Onrust in binnenland broeit door vage aanspraken

20

PARAMARIBO, 2O feb – De vaagheid rond aanspraken van bewoners van het binnenland op hun leefgebied eist zijn tol. Ruzies rond vergunningen voor mijnactiviteiten op hun grondgebied zijn schering en inslag. De dagbladen de Ware Tijd en Times of Suriname melden spanningen in twee afzonderlijke gebieden.

Volgens de Ware Tijd zien leden van de Aluku-stam in Zuidoost Suriname ontwikkelingskansen aan hun neus voorbijgaan. In een brief aan parlementsvoorzitter Jennifer Simons uiten zij hun teleurstelling in de regering. Die gaf het bedrijf Boms toestemming goud te delven in het Aluku-gebied. Toestemming die de stam al jaren vraagt. Verscheidene regeringen gaven nul op het rekest. De daadkracht van de huidige regeerders pakte anders uit dan verwacht.

Boms staat onder leiding van Jerrel Koendjbiharie, partijgenoot van president Desiré Bouterse. Koendjbiharie heeft geen commentaar. De “zaak” zou in behandeling zijn bij de “autoriteiten.” In het plaatsje Pokigron, in Sipaliwini, hebben stamleden meegewerkt aan een deal met een Chinees bedrijf. Volgens de Times of Suriname mag het bedrijf hout kappen in hun leefgebied. Nu mogen bewoners van Pokigron niet meer het gebied in.

20 REACTIES

 1. wat goud allemaal teweeg kan brengen. Het heeft er jarenlang in de grond gelegen en niemand die wat deed.
  Nu er wat is gevonden wilt een ieder nu een concessie.


  Maak melding

 2. Het grootste deel van het binnenland moet natuurreservaat worden, het aantal dorpen in binnenland flink terugbrengen, waarbij Indianen en boslandcreolen gedwongen worden samen te wonen.


  Maak melding

 3. Beste Kondremangs,
  Deze zg directeur van Boms is jarenlang huisdiscjockey geweest bij Ocer en momenteel is hij geluidstechnicus op het Kabinet van de President………….stroman??????
  TIME WILL TELL, Kondremangs!!!!!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 4. Ze hebben jaren lang in het gebied gewoont maar nooit hebben ze iets aangedaan om goud te zoeken.
  Nu is het gebied plotseling van hen.het gebied is van niemand anders dan van de replubliek suriname.
  De autoriteiten moeten strenger gaan optreden tegen zulke mensen ,ze moeten weten dat het grondgebied van suriname is.


  Maak melding

 5. And the saga continues: opeenvolgende regeringen blijven hun loyalisten belonen met concessies ten nadele van lokale bewoners. Oplossing van het grondenrechtenvraagstuk heeft daarom geen prioriteit.


  Maak melding

 6. Hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaahhaha( met minachting aan degenen die werkelijk geloven dat leugenaars en onberechte mordenaars rust vrede en voorspoed zullen brengen) Ma kut handelingen van deze marionettenregering en ook die der domme aanhangers der misdadigers waren en zijn te verwachten, maar het ergste moet nog komen, wijziging grondwet,verwordeing dictatoriale staat,megaschulden,armoede,schaarste,perscensuur, stijging misdaad, devaluatie srd, valutaverbod en verbod op valutaovermakingen naar het buitenland,verbod vreemde valutabezit,onvrede,onrust en armoede onder de domme aanhangers die slachtoffers zullen worden wanneer ze de straten opgaan, samenscholingsverbod. Jaren tachtig komen wis en zeker terug, maar zevenmaal erger zullen alle misdadigers aanbidders dat voelen. Leve de nieuw revowind. Ieja baja krijste een oud geworden ndp owroekoekoe, deng tjies sa oeng beng wani, wo sorie ding dongs sma, wroko de, wiens a karavaan kon owroe leki a owroe shoe foe front, altijd sma de foe tjiesi a owroe shoe( jaren tachtig)


  Maak melding

 7. De mensen in het binnenland maken een grote fout. Ze wonen al jaren in het binnenland en vraag mij af wat voor ontwikkeling zij zelfs hebben voort gebracht waar het volk ook mee van heeft kunnen profiteren.

  Zelfs denk ik dat een groot modern bedrijf belasting zal betalen om zo dat geld weer te kunnen gebruiken voor andere doelstellingen voor land en volk.

  De binnenlandbewoners hebben geen eenheid en dat zie je ook met partijen. Dus het binnenland in omwikkeling brengen zou ook niet goed verlopen.

  Men moet in het binnenland nu gaan beseffen dat het ander tijden zijn en men niet voor eeuwig in het binnenland kan blijven wonen. De oude generatie wel, maar met de moderne tijd zullen er ook veranderingen plaats vinden.


  Maak melding

 8. Laat mij eens raden: drugscrimineel,moordenaar,ndp,president,vriendjespolitiek,halvegare,corrupt,oliedom en een bewijs van goed gedrag ? De lokale inwoners zien hun inspanningen niet beloond,sterker nog een partijgenoot van de president gaat met het goud vandoor.
  Jammer dat Suriname een schijn democratie is, waar de ndp aanhang alleen goed is als stemvee, om daarna alleen nog maar uitgemolken te worden door de enorm domme beslissingen van een paar omhoog gevallen personen, die zich zelf graag ‘politicus’ noemen.
  Bekijk het eens positief, vriendjespolitiek waar geen ndp’er bij betrokken is.


  Maak melding

 9. degenen die zich afvragen waarom ik zeer kritisch ben over deze criminele leugenaar zou ik willen verzoeken om dit bericht heel goed te lezen.
  vergeten jullie die verkiezingsretoriek niet van DDB. Was het niet deze zelfde criminele leugenaar die zei dat hij de bodemschatten van het land eerlijk zou verdelen,Was het niet deze zelfde criminele moordenaar Desi Bouterse die zei dat een bevolking met zoveel rijkdom niet in zo een armoede mag leven.Wat zien wij nou? hij verdeeld de rijkdom van suriname onder zijn vrienden en familieleden en die domme onwetende schapen blijven skeer NO KA.Waar zijn al DNA leden die daar zitten om de belangen van de bevolking te behartigen?? wat weet het parlement over deze concessies? Panka , Bouva,Misiekaba,paal, Parmasser ik hoor jullie niet stelletje farizieeers.


  Maak melding

 10. Als ze in het binnenland gebleven waren,zouden de gronden niet uitgegeven zijn.In de stad verblijven door occupatie en de goudvelden blijven behouden,gaan niet samen.
  Ik vraag mij steeds af of het loont in Mi-Abrie of Apollo Hall te logeren.Het is één en al verpaupering terwijl in het achterland het goud glinstert.

  Ik hoop dat de regering er op let dat de hout winning duurzaam is.Anders krijgen we nog meer overstromingen in het binnenland.Want bomen en planten hebben een innige band met water.Zonder bomen is vragen om problemen als el Nino of Nina actief wordt.

  Cobie.


  Maak melding

 11. of het nou bewust of onbewust is het zijn die domme surinamers die het niet zien. ze hebben altijd de hollanders de schuld gegeven, dat zij suriname geplunderd hebben. kijk eens wat er allemaal na 75 is gebeurd….
  al die rovers die aan de macht zijn geweest… zelfverrijking ( incl fam. )dat zijn de grootste rovers die suriname zelf de afgrond ingegooid hebben.
  nu gaat het alleen om goud, dat op een verschrikkelijke manier gewonnen word ( de natuur ???). een moordenaar die zijn handen probeert te wassen met andermans bloed (bouta)….zucht ….
  in de stad houd men zich regelmatig bezig, om een feestje te organiseren voor de bevolking…om ze eventjes te vermaken
  onbewust of bewust de surinamers weten allemaal wat er in hun land gebeurd en wat er allemaal nog te wachten staat. ze zijn net zoveel verantwoordelijk, en niet achteraf gaan klagen.
  beste surinamers een ding is waar suriname heeft zijn beste tijd gehad…alleen de oudere kunnen hierover praten, de hollandes hadden hier nooit weg mogen gaan.
  een aap loslaten die jaren in een kooi heeft gezeten blijft een aap zou ik zeggen, en daar plukken we nu de oogsten van ….ELENDE en nog eens ELENDE

  wh


  Maak melding

 12. De bewoners van het binneland worden door hun eigen leiders misbruik.

  Jaren lang wachten zij op vergunningen. Eenmaal een vergunning in de hand wordt die verhuurd of verkocht, aan derden. die luilakken willen zittend eten, kan toch niet.

  De zogenaamde goudordening ,is een complete chaos. Het bureau of instituut goud ordening gaat na waar er grote hoeveelheden goud in de bodem zit. Deze info wordt dan door gespeeld aan Dino Bouterse , aan andere toffe crimineel. En die doet verder alles.

  De NDP heeft alleen maar criminelen in zijn bestaan en bestand. Of anders gezegd binnen de ndp heb je haast heel weinig fatsoenlijke en beschaafde mensen.

  En brunswijk en de andere marron boeven hebben hun eigen achterban al verkocht. De chinezen zijn hard bezig om te plunderen. Wie weet , moet zij zich haasten,want zodra deze regering genoeg heeft zijn ze weg.
  Suriname wordt gewoon vernietigd op alle vlakken. Jammer voor onze tropisch regenwoud, die heeft nu veel te verduren.

  En onze samenleving wordt nu geweldadig en mens onvriendelijk.

  I love su, is just a talk of the day.


  Maak melding

 13. Wikkileaks, dat zijn kei harde goeie
  woorden. Hopelijk dat de pro DDB aanhangers dit willen snappen. Ik betwijfel het ten zeerste want de waarheid dat willen ze niet horen of begrijpen.
  Odie mi matie


  Maak melding

 14. Onrust in binnenland broeit door vage aanspraken ! Wel van mij mag de Onrust overal in het land gaan broeien ! Wij moeten de zaken op Lalbhadoer styl gaan aanpakken in Surimaribo ! Wie het door heeft, vertel het door…….!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies (Veel wijsheid !


  Maak melding

 15. Leer jou land kennen voor dat je DOM gaat schrijven over bosnegers,lees eerst goed.oe don jere.ALUKU stam zijn geen SU maar FRANS .zij hebben een verzoek(schriftelijk)in gedient bij de Supresident,maar jullie schelden alle SU bnegers,zij hebben niets mee temaken.wat een schande hier op de site,,,,ALUKU zijn fransen OE DON BURIKI


  Maak melding

 16. Maar als aan hun wensen gehoor wordt gegeven, volgen alle andere marrons en indianen. Dan is het hek van de dam, wanorde,chaos,anarchie,onrust,ontevredenheid. Het lijkt er sterk op dat deze marionettenregering niet in staat zal zijn de komende ontwikkelingen tegen te houden met al die beunhazen op het ministerie en vrienden en vriendinnetjes bevoordelen naast familie, ma kut, dan wordt het als in vele afrikaanse landen. Dankzij oliedomme stommelingen die moordenaars en warlords kozen als herders. Het ziet er zeer somber uit.


  Maak melding

 17. >>>wat heeft srefidensi ons voortgebracht<<<

  ..een exodus van 1/2 v/d bevolking
  ..een Dada desi era
  ..een oorlog brunsi desi
  ..een pina teng met wijdenbosch
  ..een ghettovorming in om en rond paramaribo
  ..een a.s. rumoer in het binnenland
  ..een pina teng ook heden

  Ja,..de prijs v/h soeverijn-zijn is duur,..vooral als de leiders pamperdragend zijn!!!!


  Maak melding

 18. Sjang stel ’t zelfde voor aan de regering mbt TIGRI.En behalve de (loze)beloften zoals:de bouw van huizen,wonen in een huis zonder dievenijzer en alle andere onzin; was ook beloofd ’t grondrechtenvraagstuk optelossen en zo zijn de bosnegers en ingi ingetrapt(geloof in eigen kunnen met deze DiDiBrie)door op hem te stemmen.En vooral die missiekeka heeft als pastor zeker ontwikkeling naar ’t binnenland(geintje) gebracht hahahahaha door in de stad te blijven en steeds maar brullen en niets voor zijn achterban te doen en ook niet voor Su.Melvin bouval heeft ’t vaak over de verkiezings uitslag.Hij verwijst zo vaak als hij maar kan hiernaar.Maar bij de eerstvolgende verkiezing zullen wij naar de verkiezingsuitslag verwijzen
  Neks no fout dus daarom neks no e doe.Ze hebben een grote BEK,maar als ’t op handelen aankomt dan is ’t ho maar.Ding liegbeest.Odi
  Glenny.


  Maak melding

 19. Kondre mensen, we moeten niet vergeten dat de Indianen
  de oorspronkelijke bewoners van Suriname waren en zijn’
  deze mensen zijn in het verleden behoorlijk gepest,en
  steeds blij gemaakt met een dooie mus.
  Suriname heeft een culturele erfgoed en daar horen deze mensen bij,en natuurlijk de Marons ook.
  Hoe je het wend of keerd, ik vindt dat deze mensen recht op inspraak hebben. Als deze mensen in staat zijn hun gebied tot een goede ontwikkeling te hebben zonder de natuur geweld aan te doen dan moet naar hen geluisterd worden. Dit bevordeerd de binnenlandse aangelegenheid alleen maar.

  Commercie mag nooit de welzijn van deze groep mensen aantasten.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.