Burger geeft presidentiële onderscheiding terug

23

PARAMARIBO, 11 feb – President Desiré Bouterse mag de onderscheiding houden die ooit is toegekend aan Helmond Proeve. Proeve geeft de Gele Ster terug. Het is een tijdelijke stap uit protest tegen vermeend onrecht. Een “moedige en historische stap.”

Zo betitelt de man zijn protest tegen sancties bij energiebedrijf EBS, waar hij werkt. “Ze hadden geen reden om mij op non-actief te stellen. Ik heb veel financiële en geestelijke schade geleden door de hele situatie”, zegt Proeve tegenover de Ware Tijd. De sancties volgden op een staking bij het nutsbedrijf. Ruim dertig arbeiders mogen het bedrijfsterrein niet meer op, vanwege opruiing. Dat wordt nu als rancune ervaren, vandaar ook het protest.

De onderscheiding werd gegeven voor bloeddonorschap en kwam van president Ronald Venetiaan. Het huidige staatshoofd krijgt hem dus terug, voorlopig. “Als ik in ere wordt hersteld, zal ik mijn onderscheiding weer accepteren.” De bedoeling is vooral zuivering van de eigen goede naam te bewerkstelligen. Volgens de directie hebben sommige arbeiders zich ook schuldig gemaakt aan fraude en corruptie. Proeve denkt dat hij het slachtoffer werd van rancune.

Bekijk ook:


23 REACTIES

 1. Proeve haalt diverse zaken door elkaar want hij heeft z´n onderscheiding uitsluitend te danken aan het feit dat hij bloeddonor is, echter heeft hij een probleem met z´n werkgever die niks met deze gele ster te maken heeft.

  Als Proeve van opruiing en/of fraude wordt beschuldigd en dus het bedrijf schade heeft berokkend, dan mag hij door de directie op non actief worden gezet.
  Nu is hij boos en geeft hij z´n gele ster terug. Strakjes zal hij uit ontevredenheid ook nog al z´n school diploma´s inleveren !!!!!

  ´Als hij in ere wordt herstelt, dan zal hij z´n onderscheiding wederom accepteren´, dus deze meneer verbind voorwaarden aan iets dat hem is gegund !

  Nou president, doe hiermee wat je wilt maar als ik in jou schoenen zou hebben gestaan dan kan deze heerschap voor altijd fluiten naar zo´n mooie onderscheiding.

  Hij lijkt net een verwend kreng die iets heeft uitgevreten, en boos wordt omdat hij wordt gestraft !
  Inderdaad ‘Quo vadis’ Suriname met dit soort figuren die denken dat ze onmisbaar zijn voor bedrijf en volk.
  Niemand is onmisbaar ! En dit had Proeve als die hard bloeddonor moeten weten, want als hij er niet meer zou zijn dan volgen na hem nog een bataljon van overige bloeddonoren die hem zullen opvolgen.

  Een Amerikaanse gezegde luidt; when your hot you’re hot, but if your not you’re not !


  Maak melding

 2. Als meneer Proeve zich schaart in de rij van die corruptelingen welke EBS grote schade hebben toegebracht verdient hij die medaille gene dele en heeft hij klaarblijkelijk een wijs besluit genomen.


  Maak melding

 3. Mevrouw Vene gaf een First Lady toelage terug die zij met twk krijgen zou over de regeerperiode van haar man!!!

  een H E L E B O E L S R D toch, …maar Dada Desi,..niet elke Lady heeft een onfatsoen als…..

  ………THE FIRST LADY….tog!..BAH!!!!!!


  Maak melding

 4. Aan meneer Proeve het advies om bij het Surinaams Rodekruis dito al zijn zovele liters bloed weer op te eisen, aangezien die onderscheiding daar rechtstreeks van doen heeft niet gene dele betrekking heeft op ontevredenheid van zijn baas jegens hem. Wat kan een mens toch heethoofdig zijn?


  Maak melding

 5. Beste vrienden van Suriname,

  De gele ster van dhr Proeve heeft niets te maken met zijn werk bij de EBS. Hij kreeg die ster als bloeddonor, dus maakt hij misbruik van dit gebaar die de overheid aan hem gaf als waardering van zijn donorschap.

  En dat hij Venetiaan erbij noemt is een politieke statement. Want als Venetiaan nog president was dan zou hij nog bij de EBS zijn.

  En Bouterse heeft hem juist niet geholpen om niet onslagen te worden.

  Conclusie:

  Er is een rechtelijke macht in Suriname. Daar moet je je gelijk halen en dus niet met opportunistiche zaken komen die niks te maken hebben met je functie bij de EBS.
  Zulke mensen verdienen de gelester van Suriname niet en ik zou het hem nooit meer terug geven. Dat is respectloos naar je land die je dankbaar is voor je donorschap, immers je hebt het gedaan uit liefde voor je naasten en mede landgenoten in Suriname.

  Geachte heer Proeve, als je het onterecht vindt wat je aangedaan is, stap dan naar de rechter en laat de President van Suriname zijn werk doen en laat hem zich bezighouden met waarvoor hij gekozen is. Zo kan hij zich niet focusen op de belangrijke zaken in het land. Hij wordt door deze pietlullige verhalen en ergenissen gewoon afgeleidt van de ernstige zaken die opgelost moeten worden. Denk maar aan de zoveel armoede, ziekten,criminaliteit, kreditcrisis enz, enz die er heersen in dit land.

  Ik ben geen Boutaman, maar ik vind dat jullie hem afleiden met zaken die gewoon bij de civielerecht thuis hoor.

  Bouterse moet nu ook de daad bij het woord voegen door deze debielen te sturen naar waar ze met hun problemen kunnen voor een oplossing en dat hij zich gewoon niet daarmee moet bemoeien.


  Maak melding

 6. Proeven!
  Ik proef grootheidswaan bij meneer Proeve. Een hele generatie van dit soort mannen is toen met valse trots opgegroeid. Ongenaakbaar denken ze te zijn naar buiten toe, maar innerlijk te trots om onkunde toe te geven. Meneer Proeve gooit alles door elkaar en wil dat ook eenieder dat doet. Mooi niet!


  Maak melding

 7. @ Sang Seng ’t geld niet alleen voor Proeve maar ook voor de nietszeggende tevens Kale Bluffer en grootste DiDiBrie van dat land(Suriname)En geloof me die komt/gaat zeker in de bak.Wat ik vurig hoop.Odi odi
  Glenny.


  Maak melding

 8. Beste Alfa,
  Zou het niet verstandig zijn dat juist de president laat zien dat er inderdaad een rechterlijke macht bestaat in suriname door aanwezig te zijn in boxel.
  Bouterse gedraagt zich als de alleenheerser in suriname en in dat licht moet je de handeling van proeve zien.


  Maak melding

 9. Hallo Paraman alias Pinto,

  Ik hou meer van lezen dan van schrijven,maar jouw reacties (3x) over een onderwerp verplicht mij nu iets te schrijven:
  Dhr Proeve door jou beschuldigd van “leegroven en corruptie”wordt de toegang tot het bedrijf die hij tijden heeft gediend ontzegd.Misschien terecht,want jou President “Droga Desi” en zijn mannen dulden geen concurentie in Suribabwe.
  Groeten
  Jagte-Raho


  Maak melding

 10. @JAGDEW SINGH:Droga Desi, je had het niet beter kunnen verwoorden thank U.
  Die Desi heeft overigens nog veel meer op zijn c.v. staan,maar die laten we voor het gemak maar weg,anders worden de postings te lang.


  Maak melding

 11. ANNABEL:Een typo van jou kant?
  Nou daar zakt mijn broek vanaf !
  Ik had een hele uiteenzetting van je verwacht dat het allemaal de schuld is van Calimerostan en je vroegere leraar ned.
  Maar gelukkig, je lijkt wel en mens! En je eigen tekortkomingen onder ogen zien maakt een mens nederig, zei ooit ik meen Mahatma Ghandi.
  Ik zal je in de toekomst hier aan herinneren, wanneer je weer bezig bent met dat vingerwijzen naar andermans schrijfwijze.


  Maak melding

 12. Meneer Proeve u heeft deze ster verdient als blijk van waardering voor uw bijdrage, dat u dit teruggeeft blijkt weer hoe immoreel uw gedrag is.Dat u denkt hiermee uw gelijk te kunnen afdwingen? U verdient het gewoon niet meer. Wat een belediging voor alle mensen die dit hebben ontvangen,u heeft een waardevol gebaar gedegradeerd tot niets.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.