Bemoeienis met dorpsbestuur op retour

6

PARAMARIBO, 9 feb – Het heeft er alles van dat de politieke inmenging met het dorpsbestuur van Apoera, in West-Suriname, op zijn retour is. Volgens de Ware Tijd overweegt president Desiré Bouterse serieus het plaatselijke dorpshoofd te ontheffen. Dat zou dan een correctie zijn van Bouterse’s eigen handelen.

Het dorpshoofd, Jeffrey Armaketo, is als favoriet van het staatshoofd aangesteld. De oorspronkelijke leiders van het uit drie dorpen bestaande Apoera werden compleet genegeerd. Het gebeurde allemaal tegen de wil in van de plaatselijke bevolking. De Vereniging van Inheemse Dorpshoofden, Vids, verzette zich vanaf dag één. Nu blijkt Armaketo tegen te vallen en zit hij kennelijk op de schopstoel. “Het is een stap in de goede richting”, zegt Vids-voorzitter Ricardo Pané.

De Vids ziet de spanningen in de drie dorpen dan ook spoedig oplossen. Het moet wel nog gebeuren. De dorpshoofden vinden het bestuur in Inheemse gemeenschappen een interne aangelegenheid. Dat Bouterse de tradities negeerde en ‘eigen mensen’ aanstelde, werd dan ook scherp veroordeeld. Het staatshoofd lijkt ook niet al te content met het bestuur van Armaketo’s moeder, Lorieta Seenannan-Lingaard. Die dient nu als districtscommissaris van West-Suriname.

Bekijk ook:


6 REACTIES

 1. Het volk was beloofd to put The right man on the right place.Thans zit hij met moeder en zoon in zijn maag.Dit is de eerste indiaanse vrouw in de Su geschiedenis die ooit DC is geworden. Citaat van DiDiBrie.Mooi is dat en nu blijkt DC DongCow te zijn.En er is veel meer wat er staat te gebueren.Deze DiDiBrie zou Su naar grotere hoogte leiden mooi toch we zitten zo hoog in de schulden die er al gemaakt zijn dat Ik al oorpijn krijg van de hoogte waar er notabene niets gebeurt.Het volk vond het een ramp om tentijden van Vene 2 banen te hebben.Nu smeken ze om een 2de baan,want zo goed hebben ze het met deze DiDiBrie.No wangsma bijna no e deugd san baas potie ergens.Niemand is berekend voor zijn taak,ondanks ’t feit dat wat er gedaan moet worden al op papier is gezet door het FRONT.Dan heb je nog die Karta-Brink van Commewijne ai baja soso bebarie toe,maar mi no e sjie neks san e gebeur in Commewijne.Hopelijk horen we wat zij verdient en nog velen van de Me-Ka cobinatie.Odi
  Glenny


  Maak melding

 2. Uit dit hele voorval blijkt dat Bouterse een diepe minachting heeft voor de inheemsen (voor wie eigenlijk niet?), hun mening telde voor hem totaal niet, hij behandelde ze als onmondige kinderen. Goed dat ze hem hiermee tonen dat hij zich vergist heeft. Het is te hopen dat de rest van de Surinaamse bevolking zijn minachtende houding doorheeft en hem bij de volgende verkiezingen voor goed van het politieke toneel doet verdwijnen.


  Maak melding

 3. @Ba Anansi wat je zegt hoop ik vurig,maar dan heb je deze DiDiBrie niets gedaan je hebt ‘m eerder geholpen,want dan kan je ‘m nergens meer vinden om hem iets te vragen over de korte periode 2010…..misschien 2015.of eerder.
  Trouwens iemand had al eerder hier op wkn gezgd dat wat dez DiDiBrie betrft a no e spang.Hij heeft toch zoiets van na mij de ZONVLOED.Ba Anansi tiki wan bigi odi foe..
  Glenny


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.