  Nieuwe feiten zijn er niet op deze zittingsdag. Wel opnieuw tegenstrijdige verklaringen. Zo vertelt Heidy de Miranda dat daags na de moorden de toenmalige minister voor Natuurlijke Hulpronnen en Energie, tevens huisvriend, Erik Tjon Kie Sim, zich meldt en tegenover moeder en kinderen emotioneel verklaart dat de regering niets met de moorden te maken heeft. “Geloof me, het was een solo-aktie van de militairen. Ik ga me terugtrekken als minister.” Als Tjon Kie Sim ondanks zijn erebelofte toch op het pluche blijft zitten verklaart hij tegenover de familie De Miranda dat hij geen keus had. “Toen ik mijn bureau op het ministerie ging opruimen zat PALU-leider Iwan Krolis op mijn stoel. En toen wist ik dat ik niet weg moest gaan. Ik ga toch geen dwaas op een zo’n belangrijk ministerie loslaten?”
  Erik Tjon Kie Sim is er niet meer, maar voor zijn overlijden legt hij nog een verklaring af. De lezing van Heidy de Miranda haalt hij onderuit. “Ik zou toch niet wijs zijn om bij mensen thuis dit soort verklaringen te geven? En op mijn ministerie heb ik Krolis nooit aangetroffen.” De Miranda reageert opnieuw nuchter als ze met de posthume uitspraken geconfronteerd wordt. “Mevrouw de voorzitter, mijn dochters waren toen 11 en 13 jaar oud en zitten hier in de rechtszaal. Vraagt u ze zelf maar of oom Erik is langs geweest.”
  Desi Bouterse
  De krijgsraad heeft nog een lange weg te gaan bij het zoeken naar de feiten van 27 jaar geleden. De verklaringen zijn van belang voor de waarheidsvinding. Maar tot bewijs tegen de hoofdverdachte Desi Bouterse hebben de getuigenissen tot nu toe nog niet geleid.
  Voor sommige getuigen is dat overigens niet het belangrijkste. De weduwe van Sugrin Oemrawsingh, Vidya Adhin , houdt na een zakelijke uiteenzetting over de gebeurtenissen tot slot een emotioneel pleidooi. ‘De daders waren toen zo stoer. Ze vernederden en kleineerden de slachtoffers en schoten ze daarna dood. Waarom zijn jullie nu niet opnieuw stoer? En waarom zuiveren jullie je geweten niet door het vertellen van de waarheid, zodat we de herinneringen aan die afschuwelijke dagen kunnen afsluiten?
  Heidy de Miranda ziet haar zuster Ingrid zelden. “Ze verzorgt mijn zieke vader heel liefdevol. Dat vind ik fijn en belangrijk, en dat laat ik haar weten. Maar verder is de virtuele Berlijnse Muur die Suriname sinds 8 december opdeelde in voor- en tegenstanders ook mijn familie niet voorbij gegaan.” De Miranda is het ‘worst’ wie welke straf zal krijgen. “Ik sta hier niet uit rancune, maar ik wil dat de waarheid naar buiten komt. Mijn kinderen en kleinkinderen horen nog steeds dat hun vader en grootvader een landverrader was. En dat als hij niet was vermoord er anderen gesneuveld zouden zijn. Die leugens, die moeten eindelijk voorbij zijn.”
  Woensdag 2 december is er opnieuw een zitting van het 8 December strafproces.

  Unquote


  Maak melding

 3. REVOLUTIE !!!!! Wat voor Revolutie???? Een Revolutie die ten goede kwam, én nog stééds ten goede komt aan de voormalige 16 Padvinders.

  Bouterese en zijn Matie`s en nú óók aan zijn Familie`s. Kortom alles in eigen belang.

  En de makke lammetjes van de NDP MOGEN MEE GENIETEN VAN DE KRUIMELS ha ha ha ha !!!!! Die zij laten wat vallen, als zij daar zin aan hebben. NA wang hiep hiep hiep…….riepen zij. Moro é Doro !!!En zij riepen maar weer voor de zo veeelste keer….Na wang Hiep Hiep Hiep…… moooorooo É Dorooo !!!!

  Wees gerust mensen de natuur gaat zo direkt zijn werk doen. Hij staat niet stil !!!

  Groet, Ram Ram, Goeda Hafies (Veeeel Wijsheid !!!)


  Maak melding

 4. Revo van veel bloedvergieten , van enorme zelf- en kliekverijing en corruptie. Ooit noemde Bouta die b.sital een ordinaire boef…; weten we dat niet meer?
  Nu leven vele aanhagers van bouta in weelde met vele goudconcessies. Het is de zieke fanaat Sital die de Revo-gedachten laat uitvoeren ,samen met Ellen Naarendorp. Suriname gaat al te lang gebukt onder figuren als Sital, Neede, Zeeuw, Nelom, Gorre enz…
  Revo was totaal geflopt, maar bracht de macht van het wapen in beeld…


  Maak melding

 5. Ik hoor graag het commentaar van Sempa, Afrikaanse Leeuw, Anna_Z en Parapinto op de publicatie va Whome.

  Lijkt me iets belangrijker dan gaan zeuren over Sinterklaas.


  Maak melding

 6. Badrisein Sital hou maar je mond, want je maakt Bouterse hiermee (nog meer) tot een lee mofo majoro.

  De toenmalige Militaire raad onder leiding van Bouterse heeft in 1981 bij het afscheid van kolonel Valk (in het bijzijn van NL ambassadeur Vegelin van Cleaerbergen)letterlijk gezegd:

  “Kolonel, nu ga ik iets onthullen wat alleen u en ik weten. Zonder u was deze staatsgreep nooit gepleegd”

  En Badrisein.. jij nu weer. Onthulsze maar.


  Maak melding

 7. @ de heer W. Whome.
  Blijft het vertellen, blijf het herhalen want deze misdaad tegen de menselijkheid mogen nooit vergeten worden.Vroeger kon die Beest media gebouwen in brand schieten, journalisten intimideren,vermoorden.
  De sociale media kan hij niet misleiden en ook niet kapot schieten die didebri


  Maak melding

 8. Laat die schofte oprotten met hun valse beloftes, hun valse verklaingen, hun crimineel gedrag.

  Heeft DDB niet voor de verkiezingen belooft dat hij een verklaring zou afleggen over de gebeurtenissen? Heeft die fijn christelijke Meye niet nogmaals bevestigd dat dit spoedig na de inauguratie zou gebeuren. Heeft Kanhai niet gezegd dat DDB naar Boxel zou komen om de waarheid te vertellen.

  Mensen zijn jullie werkelijk zulke grote idioten of zulke laffaards? Waarom jagen jullie dit stelletje scharrie morrie niet de Suriname rivier in?? Gooit wat van dat zoutvlees waar ze jullie mee bedelen na en het probleem is in een vloek en een zucht voor eens en altijd en op TERECHTE WIJZE opgelost. Laat de prieng het probleem van deze pireng maar oplossen.


  Maak melding

 9. Het blijft lachen met die antie Bouterse clan hier op waterkant. Ze zijn moedeloos geworden van alle goed nieuws uit Suriname, ze zien het niet meer zitten, vandaar dat ze dezelfde langspeelplaat blijven spelen, moordenaar, moordenaar en moordenaar.

  Ze zijn in ieder geval duidelijk aan het einde van hun latijn, depressief en totaal gefrustreerd, zoveel is duidelijk.

  Vandaag vieren de waarachtige vaderlandslievende Surinamers REVO dag, dus aan het gespuis hier op waterkant zou ik willen zeggen, neem nog een flinke slok uit jullie azijn fles.

  Blaffende honden wat jullie zijn kunnen de waarachtige nationalistische Surinamers NOOIT kunnen bijten en zo trekt de karavaan verder.

  Woef, woef, woef.


  Maak melding

 10. Aan alle waarachtige vaderlandslievende Surinamers een fijne REVO dag toegewenst. Laten we samen deze dag zien als het begin dat wij Surinamers daadwerkelijk onafhankelijk werden en het bewustwordingsproces in gang is gezet.

  Een Revolutie heeft geen einde, dus de Surinaamse Revo is nog in volle gang, met de huidige op democratische wijze gekozen President als leidsman en Vader des Vaderlands zullen wij waarachtige Surinamers het land daadwerkelijk duurzaam ontwikkelen voor onze kinderen en kindskinderen.

  Sranang sa winie,

  God Bless Suriname en de President.


  Maak melding

 11. Revolutie…? Ik heb het volk niet op 25 februari 1980 massaal de straat op zien gaan om revolutie te voeren. Wel een paar sergeanten die voor eigen belang bezig waren en het land daarna in de afgrond hebben gestort.


  Maak melding

 12. Alweer een belofte van deze regering die niets waard zal blijken te zijn en ook een stille dood zal sterven. Als ik voor elke niet gerealiseerde belofte van deze kerels SRD 0,25 had gekregen, was ik nu minstens even rijk als Bill Gates.
  Het heeft er juist veel van dat wat deze regering aanraakt, meteen in waarde daalt. Teodoro kreeg vandaag b.v.ook een hoge Surinaamse onderscheiding, die daardoor meteen even veel waard is geworden als een velletje gebruikt w.c. papier, als ik zo’n onderscheiding gekregen had b.v. voor het twintig jaar lang doneren van bloed, dan had ik het meteen terug gegeven. Wat heeft deze tot voor kort in Suriname onbekende Teodoro voor het Surinaamse volk gedaan om zo’n onderscheiding te verdienen?
  Als het niet aan de strijdvaardigheid van het Staatsolie personeel had gelegen, dan was de maatschappij waar ze vandaag mee pronken, al lang voor een habbekrats verkocht aan buitenlanders. Nu past de uitbreiding van de raffinaderij plotseling in het toekomstbeeld van deze regering en is het een van de beloften die ingelost wordt. .


  Maak melding

 13. Het belangrijkste uit bovenstaand artikel zijn de woorden van Sital. Wanneer publiceert Calimerostan de archieven over de revolutie van 1980. Anyway, het herdenken van de revolutie die het begin markeerde van de echte dekolonisatie zal nimmer uit onze geschiedenis worden verbannen. Suriname heeft toen gekozen voor een eigen richting en dat zal op termijn zijn vruchten afwerpen.


  Maak melding

 14. Dat deze mensen nu de macht in handen hebben komt doordat front en co verzuimd hebben om de moordenaars op te pakken en te berechten. Ze waren bang no K voor de waarheid en hadden de leugens lief, naast hoogmoed,trots en arrogantie. Ze waren gewaarschuwd om niet met lon in zee te gaan maar deden dat omdat ze de leugen liefhebben. Zodoende konden ze deze moordenaars niet oppakken en berechten anders zouden de beerputten worden geopend en dan zou hun lieve lon en co ook de bak en gaan. Ze waren bang voor de waarheid en kozen voor de leugen. Nu hebben lon en salam hen de rug toegekeerd en zich laten omkopen door onberechte moordenaars. Dit land is verdoemd te verworden als vele afrikaanse landen vol van stammen en rassen geweld. het zal losbarsten in het binnenland en snel het gehele land doen veranderen in chaos en ellende, vol rovende moordbendes. Zelfs de oliedomme aanhangers hebben dit niet kunnen voorzien wat er komen gaat. Ma kut. Het is hun vrije wil en keus, DANKZIJ DE DEMOCRATIE, die ze zoetjes aan zullen verliezen. De valse ndp profeten zingen hun halleluja en prijzen de lijder der moordenaars de hoogste hemel in. Wat een bermspektakel.


  Maak melding

 15. Vol ironie volgen velen deze stappen der onberechte moordenaars richting back to eighties, ook de wereld volgt deze waanzinnigheid der mensenrechten schenders. Ma kut, wanneer de bitttere vruchten rijpen zullen alle oliedomme aanhangers deze te eten krijgen. Een herhaling van de zeven jaren militaire onderdrukking, maar zevenmalen erger zullen de aanhangers vooral de jongeren dit ervaren.


  Maak melding

 16. Beloftenen en onthullingen zijn ook door bouterse gedaan tijdens die zogenaamde revolutie, waardoor er praktisch niets meer te krijgen was, en de prijzen van artikelen en goederen in de winkel onbetaalbaar werden.
  Wat zie je heden de dag? Dezelfde trend doet zich weer voor, mensen worden steeds armer, en die boevenbende van de NDP lopen zich lekkertjes te verrijken, en vieren vandaag hun zogenaamde revolutie, die alleen maar voor een hoop ellende en verdeeldheid heeft gezorgd, maar hopelijk komt er snel een doorbraak in het 8 december proces, zodat er toch nog gerechtigheid gaat komen en kan het land eindelijk verder zonder deze rotzooi die het nu voor het zeggen hebben.


  Maak melding

 17. Okè, het koppeltje mensenredders dat Suriname nu over de rand van de afgrond gaat kiepen, is nu bekend.

  Applaus voor de ……Surisuries en de ……revolutie!


  Maak melding

 18. Wat een zegen is het om de waarheid en gerechtigheid met hart en ziel aan te hangen, niet alleen voor zichzelf maar meer nog voor de naaste medemensen is het een zegen. Wat een vloek is het om de leugen en de ongerechtigheid met hart en ziel aan te hangen, niet alleen voor zichzelf maar nog meer voor de naaste medemensen een vloek.
  Ma kut zeg het niet aan die domme aanhangers en valse apostelen. A fout a no neks. Dus zie maar wat er nog meer moet komen om hun oren en ogen te openen voor de waarheid.


  Maak melding

 19. Sital is dit geschied vervalsing????? of is dit een set-up tussen jou en Bouterse die beweerde juist dat Valk de geestelijke vader was van de staatsgreep. Jullie noemen het revolutie ha ha ha. Jou z.g. grassroots theorie baseer je op het feit dat een deel van het leger ontevreden was over hun soldij en een staatsgreep pleegde en nu projecteer je het voor het hele volk dan moet je wel erg naïef zijn. Dat het volk nu de verkeerde keuze heeft gemaakt is voor jou een revolutie.De NDP ondervoorzitter geeft het tot nu toe gevoerde beleid een 8 en ze is erg trots op What a shame.De President ziet in zijn huidig beleid duidelijk parallellen met de jaren 80 toen jullie het ook voor het zeggen hadden met de vele prijsverhogingen en criminaliteit.Dit is jullie revolutie……….


  Maak melding

 20. Bouterse heeft zijn Revolutie verworven door zijn eigen landgenoten te vermoorden en hij heeft toen geen Rovers vermoord, maar mensen die ook bezig waren met Revolutie en de meeste personen hadden intellecte kennis.
  Bouterse heeft deze intellectuelen op wrede en gruwelijke wijze vermoord.
  Hieruit blijkt dat Bouterse niet kan concurreren met mensen die kennis hebben en intellegentie.
  Toen niet en Nu ook niet.
  Toen, in het verleden heeft hij zijn concurrenten vermoord of laten vermoorden en nu..
  Nu bedreigt hij zijn concurrenten te laten OPSLUITEN !

  Bouterse is zo dom, dat hij geen onderscheid kan maken tussen President en Rechter !

  Het is Triest en Treurig, dat de Revolutie van 1980, de Surinamers die wel wijs en intelligent zijn, een President heeft geleverd die Anti-ntellect is !!

  Dus, de harde Realiteit en Resultaat van Bouterse Revolutie is:
  Harde criminaliteit
  President die geen respect heeft voor de rechtstaat
  Lonnie Brunswijk ?
  Missie Djaan ?
  Gratie aan pleegzoon en mattie’s
  Geen executie voor de Rovers, zoals bij de intellectuelen van 8 december.

  25% van de bevolking betalen belasting, maar zijn niet veilig in hun eigen huis.

  75% van de bevolking die geen belasting betalen die eisen hun rechten, maar hebben geen enkel benul wat hun plichten zijn.
  Hardewerkers worden bedreigd met Opsluiten, zonder berechting.
  Lang leve de Revolutie, wahahahaha

  Mr. Prisident,
  Wees zelf de verandering die je in Suriname wil zien.


  Maak melding

 21. Beste kondremangs,
  Badrissein sital wil het Surinaams volk OPNIEUW zand in de ogen strooien……Op 25 februari 1980 was hij OPGESLOTEN en niet lang daarna werd hij OPNIEUW opgesloten(samen met Joeman en Mijnals) voor een vermeende coup……remember???? Is hij VERGETEN, dat hij zijn tijdens een parachute sprong zijn bekken had gebroken????
  Nu verdedigt hij met hand en tand de z.g. revolutie…..vertel ons Badrissein:WAAR KOMEN AL JOUW BEZITTINGEN VANDAAN, SERGEANT?????
  By the way: wat was Operatie Zwarte Tulp?????
  Was het niet het blauwdruk ervan, dat Kolonel Hans Valk(Militair Attachee van Nederland destijds) aan de huidige president en consorten heeft gegeven????
  Was het niet de huidige President, die destijds Kolonel Hans Valk BEDANKTE voor zijn bijdrage aan de z.g revolutie tijdens Valks afscheidsreceptie??????
  Dus meneer Sital;denk je dat het Surinaams volk achterlijk is en snel vergeet?????? FORGET IT!!!!!!!
  TIME WILL TELL.KONDREMANGS!!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 22. 😉 Lalbhadoer,..doet mij denken aan het sprookje van naar ik meen Hans & Grietje!!

  Zij gingen naar het bos,en om niet te verdwalen gooide hij stukjes brood om zo de weg terug te vinden!!!

  Het ware verhaal van Dada Desi,..hij laat achter een BLOEDSPOOR en het volk blijft maar uitglijden!!!!!!!


  Maak melding

 23. Whome,
  Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten, ook deze ordinaire coupplegers, die honderden namen op hun lijstje hadden, incluis Paraman!

  Met jullie hardnekkige benadering zullen begrip en medeleven hoe langer hoe meer plaats maken voor hoon en diepe minachting!


  Maak melding

 24. Was het gezegd een revolutie?niet naar mijn mening het was een staatsgreep.Bij een revolutie heeft het volk wat te zeggen en zo is het niet geweest.Bouterse mag het een revolutie noemen.Ik vind dat het monument aan de Waterkant waar eens het hoofdbureau van politie stond weg moet het heeft kenbaar de waarde niet.


  Maak melding

 25. Kom tijd kom raad, in Argentinie waren de millitairen ook opermachtig. De generaals waren presidenten en zelfs hadden zij een zg amnestie regeling afgekondigd en zichzelf van misdaden gezuiverd. Toen de democratie na de dictatuur voldoende was aangesterkt werden alle voormalige president en hun handlangers ten tijde van de dictatuur en daarna aangeklaagd en opgepakt. Die beulen slijten nu levenslang hun leven achter de tralies, dat zal Bouterse en zijn handlangers ook ten deel vallen in ons land.

  Niemand ontloopt zijn/haar straf volgens Augusto Pinochet. Hij zei twee weken voor hij huisarrest kreeg in Engeland ‘ach het gaat nooit goed met gewezen dictators’. En Pinochet wist waarover hij praatte.

  Vroeg of laat zal Bouterse voorgoed achter de tralies verdwijnen.


  Maak melding

 26. Anna_Zure haring: “Suriname heeft toen gekozen voor een eigen richting en dat zal op termijn zijn vruchten afwerpen”

  Noem eens een termijn 2185……kansloos


  Maak melding

 27. Feit is dat alle onthullingen en wensen van de gefrustreerde Anti Bouterse groep totnutoe niets is gebleken, ze blijven maar wensen, dromen en hopen. Desi Delano Bouterse is na meer dan 30 jaar nu President van Suriname.

  Een President waar alle waarachtige vaderlandslievende Surinamers trots op kunnen zijn, dat zijn de feiten, de rest is larriekoek alsook alle nonsens zoals het lange ondoordachte en lafhartige epistel van de idioot Whome.

  Deze dwaas denkt dat hij met elle lange stukken de waarheid zal kunnen verdraaien, alleen andere dwazen als wikigek, henk molenaar en nog een paar kunnen deze bullshit slikken als de naakte waarheid, wij met een gezond verstand weten beter..


  Maak melding

 28. @Henk Molenaar

  “Ik hoor graag het commentaar van Sempa, Afrikaanse Leeuw, Anna_Z en Parapinto op de publicatie va Whome.

  Lijkt me iets belangrijker dan gaan zeuren over Sinterklaas.”

  Beste malle Henkie,
  Ik ben gisteravond flink wezen stappen en ik heb er een vreselijke kater aan overgehouden. Mijn hoofd voelt aan als een kloppende boormachine. De reactie van Whome heb ik helaas niet gelezen. Met zo’n kater als nu ben ik niet erg geinteresseert in zulke lange copy & paste reacties. Lange reacties op fora worden overigens vaak overgeslagen en Whome had er beter aan gedaan gewoon een link naar het artikel te plaatsen.

  Ik wil, ondanks mijn bonkend hoofd wel wat kwijt over die oude witte man die zich Sinterklaas noemt. Ik vind het gedrag van Sinterklaas verdacht veel lijken op het gedrag van pedofielen die kindertjes met snoep en allerlei kadootjes in de val proberen te lokken. Ik weet dat jij deze lieden op dit forum met hand en tand verdedigt en dat neem ik je zeer kwalijk. Je moest je schamen. 😉


  Maak melding

 29. Beste Anna_Zuipschuit:

  Wie moet zich meer schamen: iemand die sinterklaas verdedigt of iemand die een veroordeelde corrupte drugscrimineel die ook nog eens de dood van tientallen Surinamers op zijn geweten heeft…. Vul maar in


  Maak melding

 30. @anna_z

  We hdden al de indruk dat al je hersen cellen zijn opgelost door overmatig alcohol gebruik. Sopie die steeds regelt door al die OCER parties af te lopen. Ik wist overigens niet dat de NDP ook op de antillen een afdeling had.

  PS. Hoe gaat het met je waterhoofd?? Nog steeds last van vallende kokosnoten en het gegiste klapperwater in je waterhoofd is zo te lezen ook nog steeds niet vervangen.


  Maak melding

 31. Deze discussie gaat niet over sinterklaas maar over een stelletje landverraders die onze mooie land en onze onschuldige landgenoten hebben beroofd van hun waardigheid.reageer op het feit dat een Figuur als Bouterse zich president mag noemen van jou land.
  Reageer op de gevolgen voor jou land en zijn samenleving dat een veroordeelde drugs crimineel zich president mag noemen de man die verdacht wordt van het schenden van de mensenrechten in suriname.
  Waarom verklaard Bouterse op de afscheid dag van kolonel valk in bij zijn van André Haakmat en ook Leugenaar Sital dat zonder de hulp van kolonel valk de staatsgreep nooit was gelukt??http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Valk lees dit


  Maak melding

 32. Sabiediri, jij als waarachtige vredelievende surined, waarom vertrek jij niet uit Calimerostan om je geliefde land helpen opbouwen, inplaats van parasiteren van een uitkering in een land dat verknocht is aan de oranjes zoals jij het noemt ? Of ben jij hier een derderangs burger met een illegale status die gevangen zit in een ratteval en nergens heen kunt ?
  Jij bent hier nog stommer dan de ndp aanhang met zijn criminele president.


  Maak melding

 33. Beste WikkiLeaks Die link geeft een duidelijk verhaal.

  Dat zet de woorden van Sital ” De rol die de toenmalige Nederlandse militair attaché wordt toebedeeld, is er één van niks. “Er is zoveel gezegd over ene kolonel Hans Valk. Valk is gewoon een charlatan” in een ander daglicht. Sital is zelf een charlatan!


  Maak melding

 34. “Zondag 26 februari 2012 om 13:34 uur, door anna_z”

  BERM logica, een artikel is korter wanneer men
  naar een URL verwijst!!!

  Het siert wanneer u ronduit toegeeft dat het geen,
  dat in het artikel staat te confronterend is.
  Een bloederige massa!!! Dat noemen jullie soso lobi
  noh?!


  Maak melding

 35. @neus

  Welke snot bedoel je swa! Ik zeg je swa je moet die snot uit die neus nemen. NDP is overal swa. Ik zeg je! Als ik ben klaargekomen met die onzin vraag, ik stuur je die antwoord. 😉

  Tot later in die dag swa.


  Maak melding

 36. Wat gebeurd er met SITAL???????
  Vorig jaar 25 februari heeft hij ook weer een ander verklaring gegeven. Wie is nou GEK????? HIJ of het SURINAAMSE VOLK.
  Noem een(1) doorsnee SURINAMER die de president van GUINEE kent of van hem heeft gehoord.
  Belachelijk…O wat een FARS. HET IS NIET TE PRUIMEN.
  Waarom is de PRESIDENT van BRAZILIE niet gekomen ????? of die van GUYANA??????
  ZO ZIE JE HOE WIJ LANGZAAM MAAR ZEKER GEISSOLEERD WORDEN;


  Maak melding

 37. @W. Whome

  Een link naar een artikel kan erg goed werken. Verder is het bekend dat te lange reacties op fora vaak niet worden gelezen. Dat heeft niets te maken met wat je noemt, “BERM logica”. Soso lobi heeft alles te maken met liefde voor je medemens. Daar is toch niets mis mee. Ik zie het verband met bloed niet. Misschien ben ik daar niet verknipt genoeg voor.


  Maak melding

 38. Sital had ze niet allemaal op een rijtje, misschien had hij net een lijntje gekregen van zijn baas en het te vroeg opgesnoven. Hij had niet door dat hij het tegendeel beweerde van wat hij eigenlijk had willen zeggen. Hij zei namelijk dat Suriname niet geïsoleerd is want naast Baas zat er op dat moment een heuse president uit Equatoriaal Guinee, een land waar hij zelf nog nooit van gehoord had, hij moest namelijk gaan Google-en om iets te weten te komen en hij wist niet eens hoe die gast zijn naam uitgesproken moest worden ( zo onbekend was die vent tot voor kort). De presidenten van landen waar geen enkele Surinamer naar hoeft te Google-en hebben het allemaal laten afweten, die kijken wel uit, Sarkozy (ik hoef niemand te vertellen wie dat is) was laatst op een steenworp afstand van Suriname maar hij vond het niet nodig om even de Marowijne rivier over te varen om de grote verlosser van Suriname en Caricom strateeg de hand te komen schudden.


  Maak melding

 39. Sital when yuo are lieing you must have e long memory.
  We zijn jullie daden niet vergeten.Let op
  Abrahams was verantwoordelijk voor al de gelden die toendoor de militairen in beslag was genomen van de burgers die niets met de militairen van doen had.En wat bleek later ….dat geld was nml foetsie. Maar de militairen hadden de mensen eerlijkheid en anders beloofd nml t zo goed mogelijk te maken voor “t volk.Ramon Abrahams dit is slechts een van je boeven streek er zijn nog meer,maar tzt kom ik hierop terug.Sital,Joeman en Mijnals jullie zouden zgn “t leven beter voor ons maken ,want je zag toen wel dat “t niet ging met “volk en werd beschuldigd van het willen plegen van een contra coupe.Na je detentie vergat je het arme vlok je sloot je weer aan bij ja ja ja ja ja bij deDUIVEL en weg was de belofte dat je het beter voor ons wilde maken.Thans heeft Valk nergens een rol in gehad,maar Sital toch hoe durf je hoe durf je hoe durf je dit uit je keel te krijgen?En wat zo opvalt is dat jullie(uitgerekent)zodanig bezig zijn met de Nederlanders dat jullie nooit meer iets negatiefs zeggen over Nederland.Ons was beloofd voor de verkiezingen van 25 mei 2010 dat jullie niets met de nederlanders temaken zouden hebben.Want jullie dulden geen pottenkijkers en dat zijn/waren de Nederlanders welZelf op het kabinet van de vice president en DiDiBrie heb ja de nederlanders als mede bepaler van de koers die men opwil te bepalen.En zo oeng tang kisie a dong vergeetachtige Su volk
  Alla sang oeng beloof oeng no mikie waar.Oeng njang alla sa fowroe e legge behalve iksie. Odi,odi
  Glenny


  Maak melding

 40. “Zondag 26 februari 2012 om 11:05 uur, door Paraman

  Whome,
  Wie zijn billen brandt moet op de blaren zitten, ook deze ordinaire coupplegers, die honderden namen op hun lijstje hadden, incluis Paraman!”

  Voor wat de blaren op de billen betreft, heb ik vernomen
  dat er te Boxel nog altijd een stoel staat, voor uw
  mede landverrader.

  Leugens, leugens en nog meer leugens!
  – Op de vlucht gemarteld!
  – Er kwamen vliegtuigen overvliegen!
  – De hele bevolking kwam tegen ons in opstand!

  ndp omgedoopt tot NLP.

  U leeft in de ontkenning! Tijd voor uw bezoek aan
  Boxel.


  Maak melding

 41. Kampioen!

  Paraman is de kampioen verdediger van mishandeling, moord, misdaad, en onrecht welke de mensheid is aangedaan. Onfatsoenlijk wil hij uitleggen wie zijn billen wel verbranden mag en wie niet! Dat zijn billen niet zijn verbrandt is vanwege zijn angst en desertie.
  Als bange DESERTEUR leeft hij nog steeds met de last dat hij zijn maten in de steek heeft gelaten en op de vlucht is geslagen toen puntje bij paaltje kwam.
  Nu heeft hij er spijt van en probeert hij zijn laffe daad te verhullen door zijn -door hem- in de steek gelaten makkers als helden te omschrijven.
  Psychiatrische hulp is daarom aan te raden voor deze man uit Para. Een Staatsgreep revolutie noemen kan hij ook als geen ander.


  Maak melding

 42. @Boem
  Wordt waarschijnlijk een herhaling van de 80’s toen winkeliers hun spullen onder de inkoopprijs moesten verkopen. Niemand doet dat dus waren de schappen leeg.


  Maak melding

 43. Zaterdag 25 februari 2012 om 18:21 uur, door Sjang
  U bent toch niet de Lalbhadoer van saramacca? Wat wil je hier mee zeggen ?

  Sjang, wat wil je weten/vragen ?????
  Ik leef in het jaar 2012. U ook ?

  Vragen staat vrij. Kom op, waar wil je naar toe !

  Groet, Ram Ram, Goeda Hafies(Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 44. “Maandag 27 februari 2012 om 02:41 uur, door anna_z”

  Valt het bloedbad op 7-8 december 1982 ook in UW
  categorie “liefde voor je medemens”?!

  Daar handelde mijn Quote, Unquote over!
  Afschuwelijk, die beestachtige verminkingen een ander
  aangedaan door uw meest vooruitstrevende moordenaar!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.