Contouren zekerheidsstelsel tekenen zich af

10

PARAMARIBO, 23 feb – De contouren van een sociaalzekerheidsstelsel lijken zich eindelijk af te tekenen. Volgens minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting is het in elk geval de bedoeling dat zo’n stelsel er komt. Binnen de komende jaren moet het overgrote deel van de samenleving een leven lang gedekt zijn.

Makkelijk wordt het niet. Wat er nu aan sociale voorzieningen is, komt vooral van de overheid. Grotere bedrijven bieden hun personeel ook het een en ander. Maar dan houdt het op. “Willen we inhoud geven aan het streven naar sociale zekerheid, dan moet dat via goede samenwerking tussen ministeries en tussen overheid en de private sector”, zegt Amafo. Vooral het laatste is van groot belang.

NGO’s en andere maatschappelijke organisaties timmeren al tijden aan de sociale weg. “We moeten dus ook organisaties betrekken die opkomen voor werknemers, kinderen, mensen met een beperking en ouderen”, aldus Amafo. Ook het bedrijfsleven en de vakbeweging verdienen een inbreng. De kritiek op het huidige zorg- en hulpbestand is vooral dat het onvolledig is en gefragmenteerd.

Bekijk ook:


10 REACTIES

 1. Laat ons niet lachen, met gebrek aan kader wordt het een boesiebakba zorgstelsel en waarom, simpel, als men niet eens in staat is voor veiligheid te zorgen, voor het op tijd storten van pensioenen, medische zorg niet voor een ieder is weggelegd,goede basisischolen en nog veel blabla ten gunste van land en volk .dan is dit alweer de zoveelste ndp en co droom. Alleen met megaschuldenen lasten kan het dan realiteit worden, maar het gevolg van deze lasten brengt ons terug in de jaren negentig. Broodje ei met soft 10.000srd. Ma kut, niet mopperen en klagen hoor domme aanhangers, maar dragen de ndpmegalasten voor straks en komende generatie jongeren.


  Maak melding

 2. Virago 535

  In het kader van het sanerings beleid moet de overheid ruimte,en mogelijkheden creeeren voor de ambtenarij ,zodat die zijn weg kan vinden in de private sector.(daling van de overheids kosten)

  Alleen door skills,en geloof in eigen kunnen kan de overstap positief gemaakt worden.

  Artsen uit cuba,donateurs,NGO’S en religieuze organisaties met hun contributie betalende leden en gesubsidieerde medische overheidsapparatuur kunnen de sociale en maatschappelijke zorg (hulp) afdeling goed van timmerwerk voorzien!!!


  Maak melding

 3. Wat een goede bedoelingen weer.

  “Volgens minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting is het in elk geval de bedoeling dat zo’n stelsel er komt. ”

  Hoezo, het is de bedoeling. Dat is geen nieuws, daar wacht bijna de hele bevolking al jaren op. Daar hebben we geen minister voor nodig om die wens verwoorden.

  Wanneer communiceert IEMAND ??? van de regering nu eens acties i.p.v. bedoelingen.
  Mijn werkgever vindt het prima als ik goede bedoelingen heb, maar er worden wel acties en dus resultaten verwacht.
  Dat is soms moeilijk, maar ik kan me niet voorstellen, dat de Surinamers zich nog veel langer met een kluitje het riet in laten sturen door dit soort ondeskundige incompetente personen. Misschien moet de bevolking maar weer eens tot actie overgaan om de hele regering naar huis sturen. De huidige machthebbers, met de president maar al te vaak voorop, denken dat ze overal verstand van hebben en zeggen en doen daarom vaak maar wat zonder dat ze weten wat de implicaties en gevolgen zijn. Het zijn ronduit een stelletje amateurs en brenegen de surinaamse samenleving niet veel verder. Er wordt echter wel heel veel geld verkwanselt aan dit soort lieden.

  Veel sterkte en gr.
  Polderman


  Maak melding

 4. Deze regering kan niet anders dan geweldige tories en OCER shit verkopen. A-mofo heeft vast al het kado uitgezocht dat haar ambtenaren haar moeten geven voor dit geweldige plan.


  Maak melding

 5. Op zich vind ik dit een positieve gedachte maar daarmee bereik je niets mee. Kom met concrete maatregelen om dit te realiseren want een sociaal stelsel is duur om te realiseren en te onderhouden. Een idee misschien om de informele sector nu belasting te laten betalen waardoor de lasten druk voor de regering minder zou worden.


  Maak melding

 6. Stap voor stap , lossen wij tegenover het surinaamse volk en alle ingezetenen onze beloftes af .
  Er komt een sociaalzekerheidsstelsel voor alle achtergestelden en het minstbedeelden !!!
  Nix mis mee !!!

  Only time will tell
  And patience is necessary !!!

  Hori vasti san yu habi
  M’eki moro bribi kon
  M’eki moro lobi opo
  No dray baka
  No fadon

  Stre de’f stre
  Wi no sa frede
  Gado de nanga wi
  SRANAN SA WINI !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.