Protest tegen markt op Plein van de Revolutie

32

PARAMARIBO, 15 feb – Badrissein Sital, één van de prominente militairen na de coup van 1980, is boos. Het Plein van de Revolutie, waar de staatsgreep begon, dreigt te veranderen in een permanente marktplaats. Het groepje standhouders die er tot eind vorig jaar hokten, wil weer terug. Maar volgens Sital zou dat gelijk staan aan heiligschennis.

Het plein waar tot de coup het politiehoofdkwartier stond, wordt historische waarde toegekend. “De stands hoeven daar niet meer opgezet te worden, want ze geven het plein een andere identiteit”, zegt Sital tegenover de Ware Tijd. Ook leden van de zogenaamde Groep van Zestien, waaronder president Desiré Bouterse, vinden dat. De stands mochten er komen rond de viering van de coupdag op vijf en twintig februari 2011.

Het was de eerste viering na Bouterse’s aantreden als staatshoofd. Hij maakte de dag tot een nationale en het plein kreeg een facelift. Tijdens de vorige regering was het geleidelijk aan verworden tot provisorisch busstation. En een rustplek voor zwervers. De standhouders willen terug, omdat hun omzetten flink waren toegenomen op het plein. Sital vindt dat alles behalve steekhoudend. “Het plein is geen markt, het gebeurt niet op andere pleinen in Suriname.”

Bekijk ook:


32 REACTIES

 1. Virago 535

  De historische waarde van de Plein der Revolutie moet behouden worden!!

  Alleen op 25 feb zouden er eventueel stands kunnen staan met toestemming!!!


  Maak melding

 2. Badrissein Sital heeft gelijk. Het Plein van de Revolutie mag niet verworden tot een marktplaats. Dat is een belediging voor alle slachtoffers van de revolutie. Het plein moet ons blijven herinneren aan de gevallenen van onze verwarring die uitmonde in een orgie van geweld en tegengeweld. Het plein is voor mij persoonlijk ook het symbool van de totale “decolonization of the mind” en het begin van een werkelijk geestelijke onafhankelijkheid.


  Maak melding

 3. Hoe is het mogelijk dat een Sital boos moet zijn, terwijl hij allang in de gevangenis had moeten zitten samen met zijn andere vrienden ex coupplegers.
  Er is hier nooit een revolutie geweest, maar om die term te gebruiken, kun je het doen overkomen, dat je legaal bent bezig geweest, en hoop voor dit volk dat dit jaar het 8 dec proces afgesloten kan worden, en dat die moordenaars die in deze regering opereren zo spoedig mogelijk achter slot en grendel komen te zitten, en die rotzooi op de waterkant wat een monument moet voorstellen alsnog opgeruimd word, door een volgende regering, dan pas zal je rust gaan krijgen in dit land.


  Maak melding

 4. Het Plein van de Corruptie is een open lucht theater. hier vinden de rehearsels plaats voor “Bouterse: de Musical!’ Ook is er een leuke markt, en een politiepost (dat ineens van de Watermolenstraat/Waterkant naar het plein verplaatst is). Er komt later een grappenmaker langs die komisch vertelt dat het met de misdaad in Suriname wel meevalt vergeleken met Jamaica. Deze man kan goochelen met cijfers. En een andere clown komt toveren met Gronduitgiften. Ook worden er leden gezocht voor de ‘Weg met de Goslar’ commissie.

  Spiegeltje spiegeltje aan de wand. Wie is de meest corrupte figuur in het land?


  Maak melding

 5. Dat plein is ontstaan doordat meneer Sital en zijn mede coup-plegers het hoofdbureau van politie (welk aldaar) gevestigd was kapot schoten.

  Deze grond is daarna op een ordinaire wijze geoccupeerd door het militair bewind.
  En nu die arme verkopers het plein ook occuperen met hun standjes, gaat Sital nu verontwaardigd lopen doen.

  Revo na foe a volk toch? Nou, laat het volk het revo-plein aanwenden als marktplaats. Zo kan men in zijn/haar onderhoud voorzien.
  Maar ja, revo met de mond uitroepen is altijd gemakkelijker als revo in de praktijk toe te passen.

  Overigens vind ik dat betonnen-plein een gedrocht. (zo aan de waterkant)


  Maak melding

 6. Badrissein sital één van 16 landverraders van 25 feb 1980 komt op voor zijn verradersplein waar vroeger een monumentale politiehoofdkwartier stond.


  Maak melding

 7. Sital, is niet een van de zestien MOORDENAARS!
  Wel een van de ELLENDELINGEN! Waaronder enkelen
  zich hier op het forum te goed aan vrijheid van
  meningsuiting!

  Welk plein van de “revolutie”?!?!?! De echte revolutie
  moet nog komen! Het terrein is eigendom van de politie!

  Tot de tijd dat het terrein weer in de schoot van de
  politie valt, mag men wat mij betreft openbare toiletten
  plaatsen.

  Hier komt wederom! Citaat:
  Een volk dat voor tirannen zwicht, zal meer dan lijf en
  goed verliezen, dan dooft het licht.
  H.M.van Randwijk
  Einde citaat.

  Wegwezen met deze criminelen en de groupies van deze
  MOORDENAARS. Het moorden begon niet in 1982, aldus sprak
  een van de zestien, te weten, Ruben Rozendaal.


  Maak melding

 8. Wat een zielig mannetje is deze badrie-sital toch.Heb je hem wel eens horen praten,net een joch die voor de klas een verhaal vertelt.Wat voor opleiding heeft deze half-hoofd.Plein voor revolutie,schaam je diep man,je eigen broeders vermoord.Deze hindoestaan is een laffe,surinamer.Nee,een echte surinaamse hindoestaan is ie niet,niet een suri in hart en nieren,blij dat hij ergens op nickerie van zijn baas,de moordenaar,ddb,-de scepter mag zwaaien over de rijst-sector.Dat politie bureau aan de waterkant,en de oude regerings gebouw aan de gravenstraat,alsook het oude kantongerecht,waren historische panden,sufkop.Al deze monumenten,want dat waren ze,zijn vernietigd,door deze laffe,smerige,moordenaars.Ik hoop dat ik ooit mag plassen op zijn graf,zoals ik dat in 2001 gedaan had op die van die smerige moordenaar bhagwandas.Surinamers,zijn een heel eensgezindt volk geweest,altijd in harmonie leefden ze met elkaar,totdat deze parasieten het verziekt hebben.Ja,er was wel iets tussen v.h.p. en n.p.s. maar ze hebben elkaar niet vermoord,nee het was altijd bekvechten enz…..


  Maak melding

 9. Bouterse de moordenaar en inde brandsteker van het politieburo gaat een krans leggen. SCHANDE.

  Sital de salon socialist die vooral zijn eigen zakken wenst te vullen tracht de schandvlek op SME als grootste verworvenheid af te beelden.

  Hoe diep kan SME zinken??

  De naam van het plein moet direct veranderen. De revo was en is de grootste schandaad in SME.


  Maak melding

 10. De opsteller van dit bericht heeft weinig kennis van de contemporaine geschiedenis van Suriname. Sital behoorde niet tot de zestien coupeplegers, maar vormde samen met Abrahams en Neede het driemanschap van de militaire vakbond in oprichting, die door de regering Arron gevangen waren gezet.


  Maak melding

 11. Te brakaman liki mi feni boeng ding wani ka na ini bakra maksing. Al te goed is buurmans gek. Het begint met het verkopen van simpele rookwaar en eindigt met een komplete automarkt.


  Maak melding

 12. Voor de verkiezing nam Jenny praktisch iedereen onder de arm.Jenny liep in de voorste Simone gelederen en roepen dat mensen een plek moesten om hun waar te kunnen verkopen,vandaag de dag zit ze waar ze kan helpen,maar heeft geen oog en of oor meer voor ze.En waarom proberen ze ons die 25 febr dag door de strot te duwen.Het is toch hun revo ga dan met wat over is van de 16 en zij die dat willen je dag vieren,maar kom ons nietn lastig vallen met je revo.Vanaf de revo is ’t met alles wat wij hadden bergafwaarts gegaan.Mijn part mogen ze zelf in de keuken van Sital of op ’t dak vande DiDiBrie hun verkoop starten ’t interseert me niet zoveel
  Glenny


  Maak melding

 13. “Decolinization of the mind”:Schreef onze filosofe van de koude grond.
  Dat soort gedachtengang komt voort uit het verwarren van een coup met een revolutie.Cultus van de eigenheid, en labiele hysterie. Old habbits die hard!


  Maak melding

 14. Ik dacht altijd dat het plein van de moordenaars waaren,sital was ook 1van de KAKERLAKKEN die mijn mooie SUR in de diepe PUT heeft beland.Weet de mensen die hier hun reactie geven wel hoe de politie bureu was of alleen maar verhallen gehoord?IK heb het meegemaakt,ik weet hoe die KAKERLAKKEN Moordenaars tekeer gingen met het volk.


  Maak melding

 15. Revo Lutie!
  Wanneer ongeschoolden dit woord gebruiken dan denk je gelijk aan Che Guevarra, toch? Wanneer geschoolden dit woord gebruiken, is dit een uiting van machteloosheid.
  Een revo illusie is voortgekomen uit financieel belang omdat de suppletie-regeling zijn langste tijd zou hebben gehad. Grote Financiele aderlating voor de coupeplegers.
  Omdat het woord “padvinders” in de dikke van Dalen zegt dat men zoekt naar een pad hebben de coupeplegers
  hun vernietigingspad gezocht en gevonden bij het oude politieburo. En toen begon het plunderen en het zichzelf toe-eigenen van andermans eigendommen.
  Nu heet het ’t revo plein. Een betere naam zou zijn het “Moorddadig” plein. Want met deze aktie vanaf de Suriname rivier met een door NL geschonken patrouille boot, is de ellende in ons land begonnen.
  Het “Plein van de Ellende” zou ook een goede naam zijn.
  De nieuwe regering in 2015 zal daarom de naam van dit plein voorgoed veranderen en dagelijkse markten erop organiseren. Wat een militair gelull!
  Tegen die tijd worden de coupeplegers eerst op ditzelfde plein tentoongesteld, voordat ze naar Santa Boma afreizen.


  Maak melding

 16. @Zucht

  Iedereen reageert op het artikel. En waar reageert knulleke Zucht op? Op mij! Hilarisch! 😉 Het zit je erg hoog allemaal.

  En ik schreef niet:

  “Decolinization of the mind” maar “decolonization of the mind”

  Ben je soms brildragend? Een simpele copy and paste had kunnen volstaan. Als je tenminste ooit zelf op het idee zou komen.


  Maak melding

 17. Paraman: “Te brakaman liki mi feni boeng ding wani ka na ini bakra maksing”.

  Paraman, met deze odo geef je er alleen maar blijk van dat je het goed vindt dat Bakra’s je mishandelen en dat jij als neger het verdient om onder de duim gehouden te worden, “decolonization of the mind” zal bij jou in dit leven niet meer gebeuren, je kunt er alleen maar op hopen na reïncarnatie.

  Overigens ben ik het niet met anna-z eens dat dit plein het symbool is voor de totale “decolonization of the mind”. Het plein staat eerder symbool voor een zeer laffe daad: schieten op de politie met een kanonneerboot, terwijl ze daar helemaal niet op rekenden en er geen antwoord op hadden, het is net zo iets als op een zonnige dag een crèche binnenlopen en op de kinderen gaan schieten met een mitrailleur. Eigenlijk wensen beschaafde mensen in Suriname dat het nooit gebeurd was en als we er toch aan herinnerd moeten worden, dan niet met een monument, maar met het halfstok hangen van de vlag op die dag.


  Maak melding

 18. Het gros van de protesterenden zijn boutaaanhangers, ma kut, ze worden als honden weggejaagd zonder oplossing voor hun roep, gratis ete,drinke en huisje, leve ndp


  Maak melding

 19. Er is nooit sprake geweest van een revolutie.Waar wel sprake van is geweest, is een ordinaire Coup met vele moordpartijen en onschuldige slachtoffers als gevolg.Het hoogte punt van deze moordpartijen kennen we allemaal,en ja de daders lopen nog vrij rond.


  Maak melding

 20. Een van de betekenissen van revolutie is: “gewelddadige ommekeer in de staatkundige of maatschappelijke toestand”. In die zin is de term correct gebruikt. Of er reden is om in dit geval daar trots op te zijn, is maar zeer de vraag.


  Maak melding

 21. @ANNABEL En jij reageert op mijn posting.
  en ja decolinization een typo van mij, net als jou typo lijdt ipv leid nog maar kort geleden.En ik heb geen bril nodig ik ben n.l. blind.En weg met het Revoplein,weg met de staatsdebielen, een schandvlek voor land en volk.het plein is verworden tot het plein van het begin van moreel verval.


  Maak melding

 22. @Ba Anansi

  “Overigens ben ik het niet met anna-z eens dat dit plein het symbool is voor de totale “decolonization of the mind””

  Vandaar dat ik er ook bij schreef dat het een persoonlijke interpretatie is. Je hebt natuurlijk het recht om het oneens met mij te zijn. Evengoed RESPECT!


  Maak melding

 23. Paramanpinto,
  Wat is begonnen als een nobele streven voor een militaire vakbond is afgelopen als Landverraad.
  Deze plein staat voor achteruitgang,vernedering,onderdrukking, dictatuur,landverraad en zeer grove schending van de mensenrechtenschending, genocide.


  Maak melding

 24. en op dit bloedplein wordt gevierd religieuze dagen,..en als Dada een oproep doet tot steunbetuiging krijgt e e n ieder aanwezig daar op het plein 25 srd!!

  En oh oh oh wat zijn zij dan toch massaal aanwezig voor dat stukje zoutvlees!

  Om trots op te zijn……BAH !


  Maak melding

 25. @Zucht

  Typo’s zijn niet erg. Gebrek aan kennis van de grammatica en de juiste schrijfwijze wel. Bij het typen een verkeerde toets aanslaan of een toets indrukken dat weigert en dat niet in de gaten hebben kan natuurlijk gebeuren. En dat is zeker niet erg. Fouten zijn menselijk. Maar gebrek aan kennis is weer een andere zaak. 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.