Actievoerders intocht Sinterklaas dienen klacht in

20

De kunstenaars die tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht op 12 november 2011 met disproportioneel geweld werden aangehouden voor het dragen van T-shirts met de tekst ‘Zwarte Piet is Racisme’ hebben een formele klacht over het politieoptreden ingediend. Dat hebben zij gisteren gemeld in een persbericht.

De klagers vinden dat zij ten onrechte zijn aangehouden. Zij zijn al langere tijd bezig met het project ‘Zwarte Piet is racisme’, waarmee ze de dialoog over deze traditie aan willen gaan met het publiek. De intocht van Sinterklaas was een uitgelezen kans voor hen deze dialoog te zoeken. Zij hebben zich vervolgens aan de aanwijzingen van de politie gehouden, die hen vertelden geen spandoeken te tonen. Over de T-shirts was echter niets gezegd. Bovendien kunnen deze T-shirts moeilijk als ordeverstorend worden beschouwd, helemaal nu klagers zich achteraan in het publiek bevonden.

De gemeente heeft laten weten van te voren te hebben afgesproken elke vorm van ‘aandachttrekkerij’ aan te zullen pakken. Daarbij zou geen ruimte worden gegeven aan onderwerpen die ‘discussie en dus eventueel onrust konden geven’. Daarmee schuift de gemeente de vrijheid van meningsuiting veel te gemakkelijk aan de kant. Die vrijheid geldt immers niet alleen voor uitlatingen waar het merendeel van de bevolking het mee eens is (een spandoek met de tekst ‘Hup Sinterklaas’ mocht volgens de agenten wel), maar juist voor uitlatingen die tot discussie leiden. Het project van klagers is bedoeld om de discussie aan te zwengelen, niet als vorm van ‘aandachttrekkerij’, maar als serieuze kwestie die in de huidige tijd en maatschappij aandacht verdient, in de Sinterklaastijd, maar ook daarbuiten. Door met disproportioneel geweld klagers aan te houden, en daarmee overigens zelf voor grote onrust te zorgen, heeft het Dordrechtse politiekorps het fundamentele belang van de vrijheid van meningsuiting miskend.

De klacht ziet naast de onrechtmatige aanhouding en het disproportionele geweld ook op de behandeling op het politiebureau zelf. Daar werden klagers niet serieus genomen, waarbij onder andere aan één van de klagers werd uitgelegd dat Sinterklaas nu eenmaal ‘een kinderfeest, onze traditie’ is, daarbij voorbijgaand aan het feit dat het ook het feest van klagers zelf is. Uit de klacht:

“Klagers Gario en Afriyie zijn Nederlander en beschouwen het Sinterklaasfeest ook als hun kinderfeest. Zij stellen slechts bepaalde onderdelen van dat feest ter discussie, juist in hun positie als Nederlander. Door deze discussie niet toe te laten en een relatie met hun afkomst te leggen wordt de schijn gewekt dat een ieder die niet 100% achter Zwarte Piet staat eigenlijk geen Nederlander is. Het project van Gario en Afriyie, alsmede de discussie die naar aanleiding van hun aanhouding is ontstaan, laten echter zien dat een deel van de Nederlandse bevolking het roerend met hen eens is.”

Voor meer informatie over het project ‘Zwarte Piet is Racisme’, de aanhoudingen en de reacties daarop wordt verwezen naar http://zwartepietisracisme.tumblr.com en www.facebook.com/zwartepietisblackface

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. Beste Gario en Afriyie, goed dat jullie voor jullie mening uitkomen en deze ook willen uitdragen. Het is alleen water naar zee dragen, door van deze autistische racisten een gewillig oor te verlangen. Klagen bij de nederlandse politie over de nederlandse politie, heeft geen enkele zin. Het is dezelfde organisatie, met de meeste doden in politiecellen in Europa, het is dezelfde organisatie die van iedere zwarte arrestant meteen een psychiatrische delinquent maakt en deze dan anti psychotica toe dient. over deze organisatie kan ik maar een ding zeggen: bah bah bah


  Maak melding

 2. Spandoek of T shirts blijven dezelfde boodschap overbrengen. Ze waren van te voren gewaarschuwd niet zwijgzaam provocerend deze boodschap over te dragen. Ma neen, tranga jesi, met dit gevolg. Hetzelfse is te vergelijken met een email berichtje ipl van een bericht paginagroot bericht. Hahahaha wie niet horen wil….


  Maak melding

 3. These scenes in front of children are horrific and sad. I was in Dordecht and dressed as a priest and I was treated like a dog by the police, they targeted me to harass me and I never saw the intocht. I complained to the authorities and they laughed. I felt in danger. Shame on Dordecht. I do nto think the popular Piet is racist, but I think it could have been handled in a more humane way. The intocht was a disaster and many were so upset and many clidren never saw Sint. A horrid experience. Sint of London is not happy.


  Maak melding

 4. Een goede zaak om aangifte te doen. Calimerostan behoort tot de meest racistische West Europese landen en hebben een lange geschiedenis op dat gebied. Het woord apartheid komt onvertaald in bijna alle talen voort en geeft heel duidelijk de status van dit ministaatje aan. Hopelijk worden de racistische handelingen jegens deze demonstanten zwaar bestraft. Als het zover komt moet dan nog blijken. Met de racistische mentaliteit in dit poldertje is het zeker de vraag of deze politieagenten worden veroordeeld. Het is overigens een schande dat een onschuldige demonstratie tegen een in en in racistisch feest met zoveel racistisch geweld wordt beantwoord.


  Maak melding

 5. 🙂 🙂 HET KNOTSGEKKE PIETERIJ IN PIENTENPONDO 🙂 🙂

  Nu Sinterklaas weer in Nederland is aangekomen, maakt hij zich op om rond zijn verjaardag ook Suriname aan te doen. Wie de goedheiligman daar wil ontmoeten kan terecht in het district Brokopondo. Al negen jaar lang trekt de 72-jarige Groninger Jan Hoogenberg naar dat gebied om er zoveel mogelijk scholen te bezoeken.

  Hoogendorp heeft in 2000-2001 als leraar gewerkt op de mulo in Brokopondo. Hoewel het Sinterklaasfeest na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 niet meer officieel gevierd wordt, vroeg de vrouwenbeweging van Brokopondo hem het feest in Brokopondo weer op poten te zetten. “Het eerste jaar was men wel wat afwachtend.” De ervaringen van de ouders zorgde kennelijk voor wat angst.

  De Groninger zorgde er met een vriendelijk optreden van de Sint en de Pieten voor dat het ijs werd gebroken. “Met de roe begeleiden de Pieten de muziek.” De Pieten in Brokopondo doen, ondanks hun natuurlijke huidskleur, toch schmink op hun gezicht. “Ik kan me niet herinneren dat dat een negatieven indruk heeft gemaakt.”

  Liedjes
  Ook de traditionele liedjes zijn intussen weer ingeburgerd in Brokopondo. Het eerste jaar werd de Sint toegezongen met het volkslied en christelijke liederen. “Toen men vroeg: jullie hebben toch andere liedjes? Ik heb ze gezegd dat ze de ouders van de kinderen maar moesten vragen.” En dat werkte. Ook het Zie ginds komt de stoomboot wordt gezongen, hoewel de goedheiligman zich in Brokopondo verplaatst per korjaal.

  Het eerste wat Hoogendorp in Suriname gaat doen, is het inkopen van de cadeautjes waarvoor hij bij vrienden en familie in Grongingen jaarlijks een inzameling houdt.


  Maak melding

 6. @pasew

  Ik ben meteen gealarmeerd door je reactie. We zullen de 72-jarige Groninger Jan Hoogenberg flink aan de tand moeten voelen. Witte mannen die kadootjes uitdelen aan kindertjes in Suriname zijn wat mij betreft altijd verdacht. In ieder geval bedankt voor de info. 😉


  Maak melding

 7. Vrijdag 24 februari 2012 om 19:18 uur, door determinist zwart pietje
  Zaterdag 25 februari 2012 om 00:50 uur, door pasew zwart pietje geboren imbiciel,

  Ik ben jammer genoeg te oud om te demonstreren, maar dit is nou hoe de politie werkt en je moet weten wanneer je hen profoceer. Eerlijk is eerlijk. Neemt niet weg dat de demonstranten gewoon door moeten gaan met demonstreren en laten zien aan de Hollander dat zij een kronkel in hun manier van denken hebben.

  Zelfs in de VS vind men zwarte piet discriminerend. Laten we opletten op 05 december als zwarte piet zijn poten brand in het Americaans consulaat. We moeten dan met z’n allen mailtjes naar iedere Afro-Amerikaanse organisatie zenden zodat dit verspreid wordt over het N-Amerikaanse continent. Een waarschuwing aan deze paar Hollanders.

  Leuk.

  Wat betreft die Groninger die op scholen langs gaat om cadeautjes uit te delen betreft; hou die zwarte pieten thuis. Sinter Klaas kan alleen op pad gaan tegenwoordig en heeft heen slaven meer nodig, want slavernij is afgeschaft.


  Maak melding

 8. Lol Afrikaanse Leeuw vindt Sniper een slimme jongen…..zegt heel van over niveau van Afrikaanse Kakkerlak. Allemaal gaan kijken naar Apintie flmpje….


  Maak melding

 9. @Henk Molenaar @Afrikaanse Leeuw

  Ik heb het interview van de Hongaarse Sniper Ramon Rusland bekeken. Ik zal jullie eerlijk zeggen wat ik er persoonlijk van vind. Deze arme jongen wordt misbruikt door het militaire apparaat van westerse landen om hun macht in het Midden-Oosten te consolideren. Deze arme jongen lijkt mij heel simpel en doorziet de uitgekiende propaganda niet. Dit jochie werkt mee aan de illegale westerse olieoorlog in Afghanistan en heeft niet genoeg hersenen om de doortrapte brainwashing van het kapitalistisch zionistisch systeem te doorgronden en te overzien. Zijn kwaliteiten als scherpschutter komen deze jakhalzen heel goed uit. Jammer voor deze arme Surinaamse jongen. Ik heb met hem te doen. Dit is mijn persoonlijke mening. Ik ben heel open en eerlijk hierover.


  Maak melding

 10. Zondag 26 februari 2012 om 15:51 uur, door @anna_z,

  Wat ik bedoel te zeggen met slimme jongen is dat hij zijn vak goed begrijpt en uitvoert, maar wat je zegt dat de jonge man wordt misbruikt door het westen om het vuile werk op te knappen, dat klopt. Kijk maar naar Afghanistan waar anarchie veroorzaakt is door de Russen, Amerikanen (deze leverden wapens aan de Mujahedin, wat achteraf ook niet de juiste oplossing was. Denk aan wat er in Libië nu momenteel gaande is) en uiteindelijk door de Afghanen zelf.

  Het type leven dat de vrouwen van Afghanistan moeten door maken in “Dit Zijn” gun ik geen enkele vrouw, maar we zullen toch moeten respecteren hoe mensen in andere landen hun eigen gewoontes hebben en wij hun onze levensstijl en wetten niet moeten dicteren zolang zij hun levensstijl en wetten die ons niet bevalt denken te komen dicteren op ons eigen grondgebied (wat dus geld voor een ieder).

  Verder spreekt deze jongen in dit interview met respect over President Delano Bouterse, maar wordt opgeslokt door de omgeving waarin hij leeft. Verder zie ik hem voor het eerst, maar de jonge man bedoelt het in dit interview naar mijn mening goed.

  De demonstranten:

  De demonstranten hebben in Calimerostan de plicht de Calimerostaners duidelijk te maken dat hun denkwijze en handelen fout is en dat dit indirect gevolgen heeft op Suriname.

  Een klein voorbeeld:

  “Paddenstoelenneus Wijsglas” van de (P)VVD vertelde toen hij hoorde dat Bouterse President werd van Suriname, dat Nederland ten alle tijden moet vragen om arrestatie van President Delano Desi Bouterse op het moment dat hij een ander land bezoekt. “Paddenstoelenneus Wijsglas” heeft totaal geen grijntje respect voor de verkiezingskeuze die het Surinaamse volk op democratische wijze heeft gemaakt.

  “Dokters Van Leeuwen” zei ooit eens dat ze President Delano Desi Bouterse zouden pakken, maar onze president komt en gaat waar hij wil.

  Ik zou zeggen provoceer ons !!!

  Wij als Surinamers en zoals je ziet ook Antillianen zullen ieder jaar dit 05 decemberfeest ter discussie stellen zolang er zwarte pieten meelopen met de Sint.

  Anna_z ik wil hier bij gelijk zeggen dat je de Nederlandse taal goed beheerst en je zelf goed weet uit te drukken. Een bepaald persoon hier bombardeert mij (in een ander bericht) met dat ik denk intelligent te zijn, wat dus niet is waar ik mij mee bezig houd. Het geeft maar meer aan dat deze persoon onbewust tegen mij opkijkt.

  Anna_z je bent consequent (je houdt ons scherp) dat is goed en blijf vooral zo als je bent om de waarheid boven tafel te houden ondanks ik het niet altijd eens ben met wat je schrijft, maar je altijd begrijpbaar bent, schrijft en over het algemeen nuttig informatie verstrekt, om maar gekke henkie en zijn pietjes aan te geven dat de NDP’ers geen zombies zijn, maar mensen met een eigen mening die scherp blijven, zich inzetten voor de Surinamse zaak en PDB.

  Dit is hoe ik de situatie uit het verleden en vandaag de dag schets. Zo denk ik erover en ik sta altijd open voor nuttige informatie van wie dan ook, maar alles behalve informatie van de oneliners als Gekke henkie en die etc. zwarte pietjes waar alleen maar rommel uit komt.


  Maak melding

 11. @Afrikaanse Leeuw

  Dank je wel voor de complimenten. Verder vind ik dat jij niet onder doet voor welk forumlid dan ook en ook jouw reacties zijn heel duidelijk. Ik geniet altijd van je reacties en het is heel normaal dat meningen niet altijd matchen. Ik ben het grotendeels wel vaak met je eens en dat is geweldig. Ook jij houdt mij scherp en dat waardeer ik. Wat mij betreft behoor je tot de Surinaamse nationalisten op dit forum en je neemt het voor je land op. We houden gewoon elkaar scherp.

  Soso lobi!!!!


  Maak melding

 12. Beste Anna_Z: Voor één keer ben ik het met je eens. Deze jongen is naief en simpel ( wellicht een kundig schutter)
  Het feit dat Afrikaanse Kakkerlak hem een slimme jongen noemt, zegt meer over hem dan over Sniper.


  Maak melding

 13. anna_z neem het van mij aan dat ik mij ook diep schaam. Op 5 december moet ons feestje anders worden aangekleed. Vervolgens, de complimenten die je krijgt, heb je dik en dik verdiend. Ik ben een eenvoudige pata jongeman, maar tracht eerlijk te wezen. anna_z jij bent onvervalst en oprecht. Onze taal is niet de makkelijkste. Ik zeg onze taal, omdat ik weet dat sarnag soemas de taal vaak beter dan ik spreken. Jij in elk geval wel. anna_z ik en enkele vrienden van mij lachen ons te pletter, hoe jij ons landje noemt. anna_z vind jij onze stoute Henkie niet een tikkeltje beschaafder reageren? Eerlijk is eerlijk. anna_z ik hoop die ene boze wolf niet tegen te komen als ik in augustus naar mijn swietie sarnag ga. Ik begrijp dat niet een ieder zo begaafd kan zijn als jij bent. Die boze wolf trekt in ieder geval geen toeristen. Suries lachen doorgaans, echt vriendelijk vind ik dat. Als ik iemand wil ontmoeten dan ben jij het wel. anna_z ik bedoel het niet verkeerd. De wereld is klein, zeggen ze. anna_z wie weet tref je mij bij toeval aan de Heilige straat aan de waterkant, in de buurt van die grote markt. anna_z ze krijgen jou niet klein. You’re simply the best. anna_z je bent fantastisch, echt super. Groeten aan allas sarnag soemas. anna_z zoals je mij vaak uit zwaait, sosso lobi. Jan loves u.


  Maak melding

 14. @Henk Molenaar

  Je vroeg zelf waar Jan de lover bleef. En waar zou Jan niet sporen. Jan is heel vriendelijk en mysterieus en dat mag ik wel. Jan doet me erg denken aan good old Johnny45. Ook een fantastische man.

  @Jan the lover

  Soso lobi! 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.