Suriname krijgt straatarm Caricom op agenda

23

PARAMARIBO, 22 feb – Suriname wordt als voorzitter van de Caricom direct geconfronteerd met de financiële bloedarmoede van het regionale orgaan. De Caricom is op sterven na dood, concluderen deskundigen in een onderzoeksrapport. Maar als het van Suriname afhangt, komt het niet zo ver. “Caricom Enterprises is één van de middelen die ons moet redden”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

Caricom Enterprises moet de natuurlijke hulpbronnen in de regio inzetten voor gezamenlijke ontwikkeling. “We moeten het nu op eigen kracht gaan doen. We moeten verder zonder donormiddelen”, zegt Lackin tegenover de Times of Suriname. De grote afhankelijkheid van donormiddelen heeft niet geïnspireerd tot eigen efficiëntie, concluderen de deskundigen. Nu de hulp opdroogt, zit de Caribische Gemeenschap dik in de rode cijfers.

De vijftien staatshoofden willen Caricom Enterprises formeel van de grond krijgen. Dat moet al binnenkort gebeuren tijdens de top in Paramaribo. Ook de efficiëntie moet meer op peil. “We moeten het secretariaat gaan reorganiseren”, aldus Lackin. Het secretariaat in Guyana bulkt van bureaucratie. Dat houdt onder meer het integratiestreven op. “De Caricom zit in een financieel moeilijke positie en heeft veel klappen geïncasseerd van de mondiale crisis.”

23 REACTIES

 1. Ik vraag me af hoe vaak die plaat of CD nog wordt afgedraaid door de heer Lackin en kornuiten van “We moeten het nu op eigen kracht gaan doen. We moeten verder zonder donormiddelen”. Altijd maar weer hetzelfde liedje. Sinds dit team aan de macht is roepen ze dat steeds. Het wordt nu toch al eens tijd om iets te gaan doen. Men heeft er lang genoeg over na kunnen denken lijkt mij zo.

  Gr en succes, Polderman


  Maak melding

 2. Virago 535

  De grote afhankelijkheid van donormiddelen en hulpmiddelen( onder speciale voorwaarden), heeft niet geinspireerd tot eigen vertrouwen, geloof in eigen kunnen en volks efficientie.

  Het heeft eerder een afwachtende winti wai lanti pai mentaliteit teweeg gebracht;met alle gevolgen van dien!!

  Inderdaad houdt bureaucratie het integratiestreven op!!!

  Een BRUG slaan tussen Suriname en Guyana door Ballas Nedam,(na alle kwalitatieve goedkope internationale offertes bekeken te hebben) gefinancierd door beide landen en de IDB lijkt heel simpel, maar stuit op bureaucratische rompslomp.

  Kijk,drie maal is scheepsrecht.De vierde brug krijgen we gratis van ballas nedam.


  Maak melding

 3. Veel van die landen hebben nog een zwarte pieten economie . Nu dat veel van de Sint landen blut beginnen te raken hebben de zwarte pieten het zeer zwaar . Verder ziet u dat de Sint landen oorlogen aan het voorbereiden is . Voorbeeld is Syrie waar men de russen en hun marine-basis willen verdrijven en sluiten . Volgende is iran vanwege de olie ,net als in libie .


  Maak melding

 4. Die armoede is ooit eens ergens vandaan gekomen. Het gaat om gemiddeld volkeren die eeuwen lang onder valse voorwendsels uit hun authentieke leefomgeving(Afrika, India, Indonesie) werden ontvoerd en als lijfeigenen of anderszins aangewend. Zij wisten niet beter dan de tegen wil en dank respectieve kolonisatoren na te praten.
  De zogenaamde ontwikkelingshulp, die nergens ontwikkeling heeft gebracht is middelerwijl opgedroogd!
  De tijd is nu aangebroken om met vereende krachten op te trekken. We’re doing it our way!!!


  Maak melding

 5. “We moeten het nu op eigen kracht gaan doen.We moeten verder zonder donormiddelen”.
  Call me crazy maar volgens mij word er niets anders gedaan dan links en rechts geld lenen, ook voor een volkstelling.
  Maar gelukkig hebben we DDB nog die goed is in het bouwen van hoge torens en luchtkastelen, die red de Caricom wel.


  Maak melding

 6. Caricom Enterprises is één van de middelen die ons moet redden”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.Hahahahahahahahaha. dit is hetzelfde wanneer men een in lompen zijnde bedelaar vraagt om geld en hoe geld te maken. Ma kut, het wiel opnieuw uitvinden is bekend van de ndp en co.


  Maak melding

 7. Woensdag 22 februari 2012 om 10:14 uur, door Dusdat

  We kunnen met z’n allen negatief blijven doen over
  de toekomstperspectieven en de economie van Suriname
  maar de werkelijkheid leert ons dat het deze regering
  heel goed is gelukt om de ingezette weg van de vorige regering te consolideren.
  Hadden we met z’n allen niet verwacht dat Suriname
  met het aantreden van Bouterse allang bankroet zou moeten zijn?
  Hieronder een bloemlezing van onze verwachtingen destijds in 2010 ; ‘lege winkelschappen, lange rijen voor de winkels, weer terug naar voedselbonnen, boycot door internationale investeerders, toeristen die weg zouden blijven, terug naar de donkere tijden van de regering Wijdenbosch’, etc…
  Deze regering bepaalt alweer bijna twee jaar het beleid en gelukkig voor Suriname zijn de sombere vooruitzichten niet uitgekomen. Signalen, zowel nationaal als internationaal wijzen er niet op dat
  die sombere tijden binnenkort zullen aanbreken.
  Natuurlijk is het niet helemaal perfect maar de signalen over de economie zijn over het algemeen positief.
  Ik baseer mijn mening op internationale instanties
  als IMF, IDB, Fitch, etc..
  Wanneer deze gerespecteerde internationale instanties zo positief zijn over het huidig Suriname kan het niet zijn dat Suriname het economisch gezien slecht doet.
  Ik heb zelfs ergens in een internationaal financieel dagblad gelezen dat Suriname wordt gezien als een opkomende economie.
  Uiteraard zullen sommigen niet eens zijn met mijn stelling want die baseren hun mening op hun gevoel.
  Dat gevoel baseren ze dan weer op het feit dat er in Suriname nog steeds mensen zijn die niet rond kunnen komen en dat de voedselprijzen hoog zijn.
  Uiteraard zijn er in Suriname mensen die nog in armoede
  leven en uiteraard zijn voedselprijzen best wel hoog.
  Maar Suriname valt nu nog steeds onder de noemer relatief arm land en daar behoort helaas armoede bij. Wat de voedselprijzen betreft is ook Suriname afhankelijk van de economische schommelingen in de wereld.
  Met mijn stelling wil ik ook niet beweren dat Suriname
  al daar is waar het wezen moet. Bij lange na nog niet.
  Er valt nog veel te doen en dat moet een uitdaging blijven voor de huidige regering.
  Maar met het bericht dat de inflatie een positief tendens vertoont wil zeggen dat de huidige regering die uitdaging serieus neemt.
  Ter overdenking!


  Maak melding

 8. Lackin heeft gelijk!

  Eindelijk heeft Lackin gelijk. De bureaucratie is simpelweg de enige sta-in-de-weg om de Caricom te doen groeien. Laat-me-nie-lachen, Lackin. Bureaucratie in jei eigen regering, ministerie en land kan je niet aanpakken, laatstaan in het buitenland? Hou toch je grote smoel als je niets te zeggen hebt.

  Voorzitter worden van een uitgehongerde club landen is mooi, maar om eten op tafel te leggen heb je meer dan een grote smoel nodig. Geef maar de ex-donorlanden de schuld van de huidige toestand in het Caribisch gebied dan kom je wel een keer tot inkeer dat je je hand in eigen boezem moet gaan steken.
  Ondeskundige leiders heeft het Caribisch gebied genoeg.
  En corrupt zijn ze ook, dus verwacht geen wonderen.


  Maak melding

 9. @ Paraman,
  Die Armoede komt werkelijk ergens vandaan;
  Nl, in de jaren 80.
  DAAR IS HET BEGONNEN…DAAR KOMT HET VANDAAN.
  BEN JE BLIND….DOOF……OF KAN JE NIET HELPEN ???????


  Maak melding

 10. Ttheo: Ik zie absoluut de link naar het failliete Caricom niet. Wat hebben Syrie, Libie en Iran met de Caricom te maken? Waanzinnig verhaal van een waanzinnige. Suriname zoekt zelf alweer naar nieuwe leningen bij o.a. de CIB. Kijk eerst eens even in je eigen schuurtje. Suriname is nog steeds niet in staat de eigen broek op te houden. Leningen, leningen, leningen. En de rest van de Caricom-landen kun je ook bij grof vuil zetten. De Europese landen zijn met veel pijn in de eigen portemonnee nog in staat de zwakkere broeder te helpen. Maar in de Caricom? Kansloos clubje.


  Maak melding

 11. Een vraag aan Sasur.
  wie heeft de rechten van die doorgedraaide LP van lackin?
  Lackin kan jij niet normaal doen? dan doe je gek genoeg want met die arrogante en gewichtige gedoe van jou kan je alleen maar op jou BEK gaan.
  Deze criminele regering krijgt voor praten 10, en voor uitvoering 0


  Maak melding

 12. Tegenspraak in optima forma;

  “de werkelijkheid leert ons dat het deze regering
  heel goed is gelukt om de ingezette weg van de vorige regering te consolideren.”

  Bovenstaand zijn niet mijn woorden, maar van de suppletie militair, ParaPinto. Deze suppletie-wapenbezitter heeft op dit forum telkenmale verkondigd,
  dat President Venetiaan een waardeloze President was.
  Wat schets mijn verbazing! De ingeslagen weg blijkt
  uiteindelijk toch de juiste weg te zijn.


  Maak melding

 13. Als de bevolking nou meteen de complete corrupte regering daar in een slm vlucht een enkele reis aanbieden richting de caricom landen…..wat zal Suriname daar van opknappen.


  Maak melding

 14. Caricom op sterven na dood. Wel na het fantastische voorzitterschap van DDB zal er wel geen Caricom meer zijn.

  Vermoedelijk valt het allemaal wel mee wat over Caricom gezegd wordt en dient het slechts om de ellende die DDB als voorzitter gaat brengen te verbloemen. Die man heeft overal, altijd en alleen, destructie gebracht.


  Maak melding

 15. Caricom op sterven na dood.Mischien is het eind van het jaar WIJLEN CARICOM.Nu wordt er grof geld uitgegeven voor “Pres Theodoro” en viering 25 februari.
  Krijgen wij eind van de maand wel ons Salaris??????


  Maak melding

 16. Rust zacht caricom.
  Ik, Suriname was een princess, en jij caricom een lelijk, gierig, dom en arme kikker,
  Je verleidde mij met je beloften,
  Toen, kuste ik jou,
  Helaas had je niets te bieden behalve vage beloften
  Het is nu tijd om uit elkaar te gaan


  Maak melding

 17. het probleem van dit soort organisatie is dat ze met goede bedoelingen worden opgezet. vervolgens slaan ze een weg in die niet realistisch is of recht tegenover hun eigen beleid staat.

  Caricom Enterprises is één van de middelen die ons moet redden”, zegt minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken.

  Hoe moet caricom ons redden als ze zelf hulp nodig hebben.Dit gaat suriname weer geld en tijd kosten. waarom ga je iets kunstmatig in leven houden.
  Kortom kappen met die onzin en kijken welke nieuwe wegen suriname naar rome kan leiden.

  Ik heb de afgelopen jaren de wereld rond gereisd. Naar rijke en derde wereld landen geweest.Wat mij is opgevallen,is dat al die derde wereld landen dezelfde problemen hebben.Ze hebben briljante ideeen,plannen maar de uitvoerings is ver beneden niveau.


  Maak melding

 18. Woensdag 22 februari 2012 om 10:14 uur, door Dusdat

  We kunnen met z’n allen negatief blijven doen over
  de toekomstperspectieven en de economie van Suriname
  maar de werkelijkheid leert ons dat het deze regering
  heel goed is gelukt om de ingezette weg van de vorige regering te consolideren.
  Hadden we met z’n allen niet verwacht dat Suriname
  met het aantreden van Bouterse allang bankroet zou moeten zijn?
  Hieronder een bloemlezing van onze verwachtingen destijds in 2010 ; ‘lege winkelschappen, lange rijen voor de winkels, weer terug naar voedselbonnen, boycot door internationale investeerders, toeristen die weg zouden blijven, terug naar de donkere tijden van de regering Wijdenbosch’, etc…
  Deze regering bepaalt alweer bijna twee jaar het beleid en gelukkig voor Suriname zijn de sombere vooruitzichten niet uitgekomen. Signalen, zowel nationaal als internationaal wijzen er niet op dat
  die sombere tijden binnenkort zullen aanbreken.
  Natuurlijk is het niet helemaal perfect maar de signalen over de economie zijn over het algemeen positief.
  Ik baseer mijn mening op internationale instanties
  als IMF, IDB, Fitch, etc..
  Wanneer deze gerespecteerde internationale instanties zo positief zijn over het huidig Suriname kan het niet zijn dat Suriname het economisch gezien slecht doet.
  Ik heb zelfs ergens in een internationaal financieel dagblad gelezen dat Suriname wordt gezien als een opkomende economie.
  Uiteraard zullen sommigen niet eens zijn met mijn stelling want die baseren hun mening op hun gevoel.
  Dat gevoel baseren ze dan weer op het feit dat er in Suriname nog steeds mensen zijn die niet rond kunnen komen en dat de voedselprijzen hoog zijn.
  Uiteraard zijn er in Suriname mensen die nog in armoede
  leven en uiteraard zijn voedselprijzen best wel hoog.
  Maar Suriname valt nu nog steeds onder de noemer relatief arm land en daar behoort helaas armoede bij. Wat de voedselprijzen betreft is ook Suriname afhankelijk van de economische schommelingen in de wereld.
  Met mijn stelling wil ik ook niet beweren dat Suriname
  al daar is waar het wezen moet. Bij lange na nog niet.
  Er valt nog veel te doen en dat moet een uitdaging blijven voor de huidige regering.
  Maar met het bericht dat de inflatie een positief tendens vertoont wil zeggen dat de huidige regering die uitdaging serieus neemt.
  Ter overdenking!
  DUSDAT had het niet mooier kunnen verwoorden. Met zulks winterweer zou ik als assielzoeker ook frussen hoor en zelf de schuld van de buitentemperatuur toeschrijven aan Bouterse. Stelletje blinde hazen!


  Maak melding

 19. Vene heeft een mooie naam voor deze gasten bedacht hij noemt ze Cultuurbarbaren.
  De west heeft een mooi stuk geschreven genaamd Cynisme Ten Top, hier kan je lezen hoe die criminele bende onder leiding van top crimineel Bouterse de bevolking voor de gek houdt met hun zogenaamde anti blanke houding.http://www.dewest-online.com/?cat=12 tegenwoordig moet je wel met omweg naar De west


  Maak melding

 20. Het is de schuld van al die landen zelf ,inclusief suriname.
  Als zij hun binnenlandse problemen al niet kunnen en willen oplossen.
  Hoe kun je dan denken dat je als caricom samen wat kan bereiken dat is jezelf voor de gek houden.
  Het grootste deel van de politicus is meer voor zijn imago ,en degene die de ambitie hebben om het land goed te runnen worden tegengewerkt of eruitgewerkt.
  In alle landen komt corruptie voor maar in dit soort landen is het enooorm hoog dat het onmogelijk is dat het goed kan lopen.
  Zorg eerst dat het thuis op orde is voordat je buiten iets wilt ondernemen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.