Extra fonds voor Surinaams bedrijfsleven

9

PARAMARIBO, 24 feb – Het bedrijfsleven krijgt er binnenkort een fonds bij. De Caribische Ontwikkelingsbank, CDB, komt beschikbaar wanneer Suriname zich aansluit als lidstaat. Als het parlement de betreffende overeenkomst goedkeurt, ligt de weg open naar miljoenenhulp. Volgens parlementariër Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) betreft het een ander soort financiering.

Anders ten opzichte van traditionelere financiers als de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank. “De particuliere sector kan rechtstreeks zaken doen met de CDB, zonder tussenkomst van de overheid”, zegt Parmessar. Doorgaans is er een garantie nodig van de overheid. Dat hoeft niet bij de CDB. Het is ook waarom het bedrijfsleven al jaren terug om aansluiting vroeg. Het lijkt er nu van te komen. In de aanloop is er ook overleg geweest met het bedrijfsleven en de vakbeweging.

Behalve goedkeuring van het parlement, is er ook veertien miljoen dollar nodig. Dat is het entreegeld voor deelname in de bank. Parmessar ziet Suriname het veelvoudige binnenhalen. Ook de overheid kan er fondsen krijgen voor ontwikkelings- en sociale projecten. Volgens Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) moet wel worden geleerd van oudere projecten. Suriname scoort niet bepaald hoog als het om de uitvoering gaat. Geld dat beschikbaar komt, wordt meestal niet op tijd besteed.

Bekijk ook:

9 REACTIES

 1. Huu…14 miljoen USD als entree geld ! Er is nog een potje gevonden om weer geld over de balk te gooien (prive bankrekeningen van graaiers). Dat worden wel lange wachttijden voor de balie en wie helpt Suriname straks als de boel insort ? De schoothondjes van Bouterse misschien.

  Let op : geld lenen kost geld


  Maak melding

 2. Behalve goedkeuring van het parlement, is er ook veertien miljoen dollar nodig. Dat is het entreegeld voor deelname in de bank. In het verlengde van het Verdrag van Chaguaramas moet er bovendien U$ 5.6 miljoen worden bijgedragen in een special development fund. De regering hoeft deze bedragen niet gelijk op te hoesten, maar kan de betaling uitsmeren over zes jaren.Hier ligt het addertje onder het gras. Niet alleen vanwege prestige maar meer nog belazerij aan land en volk. Is deelname nu gerechtvaardigd of niet, de handelaren,parasieten die deze regering op handen dragen is het goed, maar voor de domme aanhangers een nog verder van huis voor gratis ete,drinke en spele.

  het allerdaags leven voor vele domme aanhangers gaat gewoon door met hier en daar enkele opmerkelijkheden van het gevolg van hun oliedomme keuze ….onberechte misdadigers als leiders.

  Beroving om in cellenhuis te belanden.
  Vlaggenplein wordt op 25 februari in gebruik genomen. Ooit was hier het hoofbureau van politie. Recht en wetshandhaving aan flarden geschoten. Geen wonder dat de misdadigers die verantwoordelijk zijn en vrij rond lopen deze plaats hebben gekozen als symbool der misdaadstaat. Kleuter op school betrapt met negen zakjes marihuana. Guyaneze huurmoordenaar opgesloten.
  We gaan nog leuke tijden tegemoet met deze marionetten aan de macht, ma kut, leuke tijden voor al degenen die de domme aanhangers hebben gewaarschuwd en sombere tijden voor alle domme aanhangers. Op degenen na die nu rijk zijn geworden door deze regering te vormen en de hemel in te prijzen. De geldgierige roofzuchtige parasieten,poepvliegen en twee valse apostelen.


  Maak melding

 3. Vreemd dat dit bedrag niet in de begroting staat??
  En dat het voornemen ook niet besproken is bij de begrotingsbehandeling??

  Is er wel een legitiembasis om de lidmaatschapsgelden te betalen?? Of gaat DDB weer strooien met geld alsof het van hem zelf is?? Denkt hij soms dat Caricom een verzameling bird watchers is??


  Maak melding

 4. Dat geld is niet opgebracht op de begroting, want dit geld word ondergebracht bij de partners in crime in Equatoriaal Guinee, als appeltje voor de dorst, als ze vroeg of laat het land worden uitgejaagd.


  Maak melding

 5. Neus,

  Deze 14 miljoen moet niet op de begroting staan omdat het door de particulieren moet worden bijeen gebracht. Dat zijn de lieden die denken te gaan profiteren van de Caribean Development Bank. De SU overheid moet dit bedrag niet betalen naar mijn bescheiden mening.

  Maar al met al worden wij dood geslagen met allerlei mogelijkheden tot lenen. Hoewel in het vooruitzicht staat dat geleende bedragen moeten worden terug betaald, weet ik niet of dit allemaal gaat lukken. Particulieren die hun lening niet terug kunnen betalen raken hun bedrijf en investering kwijt aan CDB.
  Als de SU overheid haar leningen niet terug kan betalen dan gaat ons volk er onder lijden. En de kans daartoe is met deze regering veel groter dan dat we nieuwe projecten zullen kunnen aanschouwen. Groet!
  Geld lenen is niet moeilijk. Terug betalen vraagt organisatie en beleid.


  Maak melding

 6. Wel het CDB kan een goede ontwikkeling zijn voor Suriname maaar,,,,als de Chinezen hierin participeren dan is Suriname echt de klos. De Chinezen hebben de kostbare bronnen alreeds ondekt en zullen wat het kost niet loslaten.

  Ik geef toe, de Chinese economie is sterk maar de morele menselijke waarden en normen in dat land is laag, mede de prestatiedruk plegen vele Chinezen
  zelfmoord.

  De Amerikaanse regering is wel degelijk op de hoogte over de handel en wandel van de Chinezen in Suriname en daarom noemen ze de Surinaamse regering dan ook ( onfrisse plaatselijke politici ) tja! dat was alreeds bekend.
  Suriname telt meer dan 30.000 Chinezen,daaronder bevinden zich gasten die in China schuldig hebben gemaakt moord,berovingen en gijzeling van kinderen cq. kinderarbeid. Het is dat u het even weet.

  Bouters en de zijne zijn bezig hun ziel te verkopen een China, als dit gebeurd is zal Suriname nooit meer zijn zoals wij die gekend hebben.
  Volgens Amerikaanse bronnen, willen de Chinezen een compleet nieuwe stad bouwen in Suriname dus u snapt het al waar dit heen.

  Als Nedsuri, wordt ik hier niet vrolijk van.


  Maak melding

 7. @Musk.

  De 14 miljoen moet door het land dat lid wordt worden gestort. Dat is nml te beschouwen als het begin kapitaal.
  Bedenk ook dat het nooit anders te organiseren is. Of wil je de overheid bedelbroieven laten schrijven en het geld bij particulieren inzamelen?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.