Bouterse over gratie: advies rechter gevraagd

51

PARAMARIBO, 10 feb – De reactie van de oppositie op de gratieverlening aan Romano Meriba is niet meer dan stemmingmakerij. Dit stelt president Desiré Bouterse. In een brief aan het parlement geeft hij antwoord op negentien vragen van de oppositie. Die waren schriftelijk gesteld. Die vragen zouden eerder de houding van de oppositie blootleggen.

Het is “stemmingmakerij”, het soort reactie op vrijwel alle beslissingen van de regering. Dat er geen rekening gehouden is met de grondwet is niet waar. Bij de gratieverlening aan de voor moord veroordeelde is wel advies ingewonnen bij de rechter. Dat was in juni vorig jaar en het Hof van Justitie gaf zijn zegen. Meriba(FOTO) kwam voor op een lijst van veroordeelden, waar gratie voor was aangevraagd. Dankzij het positieve antwoord, mocht Meriba in december naar huis.

De oppositie noemt de gratieverlening ongrondwettelijk. Het advies van de rechter behoort vooraf ingewonnen te worden. Bouterse vindt het tijd voor een evaluatie van wetgeving over gratie. Ook vorige president verzuimden het advies te vragen. Tot die presidenten behoorde ook oppositielid Ronald Venetiaan. Die verleende op drie en twintig november 2005 gratie zonder advies vooraf. “Met dit verschil dat het toen niemand is opgevallen.”

Bekijk ook:


51 REACTIES

 1. Een moordenaar gratie verlenen,is je eigen land gelijk stellen met het land van Mugabe.Als er enige twijfel bestond in zijn veroordeling in Europa,heeft de pres.met deze handeling bewezen dat de veroordeling op de juiste gronden is geschied.Want bloed is dikker dan….

  Cobie


  Maak melding

 2. Virago 535

  “stemmingmakerij hebben we niet alleen in verkiezingstijd”

  Dit is gewoon stof dat opwaait!!!!
  Een storm in een glas warm water.
  Vrijheid zij met Meriba in de vredige decembermaand.


  Maak melding

 3. Men kan zeggen wat men wil maar juridisch gezien heeft Bouterse niks verkeerds gedaan. Zelf de Nederlandse strafrecht advocaat Geert Jan Knoops heeft dit bevestigd.

  ik vind het grappig dat mensen die zoveel “waarde” hechten aan de wet heel anders piepen wanneer de wet niet in hun voordeel belsistt.

  Ik heb nu al medelijden met de nabestaanden van het decemberproces.


  Maak melding

 4. Deze rovers en moordenaars hebbem geen enkele schaamte voor wat ze doen en n.b. gratie krijgen ook. Ik zou ze laten werken in het heetst van de dag en de riolen laten opschonen met een ketting aan hun poten en vooral de roofmoordenaars en de corrupten zouden het moeten ontgelden. Wanneer gaan we eens kundige en onpartijdige mensen kiezen ?
  Een moordenaar die gratie verleent aan een moordenaar. Dit is nou het verschil meneer de president !


  Maak melding

 5. Vrijdag 10 februari 2012 om 13:42 uur, door Rudi

  Wanneer het je uitkomt is het Nederlands strafrecht uitstekend.
  Het Nederlands recht heeft ook een opsporingsbevel lopen,tegen jou baas, ook uitmuntend of niet?

  Het is wachten op het eerste vergrijp!
  Wat wordt het:
  Roofmoord,
  Moord met voorbedachte rade,
  Doodslag,
  Op de vlucht geschoten…..????????????

  Misselijk wordt je hiervan.


  Maak melding

 6. HE” henkie molenaartje woon jij in SU. of in NL.
  wat weet jij van SU. je moet blij zijn dat je te gast komt in SU. op NL. moet je commentaar geven hoe jou Rutte het doet ook niet geweldig,met zijn gedogen kabinet,als je zoveel van SU. afweet kom dan lekker in SU. wonen met jou opinie (peiling)…….


  Maak melding

 7. Wat een uitleg van een figuur die zich president mag noemen in suriname.
  Ik vindt ook de media in suriname geen schoonheidsprijs verdienen in deze zaak, en ook de mininister van justitie en de rechters.Ze lijken wel een stelletje kleine kinderen niemand durft naar voren te komen om de samenleving te vertellen of er wel of niet contact met ze is opgenomen over de zoveelste uitglijder van een veroordeelde figuur die zich president noemt.Bouterse vertel ook erbij wie vene gratie heeft verleend en wat die persoon heeft misdaan en kom niet met jou zoveelste vingerwijzing naar anderen.Want wat jou stiefzoon heeft misdaan behoord tot zeer ware misdrijven.


  Maak melding

 8. Waarom per briefd, waarom durf de massamoordenaar niet om zijn domme beslissing personlijk te komen verdedigen, ja daar heb die geen left voor en dan kan hij de vragen van oppositie niet zelf beantwoorden want zo kababel is die niet en heefd een garnalen verstand


  Maak melding

 9. Essentie blijft:

  Ook al is er juridisch correct gehandeld, om de schijn van partijdigheid te vermijden, had Bouta geen gratie moeten verlenen aan Meriba.


  Maak melding

 10. Stel dat Baas bij hoge uitzondering nu eens een keer gelijk heeft en het inderdaad gaat om stemmingmakerij. Zou dat dan niet mogen? Wil hij dat stemmingmakerij zijn alleenrecht moet zijn? Op de berm deed hij niets anders: de Carolina brug was een luchtbrug, de oudjes van Ashiana waren tijdens het Front aan de duivel overgeleverd, wij moesten met z;n allen bang zijn om oud te worden in dit land, hij zou nooit, never, nunca, jamais samenwerken met Somo en Lonnie want die waren de personificatie van corruptie, neks no fout al begaat men de grootste blunders of misdaden, de assemblee was een grote poppenkast, Derby was een mol, Santhokie was een geheime drugsdealer en zo kunnen we nog eindeloos lang doorgaan. Wet is er nu van deze uitspraken gekomen of waar zijn de bewijzen?


  Maak melding

 11. @ Esmerald

  Persoonlijk geloof ik niet in de wet. Natuurlijk moet de wet er zijn en zal ik me als nette burger er keurig aan houden maar de andere kant van de wet is ook dat bijvoorbeeld pedofielen en moordenaars bechermd worden net zoals het volgens de wet is dat Bouterse zichzelf ook gratie kan en mag verlenen als hij waarschijnlijk veroordeeld zal worden.
  Ik ben geen Bouterse aanhanger en noch aanhanger van degene die tegen hem zijn. Ook ben ik tegen elke vorm van politiek maar zal ik hem als president erkennen zoals ook de wet dat voorschrijft he.

  En ik heb het Nederlandse strafrecht niet verdedidgd. Ik heb alleen een top strafrecht advocaat gequote. Hetzelfde zou je ook kunnen horen van Spong maar die gaat natuurlijk z’n mond niet openmaken wanneer Bouterse iets doet wat niet tegen de grondrecht is. En dat zal waarschijnlijk oo kde reden zijn waarom hij z’n collega niet heeft tegen gesproken.

  Trouwens men moet hier voorzichtig zijn Bouterse een massamoordenaar noemen want het proces dat tegen hem wordt gevoerd kan hem ook vrijpleiten van moord. Ik ben dan wel benieuwd of al die brave anti- surinamertjes van hier dat zullen erkennen.


  Maak melding

 12. Respect voor de president..! Antwoorden met feiten..! IPV koste wat t kost alles willen neerhalen. Vooral met het laatste over het geval in 2005 toen het niemand opviel. Degene die nu lult over iets wat hij zelf in zijn periode heef nagelaten. Laatst noemde iemand Venetiaan een nationalist…..!! Een nationalist.. hahah laat me niet lachen man even serieus Surinamers.. Schei uit met deze onzin. Dit land heef geen capabele mensen om werk voor het land te verrichten(althans de vaste gezichten). Er is maar een vaste gezicht die dat kan en dat is Bouta..!! De rest heeft 35 jaar lang bewezen niet te beschikken over een vooruitstrevende mentaliteit. Hard maar waar,dus stop nou maar met alles op de persoon te spelen en denk aan een toekomst van je land. Onder Vene ben je een kolonie..


  Maak melding

 13. Voor wat de wet en rechters in Suriname betreft…wel mensen ik persoonlijk zie het al gebeuren dat al die nabestaanden van dec 82 jammer genoeg aan het korste eind zullen trekken. want de rechters gaan die Klootzak van een president vrij spreken..want geen enkele rechter in dat stront land heeft de lef om echt met de hamer op tafel te slaan en zeggen wat het RECHT heeft bepaald of inhoudt. Eenieder is gewoon bang voor deze tiran…het is echt met alles wat er nu gebeurd. Is het niet op afstand dan via een brief of telefoon hij manipuleert het volk echt triest hoor dat er mensen zijn van de gerechterlijke macht die niks durven uit te voeren.
  Volk van Suriname u heeft zogenaamd democratie gekozen wel zie nu wat voor democratie jullie krijgen. Back to the 80`s..odie


  Maak melding

 14. Nolty Welch heeft zijn Surinamerschap waarschijnlijk weer aangevraagd.Hier gaat hij tenminste gratie krijgen en een baan bij de beveiliging [CTU]

  Cobie.


  Maak melding

 15. als je gratie verleend doe je toch niet aan je pleeg zoon,je doet het trouwens aan geen van die moordenaars. ja net wat jullie zeggen een moordenaar geef gratie aan een moordenaar.leg het maar eens uit aan de na bestanden
  meneer Bouterse. hopeloos figuur is het toch die man. en over al heb die wel een antwoord op.


  Maak melding

 16. Bouterse heeft antwoord gegeven op negentien vragen van de oppositie. Maar de oppositie is inderdaad alleen met stemmingmakerij bezig. Een stelletje azijnpissers en onbenullige losers die oppositie.


  Maak melding

 17. Dus eigenlijk zegt Bouterse dat de rechterlijke macht gelogen heeft over het niet inwinnen van advies bij haar? Ha ha… wie gelooft dit nou? Bouterse is bijna zeker weer een lee-mofo majoro.

  En het argument dat Venetiaan ook gratie verleend zou hebben zonder toestemming van de rechterlijke macht gaat ook niet op.

  Vene heeft namelijk geen moord gepleegd en hij heeft ook geen moord gepleegd hebbende pleegzoon welke hij gratie verleend heeft.

  Bouterse daarentegen heeft weinig dat in zijn voordeel pleit. En zeker omdat niet alleen zijn pleegzoon, maar ook zijn bloedeigen zoon Dino door hem uit het gevang is geholpen.


  Maak melding

 18. Moet die Meriba niet boeten voor zijn zonden?Wat voor nonsens is dit?Straks komt Ronny op de proppen met zijn stiefzoon mat als verschil;Ronny zijn stiefzoon zit opgesloten voor drugsvervoer en niet voor moord,diefstal met geweld.Moet zo iemand dan 12 jaar vast zitten?Huppekee daar gaan we weer.Somita komt morgen aandansen met een moordenaar van Commewijne en ja hoor ook die mag wegens goed gedrag meteen naar huis.
  Dan volgt de Palu(landbouwers partij)die komt dan met eengratie verzoek voor een Landbouwer die de zaak voor milijoenen heeft opgelicht en dan zijn stiefmoeder vermoord en ja hoor ook deze mag in’t diepste van de nacht op vrijevoeten.En ga zo maar door allemaal jajajaa
  En wie hebben we nog?In elk geval de weg is vrij gemaakt voor een iederom voor elke moordenaar een gratie verzoek in te dienen met als reden GOED GEDRAG ha hahahahahaaa.Odi odiiiiii
  Glenny


  Maak melding

 19. dames en heren ik wens ff wat onder uw aandacht te brengen.met deze reactie zeg ik niet dat corruptie goed is,maar ik wil laten zien hoe ander landen te werk gaan,bv denk aan Amerika hoeveel geld hebben zij uitgegeven om andere landen aan hun kant te krijgen om Irak binnen te vallen(VN)al deze plannen zijn daar binnen beraamd.dit is politiek degene die aan de macht zijn bepalen de spelregels.dus mijne mensen als u hiermee niet kan of wil leven dan moet u een andere plek zoeken waar er geen corruptie voorkomt want de hele wereld draait om corruptie.

  grt,Mundo


  Maak melding

 20. Gratie geven aan iemand die veroordeeld is voor een roofmoord doet wel veel stof opwaaien meneer de president. Zeker als het om een pleegzoon gaat van jou.

  Denk maar eraan hoe de slachoffers van de nabestaanden zich gaan voelen, eigenlijk een domme redenering van mij. Want volgens mij denk je daar nooit aan.


  Maak melding

 21. helemaal eens met je post wikkileaks, ik zou graag willen zien hoe hij de vragen van de oppposite over gratieverlening persoonlijk zou hebben beantwoord.


  Maak melding

 22. Leuk , ontzettend leuk !
  De toenmalige regeerders zitten nu op de oppositie-banken en plots hebben zij nu de expertise’s , de deskundigheids-zelve , hoe men een regering/kabinet moeten leiden .
  Meer dan 10 lange jaren hadden zij het mandaat van de meerderheid van het surinaamse volk genoten .
  Het overhouden van ‘tien(10)schone-vingers’ en het ‘re-vitaliseren van de Nederlandse Rechts Orde’ waren de geboekte resultaten van de front-re-gering onderleidingvan Vene’s Nederlandse Partij Suriname(NPS)
  De huidige Nationaal Regering is geen Marionetten-regering en dat maakt het verschil !!!
  Ooit gehoord van binnenlandse aangelegenheid ???
  ‘ RESPECT ‘ !!!


  Maak melding

 23. Wel,wel,wil iemand mij de zegeningen opnoemen die bout Sur. gebracht heeft vanaf hij in het nieuws verscheen met zijn bond voor militairen?Wat ik op zijn afgelegde traject zie,is één en al kaalslag.Al zijn daden zijn van elke ethiek ontdaan.Kom niet met een brug!Want dat is van Bosje.


  Maak melding

 24. Sempa.
  Die criminele regering van Bouterse is met een lijken lucht en zeer bloederige handen en criminele achtergrond begonnen onthoudt dat goed.De NDP de nationale drugs partij is een marionet van Chavez de man die niet weet wat democratie en mensenrechten is.
  Sempa jou president behoord tot groep lafaard die het misdadige regime in Syrie ondersteunen, een regime die zijn eigen mensen met tank en gevechtsvliegtuigen uitmoord
  Sempa Die puinhoop wat Bouterse en bosje toen hebben achtergelaten moet je niet op het bord van front regering schuiven, die puinhoop wat Bouterse en zijn maatje wijdenbosch hebben gemaakt in Suriname kan je niet in tien jaar opruimen, deze keer gaat hij suriname de afgrond en gooien.


  Maak melding

 25. Het schijnt dat jullie pas uit een eierdop komen.
  De grootste man in dat land die 4 mensen om het leven heeft gebracht was na 12 jaar zitten gratie gekregen van de gouverneur.
  In frankenstein had een kennis twee mensen om het leven gebracht na acht jaar kreeg hij gratie.
  Een man had een zakenlui vermoord en begraven hij kreeg 18 jaar maar mocht na 10 jaar met gratie.
  Dus dit is niks nieuws waar jullie mee bezig zijn
  groetjes


  Maak melding

 26. Rudi,

  Beetje vreemd verhaal:persoonlijk geloof je niet in de wet, maar de wet schrijft voor dat die man je pres is, dus je hebt geen keus, dan te accepteren.

  Wel sorry hoor, hij is niet mijn pres.
  Mijn Minister- President is dhr. Drs. Mark Rutte.
  En de laatste Suri pres die ik mij kan heugen is
  ex- President dhr. Drs. Ronald Venetiaan.

  En voor de rest, het bekende appeltje eitje verhaal, time will tell.


  Maak melding

 27. Ik vraag mij af of men goed gelezen heeft wat in het bericht staat. de gratie verlening was niet individueel en is niet door bouterse aangevraagd maar door de advocaat van meriba. het is welis waar bouetrese die zijn handtekening er onder heeft geplaats . als het een andere notoire schurk was die niet zo poulair was als meriba zou men ook zo reageren vooral als het een dichtbij zijnde familielid of vriend was. desi terug draaien dat ding dat meriba zijn straf uitzit dan hou het op dan pas toon je echte een president te zijn door dat te doen geeft je bklijkt van dat je een fout hebt begaan, maar niet dat je het doet omdat enkele ja knikkers dat schreeuwen. kijk na uri rosental die bemoeit zich weer met zaken die hem niet aangaanSyrie. waarom durf niemand israel wat te zeggen die mensen onderdrukken. stelletje hypocrieten die blauwe ogen.


  Maak melding

 28. Als Bouterse het recht heeft(van de Grondwet)om zijn zoon Meriba(hij lijkt sprekend op Bouterse)gratie te verlenen ,dan is dat geen vuiltje aan de lucht.Geeft de keizer wat ie toekomt.


  Maak melding

 29. anna-z
  Na het lezen van je reactie moest ik meteen overgeven.
  De moordenaar die mede door jouw medewerking als president is benoemd heeft 19 vragen van de oppositie beantwoord.Ik wist dat die DDB een idioot was maar na het lezen van de door jou bedoelde antwoorden twijfel ik er nu geen moment aan. Het menselijk verstand heeft grenzen maar jouw domheid niet.Je hebt kronkels in je hersenen netzoals je haren op je hoofd.
  Jagte-Raho


  Maak melding

 30. @jagdew singh

  Het was geenszins mijn bedoeling je te laten overgeven. Sorry hoor. Mijn welgemeende excuses. Gaat het alweer een beetje? Wat de kronkels in mijn hersenen betreft. Dat klopt. Maar is het niet zo dat alle hersenen van kronkels zijn voorzien? Tsja domheid? Wat moet ik daar op antwoorden. Ik denk dat domheid een subjectief begrip is. Net als slimheid!

  Hartelijk dank voor deze interessante discussie.

  Liefs anna_z


  Maak melding

 31. Ik citeer Baas: “Ook vorige presidenten verzuimden het advies te vragen. Tot die presidenten behoorde ook oppositielid Ronald Venetiaan. Die verleende op drie en twintig november 2005 gratie zonder advies vooraf. “Met dit verschil dat het toen niemand is opgevallen.”

  Hoe zou het toch komen dat het toen niemand is opgevallen, ook de toenmalige oppositie niet? Heeft dat misschien te maken met de uitstraling van de twee bij name genoemde presidenten? Van Vene wist ook de toenmalige oppositie dat ze, ondanks al zijn tekortkomingen, met een eerlijk mens te maken hadden. Als Vene mij een hand zou geven zou ik daarna niet de behoefte hebben mijn vingers te tellen of te wassen. Vene heeft namelijk geen bevlekte vingers, bij Baas zou ik tien maal tellen en als ik ze allemaal, bevlekt wel te verstaan, nog had, zou ik nog denken dat ik me misschien toch vergist kon hebben.


  Maak melding

 32. Beste Esmerald ,
  Over smaken valt niet te twisten , ja tog ???
  Daar men de vrijheid heeft om een eigen keuze te maken , mag en kan in principe enkel maar op een manier geintrepeteerd worden alszijnde; ‘het gebruikt maken van uwe/zijne/hare democratische verworven burgerrecht , vervat en verankert in het burgerlijk wetboek ‘!!!
  Ja tog ???
  En verschillen mogen aanwezig zijn , mits deze een ander geen schade berokkend !!!
  Er bestaat zoiets als ; ‘Nationaal en A-Nationaal’ !!!
  Ja tog ???

  ‘ RESPECT ‘ en Tan Bun
  Soso Lobi !!!


  Maak melding

 33. Dpatr,

  Jij beaamt wat wij al jaren vermoeden:
  “het enige wat hij heeft gedaan is zijn handtekening plaatsen”

  Begrijpend lezen is een kunst!
  Mee eens……………….


  Maak melding

 34. bob user ,
  Begrijpend lezend hoeft per definitie geen aparte vak te zijn , ja tog ???
  Slow down the page ,bob user!!!
  Enfin , is het soms abusievelijk of een toevalligheid dat jij de woorden expertise en deskundigheid associeert met de huidige Nationaal Regering ???
  Mocht het een eind-resultaat zijn van het door jou getrokken conclusies , sluit ik hierbij aan !!!
  Nek’s no fout !!!
  Soso Lobi !!!


  Maak melding

 35. DDB begrijpt er geen f.ck van zoals gewoonlijk en zijn brief is opgestelt door iemand die onzin verkoopt.

  Veni heeft destijds collectief gratie gegeven. De basis van zo’n beslissing vereist geen advies van de rechter.
  DDB heeft beslist geen collectieve gratie verleent in dit geval, maar een individueel gratie verzoek ingewilligd. Dan is wel advies van de rechter vereist.
  Motivatie: als er sprake is van een collectieve gratie dan wordt zo iets niet aangevraagd door de advocaat (dus die opmerking logenstraft het argument van DDB dat er sprake was van collectieve gratie van een groep) en daarnaast heeft DDB de plicht om bewijs stukken te overleggen ( in dit geval: als hij beweert dat het een collectieve gratie was dan moet daar een stuk van zijn dat in het archief van de DNA zit. Waar is dat stuk? Antw.: het bestaat gewoon niet want DDB liegt en bedriegt.)


  Maak melding

 36. Ik denk dat Jagdew singh niet de enige is die kots van een groot aantal reactie van jou en vooral als je kijkt naar de reacties die volgen op jou reactie.
  Je hebt een hele vreemde manier van redeneren wat je vandaag afkeurt, keur je morgen goed je bent niet consequent. wanneer het gaat over gratie verlening aan die criminele moordenaar Romano Mariba dan hoor ik jullie allemaal over het recht en grondwet praten, maar wanneer het gaat om 25 feb 1980,8 dec 1982 en 29 nov 1987, dan komt de hele 300 jaren koloniale geschiedenis van suriname op tafel om de misdaden en mensenrechtenschending van die gewetenloze massamoordenaar goed te praten.


  Maak melding

 37. Beste Sempa,

  Maar…..wij, jij en ik, hebben toch dezelfde President;
  Drs. Mark Rutte?

  In principe hebben we dezelfde smaak.
  whahahahahaha, got ye….

  Doei!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.