Suriname en Guyana draaien om Tigri heen

35

PARAMARIBO, 18 feb – Suriname en Guyana blijven maar om de hete brij heen draaien. Het door Guyana bezette Tigri-gebied maakte voor de zoveelste keer geen deel uit van de agenda. De presidenten Desiré Bouterse en Donald Ramotar hadden wel belangrijker zaken te bespreken.

Zoals het verstevigen van de onderlinge banden. Die opzet is ook geslaagd, volgens een gemeenschappelijke verklaring. Die is uitgegeven aan het eind van Ramotar’s ‘werkbezoek’ aan Paramaribo. Tijdens een gezamenlijke persconferentie zei Bouterse ook meer te zien in wat bindt. De beide landen hebben er meer aan als ze kijken naar samenwerkingsmogelijkheden.

Met elkaar overhoop liggen legt geen zoden aan de dijk. Het in 1969 ingenomen Tigri, in het westen van Suriname, was nog tot voor de verkiezingen een issue. Dat was weliswaar niet bij de vorige regering. Jules Wijdenbosch, ex-president en prominent lid van Bouterse’s NDP, meende er een punt van te moeten maken. Op massabijeenkomsten riep hij meer dan eens dat Tigri terug genomen zou worden. De ‘realiteit’ maakt snelle leerlingen.

Bekijk ook:


35 REACTIES

 1. Virago 535

  In werkelijkheid maakt de realiteit hele snelle ontwikkelingen mee!!!

  TIGRI:

  Et is gewoon het zelfde als de 5% deal die vene namens SURINAME HEEFT GETEKEND.(95@ VOOR DE MULTINATIONAL)

  Nu Tigri Van SURINAME heel legaal is afgepakt,kunnen we niks doen!!
  Ik heb ook een perceel(TIGRI) in SURINAME en nodig BUURMAN uit om het in beslag te komen nemen!!!!!

  Je gaat me netjes begraven op mijn perceel, alvorens je het in beslag neemt!!!!!


  Maak melding

 2. Van mij mag Tigri gestolen worden, het interesseert me totaal niet of het van Surinam of van Guyana is. Toch is het geen goede zaak dat men het probleem niet oplost. Of Suriname zegt duidelijk dat het Surinaams gebied is of we houden voor altijd onze mond. Laatst liep Suriname weer te emmeren over een verkeerde kaart die in een katern van ‘USA Today’ verschenen is (betaald met onze belasting centen), om ons staatshoofd te verheerlijken , het zelfde staatshoofd dat met geen woord rept over de bezetting van ‘ons’ grondgebied wanneer de bezetter op bezoek komt. Met de ambivalente houding van deze regering ten aanzien van het probleem moet men er een keer toch over gaan praten. Hoe sneller het probleem uit de wereld is hoe beter voor beide landen.


  Maak melding

 3. Suriname kan niet het eens zijn huidige grondgebied verdedigen of beheren…laat staan verloren grondgebied heroveren.

  Zoals gaat het altijd in Suriname … eerst een grote mond en dan pas denken.


  Maak melding

 4. In feite is het bovenstaande niet vreemd, want als het om de grenzen gaat van de Republiek, heeft tot op heden elke Surinaamse regering en regeringsleider geFaald sinds 1975!


  Maak melding

 5. Ha ha wat een looser is DDB, en waar is vriend Wijdenbosch?? Is die soms in het bos verdwaald na een zoveelste shot?? Vreemd dat we niets meer van hem horen want hij stond immers lange tijd als nummer 1 op de NDP lijst. Je weetwel in de tijd dat DDB bij hoog en laag beweerde dat hij zich niet verkiesbaar zou stellen.

  Grappig ook hoe de aanhang elke keer weer een ander verhaal moet verzinnen om de onzin van die clown goed te praten.


  Maak melding

 6. Het is wel zeer opvallend hoe stil die paarse pseudo nationalisten zijn.Toen ze aan de andere kant van de lijn stonden hadden ze allemaal een hele grote paarse waffel nu zijn ze stil. Zo kan je zien hoe de NDP de bevolking misbruikt wanneer ze maar willen.


  Maak melding

 7. Dit grensgeschil met Guyana en ook dat met Frans Guyana zullen we alleen met oorlog op kunnen lossen. Echter kunnen wij ons dat als klein land absoluut niet permitteren. De Guyanezen noch de Fransen noch Suriname zullen na dialoog hun claims laten vallen. Forget it!
  Rest ons alleen nog maar om naar het internationaal gerechtshof te stappen voor een objectief oordeel en ons daarna neer te leggen bij de uitspraak.


  Maak melding

 8. Ptata heeft ten tijde van het Tigri conflict geen vin geroerd en heeft dat gebied zonder Tigri overgedragen op 25 november 1975. Is dat niet merkwaardig???
  Wij hebben geleerd van die binnenlandse oorlog gevoed die zelfde Ptata en ondersteund door een paar grappenmakers op dit forum. Praten is minder primitief!
  Oorlog kost geld en mensenlevens!


  Maak melding

 9. Dit ben ik dus duidelijk NIET eens met onze president.
  Het kan niet zo zijn dat deze casus een lage prioriteit krijgt, terwijl guyana beheersdaden pleegt in het gebied.
  Als er een status quo moet zijn dan moet guyana direct iedereen daar meteen vandaan halen.
  Dan pas ben ik het eens met het punt van:
  “We kijken alleen wat ons bindt”


  Maak melding

 10. Als Suriname vind dat Guyana een deel van haar grondgebied bezet heeft sinds 1969, dan moet wat
  serieus ondernomen worden.Suriname heeft te lang
  gewacht en de vraag die allen stellen is waarom
  werd er in deze jaren niets gedaan om het land terug
  te krijgen?


  Maak melding

 11. Paranam heeft op twee punten in zijn betoog groot gelijk. Je hoeft dus met die meneer het niet altijd oneens te zijn. Toch blijven twee vragen over. Een, waarom wilde Wijdenbosch het gebied met militaire macht herinneming (in deze had hij mijn volledige steun, bye the way). Waarom heeft de NDP het Tigri conflict tot een verkiezingsissue gemaakt en is men gaande weg van strategie veranderd? Twee, als praten primitief is, en oorlog geld kost, betekent dit dan dat wij het Tigri-conflict blauw blauw moeten laten?


  Maak melding

 12. Tijger in de zak!

  Een Kat in de zak kopen is soms niet te voorkomen. Maar een Tijger in een Guyanese zak zien verdwijnen is zeer aandoenlijk. Te treurig voor woorden.
  “Het verstevigen van de banden”. Welke banden bedoelt hij? Heeft hij het ministerie van Defensie met een heleboel miljoenen verrijkt, maar durft hij ze niet te zeggen dat ze Tigri moeten veroveren? Neen! Daar zijn we te schijterig voor. Die miljoenen op de begroting voor Defensie zijn weggegooid money. Ze willen er niets voor doen dan alleen maar paraderen en mooi boy spelen.
  Het is net wanneer je iemand die je fiets gestolen heeft een nieuwe fietsband cadeau geeft. Dat zijn de banden die de verstandhouding moeten verstevigen. Uilskuiken!


  Maak melding

 13. TTheo,
  opvallend dat jullie allemaal van die paarse hypocriete club nu de weg van recht of arbitrage willen bewandelen toen de vorige regering dat deed waren jullie allemaal voor geweld zelf wijdenbosch was daar voorstander van.
  Conclusie is dat die paarse troep inconsequent zijn.


  Maak melding

 14. Frappant genoeg wonen geen van die vechtersbazen in Suriname. Wanneer hier manschappen de grond in zullen worden geboord, zijn het diezelfde gasten die champagne zullen drinken. We kennen dat wel!


  Maak melding

 15. Lees ook mijn onderstaande reactie van 17 juli 2011.

  Ik hoop dat een aantal van jullie dan zullen begrijpen waarom Guyana zulke politieke handelingen en uitspraken doet en waarom de regering van Suriname, volgens mijn analyse, nog niet op de toenadering van Guyana moet reageren. Dat de nieuwe president van Guyana al zo snel
  een bezoek brengt aan Suriname zegt mij, dat de ontwikkelingstress in Guyana toeneemt. Er is een enorme boorplatform, vanuit de golf van Mexico, nu onderweg naar Guyana voor olieboringen.

  Volgens mijn eigen onderzoek verkeert Guyana in een economische groeistress en heeft zeker ook de westelijke oever van de Corantijn nodig voor haar economische groei.

  De koloniale erfenis moet niet geparkeerd worden, maar moet en kan nu vreedzaam worden opgelost. Geef Suriname het gebied van Tigri terug en Suriname geeft toestemming voor gebruik de westelijke oever van de Corantijn.

  In mijn ogen is het voorstel tot parkeren geen oprechte toenadering naar Suriname toe. Guyana erkent in deze niet dat zij met geweld Surinaams gebied bezet hebben en nog steeds houden.
  Srika

  Reactie van 17 juli 2011
  Twee jaren terug en zeker ook het vorig jaar zei ik al dat het niet Suriname is dat voor haar economie Guyana nodig heeft, maar juist omgekeerd.

  Voor de verdere ontwikkeling van Berbice,belangrijk voor economie van Guyana, ook voor haar toekomstige olieproductie, heeft Guyana de westelijke oever van de Corantijn hard nodig. Dat gedeelte is Surinaams grondgebied.

  Ik zei toen ook al, dat het Guyana steeds het conflictgebied zal aanhalen om zo Suriname te prikkelen ook hierover te(willen)praten.

  De Surinaamse regering zal nu geen initiatief moeten tonen en wachten totdat Guyana officieel voorstelt om in belang van wederzijdse economische ontwikkelingen te praten over het oplossen van het grensgeschil te Tigri.

  Door geduldig te blijven behoudt Suriname de beste troeven in handen en komt Guyana in een economische groeistress te zitten.

  Uiteindelijk zie ik dat Guyana het gebied Tigri terug geeft aan Suriname om onder bepaalde voorwaarden en onder supervisie van Suriname gebruik te mogen maken van een deel van de westelijke Corantijnoever. Suriname zal dan economisch gezien hier ook een graantje moeten meepikken.

  Het wordt een politieke troefcall en de Surinaamse regering heeft in haar regering enkele slimme en geduldige troefcallspelers.

  Politiek geduld wordt nu een schone zaak.

  Opmerking:(febr.2012) In de laatste uitgave van Staatsolie staat de westgrens van Suriname verkeerd aangegeven.
  Srika


  Maak melding

 16. Srika heeft in zekere zin gelijk, echter heeft Suriname in 2000 een ideale gelegenheid gemist om de grenskwestie vreemdzaam in haar voordeel te beslissen, helaas is die kans door tactische blunders van de toenmalige administratie Wijdenbosch (student politicologie en bestuurskunde)verkwanseld.
  Suriname had in 2000 namelijk na het verjagen van het CGX Energy platform uit de ITLOS moeten stappen, hierdoor kon Guyana het grensgeschil niet voorleggen en zou men gedwongen worden tot de onderhandelingstafel!


  Maak melding

 17. Srika : ik heb jou artikel gelezen en ben onder de indruk . Toch moet je begrijpen dat met parkeren van het grensconflict met guyana niet een lange termijn politiek wordt bedoeld . Omdat procederen een duren zaak is , wordt voorlopig gekozen voor economische groei . Daardoor kan Suriname het geld bij elkaar brengen om te kunnen procederen. Verder is het zo , dat de corantijn rivier die de grens is niet wordt gewijzigd . Dus mocht de corantijn als hoofd rivier door-lopen als grens van het betwiste-gebied , dan zal Suriname de zaak internationaal altijd winnen . Bovendien maakt het dan niet uit of guyana beheers daden pleegt of niet .


  Maak melding

 18. @SEKREPATU: We ontvangen DDB graag in het internationaal gerechtshof in Den Haag om het grensgeschil met Guyana op te lossen.
  Het internationaal strafhof en Het Permanente Hof van Arbitrage zijn beiden in het Vredespaleis gevestigd.

  je schrijft:Dit grensgeschil met Guyana en ook dat met Frans Guyana zullen wij alleen met oorlog op kunnen lossen.

  Ik hoop dat jij je realiseert dat je het hier wel hebt over Frankrijk ,en Guyana die als voormalige kolonie lid is van de British Commonwealth of Realms, maar je DDB mag natuurlijk altijd proberen om de strijd aan te gaan. groet Zucht


  Maak melding

 19. @wikkiLeaks

  Het is verstandig dat Suriname zich op dit ogenblik niet in een oorlog stort. Ik kan me niet voorstellen dat we met lieden als jij een oorlog zullen willen. We moeten Suriname eerst zuiveren van de anti-Surinamers door ze op te sporen en ze vervolgens te deprogrammeren of anderszinds vriendelijk verzoeken naar het beloofde land te vertrekken. We hebben nog een lange weg te gaan. Mochten we toch besluiten tot een geslaagde blitzkrieg, dan hebben we gemotiveerde mensen en goed materieel nodig. En dat punt is op dit moment nog niet bereikt. De prioriteit ligt op dit moment bij dekolonialisering, onderwijs, veiligheid, bestrijding van armoede, het elimineren van onvoordelige economische constructies en de opbouw van een functionele infrastructuur. Wat calimerostan had achtergelaten was namelijk een puinhoop. Van wingewest tot moderne staat! De weg zal lang en moeilijk zijn, maar het zal ons lukken. Dus de door jou gewenste oorlog zal er op dit moment niet komen. Jammer he! We zijn absoluut niet zwakzinnig. Zelfmoord is geen optie! 🙂


  Maak melding

 20. En zo is het idd Nationalis; niet meer, niet minder 🙂

  Guyana is in woord en daad altijd consistent geweest in haar claim en wij consistent in het laten liggen van de zaak, gevolg: internationaal wordt onze landkaart afgebeeld zonder Tigri…


  Maak melding

 21. anna_zeepbel : “We moeten Suriname eerst zuiveren van de anti-Surinamers door ze op te sporen en ze vervolgens te deprogrammeren of anderszinds vriendelijk verzoeken naar het beloofde land te vertrekken”

  Je bedoelt op de vlucht neerschieten?


  Maak melding

 22. Dan man die met geweld Tigri wil terug nemen is nu adviseur van jou criminele president.
  wanneer het die paarse ezels uitkomt dan kraaien ze heel van nationalistische taal richting die paarse ezels.
  zelfde doen ze wanneer het over Nederland gaat dan zijn al die blanken slecht en ze deugen niet maar hij laat zich wel adviseren door een blanke Hollandse Klinker.
  Suriname moet gezuiverd worden van die ongeschoolde, onbeschofte criminele bende die nu aan de macht zijn.


  Maak melding

 23. henk de Mol ,
  Inderdaad , het was fout om de Ollandse stromannen neer te schieten .
  Wat wel had moeten geschieden is het volgende ; De Ollandse piloot (die in dienst was bij de Argentijnen) charteren voor een extra lading voor de vissen .
  Nogmaals , zonde voor de dure munitie’s .


  Maak melding

 24. Boem ,
  Wie heeft dit laten gebeuren , enig idee ???
  In de tijd dat de Nederlandse Troepenmacht in Suriname gelegerd was , werden zij niet op Tigri afgestuurd door de Ollandse gouverneur en de Gevolmachtigde Minister van Koninkrijks-zaken .
  Erger nog , het was voor de Tris een verboden-gebied .
  Tot overmaat van ramp was de toenmalige premier J.A.Pengel genoodzaakt om zo snel mogelijk een alternatief te creeeren voor het bewaken van het grens-gebied .
  Deze bestond alleen uit politie-functionarissen .
  De rest van het gebeuren is alom bekend !!!
  Conclusie ; De aanwezigheid van de Tris in Suriname kan in principe maar op een manier vertaald worden ,nl;
  De Tris was niet om Suriname te beschermen tegen aanvallen van vreemde legers , maar om de belangen van Olland te bewaken en werden ingezet bij opstanden/protesten van de Surinaamse bevolking !!!

  Het grensgeschil met Guyana is een nalatenschap van de ex-kolonisatoren ( de Britse en de Ollandse ).
  Om het onstane grensgeschil op te lossen is oorlogs-taal uit den boze !!!

  Krakti nanga Soso Lobi !!!


  Maak melding

 25. DiDiBrie heeft zijn gepleegde coupe (met een deel van Nederlandse militairen) ook niet gebruikt om ’t Su volk te beschermen en ’t grensgeschil op te lossen.Wat je nu ziet gebeurenis exact ’t zelfde van toen,want samen met een heleboel Nederlandse KLINKERS en wat over is gebleven van zijn moord en onderdrukkingsperiode(jaren 80 – 87) houdt hij ons weer in toom.En wee de persoon die het in zijn hoofd zal halen om enigszins in opstand te komen,want dan hebben de ex KOLONISATORS (die uitgerekend voor deze DUIVEL in dienst zijn)’t senario al klaar dan zullen de jongens van botersacht ’t zelfde doen Sempa nml optreden(ingezet worden) tegen de BEVOLKING van Su die hen de gelegenheid heeft gegeven om te komen waar ze nu zijn door op ze te stemmen wat een D…VOLK.Kreten zoals bakra basie a kaba….hahahahaha waar zijn die gebleve?.Odi odi
  Glenny.


  Maak melding

 26. Het is niet iets waar we ons druk over moeten maken zijn die het voor het zeggen had toen het werd overgenomen of.. hebben niets aan gedaan,nu wil men dat dit in een termijn van 5 jaar wordt opgelost. Mensen denk eens goed na,moeten we oorlog voeren tegen guyana en dood en verderf saaien voor een stuk land.
  laten we niet onverantwoordelijke stappen ondernemen waarvan wij de uit komst misschien zelf niet kunnen na vertellen,er zal gezocht moeten worden naar een oplossing waarbij beide partijen zich in kunne vinden

  Vrede zij met u


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.