Zelfmoord, “mensen doen het niet zomaar”

21

PARAMARIBO, 10 feb – “Als samenleving moeten we nagaan hoe het komt dat jonge mensen de hand aan zichzelf slaan.” Dit zei parlementsvoorzitter Jennifer Simons bij het afscheid van vader en kinderen Nasibdar. De vader die zijn drie kinderen en zichzelf om het leven bracht, is het zoveelste bewijs. Er is iets structureel fout in de samenleving.

Daar moet nu eindelijk aan gewerkt worden. “Mensen doen het niet zomaar, het is een bepaalde geestelijke gesteldheid”, zei Simons. Tot nog toe is daar geen of nauwelijks aandacht aan besteed. Het roer moet nu worden omgegooid. “Ik vraag de aandacht van de overheid en vooral de gemeenschap, ook de kerken. We moeten ons beraden over steun aan elkaar.” Ook president Desiré Bouterse woonde de uitvaart bij.

Bekijk ook:


21 REACTIES

 1. Sorry hoor maar ik vindt dat deze figuren over lijken gaan letterlijk en figuurlijk, wat hebben deze figuren gedaan voor de slachtoffers en de nabestaanden van de jaren 80. Surinamers laat jou niet kisten door deze gevoelloze figuren ze zijn harteloos.Hun zijn de schuldigen van deze moreel verval binnen onze samenleving, in plaatst dat ze geld en kennis ter beschikking stellen om deze problemen op te lossen smijten ze met prestige plannen die miljarden gaan kosten.


  Maak melding

 2. Ik zou zeggen doe er ook wat aan. Die half miljoen belastinggeld die jullie uitgeven aan het pimpen en renoveren van een toilet, kunnen jullie ook besteden aan een onderzoekscommissie en kliniek… Ga een diepgaand onderzoek doen, wat de oorzaken zijn en probeer deze op te lossen.


  Maak melding

 3. Bij een zelfmoord lijkt het mij dat er “iets structureels fout zit” bij de zelfmoordenaar en niet bij de samenleving. Deze perverse handeling ontstaat doordat dwangmatige gedachten oppermachtig geworden zijn en men de dood als verlosser ziet. Oftewel “eigen wanhoop eerst”.Men wordt slachtoffer en moordenaar tegelijk.Het waren eerst gedachten waar men mee speelde en vervolgens zijn deze een eigen leven gaan leiden en het doodverlangen ontstaat. De zelfmoordenaar creert zelf dit mentale defect!


  Maak melding

 4. JENNIFER SIMONS: Er is iets structureels fout in de samenleving!
  Nou madammeke dat hoef je ons niet meer te vertellen.
  Doe er wat aan, te beginnen met je collegae in de regering en het parlement, goed voorbeeld doet volgen.


  Maak melding

 5. Juf Jenny moet ook de fout bij zichzelf zoeken.Zij en haar regering verpesten het leefklimaat van het volk.Corruptie,wanbeleid,verwaarlozing van alles wat nodig is om een beetje plezier te hebben in het leven.Voor een beetje afwatering kan deze regering niet zorgen.Dan wordt het volk gekweld door de stelende djoekas.Het verkeer is een chaos.Voortrekkerij overal.Vishnudat,Misiekaba,Bouva,Doekhi en Parmessar die alles goed praten terwijl dat het is dat het leven van de gewone burger in zijn greep heeft.Uitzichtloos is troef.Niet weten wat je je kinderen morgen te eten moet geven.Radeloosheid.Het doet pijn dat een deel zonder zichtbare inspanning riant leeft terwijl de man die de hand in de modder steekt nauwelijks kan overleven.Stukjes bij beetjes worden de minder bedeelden tot wanhoop gedreven.Jenny heeft alle contact met het volk verloren vanaf ze vrij is.Anders zou ze opgemerkt hebben hoe laag drempelig zelfmoord geworden is.

  Cobie.


  Maak melding

 6. Wanneer je alleen maar bezig bent aan zelfverrijking, omdat de tijd dringt, en geld besteden aan onzinnige dingen die allleen maar in het voordeel van die zogenaamde beleidsmakers zijn, kun je moeilijk andere preroriteiten stellen, zoals deskundige opvang voor mensen in psygische nood, en mensen die slachtoffer zijn geworden door roekeloze verkeerscriminelen, en daar had al lang een noodfonds voor moeten zijn, maar pretenderen
  wel dat ze zogenaamd voor het volk bezig zijn, daarom zijn er zoveel mensen procent gewijs op zo,n kleine bevolking die zelfmoord plegen, omdat ze geen uitweg zien omdat die er niet is.


  Maak melding

 7. Is dit ook de schuld van de regering , of heeft dit te maken met traditie .
  het gaat steeds om de zelfde soort of moet ik het anders zien .
  dit gebeurt sinds mensen geheugenis , dus laten we de schuld niet bij de regering zoeken maar bij de gezinnen zelf , want daar liggen de knelpunten .
  men moet proberen om te roeien met de riemen die men heeft en niet steeds meer en meer willen .
  Want wie met de duivel wil tafelen moet een lange vork bezitten .


  Maak melding

 8. @ Jack Russel, je slaat de spijker precies op zijn kop.
  op en top triest dat zooitje(NDP)en dan moet je die ka van een ddb horen hoe hij praat(in de BRANDING)…voorgekauwde woorden die hij zelf niet heeft geschreven en staat hij daar als een koorknaapje met een soort zingende mislijke onverstaanbare stem te prediken..echt de duivel die daar staat..schijnheilig te wezen..De demon was echt daar aanwezig ja.


  Maak melding

 9. koop een bybel en begin te lezen.er is hoop.zelfmoord is een bakroe,geesten die rondlopen overal in the wereld.gebed helpt,dat is de enige cure om zelfmoord geesten weg tedryven in jesus naam.er zyn bakroes,jorkas,hibbies die mensen beinvloeden om zelfmoord te plegen,te stelen,zonder uit te kyken in het verkeer,en alle soort kwaad te doen.waKE UP SURINAM,WAKE UP.ALS JE JOU BYBEL BEGINT TE LEZEN,DAN HOPOE E KONG BAKA.DO NOT KILL YOURSELF.


  Maak melding

 10. Voordat men zover komt geraakt men meestal zaken kwijt en ontstaat er een leegte in een leven die meestal aan de persoon zelf verweten wordt door de maatschapij.
  soms is dat ook zo, maar dat is geen reden om deze personen te laten vallen.
  Door het jagen op geld moord men zonder weten.
  Het lijkt steeds aan de personen zelf te liggen.
  Op deze site “www.Niburu.nl” lees ik vaak, voor wereld nieuws, gezondheid en meer.
  Hier een greep over hoe zelfdoding zou kunnen komen.

  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=752:hoe-de-voedselcrisis-wordt-gefabriceerd&catid=25:natuur-en-milieu&Itemid=38

  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2097:genetisch-aangepast-voedsel-geweerd-uit-duitsland&catid=25:natuur-en-milieu&Itemid=38

  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2049:ben-je-de-laatste-tijd-erg-moe&catid=30:bewustzijn&Itemid=43

  http://www.niburu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=2063:conferentie-over-manipulatie-door-hollywood&catid=28:propaganda&Itemid=41

  Zonder schoonmaker heeft dat toilet weinig waarde 😉
  Leven doen we samen.
  Zelfdoding is inderdaad geen heilige stap.


  Maak melding

 11. Mensen die zelfmoord plegen staan eigenlijk heel zwak in hun schoenen.Bij tegenslag in het leven willen ze al een eind aan maken. Deze mensen hebben dringend behoefte aan psychische hulp. Als ze die hulp niet op tijd krijgen dan kan het heel noodlotig aflopen…..


  Maak melding

 12. Ik ken geen enkele DUIVEL met gevoel,anders is het gevoel voor humor.En dit vond ik toen ik hem a Didibrie hoorde spreken.Ik dacht bij me zelf a go foe mikie wan mooi broemtjie(mooie goede sier)en vrouw Jenke tak mie dja,maar wat ze ook doen of zeggen deze mensen worden niet meer serieus genomen.Ik zag ze niet toen vader en 2 zonen werden dood gereden fam. Berrenstein.Hoeveel doden waren er niet te betreuren op de afobakkaweg zeker 2 doden. Ik zag toen niet meneer Duivel noch mevr.Jenke.Zijn die doden minder tragisch?Odi odi
  Glenny


  Maak melding

 13. Er is iets structureels fout in de samenleving!
  Nou madammeke dat hoef je ons niet meer te vertellen.
  Doe er wat aan, te beginnen met je collegae in de regering en het parlement, goed voorbeeld doet volgen.


  Maak melding

 14. Simons jij hoort bij een groep die een kerkhof aan het crieeren is van niet ingeloste beloftes.
  Waar is de man die 6000 srd verdiend per maaand om een moord verdachte crimineel bij te staan, die zogenaamde geestelijk adviseur steve meye. Als het mij familie was had ik die hele hypocriete politieke circus de toegang geweigerd omdat deze gasten geen moer doen voor de samenleving, hun familie vrienden loyalisten komen op de eerste plaats en de samenleving mag vechten om de kruimels.Een heel goed voorbeeld zijn onze jongens die een zinloze oorlog in zijn gestuurd, zie daar het verschil tussen Bouterse,Sital, abrahams, Neede,R.Boereveen,Mijnals,Graagoost allemaal zijn ze miljonairs en die ptss patienten mogen van habbekrats leven. wat voor geestelijk hulp of ondersteuning krijgen die moeders en vaders die hun kinderen hebben verloren in die zinloze oorlog tussen Brunswijk en Bouterse.Surinamer zijn te lichtgelovig ze hebben teveel respect voor gezag.


  Maak melding

 15. Je heb mensen die alles gratis krijgen van de regering deze mensen zullen nooit zelfmoord plegen. Je heb mensen die als ze het financieel moeilijk hebben, gewoon gaan roven, drugsdealen en/of moorden. Ook dit groep zal nooit zelfmoord gaan plegen.

  Je heb mensen die echt elke dag moeten struggelen en hosselen om te overleven, bij deze groep, zijn er mensen die geen uitweg meer zien en het dan vroeg of laat opgeven. Veel zelfmoorden, niet allemaal uiteraard, heeft te maken met slecht economische omstandigheden en geen toekomst perspectieven. Er moet hulp komen voor de zwakkeren in de samenleving.


  Maak melding

 16. De overige bevolkingsgroepen moeten hier bij helpen want in vele gevallen gaat het om de hindustaan , en dan vind ik dat de rest daarbij moet helpen en niet de regering alleen .


  Maak melding

 17. Cobie, ik ben het in grote lijnen eens met wat je zegt, het is alleen jammer dat je niet inziet dat het geen rassenprobleem is, je noemt Djoeka’s als deelschuldigen aan de ellende in Suriname, terwijl zij ook slachtoffer zijn, de positie die ze (nu nog) innemen in de samenleving zou geen enkele andere bevolkingsgroep willen innemen.
  De profiteurs en nietsnutters die je bij name noemt vormen een dwarsdoorsnede van de Surinaamse samenleving, ze zijn in alle bevolkingsgroepen te vinden en het arme volk, bestaande uit alle bevolkingsgroepen heeft onder hen te lijden.

  Sang Sen, natuurlijk moeten de andere bevolkingsgroepen meehelpen dit probleem uit de wereld te helpen, onze Hindoestaanse broeders hebben het meest te lijden onder dit probleem, maar het zijn op de eerste plaats de Hindoestaanse leiders die een oplossing moeten proberen te vinden voor dit probleem, zij kennen de Hindoestaanse cultuur het best. Ik hoorde een pandit, de geestelijke leider bij uitstek bij een deel van de Hindoestaanse bevolking, zeggen dat de jongen waar zijn dochter een oogje op had geen geschikte huwelijkskandidaat was, hij verbood zijn dochter daarom om te gaan met die jongen en hij voegde eraan toe, ik heb niets te maken of ze het leuk vindt of niet als ze niet wil doen wat ik zeg dan kan ze gramaxone gaan drinken. Mijn mond viel open van verbazing maar ik zie hem niet naar mij luisteren als ik hem als niet Hindoestaan zou zeggen dat zijn redenering niet goed te praten is.

  Ik als buitenstaander (niet behorende tot de Hindoestaanse cultuur) denk dat de Hindoestanen meer moeten toegeven dat ze ook gewone mensen zijn die fouten kunnen maken en niet altijd succes hebben in het leven, door steeds van de daken te schreeuwen dat Hindoestanen het (altijd) goed doen en de top bereiken, wordt de druk op de kinderen die de top niet(kunnen) bereiken, zo verschrikkelijk groot dat zelfmoord vaak de enige uitweg is. Statistisch is het nu eenmaal zo dat de meeste mensen middenmoters zijn, daar valt niet veel aan te doen. Ook de Japanse cultuur heeft dit trekje, Jappaners plegen gemiddeld ook meer zelfmoord dan andere bevolkingsgroepen.

  Dat Hindoestanen vaak doen alsof alle Hindoestanen in Nederland de hoogste scholing doorlopen, kwam sterk tot uiting bij het T.V. station of programma “Sarnami T.V.”, Iedere Hindoestaan met veel geld die geinterviewed werd, of het nu een marktverkoper, kleermaker of onderwijzer was, steeds werd hem gevraagd: “en aan welke Universiteit heb je gestudeerd?” Vaak wisten ze niet eens wat het woord universiteit betekende maar toch moesten ze met alle geweld op de universiteit hebben gezeten.

  Creolen zijn wat dat betreft het tegenovergestelde, al zijn ze nog zo geslaagd, ze vinden het geen schande om zich tot de ‘mofinawan’ te rekenen of van hen af te stammen, Kijk maar eens voor de grap hoeveel creoolse groepen tijdens de wandelmars het woord ‘mofina’ in hun groepsnaam dragen. Een creool die het niet maakt in de samenleving, d.w.z. geen dokter, advocaat of notaris wordt, zal daarom minder snel ertoe overgaan om zelfmoord te plegen. Beide houdingen, van de Hindoestaan en van de Creool zijn niet goed voor een goede evenwichtige ontwikkeling van de kinderen tot volwaardige leden van de samenleving, een tussenvorm van beide houdingen zou voor iedereen in de Surinaamse samenleving het beste zijn. Niet iedereen hoeft dokter te worden, maar iedereen moet wel streven om het hoogst mogelijke te bereiken met de door god gegeven talenten, met andere woorden de ouders moeten hun kinderen niet tot wanhoop drijven door meer van ze te verlangen dan ze kunnen, maar ze moeten hun kinderen wel stimuleren om op een eerlijke manier aan de kost te komen en daarbij is een vak waarbij je je handen gebruikt geen schande.

  Misschien zou het beter zijn voor zowel Hindoestanen als Creolen als ze de levenshouding van de Javanen zouden overnemen. Beste mensen, ik ben geen psycholoog of psychiater, het kan best dat ik het helemaal bij het verkeerde eind heb, maar dit is wat ik ervan denk.

  Zelfmoordenaars, al dan niet met een heilig boek in de hand, veroordelen lijkt me niet de juiste benadering, mensen die zelfmoord (willen) plegen hebben er veel meer aan als we ze te hulp proberen te komen in plaats van ze te veroordelen. Serieus oor hebben voor de problemen waar ze mee worstelen, kan al een goede aanzet zijn.


  Maak melding

 18. Vrijdag 10 februari 2012 om 07:00 uur, door wikkiLeaks: Inderdaad broeder; moreel verval binnen de Surinaamse samenleving. Is eerder regel dan uitzondering !.Dit moet parlementsvoorzitter Jennifer Simons onder tussen toch weten !? Is zij nu soms óók ziende en horende doof geworden !Ja, waar mee je om gaat,daar mee wordt je besemt hé.

  Ik ben nú op zoek naar een integere en oprechtte Surinamer.Die een voorbeeld figuur kan zijn in dé Surinaamse samenleving. Wie o wie kan mij hier mee helpen ????

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel wijsheid!)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.