De illusie van het transparante publieke bedrijf

11

PARAMARIBO, 12 feb – De politieke bedoening in Suriname blijft de illusie ophouden van het transparante publieke bedrijf. Een dikke illusie, want die transparantie komt niet. Het is geen kwestie van pessimisme of cynisme. Maar eenvoudige realiteitszin. Wie nog het meest kunnen meepraten, zwijgen juist het luidst.

Mensen die het echt interesseert, moeten maar opletten. Kijk goed bij de volgende parlementaire bijeenkomst waar het onderwerp weer ter sprake komt. De grootste zwijgers zijn de lui die ooit de hoogste politieke functies bekleedden. Ex-presidenten en voormalige ministers weten het als geen ander. Bij de laatste vergadering was het niet anders. De luidste roepers waren de lui die er pas bij zijn. De zwijgers weten het, aan het Surinaamse staats- of publieke bedrijf brandt je de vingers niet.

Hele parlementen hebben het al geprobeerd de laatste twee decennia. Veel poeha over openbaarheid van bestuur, transparantie en het recht op informatie. Elke politieke partij die er ooit om riep, is ooit al aan de macht geweest. Heeft dus de gelegenheid gehad het te doen en heeft het niet gedaan. Pure komedie dus, kamerbreed. De rest van de wereld dendert intussen verder. In het liberale Zweden bijvoorbeeld verbood de regering pas nog bonussen bij de staatsbedrijven. Verbood!

Bekijk ook:


11 REACTIES

 1. Wie nog het luidst kunnen meepraten zwijgen juist het meest! Die zin past precies bij de Surinaamse politiek en is nog waar ook.
  De nieuwkomers proberen via luide praat een plek te veroveren in het Parlement. De gevestigde orde wil zo snel mogelijk weer op de post die ze moesten verlaten dus durven ze geen fouten te maken of op te vallen.
  Alles wat je zegt kan tenslotte tegen je gebruikt worden.
  En dat bonussen bij alle bedrijven, ook particuliere, verboden wordt is een groot zegen voor de financiele wereld. Bonus nodigt uit tot bedrog.


  Maak melding

 2. Virago 535

  “Wie nog het meest kunnen meepraten zwijgen juist het luidst”

  mischien omdat zwijgen goud is!!!(dat gedeelte van de 5% goud opbrengsten die de bevolking van Suriname krijgt van Iamgold)


  Maak melding

 3. Mensen,
  Suriname heeft echt geen politiek partijen nodig! Stelt u zich dat eens voor! Laat het eens bezinken. Stel je de vraag: Wat is de meerwaarde van politiek partijen; wat is de taak van de politicus; wat is tot op heden de toegevoegde waarde van een politicus in Su?Stel je de vraag: Wie vertegenwoordigt de politiek werkelijk? De burgers? Of de sponsoren? Probeer ook eens je een voorstelling te maken van een Su zonder de politieke partijen. Hoe wordt het belang van de burger in een systeem zonder politieke partijen ingevuld?


  Maak melding

 4. Die paarse bende gebruiken woorden waarvan zei de betekenis volgens mij niet kennen.
  Ze doen het tegenovergestelde van wat ze de bevolking hebben beloofd.Een mooi voorbeeld is wat nu op dit moment gebeurd met de onafhankelijheidsplein, bomen worden verwijderd en iedereen zwijgt niemand weet wat.
  Wordt tijd dat de samenleving de straat opgaat om deze schurken naar huis te sturen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.