zondag, april 14, 2024
HomeOnderwerpenMedia en literatuurSchrijver Anil Ramdas overleden op jaardag

Schrijver Anil Ramdas overleden op jaardag

-

Does Travel - naar Suriname

De Surinaams-Nederlandse schrijver, journalist en programmamaker Anil Ramdas is gisteren op zijn verjaardag overleden. Ramdas (Paramaribo, 1958) studeerde Sociale Geografie te Amsterdam en werkte een poos als essayist, columnist en correspondent vanuit India voor het NRC Handelsblad.

Hij was van augustus 2003 tot oktober 2005 directeur van De Balie. Ook was hij eerder werkzaam als programmamaker en presentator voor de VPRO en redacteur bij het weekblad De Groene Amsterdammer. Sinds september 2010 presenteerde hij het opiniepogramma Z.O.Z. dat voor de VPRO wordt geproduceerd door het mediabedrijf MTNL.

Volgens een familielid die de dood van Ramdas aan NRC Handelsblad bevestigde, gaat het om een ‘zelfverkozen dood’. Anil Ramdas is 54 jaar geworden. MTNL heeft een condoleance register geopend.


.

opening
Fernandes Express
BODO Party

73 REACTIES
 1. R.I.P.
  Als schrijver veel kritiek gekregen van Hindoestanen, maar hij was in ieder geval zo ambitieus dat hij met zijn ideeën naar buiten durfde te treden.


  Maak melding
 2. Geschokt, man. Zat gisteravond nog te kijken naar zijn programma over Bollywood, op Apintie TV. Hij heeft in elk geval een nalatenschap om U tegen te zeggen. Wat je ook van zijn stijl van commentaar kon zeggen,hij durfde de knuppel in het hoederhok te gooien. Daar valt van te leren!


  Maak melding
 3. Mijn condoleances aan familie,vrienden,bekenden en de vele mensen die zijn boeken hebben gelezen en die naar zijn programma’s op televisie en radio hebben gekeken.


  Maak melding
 4. Mijn condoleances, dit is te vroeg boi,

  weer een surinaamse ( KNAPPE KOP ) verloren.

  Mijn generatie….

  Wens zijn naaste heel veel sterke toe .

  Een kondremang


  Maak melding
 5. @Phulan

  Ik ben het met je eens. Als schrijver kreeg hij veel kritiek van de Hindustanen maar ook van de Afro-Surinamers. Anil Ramdas bagatelliseerde namelijk vaak de slavernij. Maar er is een groot Surinaams schrijver heengegaan en dat raakt me. RIP Anil Ramdas!


  Maak melding
 6. Beste meneer Ramdas, RIP; ik hoop dat u nu de innerlijke vrede en rust hebt gevonden, die u in dit leven zocht. U heeft met uw kritische onderzoeksstijl en durf, een enorme, moedige en waardevolle bijdragen geleverd aan het proces van een multiculturele samenleving in ontwikkeling. Een samenleving waar mensen op een positieve en respectvolle manier met elkaar leren omgaan. Dit geldt zowel voor Nederland als voor Suriname. Mijn condoleances en sterkte aan de familie en vrienden.


  Maak melding
 7. Ben in shock! Was groot fan van de man. Hyperintelligent en groot denker. Alweer een Suri schrijver waar we met recht trots op mochten zijn die ons helaas te vroeg verlaat.

  Anil, dank voor je bijdrage aan de wereld en dat je ziel in vrede moge rusten!


  Maak melding
 8. Het raakt me veel meer dan ik dacht! Ik heb dit al lang voelen aankomen…..Zo’n gevoelige man, zoveel angsten…..Maar groots in zijn pogingen een positieve invloed op de samenleving te krijgen! Hij was voor mij de grootste!Ik hoop dat hij nu de broodnodige rust krijgt.


  Maak melding
 9. Rust zacht Anil.

  Sterkte aan de nabestaanden.

  De weg, je zult hem volgen.
  Het geluk, je zult het vergeten.
  De kelk, je zult hem ledigen.
  De smart,je zult haar verbergen.
  Het antwoord, je zult het leren.
  Het einde, je zult het dragen.
  (Dag Hammarskjöld).

  Bedankt!


  Maak melding
 10. Wat deze man 1 dag voor de dood van H.Arron op de radio in frankenstein had gezegd was vreselijk.
  Maar ik ben een mens,en wens hierbij de nabestanden veel sterkte toe.


  Maak melding
 11. ga op geenstijl. checken hoe de doorsnee blanke nederlander over hem denkt. moet een eyeopener zijn voor veel hindustanen die denken dat ze niet zoo geliefd zijn als hindustaan bij de witte mensen.


  Maak melding
 12. Lieve familie,

  Wens jullie heel veel sterkte in de ze moeilijke tijd. Hij heeft inderdaad heel veel commentaar gekregen van de hindoestaanse gemeenschap. Maar hij was oprecht heb bijna alle boeken gelezen van anil top. rust zacht anil


  Maak melding
 13. Niets vermoedend keek ik gisteravond naar zijn programma Bollywood op Apintie TV.
  Zelf ben ik van creoolse/indiaanse afkomst, maar geboren/getogen/opgegroeid tussen hindoestanen.
  Voel mij enorm aangetrokken tot deze cultuur. Waarom?
  I don’t know! Vanmorgen hoorde ik het nieuws bij
  Radio 10. Ik ben geschokt.

  R.I.P. Anil Ramdas.
  Bedankt voor alles wat je ons hebt nagelaten.
  Sterkte aan de nabestaanden.

  EEN FAN


  Maak melding
 14. Rust zacht, en je was een voorbeeld voor velen. Jij alleen kent het antwoord waarom je op deze manier bent heen gegaan.
  Mijn condoleance aan de hele familie.


  Maak melding
 15. Mijn oprechte condoleance aan de fam. van Anil Ramdas.

  Voor mij lag de kracht van Anil in het feit, dat hij nooit als intellectueel , zoals in de Nederlandse gemeenschap van hem verwacht werd, neerbuigend was naar de Surinamers toe.Hij was een met hen.

  Anil, je ziel heeft nu de rust gevonden. Een reïncarnatie volgt.
  Srika


  Maak melding
 16. R.I.P Anil Ramdas

  Een intellectuele Surinamer die voor vele Hindoestaans-Surinaamse jongeren een voorbeeld diende. Ik heb even met u mogen spreken, 2 jaar geleden in Rotterdam. U was een aardige man met een breedontwikkelde algemene kennis. Bij debatten had u altijd sterke standpunten deinsde nergerns voor terug.

  U blijft altijd in mijn hart zitten, U was een man die mij motivatie gaf, mij verder bracht naar mijn zoektocht naar mijn identiteit

  Een groot verlies

  Anil Ramdas (16-02-54) – (16-02-12)


  Maak melding
 17. “Vrijdag 17 februari 2012 om 14:50 uur, door rajj

  ga op geenstijl. checken hoe de doorsnee blanke nederlander over hem denkt”

  GeenStijl is nu niet echt een platform voor de “gemiddelde Nederlander”. Het is een typisch ‘rechts’ platform, en 100% eigendom van de Telegraaf Media Groep.

  Daarbij komt; hoe weet jij dat de mensen die daar reageren niet zelf een kleurtje hebben?

  Je aannames kloppen niet echt, beetje gepreoccupeerde reactie – niet in het beklaagdenbankje gaan zitten, joh.

  Overigens zijn de reacties waar je op duidde al verwijderd, dankzij het “blanke” moderatie-systeem daar.


  Maak melding
 18. @Srika

  Ik ondersteun je mening. Ik heb dan ook diepe respect voor Anil Ramdas. Anil was een kanjer! Hij had een eigenzinnige uitgesproken mening en dat is iets om te waarderen. Hij hield van zijn volk. Het Surinaamse volk.


  Maak melding
 19. Oh mijn God,Wat erg om te vernemen dat Anil Ramdas is overleden. Ik ken hem van de nederlandse televisie. Vreselijk dat hij een einde aan zijn leven heeft moeten maken. Ik wens nabestaanden,vrienden, familie en bewonderaars van Anil veel sterkte toe.


  Maak melding
 20. Een groot verlies voor iedereen en vooral voor de Surinaamse gemeenschap die deze zeer intelligente Surinamer soms niet begreep.
  Moge zijn ziel in vrede rusten.


  Maak melding
 21. Beste Rajj Als jij denkt dat Geen Stijl kenmerkend is “hoe de doorsnee blanke nederlander” denkt….. doe je de nagedachtenis van Anil Ramdas geen eer aan. Ga lekker ergens stoken.


  Maak melding
 22. Dag Anil, Diep tragisch dat iedereen die jou hoog heeft zitten je fysieke aanwezigheid moet missen. Hoewel het moeilijk is te accepteren dat je deze beslissing hebt genomen respecteer ik je recht op zelfbeschikking. Je analyses en stellingname aangaande sommige zaken die mij diep raken verschilden nogal eens van de mijne, maar dat was juist de uitdaging om jou te blijven volgen. Bedankt voor al wat je ons naliet. Een heritage waar velen trots op zijn. Goede Reis! Iedereen gecondoleerd met het heengaan van deze kritische intellectueel.


  Maak melding
 23. wat ben ik geschrokken.Ik roep alleen maar NEEn,NEEN,NEEN he.Dit is echt niet te geloven.Zo jong,zo energiek,straalde ALTIJD rust uit.Ik heb deze man nog nooit boos gezien en nu juist hij en ook de manier waarop.In elk geval wens ik de familie en vrienden heel,heel,heel veel sterkte.Waka boeng Anil.
  Glenny.


  Maak melding
 24. @BakraBasi @Henk Molenaar

  Anil Ramdas was de personificatie van vrijheid van meningsuiting. Het zou jullie sieren om in de geest van Anil deze zienswijze ook op dit forum te ondersteunen. De kracht van Anil was juist zijn gedurfde eigenzinnige mening. Anil was een groot schrijver en een geweldig mens. Kritisch maar wel oprecht!


  Maak melding
 25. Wat zijn motief ook had kunnen zijn, dit doe je jezelf toch niet aan of…..had men het niet kunnen zien aankomen…….een vreselijke gedachte blijft het zelfsdoding, maar nog vreselijker de daad.


  Maak melding
 26. Intens triest om op zo een jonge leeftijd en op deze wijze uit het leven te stappen.Wat moet jij het zwaar hebben gehad om zo een uitweg te kiezen.Hoop dat je de rust die je hier naar het schijnt niet kon vinden, uiteindelijk toch gevonden hebt.Heel veel sterkte voor de familie in deze zo moeilijke en zware tijd.
  Rest in Peace Anil.


  Maak melding
 27. Allereerst mijn condoleance aan de familie en gezin van Anil.veel sterkte.

  ik kan het niet laten om mijn mening te geven op de racistische uitlatingen op ‘geen stijl’ over Anil.
  Het doet mij vreselijk pijn om deze reacties te lezen over deze zeer gewaarderde Surinamer.
  Nederland is langzamerhand aan het uitglijden naar een racistisch land. Dat is ook niet verwonderlijk
  gezien het feit dat het land medegeregeerd wordt door
  een racistische partij als de PVV. Mensen die op ‘geen stijl’ hun uitingen hebben gegeven zien dit feit als een legalisering van hun racistisch gedrag. PVV wordt door een aanzienlijk deel van de Nederlanse bevolking ondersteund dus dat houdt in dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking racistische denkwijzen hebben.
  Wanneer PVV eenmaal echte regeermacht heeft zal dit racisme alleen maar toennemen. Wie dit niet inziet en het racisme bagataliseert is ziende blind of is zelf een racist en aanhanger van PVV.
  Anil maakte zich terecht zorgen om de toenemende racisme in Nederland.
  We mogen onze ogen hiervoor niet sluiten want anders
  belanden we straks in een tijperk waarbij een partij als PVV ons zal doen belanden in een situatie vergelijkbaar met de tijdperk destijds in Zuid Afrika.

  Anil,

  mie brada , rust zacht!


  Maak melding
 28. Ik ben vandaag diep gschokt ! Anil is niet meer bij ons !Hij,die mijn ogen voor een deel heeft ‘geopend’.Hij; wiens woorden ik diep tot mij liet door dringen,is niet meer tussen ons ?

  Gisteren dacht ik nog aan hem,dat ik samen met hem op een feest was.Wat raar!!!God bless you all ANIL !!!Bedankt voor alles wat je ons hebt nagelaten.

  Mijn condoleance aan de hele familie.
  Ram Ram,Nemeskaar,Goeda Hafies


  Maak melding
 29. Beste Anil,
  Ik heb je boeken altijd met veel plezier gelezen, omdat de thema’s het herkenbaar waren.
  Dat je de laatste tijd depressief was wist ik wel, maar had nooit verwacht dat je het niet meer zag zitten. Achteraf denk ik dat je al signalen gaf, maar dat je omgeving dat niet heeft gerealiseerd. Het spijt mij zeer dat ik je nooit persoonlijk heb kunnen zeggen dat jou boeken en programma’s mijn leven meer inhoud hebben gegeven. Ik wens jou twee kinderen, waar je zoveel van houd, en de rest van jou familie en fans heel veel sterkte toe.


  Maak melding
 30. In een interview van Anil “Zelfportet” zei hij,..Ik ben zo’n beetje overal geweest en voel mij nergens thuis..
  Creolen en Nederlanders denken dat ik hen haat. Surinamers zien mij als een bounty. Moslims vinden mij een hindoefanaat. Hindoes denken dat ik heul met de moslims. De hate mail die ik krijg is een goede graadmeter van welk leed ik nu weer heb berokkend.”

  Mijn condoleance aan de familie en bewonderaars.
  Sterker dan de dood is de herinnering, en die blijft, door zijn werk en boeken.


  Maak melding
 31. @Henk Molenaar

  Speciaal voor jou een gedenkwaardige quote van onze Anil Ramdas:

  “Die Hollanders die in die eigen huizen wonen en een eigen auto hebben en met vakantie kunnen, zijn voor een groot deel white trash. Het zijn tokkies, het zijn families Flodder, met achterlijke ideeën en onbeschofte omgangsvormen. Wat kun je anders zeggen van de meeste Telegraaflezers, SBS-6- en RTL-kijkers en PVV-stemmers, dan dat ze boers, onbehouwen, ruw, plat, vulgair, ordinair en ongemanierd zijn? Primitieve, rancuneuze, rechtse en extreemrechtse types zonder moraal, zonder principes, zonder idealen; kan het anders worden geformuleerd?”

  RIP


  Maak melding
 32. @Shayrie

  “In een interview van Anil “Zelfportet” zei hij,..Ik ben zo’n beetje overal geweest en voel mij nergens thuis..
  Creolen en Nederlanders denken dat ik hen haat. Surinamers zien mij als een bounty. Moslims vinden mij een hindoefanaat. Hindoes denken dat ik heul met de moslims. De hate mail die ik krijg is een goede graadmeter van welk leed ik nu weer heb berokkend.”

  Jou quote geeft precies datgene aan wat Anil verscheurde. Anil Ramdas was een grootheid. Anil was zeer kritisch en nam geen blad voor de mond en dat is precies één van de redenen waarom ik de man erg hoog had zitten. Ik was met stomheid geslagen door de vele racistische reacties op Nederlanse fora. Dat versterkte het beeld dat ik toch al had. Anil leverde kritiek op Hindustanen en Creolen en dat mocht hij. Kritiek mag er geleverd worden. De Nederlanders keken ernaar en knikten instemmend. Anil merkte dat kritiek op allochtonen en op de multiculturele samenleving bij de witte Nederlander voor open deuren zorgde. Maar alles veranderde toen Anil een criticaster van de Nederlanders zelf werd. Met name een criticaster van de berustende Nederlandse reactie op de groei van het rechtsextremisme van Geert Wilders. Toen was de wereld opeens te klein. De impact op Anil was groot en maakte hem intens verdrietig. Ik was het persoonlijk niet altijd eens met Anil. Met name het bagatelliseren van de slavernij vond ik not done. Toch blijft Anil voor mij een groot man, een groot schrijver en een groot kritische denker van formaat. Ik vind het vreselijk dat Anil vrijwillig afscheid heeft genomen. Afscheid van de haat, het onbegrip en het innerlijke verdriet. Maar zijn verscheurde ziel heeft nu rust. Hoewel ik huil om Anil Ramdas zeg ik: rust zacht mijn broeder. Ik zal je nooit vergeten!


  Maak melding
 33. Jammer, een begaafd man is heengegaan. Als ik naar zijn programma’s keek had ik altijd het gevoel alsof hij vanuit zijn eigen huiskamer presenteerde, m.a.w.
  hij verstond de kunst om informatie op een unieke wijze over te brengen en neer te zetten.

  Ik wens zijn nabestaanden heel veel kracht en sterkte toe om dit groot verlies te dragen en te verwerken.


  Maak melding
 34. Een vraag aan Anna_Z : heb je zijn boek “Paramaribo: de vrolijkste stad in de jungle” ooit gelezen.

  Daarin brandt hij Suriname, de mentaliteit van de Surinamers tot op het bot af en hekelt hij het enorme racisme onder Hindustanen en Creolen.


  Maak melding
 35. “Joost Zwagerman zegt: Anil Ramdas, die in de jaren negentig de gewoonte had achter iedere boom een fascist te ontwaren, bereikt in dit stuk nieuwe dieptepunten – zelfs voor zijn doen. Ramdas zet alle stemmers op Geert Wilders weg als ‘achterlijk’ en inferieur. Natuurlijk. Dat zich links noemende intellectuelen de gemiddelde Jan Modaal als ‘…achterlijk’ wegzetten, gebeurt niet voor het eerst. Hoezo, opkomen voor de onderklasse? Maar zelden gebeurde het zo haatdragend als bij Ramdas. Wie maar lang genoeg door types als Ramdas voor achterlijk wordt uitgescholden, wendt zich uiteindelijk tot Wilders. Anil Ramdas is geen haar beter dan de man wiens ideeën hij wenst te bestrijden. Sterker: hij is erger. Verblind door withete haat jegens white trash meent hij dat anderen hem hierom vooruitstrevend zullen vinden. Die taxatiefout zal zelfs Wilders niet maken.”


  Maak melding
 36. @Henk Molenaar

  Grappig dat jij met Joost Zwagerman op de proppen komt. Joost Zwagerman behoort zelf tot de white trash. En nogmaals, de kritiek van meneer Ramdas op Surinamers, Hindustanen en Creolen, was terecht. Maar Anil Ramdas was in zijn hart Surinamer en kritiek mag. Dat jij met Joost Zwagerman op de proppen komt geeft al aan dat je je geroepen voelt heel oneerbiedig Anil Ramdas te demoniseren. Het zal je niet lukken. Meld je aan op geenstijl en probeer het daar. Daar zal je de white trash vinden waar je naadloos op aansluit.


  Maak melding
 37. Wilders is het spiegelbeeld van een wittemens.Dat wij dit niet inzien is onze zwakte.Wij zouden als wilders moeten gaan denken.In de afgelopen 2000 jaar en nog heersen deze mensen over de wereld. Ze kunnen gaan en staan waar ze willen in deze wereld.Wij moeten bedelen om te mogen reizen. Een van de reden hiervan is dat wij elkander niets gunnen we houden niet van elkaar. Kijk naar onze eigen land. Creolen en Hindustanen hebben veel gemeen ze houden niet van hun eigen ras.Kijk naar de landen waar wij vandaan komen hoe die zich gedragen. Hoe kunnen ze dan van elkander houden. Wij moeten onze eigenwaarde terug vinden. Ieder op zijn manier. Wij zijn geestelijk en lichamelijk gestipt.Wij moeten dit willen inzien alvoorns verder te gaan. Hiermede bedoel ik niet om de witte mens de schuld te geven.Maar de waarheid moet toch gezegd kunnen worden.Creolse broeders ik heb tot mijn 22ste tussen de Marons in Suriname gewoond. Op het spiritule vlak hebben de Hindustanen en Creolen veel gemeen. V.B. onze goden zijn het zelfde BOS, WATER goden enz. Weet je dat ik een hoge beschaving in de Winti geloof zie.Leer het kennen.Beter dan die ene die met bloed naar jou gebracht is.


  Maak melding
 38. Die met bloed is gebracht is tenminste de waarheid; Gods wegen zijn ondoorgrondelijk. Zullen wij betwisten hoe het gebracht is. Belangrijk is dat het gebracht is en de vruchten kunnen wij daarvan plukken. Het bloed van Jezus is het enige dat telt. Of je het wil aannemen of niet.


  Maak melding
 39. Ramdas kathe ghaas, tjirweh lakri, tjodéh bakrin..
  jeetjes man..anil je had grass moeten kathe en dan hadden we het samen in een chillummm…agja..zo tragisch dit..ma ja, wie het weet mag het zeggen..ik luister toch niet..en anil ook niet!..bless unnu! abacaba


  Maak melding
 40. Ramdas kathe ghaas, tjirwe lakri, tjodéh bakrin..
  jeetjes man,,,anil had grass moeten kathe en dan hadden we het samen in mijn chillummm..agja, hij heeft zijn ding gedaan en wie het beter weet mag het zeggen..ik luister toch niet!…en anil ook niet, hij luistert sowieso niet naar onzin..of toch?..
  bless unnu!
  abacaba


  Maak melding
 41. henk de Mol ,
  Dat zalige Anil Ramdas een enorme hekel had aan racisme moet in principe door elk mens/persoon gezien worden als het prediken van een der tien geboden die Mozes van de Schepper kreeg wat vervat en verankert is in jouw bijbel .
  Maar het zou henk de Mol niet zijn als henk de Mol niet van een ander mening is toegedaan en uiteraard gaat dit gepaard met facisme of minachting .
  Shame shame shame , shame on you !!!

  Republiek Suriname Ontwaakt !!!


  Maak melding
 42. hallo henkie penkie molenaar,wat een mens ben je je heb geen respek voor deze man ANIL ,hij is 100000 maal beter dan je jo melkbus joe kaaskop jo,blijf van de site weg want je begint dement te worden met je domme en achterlijke reacties altijd kan je niet wat beter kraaien,je wil zeker bruin worden in spanje,of ben je een pedofiel jo smreerlap,neetjeman


  Maak melding
 43. Ik had een tijd geleden ff gezien in een programma;Ik volgde hem niet echt,maar ik vind het niet terecht dat mensen elkaar niet gunnen!!!!! weetje ,mensen moeten elkaar aan hun waarde en normen laten. En elkaar “”RESPECTEREN””! Bijdeze,wil de nabestaande heel veel sterkte wensen. En voor de liefste ANIL ,jonge waar je ook ben,rust in vrede en wie meet makandra xxxxxxx.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES