Conflict auteursrechten baart precedent

8

PARAMARIBO, 16 feb – Het is al erg genoeg als anderen je beperkingen opleggen. Maar als je zelf aan je vrijheid komt… Het is precies waar de Vereniging van Radio en Televisie Bedrijven in Suriname, VRTS, aan begonnen is. De nieuwsredacties van radio en tv mogen niets verslaan dat komt van auteursrechtenbureau Sasur. Een gevaarlijk precedent is vlees geworden.

Een precedent dat ongetwijfeld zal nagalmen de komende jaren. Je reinste confrontatiemateriaal als de beperkingen van elders komen een volgende keer. De Surinaamse Vereniging van Journalisten spreekt dan ook van een “ernstige vorm van beknotting van de persvrijheid, zelfcensuur en censuur van nieuwsredacties.” De media snijden zich in de vingers om een conflict met een rechtspersoon. Dat kan niet zonder gevolgen blijven.

Een stukje autoriteit om bijvoorbeeld de overheid op de vingers te tikken, gaat verloren. “De VRTS zal in de toekomst geen poot hebben om op te staan, wanneer één van haar leden door wie dan ook, wordt geweigerd een persconferentie bij te wonen, zoals enkele maanden terug is gebeurd met de dagbladen De West en Dagblad Suriname”, stelt de journalistenvereniging. Sommige media, waaronder het publieke ATV, hebben Sasur wel belicht.

Bekijk ook:


8 REACTIES

 1. Suriname is een land in ontwikkeling. Wij zijn nog niet rijp voor dit soort luxe toestanden. Bovendien is SASUR in haar huidige vorm een broeinest voor allerlei Roep en Almerereizen-achtige toestanden. Laat mij vooralsnog ongeremd een lied zingen in- en voor dit land!


  Maak melding

 2. Virago 535

  @Paraman:

  We zijn nog niet rijp voor dit soort luxe toestanden!

  Waar heb je het over en in welke tijd leef jij.

  Suriname zit vol talenten wiens investeringen verloren gaan!!!onacceptabel!!!!


  Maak melding

 3. Hoewel Sasur en VRTS helemaal fout zitten, heeft STVS-journaal wel beelden laten zien van de persconferentie.

  MAAR…hebben die juristen van DesfoPres een hele dag per zin nodig om het zogenaamd genomen ‘besluit’ op papier te zetten?


  Maak melding

 4. Kijk als dit een makkelijke case is was het allang opgelost.De regering zal aan de VTRS. en andere groepen duidelijk moeten maken dat SME zich heeft gecommiteerd om internationale verdragen uit te voeren. Dat wil zeggen dat er hoe dan ook betaald zal moeten worden voor auteurs rechten.Zie het geval van Henna Draaibar haar portretrecht is geschonden door de regering zelf. Dat SASUR er een potje van maakt is een slechte zaak.De President heeft de zaak nu op zijn bordje en weet dat hij niet op de berm is om zaken simpel voor te stellen dan ze zijn.We zijn benieuwd…….


  Maak melding

 5. Neks no fout dus als de oplossing van de Duivelse bluf poker uitblijft is ’t goed toch.A kies ding baka.Eerst een grotebroek aantrekken om daarna niets op te lossen en met deze kerel is je uitkomst altijd nul maal nul(0x0) En hiermee moeten wij ’t doen.Jammer Doerga zie maar hoe je jouw feestjes zal organiseren en su6
  Sasur.(wat zijn jullie goed dicht getimmerd) Odiiiii
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.