Coalitiepartij KTPI keert zich tegen tweede man

22

PARAMARIBO, 13 feb – De KTPI van Willy Soemita keert zich officieel tegen ondervoorzitter Oesman Wangsabesari. In de meest recente clash tussen de twee partijtoppers lukte het Soemita alvast een set te winnen. Wangsabesari mocht een vergadering niet in, waar niet minder dan zijn royement aangesneden werd.

Wangsabesari meldde zich wel, maar mocht het partijcentrum niet in. De partij beslist over drie dagen of de parlementariër zal worden geroyeerd. Het waarom is voor de ingewijden geen raadsel. “In verband met de houding en handelingen van Wangsabesari, hebben we geen andere keus”, zegt Soemita. De politicus ligt al maanden overhoop met de rest van het partijbestuur. Inzet is de hogste post op het ministerie van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer.

Hoewel Wangsabesari ook adviseur is van de minister, vindt hij die niet goed functioneren. Hij liet bovendien al weten zelf het ministerschap niet te schuwen. Hij vindt Soemita een sta in de weg en steekt zijn ambities voor het partijleiderschap niet onder stoelen of banken. Het laat het zich dan ook makkelijk raden waarom de man er niet bij mocht. “Nu ik me voor het voorzitterschap wil kandideren, is Soemitas positie in gevaar, evenals die van zijn establishment”, zegt Wangsabesari.

Bekijk ook:


22 REACTIES

 1. Is het geen tijd dat politieke mastodonten als Soemita, alsook vergelijkbare figuren in andere partijen, het veld ruimen voor jongere, beter geschoolde en gemotiveerde mensen?? Ken de heer Wangsasebarie en z’n antecedenten niet maar verandering kan heilzaam zijn. Hoop alleen dat de theorie dat elke revolutie z’n kinderen opeet na de machtswisseling niet bewaarheid wordt.

  Elk orgaan, bedrijf, organisatie, politieke partij is gebaat bij een continue aanvulling van goed, jong en geschoold kader en regelmatige verandering van de top. Waarop berust de macht van de heer Soemita eige
  nlijk? Zeer zeker niet op zijn prestaties. Hij is zelfs veroordeeld voor corruptie. Is het omdat hij de zoon is van Ading Soemita??

  Politiek op etnische basis is niet meer van deze tijd. Het wordt tijd dat ook het jonge Javaanse deel politiek bewuster wordt en zich niet als onmondig stemvee laat misbruiken. Scholing is daarvoor het beste hulpmiddel.

  Get up, stand up for your right!!!!


  Maak melding

 2. Het is een grote schande en een aanklacht voor de aanhangers van deze partij, maar nog meer voor land,volk en ook voor de ndp. Hoeveel hebben het veld moeten ontruimen en wie volgen er nog meer. Een ding is zeker, de ktpi is de dood nabij als opa willy zijn levensadem uitblaast, alsook de ndp.


  Maak melding

 3. Ik ben bang voor die Wongsobisarie hij heeft teveel haast om minister te worden van de gronden(ROGB)A pa wan gonownow,want b.d.eerstvolgende verkiezing ding o klarie.Vooral hoe de NPS aan ’t groeien is.aanhang NPS e kong.Moro o doro.Nu ffe serieus:
  Ik denk dat als hij minister wordt hij 10000000x erger zal zijn dan Jong King Fa.Want met al zijn ernst(Wongsabisarie)wordt er nogsteeds gerommeld op ’t ministerie door jaja jaaaa door willy Soemita en de sterke man van Su die dit land tot grotere hoogte zou leiden geeft niet thuis.De man die niks zou pikken van GEEN enkele minister,moet nu alleen maar slikken ai wat een laffe en zwakte man.Dankjewel 3x domme aanhang.


  Maak melding

 4. Het beste is dat Willy zelf opstapt. Wat heeft hij nu bereikt ? Helemaal niks. Nu ga je zeker je vrienden in de politiek laten plaatsnemen. Blijf toch lekker weg en geniet van je oude dag en laat het over aan de jongere en kundige generatie.


  Maak melding

 5. In de bijdrage van Kwas Bita wordt de basis van de problemen vermeld “GEEF DE ARME SURI EEN LAPJE GROND, DAT ZE EEN HUISJE KUNNEN BOUWEN etc”. Dit is een voor Suriname heel gewoon standpunt!
  Van geven wordt men niet rijk, van krijgen ook niet. Als alles gratis wordt beseft men niet dat men om gelukkig te worden ergens moeite voor moet doen. Als grond gratis is, krijgt het geen waarde. Daarom staan er zoveel niet afgebouwde projecten met slechte wegen en gebrekkig water etc. Veel verspillingen die niets opleveren en onderhoud vereisen.
  Als men een lapje grond krijgt wordt de volgende vraag GEEF mij een huis want ik heb het recht om GELUKKIG te zijn. Met inkomens van SRD 1.000 en rentes op leningen van 12%, is het ondenkbaar dat men zonder gigantische eigen inspanningen (zelfbouw) het meest simple huis kan realiseren.
  Waarom grond geven als het al bijna niets kost (SRD 100/m2). Eerst als men zich ergens voor ingespannen heeft kent men de waarde en doet men moeite om het te onderhouden en te verbeteren. Om iets te koesteren (zelfs een partner) is het heel wezenlijk dat er moeite voor gedaan is, pas dan wordt men tevreden en kent men geluk.
  Nergens ter wereld is grond gratis. Het geschreeuw om gratis grond leidt alleen maar tot meer armoede, slechte wegen, gebrekkige afwatering, ziekte en ONGELUK.


  Maak melding

 6. “”Die Wangsabesarie toch, die heeft zulke verstrekkende ambities, dat hij thans het op de positie van Soemita heeft gemunt. Het is opvallend hoe vaak deze Wangsabesarie, die een welbekende is bij de Centrale Lands Accountants Dienst, CLAD voor gepleegde malversaties op het departement van Handel en Industrie, in de publiciteit komt. Eerst had hij het over het openbreken van een contract met een multinational en trachtte daarmede naam of indruk te maken. Ook in de KTPI, waar Soemita de leiding van heeft, komt hij steeds verder op de voorgrond als de betweter en wil eigenlijk niet meer herinnerd worden aan zijn verleden en de verduistering op het voormelde ministerie. Wangsabesarie moet niet vergeten, dat papier niet liegt en dat hij destijds niet zomaar op een zijspoor werd gezet. Thans kan de man niet langer wachten, want ook voor hem dringt de tijd. Er moeten maatregelen genomen worden tegen Martosatiman want die zou zijn werk niet naar behoren doen. Misschien wil Wangsabesarie zijn zetel opgeven in de DNA en Martosatiman verdrijven. Soemita is echter niet van plan Martosatiman in de wielen te rijden en vindt, dat de man de ruimte moet worden geboden zijn werk in alle rust te doen. Soemita heeft Martsatiman namelijk onder controle en dat vindt Wangdsabesarie natuurlijk maar niets. Wangsabesarie streeft andere doelen na en staat vermoedelijk zwaar onder de invloed van een andere voorzitter, die eigenlijk van de seniorenburger Soemita af wil. Wangsabesarie zou vermoedelijk makkelijker te manipuleren zijn. Wangsabesarie lobi makti nanga moni vraag dat maar aan de CLAD. Om Soemita weg te krijgen moet je wel heel erg sterk in de schoenen staan en een coup binnen de KTPI van Soemita gaat niet zomaar. Soemita is een oude geslepen vos, die zijn pappenheimers goed kent. Ook weet hij op het juiste moment de juiste knoppen in te drukken . De vraag, die natuurlijk gelijk rijst is of Wangsabesarie genoeg ervaring heeft om een geslaagde coup tegen Soemita te organiseren en te doen slagen. Wangsabesarie moet uitkijken, dat Soemita hem straks niet op het verkeerde been zet en hem helemaal binnen de politiek uitschakelt en hij uiteindelijk helemaal in de vergetelheid geraakt. Meerdere mensen hebben het in de politiek tegen de leider willen opnemen en zijn er zeer bekaaid van afgekomen. Met hangende pootjes zijn ze uiteindelijk teruggekropen naar de originele orga. Een rol van betekenis spelen doen ze dan ook niet langer. Wangsabesarie heeft haast en dat valt te begrijpen, it is now or never, zal hij wel denken. Hij kan zich echter vies vergissen. Soemita is aan zet en is nog steeds in staat Wangsabesarie te neutraliseren. We willen Soemita adviseren om nog geruime tijd aan te blijven en puru vrijpostig gi a boi.””


  Maak melding

 7. Wangsabesarie is pas komen kijken, dan wil hij de voorzittershamer al overnemen. En dat niet alleen, hij wil ook minister worden op de koop toe. Hij komt uit de familie van de tegenpartij van de KTPI. Met zijn actiegroep hangt hij de vuile was van de partij buiten om zodoende de partij over te nemen. Schandelijk is dat. Een leider wordt geboren, en niet langs slinkse wegen, kwaadsprekerij en manipulaties word je leider.
  T.a.v. RGB, wat heeft de PG gedaan met het rapport Jozefzoon over de misstanden bij RGB? Strafbare feiten die gepleegd zijn tijdens de vorige regering.
  Soemita schijnt ook niet te hebben geleerd uit het verleden. Heeft hij zich weer vergist in de mens? Bij het binnenhalen van personen om de partij te versterken dient men ze eerst goed te screenen. Bepaalde van deze personen blijken de paarden van Troje te zijn: Amat, Mustadja, Kasto, Wangsabesarie. enz. Soemita staat nu zo stevig als een rots in de branding. Hij moet de voorzittershamer niet overdragen aan een opportunistische snotneus, maar aan iemand die een ruime partijervaring heeft, en die gedragen wordt door de diverse kernbesturen en overige patijstructuren.
  Wangsabesarie moet worden geroyeerd als lid van de partij en het terugroeprecht dient op hem te worden toegepast, zodat hij terug kan gaan naar zijn oud bedrijf, waar hij voor ontslag werd aangezegd, wegens…malversaties.
  Het installeren van kernen of kernbesturen door deze snotneus is niet rechtsgeldig, omdat alleen het hoofdbestuur van de partij statutair daartoe bevoegd is


  Maak melding

 8. Gezien Meriba ook wat javaans is,komt hij dit geschil straks beslechten.Hij heeft zich alvast verzekerd van wapens door een beveiliger te ontwapenen.Nu stevent hij naar de KTPI.Want meriba gersie a pa tog.En die kan zich geen instabiele KTPI veroorloven in zijn cowalisie.

  Cobie.


  Maak melding

 9. Soemita of Wangsabesari, het maakt wat mij betreft niet veel uit wie er als winnaar uit de bus komt, het is lood om oud ijzer. Beide zijn al eens veroordeeld vanwege frauduleuze handelingen en ik weet 100% zeker dat ze mijn belangen, als niet Javaan, niet voor ogen hebben met hun streven politieke macht te verwerven, te behouden of te vergroten.


  Maak melding

 10. Het Wordt tijd dat er Publiekelijk een tegenstander komt voor “NESTOR WILLIE” Als Wangsa de juiste persoon is valt nog te bezien. Het is tenminste een begin.
  Al die ethnische dinosaurussen moeten naar huis gestuurd worden zodat we allemaal partijen kunnen krijgen die echt geintegreerd zijn en het land als 1 Suriname vooruit kunnen helpen brengen


  Maak melding

 11. Suriname heeft surinamers nodig en niet maar een soort bevolkings groep.
  Bepaalde polilitieke partijen gaan voor hun eigen winst,daarom gebruiken ze de mensen van de zelfde soort.
  Zolang deze bevolkings groepen etnisch denken zal er nooit verandering komen in de surinaamse politiek.
  De partijen als de VHP, KTPI,BEP,en pendawalima hun status niet veranderen zal de mensen die etnisch denken niet kunnen veranderen.

  Het is jammer


  Maak melding

 12. De geschiedenis herhaalt zich.Niets nieuw onder de zon.NPS,VHP en vele anderen hebben dezelfde intern woenjoe2+ meegemaakt en ondervonden.Persoonlijk vind ik best goed de organisatie.Je wordt er wakker van/wakkergeschud.Soemita word wakker!


  Maak melding

 13. Het is weer hetzelfde liedje: Een ordinaire machtsstrijd. Is dit in ’s lands belang? Of je in Suriname nou door de hond of de kat wordt gebeten, het maakt geen donder uit. Of in Jip en Janneke-taal: Wie jat er het meest?


  Maak melding

 14. Paraman-Pinto,
  Ik geloof jou zeker, jij bent ermee opgegroeid,je weet ook het smaakt en hoe ze ruiken.
  bosje geurtje, brunsie geurtje, Soemita geurtje,Somo geurtje. die echte TODO ben jij zelf paraantje en die kraskrasi is DDB.


  Maak melding

 15. Wangsabesarie kan dansen hoe hij dat zelf maar wil. Zal er deze week hoogstwaarschijnlijk uit worden gekegeld. Met vonnis van de rechter en al. Geen geduld meer op te brengen, voor de meest beweeglijke danser onder de KTPI-Wajangpoppen. Dat ding lijkt onvervalst en steeds een beetje, op dat infantiele gemier van een baardmans, alias voor een nu gebrekkig articulerende ‘Jusu’. Eentje die uiteindelijk, na jaren van de groenvoorzittende pesten en hem het leven zuur trachtte te maken, plotseling tot de weinig verrassende ontdekking kwam, er geen achterban ter ondersteuning van zijn wazige geintjes, terug was te vinden. Wangsabesarie zal uiteindelijk hetzelfde lot trekken. Gillend van ontzetting, in een kurkdroge woestijn. Maar misschien kan hij een jowito-presidium oprichten, bij die paarsingekleurde minstreel. ‘Trafassi no de! Oom Willie Soemita e tan na bigi baas!’. De structuren bepalen, altijd bij en voor oom Willie Soemita. Toch?


  Maak melding

 16. @ Takiemang: Je hebt natuurlijk gelijk, maar ik denk dat in het huidige politieke systeem in Suriname het een illusie zal blijven. Etnische politiek is in Suriname uitgevonden.


  Maak melding

 17. Aan Politiek heb ik een broertje dood. Toch trek ik mij het lot van Wangsabesari en de andere in ongenade gevallen partijleden van de KTPI aan, want wat hen thans overkomt riekt naar onrechtvaardigheid. De afstammelingen van de in Java geboren voorouders zijn ook druk bezig in Suriname, en Gusti-Allah stond zeker erbij en keek ernaar en was ongetwijfeld haantje de voorste die zich gekrenkt voelde door de uitspraken van genoemde verschoppelingen.

  Juist diegenen die eerlijkheid en rechtvaardigheid voorstaan, volgens het principe „verbeter de wereld maar begin bij jezelf” worden scrupuleus uit de partij geknikkerd. Dat is ronduit respectloos van Soemita en zijn comparanten om partijleden op achterbakse wijze te weren en alleen omdat dezen openheid van zaken hebben gegeven ten aanzien van de geconstateerde wantoestanden en andere onrechtmatigheden binnen de KTPI.

  Ik ben het volkomen eens met Wangsabesari dat de voorzittershamer op een keer van eigenaar moet veranderen en dat het politieke eenrichtingsverkeer in zijn partij moet ophouden te bestaan. De jeugd heeft de toekomst en Soemita doet er beter aan zijn plaats nu af te staan aan de jongere maar nuchtere generatie. Die tijd van „Ik heb altijd gelijk en als ik geen gelijk heb heb ik toch gelijk” is geheel voorbij. En hier dienen Soemita met zijn aanhang zich in te berusten zodat de weg vrij komt voor verlichting en saamhorigheid.

  Ik ben van mening dat de heer Wangsabesari zijn naam eer aan doet en iemand is die zelf niet te beroerd is om zijn eigen gemaakte fouten te erkennen in tegenstelling tot menigeen partijleden. Verder lijkt hij mij iemand toe die veel om zijn medemensen geeft en zich daarbij wegcijfert zoals een bescheiden mens betaamt te doen na een goede daad te hebben verricht voor zijn evenmens. Wangsabesari is synoniem aan „Wan sa bin sari“…”hij die verdriet had“. Desondanks is zijn denkwijze niet slecht, ook al staat hij elders bekend als de bonte hond. En wie niet tegenwoordig? Hoe het ook zijt zijn mogelijk dubieuze wangedrag in het verleden mag nimmer de reden zijn om zijn positiviteit en eerlijke uitstraling te negeren.

  Een javaans spreekwoord luidt: “Ook de grootste boef is mens en heeft pijn wanneer het bloedt, want in welk wezen zou men anders de grootste boef moeten verwachten”? M.a.w. Iedereen is boef wanneer het de mens goed uit komt. Maar helaas zien Soemita en zijn oubollige partijgarde die vernieuwing c.q. vooruitgang en de nieuwe lichting als hun privé vijand en willen derhalve hun gezapige positie geen duimbreed afstaan. En wat nu? Hopelijk komt er een solutie in deze KTPI-zaak in het voordeel van beide partijen, doch meer in het bijzonder van de klokkenluider en zijn medesympathisanten daar zij rechtvaardigheid stimuleren als „de opening van een nationale oplossing“ voor iedereen!

  Maar wanneer er geen definitief oplossing in deze affaire wordt bereikt hoop ik toch wel dat de halsstarrige heren na hun debat in beraad gaan en terug blikken naar de hoofdpunten, dan zal een correcte oplossing zeker voorhanden zijn. Zie als voorbeeld het hiernavolgende inheems geschil dat met goed overleg werd opgelost; Er leefden eens twee inboorlingen die om het leiderschap van hun dorp een hevige discussie met elkaar begonnen. Aan het einde van de discussie bleef één inboorling overeind.

  Wat was namelijk het geval? Die twee inheemse strijders kwamen met elkaar het volgende overeen dat de zegevierder het leiderschap krijgt. De één zei tegen de ander;“Oké jij mag leider worden nadat ik jouw als eerste met mijn knots op jouw hoofd heb geslagen. De andere snoeshaan antwoordde ; „Dat is goed maar daarna is het mijn beurt oké”! Zo gezegd en zo gedaan. Het is duidelijk dat hij die het voorstel voor een oplossing heeft gebracht het leiderschap van het dorp verkreeg, want zijn tegenhanger heeft de dreun van de knots op zijn hoofd niet overleefd.

  Als de huidige KTPI aanhang niet capabel genoeg is om haar onderlinge geschillen op een beschaafde en gepaste manier op te lossen zoals rechtgeaarde burgers betamen te doen, dan is een afwijking naar de primitieve denkwijze en oplossing niet ver weg van de waarheid. Wangsabesari heeft reeds zijn eerste zet gedaan en is volgens het primitieve knotsgericht de zegevierder.

  De tijd staat voor niemand stil, ook niet voor Soemita en zijn oude kliek. Tot slot wil ik Wangsabesari adviseren om een eigen politieke partij op te richten en zich niet gaan verlagen door zogenaamd het recht te laten zegevieren teneinde geaccepteert te worden, daar dat staat gelijk met water naar zee dragen.
  django


  Maak melding

 18. Aan Politiek heb ik een broertje dood. Toch trek ik mij het lot van Wangsabesari en de andere in ongenade gevallen partijleden van de KTPI aan, want wat hen thans overkomt riekt naar onrechtvaardigheid. De afstammelingen van de in Java geboren voorouders zijn ook druk bezig in Suriname, en Gusti-Allah stond zeker erbij en keek ernaar en was ongetwijfeld haantje de voorste die zich gekrenkt voelde door de uitspraken van genoemde verschoppelingen.

  Juist diegenen die eerlijkheid en rechtvaardigheid voorstaan, volgens het principe „verbeter de wereld maar begin bij jezelf” worden scrupuleus uit de partij geknikkerd. Dat is ronduit respectloos van Soemita en zijn comparanten om partijleden op achterbakse wijze te weren en alleen omdat dezen openheid van zaken hebben gegeven ten aanzien van de geconstateerde wantoestanden en andere onrechtmatigheden binnen de KTPI.

  Ik ben het volkomen eens met Wangsabesari dat de voorzittershamer op een keer van eigenaar moet veranderen en dat het politieke eenrichtingsverkeer in zijn partij moet ophouden te bestaan. De jeugd heeft de toekomst en Soemita doet er beter aan zijn plaats nu af te staan aan de jongere maar nuchtere generatie. Die tijd van „Ik heb altijd gelijk en als ik geen gelijk heb heb ik toch gelijk” is geheel voorbij. En hier dienen Soemita met zijn aanhang zich in te berusten zodat de weg vrij komt voor verlichting en saamhorigheid.

  Ik ben van mening dat de heer Wangsabesari zijn naam eer aan doet en iemand is die zelf niet te beroerd is om zijn eigen gemaakte fouten te erkennen in tegenstelling tot menigeen partijleden. Verder lijkt hij mij iemand toe die veel om zijn medemensen geeft en zich daarbij wegcijfert zoals een bescheiden mens betaamt te doen na een goede daad te hebben verricht voor zijn evenmens. Wangsabesari is synoniem aan „Wan sa bin sari“…”hij die verdriet had“. Los daarvan is zijn denkwijze lang niet slecht, ook al staat hij elders bekend als de bonte hond. En wie niet tegenwoordig? Hoe het ook zijt zijn mogelijk dubieuze wangedrag in het verleden mag nimmer de reden zijn om zijn positiviteit en eerlijke uitstraling te negeren.

  Een javaans spreekwoord luidt: “Ook de grootste boef is mens en heeft pijn wanneer het bloedt, want in welk wezen zou men anders de grootste boef moeten verwachten”? M.a.w. iedereen is boef wanneer het de mens goed uit komt. Maar helaas zien Soemita en zijn oubollige partijgarde die vernieuwing c.q. vooruitgang en de nieuwe lichting als hun privé vijand en willen derhalve hun gezapige positie geen duimbreed afstaan. En wat nu? Hopelijk komt er een solutie in deze KTPI-zaak in het voordeel van beide partijen, doch meer in het bijzonder van de klokkenluider en zijn medesympathisanten daar zij rechtvaardigheid stimuleren als „de opening van een nationale oplossing“ voor iedereen!

  Maar wanneer er geen definitief oplossing in deze affaire wordt bereikt hoop ik toch wel dat de halsstarrige heren na hun debat in beraad gaan en terug blikken naar de hoofdpunten, dan zal een correcte oplossing zeker voorhanden zijn. Zie als voorbeeld het hiernavolgende inheems geschil dat met goed overleg werd opgelost; Er leefden eens twee inboorlingen die om het leiderschap van hun dorp een hevige discussie met elkaar begonnen. Aan het einde van de discussie bleef één inboorling overeind.

  Wat was namelijk het geval? Die twee inheemse strijders kwamen met elkaar het volgende overeen dat de zegevierder het leiderschap krijgt. De één zei tegen de ander;“Oké jij mag leider worden nadat ik jouw als eerste met mijn knots op jouw hoofd heb geslagen. De andere snoeshaan antwoordde ; „Dat is goed maar daarna is het mijn beurt oké”! Zo gezegd en zo gedaan. Het is duidelijk dat hij die het voorstel voor een oplossing heeft gebracht het leiderschap van het dorp verkreeg, want zijn tegenhanger heeft de dreun van de knots op zijn hoofd niet overleefd.

  Als de huidige KTPI aanhang niet capabel genoeg is om haar onderlinge geschillen op een beschaafde en gepaste manier op te lossen zoals rechtgeaarde burgers betamen te doen, dan is een afwijking naar de primitieve denkwijze en oplossing niet ver weg van de waarheid. Wangsabesari heeft reeds zijn eerste zet gedaan en is volgens het primitieve knotsgericht de zegevierder. De tijd staat voor niemand stil, ook niet voor Soemita en zijn oude kliek. Tot slot wil ik Wangsabesari adviseren om een eigen politieke partij op te richten en zich niet gaan verlagen door zogenaamd het recht te laten zegevieren teneinde geaccepteert te worden, daar dat gelijk staat met water naar zee dragen.
  django


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.