Kinderopvang Suriname haalt standaard niet

20

PARAMARIBO, 16 feb – Het leeuwendeel van de dagverblijven voor kinderen haalt internationale standaarden niet. Dit stelt een toezichtcommissie van de overheid. Uit onderzoek blijken elementaire voorzieningen te ontbreken bij de meeste verblijven. Stromend water en gebalanceerde voeding ontbreken.

Er is vaak sprake van ruimtegebrek en kindertoiletten zijn nieuws. Bij ruim twintig van de onderzochte verblijven is niemand bekend met de zogenaamde ECD-principes. De principes richten op vroege stimulatie en ontwikkeling van het kind. “Als wij ons aan de letter moeten houden, zouden nog geen vijf crèches open mogen blijven”, zegt commissievoorzitter Raoul Dankoor tegenover de Ware Tijd. Het personeel blijkt vaak niet berekend voor zijn taak.

Bovendien is er sprake van een gebrek aan mankracht. De commissie bezocht in nog geen jaar tijd ruim dertig verblijven van de ruim driehonderd die landelijk opereren. Daar vallen ook peuterscholen, internaten en dag- en nachtverblijven onder. Het onderzoek loopt vooruit op de invoering van een toezichtwet. Het ministerie van Sociale Zaken & Volkshuisvesting wil het toezicht formaliseren om vooral misbruik en mishandeling de kop in te drukken.

Bekijk ook:


20 REACTIES

 1. @ bakapasi_boi

  Klopt. Is een hele goeie vraag.
  Heel erg jammer want ik kan me herinneren dat toen ik nog in Suriname woonde was het nooit zo geweest.
  Kwaliteit bin dé.


  Maak melding

 2. Virago 535

  Het is een ramp.
  Hygiene,toiletten,proffesionele kinder/peuter begeleiding ontbreekt,gebalanceerde voeding..

  Tenminste voor de kinderen,kan de overheid wat doen!!!!


  Maak melding

 3. Inderdaad Bakapasi_boi, in dit geval is er uberhaupt nooit een wettig standaard geweest, maar wordt er al jarenlang geklungeld met de betreffende ontwerpwet.


  Maak melding

 4. Niet alleen bij de kinderdagverblijf/peuteropvang zijn de voorzieningen belabberd.Over het algemeen zijn de sanitaire voorzieningen bij de bevolking niet optimaal.Closedpotten+wastafels? .Voor een doorsnee surinamers is het heel gewoon dat er geen stromend water is.Sommigen gebruiken emmer met water om de wc door te spoelen.


  Maak melding

 5. Zelfs weet ik uit ervaring dat sommige Surinamers alleen aan geld denken in plaatst aan de toekomst en welzijn van de kindertjes. Dit is mij ook opgevallen tijdens gesprekken met mensen die een kinderopvang willen gaan beginnen.
  Persoonlijk vind ik het heel ernstig, omdat het om kinderen gaat en ik wens alle kinderen een goede dag verblijf. Het komt ook door het feit dat sommige Surinamers geen ondernemers opleiding of cursus gevold hebben. Wat denk je zelfs: zie de HYGIËNE ??????


  Maak melding

 6. Bakapasi boyke,
  Doe a.u.b. niet zo negatief.
  Doorgaans zijn het die kokkodorussen, die die vrouwen tot wanhoop drijven om de kroost in derderangs oppashuizen weg te zetten om alzo een baas te kunnen opzoeken. Het komt mede door onze hit and run mentaliteit. Het bekende Surinaams spelletje van “wie het kind krijgt mag het houden”.


  Maak melding

 7. Rudi zegt:”Heel erg jammer want ik kan me herinneren dat toen ik nog in Suriname woonde was het nooit zo geweest.
  Kwaliteit bin dé”.

  Rudi, nu weten we eindelijk waar de schoen wringt; jij had niet weg moeten gaan. ‘Kon esi baka’, zodat er weer kwaliteit te vinden is in Suriname.


  Maak melding

 8. Er is geen pedagogische Opleiding aangeschreven bij het ministerie van onderwijs, dat gericht is op de kinderopvang. Er bestaat geen hygiënische code, men weet niet eens wat ergonomisch en pedagogisch werken is binnen de kinderopvang. Als al deze dingen niet worden meegegeven in een mbo of hbo pedagogische opleiding. Dan is het water naar zee dragen, want in een opleiding leer je hoe om te gaan met al deze vereisten binnen de kinderopvang. De commissie die dit onderzoek gedaan heeft, heeft geen kennis opgedaan over de ecd standaarden en nog minder kennis over het pedagogisch beleid binnen de kinderopvang. Daar beginnen de ecd standaarden.ECD standaarden zijn te vergelijken met de HKZ normen. En om aan de HKZ normen te voldoen is het in Nederland een lange weg geweest binnen de kinderopvang alvorens het binnen alle k.d.v. toegepast kon worden.
  DUS
  Suriname wake up!! jullie zijn al 30 jaar achter. Wanneer gaan jullie het leren door niet te kopiëren maar met eigen middelen iets goed te doen. Suriname nog 30 jaar te gaan.

  Politiek schreeuwt over geen kaders, maar dat is niet waar. Er is voldoende kader in Suriname, maar de politieke loyalisten die moeten geaccommodeerd worden

  Mevr. Amafo je plaatst je eigen domme ezels die op jou lijken en geen kaas gegeten hebben over de ecd standaarden.

  BELEIDSMAKERS VAN AMAFO MAKKELIJK DE ECD STANDAARDEN KOPIËREN VAN DE HKZ NORMEN
  EN GEEN VERSTAND VAN HEBBEN WAT HET INHOUD.


  Maak melding

 9. @ Ba anansi

  Suriname vind zich nu in positie waar niet de mens maar alleen God haar uit de benarde situatie kan halen.
  Daarom het beste wat ik kan doen en wat ik ook doe is bidden tot de hoogste schepper, de God die hemel en aarde heeft geschapen voor Suriname. Zou jij ook moeten doen.


  Maak melding

 10. Beste Phulan: het is nog erger.PARAMARIBO- Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) heeft een bedrag van euro 1,3 miljoen neergeteld voor een pand aan de Prins Hendrikstraat. Dit gebouw moet het nieuwe onderkomen worden van minister Falisi Pinas.Naar verluidt zal het pand voldoen aan internationale standaarden met betrekking tot de werkruimte van een minister.

  Lekker belangrijk!!!

  En geen geld voor bejaardenzorg, kinderopvang en onderwijs.


  Maak melding

 11. Het is toch wel bijzonder hoe mensen die zeggen dat zij Sranangmans zijn alles van dit land in ontwikkeling begluren van achter een uitgesproken Hollandse bril.

  En u met uw diaspora gezicht wenst hier gefaciliteerd te worden?


  Maak melding

 12. In elk geval hebben ze een locatie gekozen voor de nieuwe ministerie van TCT in een straat die de naam draagt van Wijlen onze Prins Hendrik, een overleden lid van ons koninklijk huis. dat is al een goed begin.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.