Strijd om begrafenis Stanley Jabini gaat door

16

PARAMARIBO, 24 feb – De strijd om het begraven van de tot het Volle Evangelie bekeerde Stanley Jabini gaat door. In verhevigde mate, naar blijkt. Het gezin gaat in hoger beroep tegen het besluit van de rechter dat de overheid niet verplicht is bescherming te bieden. Ook komt er steun van Evangelische gemeenten, waar het gezin deel van uitmaakt. De begrafenis in Jabini’s geboorteplaats moet doorgaan.

Het is waar de strijd om begonnen is. “Leden van de Volle Evangelie krijgen maar niet de gelegenheid hun geliefden te begraven zoals zij willen”, zegt Carlo Lansdorf, woordvoerder van het gezin Jabini. Familieleden in het binnenland hebben er een handje van zich in te laten met de begrafenis. Het is gemeenteleden zo vaak overkomen. Tijdens de begrafenisrituelen wordt het lijk eenvoudigweg opgeëist. En vindt de begrafenis plaats volgens de oude tradities van de Marrons.

Het gezin wil dit niet en dat leidde de afgelopen maanden tot een hevig conflict met Jabini’s geboortedorp Nieuw Aurora(FOTO). Dreigementen en kortgedingen zijn daar de hoogtepunten van. “De rest van de familie doet er alles aan de man op onwaardige wijze te begraven. We zullen er alles aan doen om het recht te doen zegevieren”, aldus Landsdorf. Bemiddeling van president Desiré Bouterse leverde tot nog toe niets op. Volgens parlementariër en neef Hugo Jabini is het beste de man te begraven buiten het dorp. Een alternatief ziet hij niet.

16 REACTIES

 1. Zucht zucht zucht,

  36 jr onafhankelijk, en een gedegen wet op de lijkbezorging is nog niet in place, net als een goede infrastructuur en goede nutsvoorzieningen, en een goed funktionerend rioleringssysteem.

  Zucht!


  Maak melding

 2. Allereerst is het treurig naar het kamp te kijken zonder enige ontwikkeling. Geen dam, niets en als het water stijgt dan mag de regering het probleem oplossen….

  Ik vraag mij af of sommige Marrons wel in GOD geloven of in bosgeesten en tradities alleen. Ze schreeuwen vaak dat er rekening gehouden moet worden met hun als het gaat om hun tradities en de manier van leven. Maar omgekeerd gebeurd dat helemaal niet.

  Door deze toestanden zullen zij daarom ook nooit voorruit komen en moeten ze dan ook niet klagen dat de rest van het volk ze ziet als “afvallige en achterstand cultuur” wat ik zelf ook jammer vind.

  Marron gemeenschap, wordt wakker en ga nu inzien dat het anno 2012 niet meer kan om op deze manier te blijven leven. Zie wat er gebeurd in Afrika waar men ook niet vooruit komt.


  Maak melding

 3. Waar blijven de ndp apostelen, waar?, in geen velden of wegen te bekennen. Deng mang ne spang om op te komen voor hun medechristenen in nood en onderdrukking. Ma kut, mi mis mi dja, die twee wegen tegelijk bewandeld ontvangt maandelijk het loon van een parlementarier. De ander zit hoog en droog handwrijvend in zijn gouden tiendenkooi te wachten op de maandelijke tiendencollecte en srd.6.000,- van de staat zgn voor geestelijk advies. Dit zijn geen apostelen zoals beschreven staat in het nieuwe testament, maar gewoon wolven in schaapskleren. Enne soort zoekt soort.


  Maak melding

 4. Virago 535

  Ik me niet uitgelaten over dit gebeuren.

  Ik zou zeggen:begraven en onder de grond doorvechten!!!

  want kerk en cultuur gaan eeuwig vechten.Dus blijf uit de buurt van oorlog!!!


  Maak melding

 5. als die man is bekeerd dan moet hij buiten het dorp begraven worden vind ik! want in het dorp geld nog steens de oude traditie van de marron,toen die man bekeerd werd wist hij dat! waarom dan moeilijk doen! respecteer ook de gewoonte van het dorp (de marron) en begraaf die man dan gewoon volgens de broeder gemeente ! buiten het dorp zoals de marron het wil ,volgens mij als je bekeerd ben! is het het een of het ander!


  Maak melding

 6. Een synagoge en een moskee broederlijk naast elkaar in de Keizerstraat; het is blijkbaar te lang goed gegaan in Suriname. Nu sturen deze twee halsstarrige groepen het erop aan dat er straks een godsdienstoorlog uitbreekt in Suriname. Als ik kom te overlijden maakt het me niets uit waar jullie me willen begraven en als er anderen bezwaar maken tegen die plek, dan begraven jullie me maar ergens anders. Ge@#$%!


  Maak melding

 7. De overheid kan het lijk van \jabini in beslag nemen en hem begraven.
  Zaak is dan opgelost. Niet zo moeilijk doen. Laat de arme man in vrede rusten want zijn ziel is naar zijn Schepper.


  Maak melding

 8. stelletje ziekelijken,wars van elk norm en fatsoen richting overledene,edoch zich wel Gods gezindte noemenden, maar voor mij een bijelkaar geraapte PAKIRA’S…

  👿 zijn jullie daar helemaal van de KUMAKOYSI gepleurt 👿


  Maak melding

 9. In of buiten het dorp begraven blijft begraven.Ik vraag me af waarom mensen een slecht inborst hebben en geen respect hebben voor de doden.Een begraafplaats is voor een ieder, christen of heiden.Dit is gewoon duperen,laat die arme man toch rusten.Wie weet is zijn geest al bij God en pinaart zijn lichaam nog in de kou.Kom nou fam Jabini,dit verdient die arme man echt niet. Haal hem a.u.b. uit de kou en geef hem een goede rustplaats. Sterkte.

  Danitia


  Maak melding

 10. De basjas moet uitgelegd worden dat Suriname een grondwet heeft. Iedereen is vrij om hun relegie te beleiden naar hun keuze. Iedereen in Suriname mag zelf kiezen wat met hun lijk gebeurd, dat houd ook in keuze van begraafplaats.


  Maak melding

 11. Een land waar wet van de sterkste geld.
  Als je een president kiest die zich niet aan recht en wet houdt moet je het niet gek vinden dat de samenleving dat ook doet.


  Maak melding

 12. RAM SINGH: Thank U very much.
  De overheid is verantwoordelijk voor een gedegen wet op de lijkbezorging , waarin dit geregeld word, en volgens mij is de surinaamse grond in stad of land niet van 1 bepaalde groep, en wet staat boven religie.
  Wat is er gebeurd met die tekst uit het Sur. volkslied: Hoe wij hier ook samenkwamen, aan zijn grond zijn wij verpand?
  En wat is er gebeurt met die,wat nu weer voor de zoveelste keer blijkt holle retoriek van die moskee en synagoge?.
  Ai baia ,ze leren het nooit dar in Suriland. God voor zover die bestaat, heeft hen de rug toegekeerd, en zucht keer op keer heel diep..


  Maak melding

 13. Het ergste van alles is dat het een man, vader, opa en grootvader is dat nog steeds geen rust heeft gevonden. Het licht heeft hij nog niet gezien.
  Wat denk je van de kosten??
  Heel veel sterkte aan de familie.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.