donderdag, april 25, 2024
HomeOnderwerpenEconomieCentrale Bank verwacht scherpe daling inflatie

Centrale Bank verwacht scherpe daling inflatie

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 22 feb – “Het patroon van de verwachte inflatie in 2012 is opmerkelijk. In de komende twee maanden verwachten we een scherpe daling in de jaarinflatie .” Dit stelt de Centrale Bank van Suriname, CBvS. Tegen het eind van dit jaar zal de inflatie hooguit zes procent bedragen. Dat zou een daling van rond de tien procent betekenen.

Vorig jaar De inflatie bedroeg de inflatie over het hele jaar ruim vijftien procent. Het moet haalbaar zijn bij voortzetting van het gematigd fiscaal en monetair beleid. “In deze prognose is ook de internationale consensus verwerkt, die inhoudt dat de wereldwijde voedsel- en brandstofprijzen in ieder geval gedurende de rest van 2012 stabiel zullen blijven”, stelt de CBvS in een persbericht.

Looneisen moeten gematigd blijven. Een voorwaarde is ook dat de regering geen belasting- en andere maatregelen treft met inflatoire effecten. Volgens de bank was de hoge inflatie vooral te wijten aan beleidsmaatregelen begin 2011. De Surinaamse dollar werd met maar twintig procent gedevalueerd. Ook werd de extra heffing op brandstof opgeschroefd. De grootste effecten waren te merken in de transport- en voedselbranches.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

14 REACTIES
  1. Loon eisen is altijd meer geld, meer geld en nogmaals meer willen om aan handelaren te geven.
    Dus je hebt nooit genoeg.
    Daarom pinaren veel….want ze moeten en zullen uitgeven…maar ze zijn te dom om in te zien dat anderen rijker en nogmaals rijker worden….loon eis is domheid.


    Maak melding
  2. We kunnen met z’n allen negatief blijven doen over
    de toekomstperspectieven en de economie van Suriname
    maar de werkelijkheid leert ons dat het deze regering
    heel goed is gelukt om de ingezette weg van de vorige regering te consolideren.
    Hadden we met z’n allen niet verwacht dat Suriname
    met het aantreden van Bouterse allang bankroet zou moeten zijn?
    Hieronder een bloemlezing van onze verwachtingen destijds in 2010 ; ‘lege winkelschappen, lange rijen voor de winkels, weer terug naar voedselbonnen, boycot door internationale investeerders, toeristen die weg zouden blijven, terug naar de donkere tijden van de regering Wijdenbosch’, etc…
    Deze regering bepaalt alweer bijna twee jaar het beleid en gelukkig voor Suriname zijn de sombere vooruitzichten niet uitgekomen. Signalen, zowel nationaal als internationaal wijzen er niet op dat
    die sombere tijden binnenkort zullen aanbreken.
    Natuurlijk is het niet helemaal perfect maar de signalen over de economie zijn over het algemeen positief.
    Ik baseer mijn mening op internationale instanties
    als IMF, IDB, Fitch, etc..
    Wanneer deze gerespecteerde internationale instanties zo positief zijn over het huidig Suriname kan het niet zijn dat Suriname het economisch gezien slecht doet.
    Ik heb zelfs ergens in een internationaal financieel dagblad gelezen dat Suriname wordt gezien als een opkomende economie.
    Uiteraard zullen sommigen niet eens zijn met mijn stelling want die baseren hun mening op hun gevoel.
    Dat gevoel baseren ze dan weer op het feit dat er in Suriname nog steeds mensen zijn die niet rond kunnen komen en dat de voedselprijzen hoog zijn.
    Uiteraard zijn er in Suriname mensen die nog in armoede
    leven en uiteraard zijn voedselprijzen best wel hoog.
    Maar Suriname valt nu nog steeds onder de noemer relatief arm land en daar behoort helaas armoede bij. Wat de voedselprijzen betreft is ook Suriname afhankelijk van de economische schommelingen in de wereld.
    Met mijn stelling wil ik ook niet beweren dat Suriname
    al daar is waar het wezen moet. Bij lange na nog niet.
    Er valt nog veel te doen en dat moet een uitdaging blijven voor de huidige regering.
    Maar met het bericht dat de inflatie een positief tendens vertoont wil zeggen dat de huidige regering die uitdaging serieus neemt.


    Maak melding
  3. Inflatie = Koopkracht daling voor iedere Surinamer.
    Velen klagen dat alles duur wordt. Velen zijn midden van de maand skeer. Velen geven aan het hoofd niet meer boven water te kunnen houden.
    Inflatie en geen inkomen wordt door velen aangegeven dat dit de reden is van de stijging van criminaliteit.
    En nu beweren dat de koopkracht een scherpe daling zal vertonen.Ameraali heeft aangegeven dat de Fiso niet kan worden uitgevoerd want monie no dé.
    En als lantie geen geld heeft wordt het wel op de een of andere manier gehaald bij de burger die nagenoeg skeer is.Het netto inkomen daalt en de prijzen van de eerste levensbehoefte en openbaar vervoer rijzen de pan uit,
    De minder te besteden en minder te kunnen kopen door de prijsstijging, zie hier de eerste inflatie tekenen.
    Sranang na mi presirie oenoe no porie mi presirie


    Maak melding
  4. Dusdat,
    Helemaal mee eens en het kan wel 10 keer beter. Van heel dichtbij merk hoe blote voeters, die de Surinaamse vleespotten heel dicht bij zijn genaderd zich te goed doen aan allerlei overdadigheden en het land alzo onnodig in de kosten dondert.
    Wat jeook doet, het parasieteren is sommigen gewoon op de huid geschreven. Laatst zag een zogenaamde functionaris in privé, doodleuk in een dure aangehuurde bolide rondrijden terwijl een Toyota Corsa even functioneel kan zijn! Het kan veel en veel goedkoper wanneer dit soor profiteurs worden weggezet!


    Maak melding
  5. Waneer je je munteenheid devalueart wil zeggen dat je geld heb vernietigd. Wanneer de bijvoorbeeld brandstof prijs verhoogd wil zeggen dat je het leven duurder heb gemaakt.

    Wanneer je echt in Suriname werk en woon gaan je zeker een ander lied zingen. Voor mei 2010 hadden wij een beter leven alhoewel er een wereld crisis heerste.

    Inderdaad moeten wij positief denken, maar wanneer je onder de druk van de huidige situatie leeft dan zie je wel dat deze regering gewoon niets heeft te bieden.

    Deze mannen hebben niets een behoorlijke scholing wat verwacht je van ze.

    Vergelijk het vorig kabinet. ene kant intellectuelen en de ander kan alleen maar leken.
    Sinds wanneer heeft de partij van Bouta kaders. En sinds wanneer heeft Somo en Brunwijk kaders binnen hun respectievelijke partijen.

    Als je over kaders wil praten ga naar de NPS ,VHP en SPa, dan zie wel het verschil.

    Dommerikken kunnen een land niet draaien. wake up.


    Maak melding
  6. @Dusdat

    Reken erop dat je nu flink wordt aangevallen. Iets positiefs over Suriname zeggen wordt door de redimusu’s op dit forum als een persoonlijke aanval op hun negativiteit beschouwd. Je zal heel veel minnetjes krijgen van deze anti-Surinamers. Ik ondersteun je reactie en van mij krijg je een plus.


    Maak melding
  7. Integrity J.S

    Helaas gaat het overal ter wereld slechter. In Suriname gaat het economisch minder slecht dan in heel veel andere landen. Als je de dingen op de juiste manier vergelijkt dan kun je de werkelijke situatie met veel meer inzicht bekijken.


    Maak melding
  8. @ Pinasie alias paraman Pinto.
    In de jaren 80 hebben deze zelfde criminele recidivisten binnen twee alles kapot gemaakt in suriname wat met bloed zweet en tranen was opgebouwd dus juicht niet te vroeg mi boi.Ik zal maar zwijgen over de beloftes van toen.


    Maak melding
  9. De zoveelste poging de komende realiteit te verbloemen. Back to the nineties. Een broodje ei met soft 10.000,- srd wanneer de megaschulden moeten worden afgelost. Ma kut, sa oe sa taki moro, notie, na eve wachte tot dat a doro bakka, MEGAINFLATIE EN MEGADEVALUATIE.


    Maak melding
  10. Dusdat, mijn complimenten. Goed onderbouwde stelling.

    Ik vraag me werkelijk af of het op dit forum verboden is om enigszins positief over Suriname te zijn.
    Elk positief geluid met een goede onderbouwing wordt meteen door sommigen met de grond gelijk gemaakt(overigens zonder enige plausibele onderbouwing) en wordt keer op keer weer verwezen naar de jaren van de regering Wijdenbosch.
    Uiteraard is het logisch om een vergelijking te trekken
    met de regering Wijdenbosch maar we leven nu in een andere tijd. Wij hebben nu aan het hoofd van de centrale bank iemand (Hoefdraad)die integer en zeer ervaren is. Ook op internationaal gebied. Dat in tegenstelling tot de heer Goedschalk die destijds de leiding had over de Centrale bank en zeer incompetent was. Mede daardoor en door de boycot van Nederland waar Suriname destijds financieel zwaar afhankelijk van was raakte Suriname bankroet. Het beleid van de regering Wijdenbosch was zeer destructief en Goedschalk was te incompetent om daar wat aan te doen.
    Ik heb een positieve instelling maar zelf ik zou van het beleid van Wijdenbosch geen chocola kunnen maken.
    Echter, de tijden zijn veranderd. Nederland kan geen chantagepolitiek meer voeren op Suriname want Suriname
    is nu veel minder afhankelijk van Nederland.
    De beleidmakers van nu hebben kennelijk geleerd uit de
    misstappen uit het verleden. Vroeger hebben velen van ons ook weleens een wietje gerookt maar velen van ons
    hebben dat ook weer afgezworen. Men leert uit fouten uit het verleden. Die tijd moet je afsluiten en verder gaan met je leven.

    Aan het hoofd van de Centrale bank staat nu iemand die een strak beleid uitvoert en die niet te misleiden is.
    Door genoemde omstandigheden is het zeer onwaarschijnlijk dat de economie van Suriname weer zal vervallen zoals in de tijd van de regering Wijdenbosch.
    Hoewel het begin zeer stroef was begint het beleid van de huidige regering en de Centrale bank langzamerhand
    vruchten af te werpen.
    Niet snel genoeg volgens sommigen maar geduld is een schone zaak.
    Het is geen toeval dat internationaal het financieel beleid van Suriname wordt gecomplimenteerd.
    De tijdperk regering Wijdenbosch is een afgesloten periode en heeft totaal geen toegevoegde waarde om
    telkenmale naar die periode te verwijzen.
    Suriname heeft geleerd uit die periode hoe het niet moet maar nu moeten we met een opgeheven hoofd de toekomst tegemoet gaan waar het straks goed toeven is voor elke Surinamer.


    Maak melding
  11. Ja hoor het gaat overal ter wereld slechter.In Suriname gaat het economisch minder slecht dan heel veel andere landen. Dames en heren dit zegt één van de leden van die paarse schapenkoppen club die klaagden over armoede in Suriname tijdens Front regering, terwijl het nu bewezen is dat het leven velen malen duurder is geworden dan onder front regering.
    Benzine prijs ophoog geld waarde gedevalueerd,levensmiddelen die ook duurder zijn geworden
    terwijl de bevolking verder de armoede in word gedonderd veren die criminele feest gaan ze lekker op snoep reis. Suriname heeft een hele kleine bevolking,Suriname importeert meer dan het exporteert leg mij dan uit hoe suriname een opkomende economie gaat worden.Suriname was voor die misdadige militaire staatsgreep van Valk en Massamoordenaar Bouterse op 25 feb 1980 Economisch, sociaal,medisch en op onderwijs gebied veel en veel verder dan nu het geval is.


    Maak melding
  12. Ik heb mijn huizen in Canada en de USA en het gaat beter niet slechter dus Anna probeer geen zand te gooien in je onnozele ndp aanhang door te stellen dat het overal slecht gaat.


    Maak melding
  13. hahaahaaahah wat idiote stelling, je mag niet verwijzen naar de jaren 80 , je mag niet verwijzen naar de tijd van regering Wijdenbosch, maar die domme schapenkoppen mogen wel naar de honderden jaren gelezen verwijzen.
    Als je aan de fundering van een samenleving komt loopt alles scheef, Bouterse heeft de fundering van onze samenleving weggeslagen met zijn moorddadige militaire regime de gevolgen zullen generatie lang door werken.
    Bouterse en zijn criminele benden zijn niet bij machte om de schade die hij in suriname heeft aangericht te herstellen hij is te dom en achterlijk daarvoor.


    Maak melding
  14. @ Ann_Z

    Het is misschien zo dat het niet zo gaat in de wereld. Maar als deze regering dingen beter aan pakt dan kunnen we het toch beter hebben.

    Waarom moet de brandstof prijs nog zo duur blijven. Hoe ga je de productie stimuleren als alle middelen zo duur blijven.

    Neem voorbeeld van buurland Guyana. De landbouw krijg in dat land veel input van de local government. Wat doen wij hier? We laten zg goedkoop kunstmest halen uit Venezuela die wordt door verkocht door een ander partij Loyalist. En de prijs blijkt ook duurder te zijn.

    Jammer, ik denk dat we het beter kunnen hebben wanneer onze regering dingen professioneel aanpakt.

    Take care.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES