Suriname staat voor nieuwe golf looneisen

18

PARAMARIBO, 13 feb – Suriname wacht een nieuwe golf van looneisen. De recente peiling van onderzoeksbureau Idos is mogelijk de vlam in de pan. Het gegeven dat de meeste Surinamers niet meer rondkomen van hun loon mag dan niet nieuw zijn. Feit is dat de vakbonden zich al aandienen en daarmee een signaal afgeven.

De recente roep bijvoorbeeld van de politiebond om aanpassing van toelagen spreekt duidelijke taal. Net als bij de rest van de beroepsbevolking, voelen de dienders het in hun zak. “De druk om salarissen te verhogen, zal zich spoedig aandienen”, zegt econoom Sylvano Tjon A Hing tegenover de Ware Tijd. Als laag inkomensland kan Suriname niet anders dan veroordeeld zijn tot regelmatige golven. De inkomens zijn eenvoudigweg niet in staat de prijzen bij te benen.

Dat is wat de Idos-peiling dus alleen maar bevestigde. De loonsituatie maakt Suriname direct ook kwetsbaarder voor inflatie. “Wanneer de druk van salarissen te hoog wordt, zullen prijsstijgingen volgen”, aldus Tjon A Hing. En dat leidt weer tot inflatie, wat uiteindelijk de lonen onder druk zet. Volgens John van Coblijn, adviseur van ex-president Ronald Venetiaan, is alles te herleiden tot bezuinigingsmaatregelen van de regering Bouterse. Toch is de inflatiespiraal niet iets van vandaag.

Bekijk ook:


18 REACTIES

 1. Wereldwijd wordt er bezuinigd, alleen op de verkeerde manier.
  Door alle bezuinigen is de gewone man/vrouw de dupe, minder inkomsten en meer onkosten.
  Zo gaat dat overal in de wereld, en de wereldleiders denken zo de economie weer op gang te kunnen helpen!
  Foute beslissingen dames en heren politici, maar daar komen jullie wel achter als er straks helemaal geen economie meer is om nog verder van te plukken!

  Meer loon en lagere kosten, daarmee help je de mensen die vervolgens op hun beurt de economie weer op gang zullen helpen.

  Denken is echter helaas niet weggelegd voor de politici in deze wereld, ze vullen hun zakken op onze kosten en bekommeren zich niet om de rest.


  Maak melding

 2. Die gasten weten dat voor ze de verhoogde lonen hebben ontvangen de prijzen weer eens omhoog gaan toch is het ieder keer weer het zelfde in su. ze vinden die vakbondleiders die dat bewerkstelling geweldig en na een poos gaan deze gasten de politiek in om zgn. beter de belangen van het volk te behartigen Surinamers leren het nooit.


  Maak melding

 3. In suriname is het zo ,dat hoe hoger de lonen ,hoe hoger de prijzen in de winkels.Dus met een loonsverhoging los je niets op ,je moet de winkeliers een keer aanpakken.


  Maak melding

 4. Surinaamse ambtenaren en vakbonden weigeren sinds jaar en dag dit te begrijpen: ‘Wanneer de druk van salarissen te hoog wordt, zullen prijsstijgingen volgen en dat leidt weer tot inflatie, wat uiteindelijk de lonen onder druk zet.’

  Aan de andere kant: wat doet HI?


  Maak melding

 5. Zoals voorsspeld door determinist……..back to the nineties. De oliedomme aanhangers die hadden gehoopt op gratis ete,drinke en huisjes e pina no K. het pad der misdaad is hun laatste hoop met alle gevolg.


  Maak melding

 6. Virago 535

  Coblijn:Wat voor soort adviseur ben je:

  vene tekent namens Suriname,dat 95% procent van de totale goud opbrengsten naar het buitenland gaat.
  Ik weet dat je van Amerikanen houd ,maar kom nou!!

  Hoe stom ben jij en je Vene niet!!!!!!


  Maak melding

 7. Landgenoten in suriname wat zien jullie eind van de maand in jullie portemonnee??? Als jet over adviseurs wil hebben Brada dan verwijs ik jou naar die twee oplichters die jou president adviseren Bosje en Alibux.We eten allemaal dat de deal met Iamgold van de vorige regering geen schoonheidsprijs verdiend. DDB is maanden bezig met onderhandelen met de zelfde bedrijf en iedereen zwijgt als het graf.De NDP doet mijn denken aan LPF Lijst pim Fortuin.


  Maak melding

 8. Deze meneer van Coblijn is een judas, slijmbal eerste klas. Hij weet dondersgoed dat het NF is geweest die fiso 2 heeft doorgedrukt. Het is pure opzet gewweest. Ik begrijp niet dat zo een man voorzitter wil worden van de NPS. Deze man is geen adviseur. Maar iemand die het vuile werk doet.


  Maak melding

 9. Op 20 januari 2011 heeft de regering het volk overnight 50% armer gemaakt door te devalueren en verhogen van de take op benzine.Voor dien hanteerde de regering dual koersen en dat was een verkapte vorm van subsidieren.Door het wegvallen de subsidie [gelijk trekken van de koersen] werd een beroep gedaan op de reserves door het volk.En nu er daarvan ook de bodem inzicht is,moet men om verhoging vragen wil men hetzelfde levensstandaard behouden.De kleine indiaanse jongen moet dit keer een beraad houden met Manitou hemzelf om eruit te komen.Anders zitten de werkers straks op straat als de honger hun kwelt.Het begint meestal met geen brood,geen school.En het rammelen met de potten.

  Cobie.


  Maak melding

 10. Haast een ieder zegt hetzelfde “loonspiraal” en een ieder geeft aan dat de ene verhoging het gevolg is van het ander.
  Maar wie o wie is begonnen met de verhogingen? Is dit niet de regering van DDB. AOV omhoog, kinderbijslag omhoog, government take op brandstof, belastingen omhoog, devaluatie van de SRD met directe gevolg een daling van de koopkracht van de SRD, stijgende werkeloosheid zogenaamd bestrijden door meer ambtenaren erbij te halen, verhoogde salarissen van de ministers, extra uitgaven van de overheid. Dit moet worden opgebracht door de weinige in dienst zijnde personen die belasting betalen terwijl de rijke personen nagenoeg geen belasti ng betalen. Gevolg van al deze verhogingen is dus loonsverhoging aanvragen wat weer doorwerkt in de prijzen. Energie prijzen stijgen, waterverbruik stijgt door de zogenaamde stijging van het vastrecht.
  Alles stijgt behalve de productie en productiviteit en dan wederom vragen om verhogingen.
  Criminaliteit stijgt, doden in het verkeer stijgt, boetes stijgen mee (wat weer goed te noemen is) etc. doch dit wreekt zich weer in het vfragen naar meer bescherming dus meer uitgaven dus weer de vraag “waar haalt de overheid dit vandaan”?
  Mag wie houdt wie voor de gek. Verbaasd me nog steeds dat de volgevreten Surinamer het nog steeds pikt, of zijn ze niet volgevreten? Ze lijden geen honger anders was er al lang sprake van een opstand tegen de regering doet er niet toe welke, die van DDB of Vene Of Wijdenbosch allemaal één pot nat.
  Dus no bari want na soso lafoe joe kang lafoe nanga Sranang mang.
  No porie mi presirie want Sranang na mi presirie


  Maak melding

 11. Inmiddels zijn de Groenteprijs flink gestegen in suriname.Die criminele regering gaat maar op snoepreis en de bevolking wordt nog dieper de stront in geduwd.
  @ Bouterse en zijn volgelingen,Yu na kaka,yu drei na tapu, yu lala na ondro.
  Stem om mij dan zal ik ervoor zorgen dat de rijkdom en de bodemschatten in suriname eerlijk worden verdeeld, onder mijn familie en vrienden Hahhahahaaaaa.


  Maak melding

 12. Over enkele jaren moet het niemand verbazen, ook de oliedomme aanhangers niet wanneer men terug is in de tijd, eind jaren negentig toen een broodje ei met een soft 10.000 gulden kostte. Ook vervoer, percelen,huizen,luxe artikelen,huishoudelijke artikelen,onderdelen,diensten blablabla kostten toendertijd tienduizenden tot miljoenen. Velen waanden zich miljonair zonder waarde. Voor 1 U$ moest men zelfs 4.000,- neertellen. iedereen klaagde met als hoogtepunt in juni 1999, go home Jules. Na tien jaren opruiming van de ndpgelieerde vuil en rommel door Front en co die zorgden voor een redelijke stabiliteit gaven oliedomme stommelingen de ndp en co een kans. We geve ze een kans want ze gaan ons goedkopere dinges geve en gratis ete drinke en huisje, ook ze gaan zorge voor veel grote kute dingens zoals werke,veiligheid,rust,vrede,saamhorigheid en rijkdom. Kijk noh ook pastoor mi misi mi djompo en zijn meester stefanus hebbe gezegd en beloofd dat god deze lijders aan ons arme mense heeft gegev vo voorspoed. Ze laten zich ondertussen flink betalen voor hun geestelijke diensten met de bijbel in de hand.Hahahahahaahahahahahha( met minachting voor hun oliedommem MAAR vrije keuze) Kut, wanneer straks de geschiedenis zich zal herhalen in heftigere mate als les zullen we zien wat het gevolg zal zijn van deze oliedomme aanhangers die werkelijk geloven dat onberechte wetverachters en moordenaars rust,zegen en voorspoed zullen brengen. Ook zullen we zien hoe ze zich zullen afkeren van die geldgierige voorspoedpredikers, die met de BIJBEL een ware business hebben gemaakt door geloveigen tienden af te dwingen. Wat de oliedomme aanhangers na anderhalf jaar hebben overgehouden van wat Front hun had gebracht is op. Alles is gestegen,ook de misdaad,immoraliteit,wantrouwen ga zo door en wat erg is die dwaze oliedomme aanhangers gaan nu ook het pad der misdaad op.


  Maak melding

 13. hoe luidde het Ocer gedicht ook alweer,..oh ja…

  Het is 25 mei…

  Dames & Heren,…Landgenoten,..wij staan aan de vooravond van %^&(*)%#^&()…derhalve vraag ik de Dada Desi, U allen om offers te brengen teneinde het land Suriname te tillen naar een hoger nivo!!

  Wij gaan met ons allen de broekriem moeten aanhalen,en geef ik het goede voorbeeld door een deel van mijn salaris in te leveren,want…>>>>>WAT MOET IK MET ZOVEEL SALARIS<<<<<<

  Toen keek hij in de schatkist,werd Sinterklaas,zie (Ingrid,Meye,wijdenboef,aliboef,boerenboef,zoonboef & nog veel meer boef)en dus vergat hij het OFFER en is het gewone volk het SLACHTOFFER!!!


  Maak melding

 14. We worden in Suriname veel te afhankelijk opgevoed.

  Start voor jezelf en laat niemand je vertellen dat het niet mogelijk. Wees niet bang om failliet te gaan bij de eerste pogingen. Bijna alle ondernemers die een succesvolle onderneming hebben zijn een aantal malen onderuit gegaan voordat ze succes hadden. Het gaat niet om het vallen maar om het opstaan.

  Hier is een ABSOLUTE MUST SEE: MOTIVATIE VIDEO

  How Bad Do You Want It? (Success) (Giavanni Ruffin and Eric Thomas)

  Tik bovenstaande in op http://www.youtube.com

  *************************************************


  Maak melding

 15. Beste mensen,
  In Suriname is een ieder vol leerd. We hebben geen domme mensen hier. Een ieder weet het better.

  De regering is al die bezig geweest om het volk uit te buiten. Een volk die wordt uitgebuit door haar eigen leiders.

  Dat ding van loonsverhoging is gewoon simple. De mensen pinaren in dit mooie land. Ze komen simpel weg niet uit.

  Maar de lonen verhogen is geen oplossing. Die koeien moeten de government take gewoon weghalen, dan komt er een bepaalde stroom in de productie. We kunnen dan minder duur produceren en daardoor worden de producten en diensten goedkoper. De koeien hebben de Surinaamse dollar laten devalueren.
  Geen wonder dat de eerste levensbehoefte duurder zijn geworden. Loonverhoging gaat ervoor zorgen dat de prijzen gaan stijgen en dat de SRD in waarde gaat dalen.

  Dus zelfs voor de mensen met Euro’s en Dollar gaat het moeilijker worden.

  En die (r)emmigraten kan of kunnen zich terug trekken en elders vestigen want de crimiliteit die deels gepaard gaat met armoede blijf maar stijgen. En de kans is dat die groep ook niet gaat kunnen surviven met de hoge prijzen voor goederen en diensten

  Dus de regering moet de goverment take weghalen zodat de productie bevorderd kan worden.

  Take care.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.