Controverses publieke werken voor president

45

PARAMARIBO, 9 feb – Controverses rond publieke werken zijn een aangelegenheid voor president Desiré Bouterse. Dit gaven maar liefst twee leden van het kabinet het parlement te kennen. Zowel minister Alice Amafo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting als Ramon Abrahams van Openbare Werken lieten de verzamelde parlementariërs in de spanning. Zowat de meest sappige delen van hun betogen waren er uit gesneden.

Zoals het in de kiem gesmoorde project voor de aanleg van de Carolinabrug. Suriname moet nog altijd een slordige drie miljoen euro schadevergoeding betalen aan bruggenbouwer Ballast Nedam. De oppositie verwijt Abrahams. Het project was alvast te duur en de vergoeding hoefde niet zo hoog te zijn. De teleurstelling was des te groter toen Abrahams met zijn mededeling kwam. Zelfs bij de coalitie bloeef het niet stil. Marinus Bee (A Combinatiue/Abop) kon het niet bevatten.

Abrahams had wel moeten ingaan op vragen rond het project. “Als we dan niet tevreden waren, kon de minister de zaak pas op het bord plaatsen van de president”, zei Bee. Abrahams gaf geen krimp. Amafo had ook het een en ander van zich af te schuiven. Tijdens de vorige regering is een grondverzetbedrijf opgezet, dat onder Sociale Zaken & Volkshuisvesting valt. De bedoeling was sociale woningbouw te stimuleren. Nu moet het bedrijf naar Openbare Werken. Niemand weet waarom.

Bekijk ook:


45 REACTIES

 1. Wanneer worden ze wakker in die bananenrepubliek van DDB.
  Hhahaahahahaa ik moet echt heel hard lachen omdat het precies op de zelfde manier gaat zoals in de jaren 80 en daarna. Bouterse de schuld licht bij jou begrijp dat nou een keer.Bouterse lijd aan een zeer ernstige vorm van grootheidswaanzin, megalomanie.Hij heeft het met wapens, onderdrukking, vernedering, dictatuur, massaslachting,genocide geprobeerd niet gelukt, hij heeft honderden politici versleten niet gelukt,hij heeft 6 of zeven regeringen versleten ook niet gelukt. Nu lukt het weer niet omdat hij te dom en incompetent is.


  Maak melding

 2. Zal ik eens mijn visie geven? Er lopen daar wat stinkende ratten rond, die met Ballast Nedam de volgende onderhandse afspraak hebben gemaakt. Als wij, stinkende ratten, er nu voor zorgen dat de annulering van het project te laat wordt ingediend, dan krijg jij Ballast Nedam euro 1 miljoen en wij, stinkende ratten, de rest. En aan niemand vertellen witte broeder. Typisch iets voor die negers. Ik heb het wel gezien nu. Het zijn allemaal negers die het nu voor het zeggen hebben. En die negers denken dat die witte man met een schuldcomplex rondloopt en het goed met hun voor heeft. Fucking Afrika zegt al genoeg. Negers stop met het likken van die witte man zijn stinkende reet. Jullie vernietigen het land. Die witte man bedoelt het echt niet goed met jullie. Ik kan het weten. Ik woon tussen hun. Domme kefries.


  Maak melding

 3. genomen van starnieuws.com
  09 Feb, 01:00
  Uit de jongste IDOS-opiniepeiling blijkt dat 71% van de ondervraagden vindt dat president Desi Bouterse de ministers moet ‘reshuffelen’. Ruim 21% is het ‘helemaal eens’ en 49% is het ‘eens’ met vervanging van bewindslieden. Een te verwaarlozen percentage vindt het absoluut geen goed idee.

  Bouterse heeft enkele keren publiekelijk doen blijken dat hij niet tevreden is met sommige ministers. Hij benoemde diverse commissies op ministeries die het beleid moeten helpen vlot trekken. De begrotingsbehandeling wordt afgewacht om de ministers daarna te evalueren. Diverse partijen hebben in eigen gelederen al een evaluatie gepleegd.

  Op basis van de peiling van IDOS blijkt dat de samenleving het regeerteam niet sterk vindt. De meerderheid vindt dat er vervanging nodig is van ministers.

  Tijd dat deze regering opstapt of er moet een grote schoonmaakbeurt komen waarbij de president zelf ook weggeveegd wordt.


  Maak melding

 4. Met verwijzing naar de reactie van Wikkileaks:

  Je kan ezels(NDP_ers)onderwijzen en trainen hoelang en hoeveel je hebben wilt, Paarden worden ze toch nooit.

  Jagte-Raho


  Maak melding

 5. Buiten deze twee zwakke schakels Abrahams ex sergeantje van de landmacht en Amafo die vorige regering al vervroegd de laan was uitgestuurd, in deze bijeenlopen geraapte boevenbende, zijn er nog vele rotte appels met een strafblad, die zogenaamd dit land op een hoger niveau willen brengen, maar wat je ziet is, dat ze zich zelf op een hoger niveau aan het brengen zijn financieel betreft.
  zaten deze lieden voor de verkiezingen van 2010 nog financieel aan de grond, en kunnen nu de rest van hun leven in weelde leven ten koste van dit arme volk, die na de eerste week van de maand al bloot zijn, schande.


  Maak melding

 6. Dit alles wat er nu gebeurt zegt alles over de ARROGANTIE van velen in mijn geliefde land. Het woord arrogantie is al aan de orde gekomen op Sky radio.

  In Suriname weten “sommigen” niet te communiceren met elkaar en ook omdat zij een ander niet mogen, worden zaken niet goed overgebracht. Hiermee bedoel ik de overdracht van informatie naar de volgende regering.

  Door geen openheid te geven gaat een ieder de schuld krijgen en men gaat vinger naar de ander wijzen. Dit gedrag is heel slecht voor de jongeren die het land in de toekomst moeten regeren.


  Maak melding

 7. Wat is het geluid dat ik steeds hoor! Vraagt Tante,
  het is de wekker, zegt Joosje!
  Mijn wekker? Nee Tante, de wekker van heel het volk!
  De wekker van heel het volk? Vraagt Tante! Ija, zegt
  Joosje! Ma, waarom worden ze niet wakker dan?

  Omdat de ndp-groupies ondersteund door Jan de Looser,
  beweren dat je emotioneel reageert wanneer je mededeelt
  dat je puti aan het eind van de eerste week van de
  maand al leeg is! Oh, zegt Tante! Ma, is onze puti
  al leeg dan? Vraagt Tante. Ija, al vanaf wij een
  keizerrijk geworden zijn!

  Wel laten ze ons dan met rust laten hor!
  Joosje! Ija tante! Waar zijn mijn oude schoenen?


  Maak melding

 8. @suri-ned

  Ik snap wel dat je teleurgesteld bent in het feit dat de koelies op dit moment een toontje lager moeten zingen in Suriname. Maar wees gerust! Wij Afrikanoiden zijn eindelijk zover om ons te ontdoen van de koloniale ballast. Ik ben een blakkamang die helemaal niet denkt dat de witten het goed met ons menen. Integendeel! Ik denk zelfs dat de witten het ook niet goed menen met de koelies. Het is wel een feit dat heel veel blakkamangs en koelies denken dat de witten verschrikkelijk veel van ze houden. Ik word op dit forum vaak voor racist uitgemaakt omdat ik beweer dat de witten het helemaal niet goed met ons voor hebben. Nu jij dat zegt vind iedereen het de gewoonste zaak van de wereld. Maar goed! Zowel de koloniaal geconditioneerde blakkamangs en koelies zouden eens moeten stoppen met het likken van die witte man zijn stinkende reet. Als jij dat mag schrijven zonder consequenties dan is het logisch dat ik dat ook mag. Wat dat betreft zijn we het dus eens. Maar wat bedoel je eigenlijk met “Jullie vernietigen het land”. Kijk beste koeliemattie: we blazen in Suriname geen tempels en moskeeën op en we doen ook niet aan kinderarbeid. Het moment dat we dat wel doen dan denk ik dat we inderdaad het land razendsnel vernietigen. Je zegt ook: “Die witte man bedoelt het echt niet goed met jullie”. Daar heb je gelijk in. Die witte man bedoelt het echt niet goed met koelies en blakkamangs. En ik merk dat je je niet gelukkig voelt tussen al die witte mensen. Dat lijkt me een marteling. Je kunt het beste weer terug naar Suriname. Maar als je niet tussen de blakkamangs wilt wonen zou India ook een optie kunnen zijn. Mocht je toch in Calimerostan blijven dan ben je toch echt wel een domme koelie. Kom gauw in actie! Verlaat Calimerostan! Dat heb ik ook gedaan en ik heb me nog nooit zo gelukkig gevoeld.

  Een echte Afrikanoide!

  Soso lobi mi koelie matti!


  Maak melding

 9. beste posters, kijk naar apintie tv in de branding dan moet je kijken naar die abrahams..en ook naar de uitleg van Breedveld over hoe hij denkt van deze regering..nou bij het zien en horen kan je alleen maar concluderen dat het hele assemble een grote muppet-show is. en daar moet het volk ervan hebben. diep triest gesteld deze regering.. sari torie yere…don`t cry for me Suriname….


  Maak melding

 10. Suri-ned, Dat het in Suriname niet goed gaat is de schuld van de hele Surinaamse bevolking, zij kiezen steeds de meest corrupte figuren en dat is niet alleen bij de negers het geval, de rest doet precies hetzelfde.

  Eigenlijk zou de moderator de bijdrage van Suri-ned niet moeten vrijgeven, zulk onverbloemd racisme zou men niet moeten goedkeuren. Dit forum is voor Surinamers bestemd en meestal gaan beschaafde Surinamers niet zo met elkaar om.


  Maak melding

 11. @W.Whome

  Die oude schoen is intussen uit de schuur gehaald.
  Die wordt binnenkort weer opgepoetst.Als we tegenwoordig voor eind van de maand niets meer over hebben van ons salaris, dan lukt het zeker niet om een schoen te kopen.Die ene is volgens mij nog bij Dhoekie.

  Dag Whome

  Danitia Carrilho


  Maak melding

 12. Wie is nou verantwoordelijk voor ’t ministerie is dat soms Abrahams of DiDiBrie?
  Wie is verantwoordelijk voor ’t ministerie van Sociale zaken is ’t Amafo of DiDiBrie.Ik vraagt me af wat voor gekheid dit is?Gaat Abrahams nu het volk informeren of niet.Dit volk hoe dom ze ook zijn wil toch weten wat er op OW gebeurt.Het is toch simpel dat Abrahams komt vertellen wat hij tot nu toe heeft gedaan en en waarom.Dat weet hij ’t best en niet DiDiBrie. Bij Amafo ook ’t zelfde.Ze weet beter dan wie ook wat ze heeft gedaan en niet,waar is de transparantie die ons beloofd was als volk.Neks no fout ma dies no boeng.Ik ben benieuwd fa a san o go verder,want dit kan absoluut niet.Odi odi.
  Glenny


  Maak melding

 13. @ anna_z
  Je kunt je zelf beter afro- surinamer noemen. Het woord afrikanoide op zich is al zelf lachwekkend. Klinkt als iets buitenaards. Maar ik bied hierbij mijn excuses aan mocht ik mensen gekwetst hebben. Zal niet meer gebeuren. Maar jij snapt het niet. Ik woon wel tussen de bakras die ik een heleboel kwalijk neem, dat wil niet zeggen dat ik niet tevreden ben of dat ik het niet goed heb. Er zijn hier surinamers hindu- suries, afro-suries, java-suries, die in sociale huurwoningen zitten met een bmw 3-serie voor de deur. Wij weten wel hoe we hier moeten leven. Er zijn hier zoveel hoog opgeleide surinamers die werken bij de grootste banken, verzekeringsmaatschappijen, multinationals etc. Zij werken echter voor een witte maatschappij ver van hun eigen land. Dit komt vanwege het wederzijds wantrouwen. Want die hoog opgeleide suri, als die naar suriname gaat dan wordt ie met de nek aangekeken en tegen gewerkt. Dit omdat men, degene die veel eigen belangen hebben, bang zijn dat die beerput open gaat. Men is bang aan de zijlijn gezet te worden en het niet meer voor het zeggen heeft. Zolang ze in suriname niet bereid zijn deze mensen de kans te geven om te doen waar ze goed in zijn en waar ze voor opgeleid zijn zal het nooit niks worden met suriname. Daar zitten nou eenmaal niet capabele mensen. Het eigen belang staat voorop. Dat is destructief in de ontwikkeling van wat dan ook. De surinamer hier is bang om terug te gaan, omdat als ze daar zien en horen dat het ie goed doet,worden er mensen op af gestuurd om die persoon te roven en of te vermoorden. Zo denkt men hier echt. Als ik tegen surinaamse kennissen zeg ik wil naar suriname is het eerste wat ik hoor, niet doen ze gaan je roven en vermoorden. En dat is iets waar suriname echt iets aan moet doen. De hoog opgeleide surinamer bedoelt het echt goed met suriname als hij/zij de kans maar krijgt en niet bang hoeft te zijn vermoord te worden, als er onfrisse zaken aan het licht komen. En ik ben tevreden en gelukkig in calimerostan. Ik kan mijn huur betalen, mijn eten kopen, mijn auto rijden, uitgaan, etc. In suriname niet denk ik. Maar ik heb het goed voor met suriname.Alleen om een statement te maken naar de rest van de wereld door bouterse te kiezen tot president is de grootste fout. Nu is er alleen chavez waar men naar toe kan, waar de hersenen door kanker zwaar zijn aangetast. Snap je wat ik bedoel? En die hoog opgeleide surinamer weet als geen ander dat ze in suriname niets te zoeken hebben. Hier kunnen ze normaal functioneren en hun kinderen in een veilige omgeving opvoeden met een goede toekomst in het vooruitzicht.


  Maak melding

 14. De meeste bijdragen van Suri-ned ademen een geest van verbittering. Dat Suri-ned verbitterd is, is te verklaren; ergens anders (Sur. zijn begin van de maand reeds blut) las ik dat hij zorgtoeslag krijgt, dat houdt in dat hij geen grootverdiener is volgens Nederlandse maatstaven, dat is natuurlijk moeilijk te verwerken voor iemand die denkt dat hij tot een superieur ras behoord, dat het ondanks zijn vermeende superioriteit niet geweldig met hem gaat moet een oorzaak hebben en daar zoekt hij een zondebok voor. Individuen die succes hebben in het leven, hebben geen tijd om zondebokken te zoeken (die genieten immers van hun leven), het is een feit dat de grootste ‘losers’ de grootste racisten zijn.


  Maak melding

 15. Ik begrijp de woede van Sur_Ned terecht.
  Maar ik wilde iets toevoegen Suriname had al in de jaren 50 al onafhankelijk moeten worden desbeter zou het land nu vergaan want vergeet niet dat Holland nooit een brug gebouwd heeft in de koloniale tijd.
  Bruggen die nu of na de onafhankelijkheid zijn gebouwd of gebouwd worden is eigen iniatief zelf, zij door een internationaal bedrijf maar dat geef niet. Andere mogendheden doen dat ook.
  . Het is een stap in de goede richting en ontwikkeling.
  En vergeet niet dat de bevolking bestaat uit verschillende etniciteiten en gelukkig dat we mekaar nooit de hersens hebben ingeslagen maar dat we mekaar benaderen en accepteren daar we allemaal import zijn, de inheemsen uitgezonderd.
  En natuurlijk zie je progressie bij bepaalde volkeren maar dat is inherent aan de cultuur, ze zijn vooruitstrevend, zijn keiharde werkers daar anderen het niet zo nauw nemen met de keiharde werkers mentaliteit maar liever in een hangmat liggen dan werken. Hierin moet verandering in komen men moet werk interesse hebben en het leven bestaat niet uit feesten en beesten. Men moet haar/zijn verantwoording kennen.
  En voor de rest ben ik het eens met ANNa_z.
  Vind jammer dat de afspiegeling van de maatschappij niet kleurrijk genoeg is als je begrijp wat ik bedoel.
  Immers Suriname is van ons allemaal.

  Beste Anna ik moet nog tijdje werken en daarna wil ik je voorgoed begroeten aldaar en misschien kunnen we langs de surinamerivier samen genieten van sunset onder het genot van een jogo.

  tang boeng blakamang mattie
  cooleymattie, javanese mattie, ingie mattie wa allamala naf srangang.


  Maak melding

 16. Suri-ned heeft gelijk!

  Natuurlijk moet ik het opnemen voor dat deel van mijn koelie-familie.
  Want als een kafrie mijn fam koelie noemt dan zijn de rapen gaar.
  Ba anansie, dit heb je voor het gemak even over het hoofd gezien. Maar je was er wel als de kippetjes bij om suri-ned op zijn vingers te tikken, shame on you!

  Verder, snap ik niet waarom jullie een discussie willen voeren met een wannabe suri.
  Deze patoe zit hoog en droog op Curaçao. En krijgt op tijd haar ziek-zwak-misselijk Nederlandse uitkering.

  Op zich geen probleem, maakt niet uit waar iemand woont.
  Maar deze pot heeft het gore lef,om 7×24 uur suri-neds verrot te schelden, omdat ze Nederland als thuisbasis hebben uitgekozen, terwijl ze zelf niet in suri woont!
  Walgelijk, misselijk, misleidend en ziek noem ik dat.
  Acteren als de grootste patriot, maar in principe een pathologische leugenaar.
  Dus cooleyboy, bespaar jezelf de moeite, die pot woont niet in suri.

  Danita Carrilho, hahahahaha, thumbs up!
  Een diehard sranang oema….
  Zo kan ie ook.


  Maak melding

 17. @suri-ned

  Ik accepteer je excuses. Op grond daarvan bied ik ook mijn excuses aan jou aan. Het was ook bij mij geenszins de bedoeling anderen te kwetsen. Mijn reactie was een spiegel op jouw reactie met de bedoeling te choqueren. Maar wel een choqueren met de bedoeling dat wij Surinamers gaan nadenken over de etnische vooroordelen die bij ons gebruikelijk zijn. Bijna alle Surinamers zijn opgevoed met vooroordelen naar elkaar toe. Zolang we deze vooroordelen niet overbruggen, zullen we nooit een eenheid als volk kunnen vormen. We hebben samen al genoeg geleden van de verdeel-en-heerspolitiek uit de koloniale tijd. Het wordt nu tijd ook dat achter ons te laten en een eenheid te vormen. Ons land Suriname bestaat nu eenmaal uit mensen uit alle windstreken van de wereld. Dat is gewoon een feit en we zullen het daarmee moeten doen. Onze politiek in Suriname is nog steeds heel etnisch gericht en ook dat gegeven blokkeert een goede samenwerking.

  Nederland (voor deze ene keer geen Calimerostan): 😉

  Bijna de helft van onze bevolking bevindt zich in Nederland. Ook daar zie je precies hetzelfde beeld. We zijn een gefragmenteerde groep met een mentaliteit van “Ieder voor zich en God voor ons allen”. We werken niet samen en iedereen identificeert zich eerder met het etnische dan met het Surinamer zijn. Hoewel de ongemakkelijke inbedding in de Nederlandse samenleving een rol speelt bij de hang naar de etnische oorsprong zullen we ondanks dat het Surinamer zijn als centrum moeten plaatsen. Dat doen wij echter niet, waardoor wij in Nederland verworden tot een verzameling eilandjes zonder enige samenhang. Bij een terugkeer van onze intelligentia uit de diaspora zou ook dat probleem opgelost moeten worden. Hoewel we iets meer mogelijkheden in Nederland hebben, kunnen we ons niet losmaken van het dorpse plantagedenken. Ik denk niet dat Suriname zit te wachten op een diaspora om de boel met alleen maar meer zogenaamde intelligente efficiëntie uit te buiten en af te breken. Begrijp me niet verkeerd. Ik ben voor het terugkeren van Surinaamse Nederlanders naar Suriname. Maar met beleid. En vooral met visie.

  Mongoloïden, Afrikanoïden en Caucasoïden:

  Een Afrikanoïde komt niet van een andere planeet. Het staat voor mensen met een zwarte huid en roots in Afrika. Mongoloïden verwijzen naar mensen met Aziatische roots en Caucasoïden verwijzen naar mensen met Europese roots. Dit is een zeer grove indeling en er zijn wetenschappers die deze indeling ter discussie stellen. Uiteindelijk is Homo Sapiens in Afrika onstaan en genetisch verschillen al deze mutaties nauwelijks van elkaar. Ieder mens is gelijk.

  De term Negroïde is ouderwets en zeer racistisch. De woorden neger alsook koelie zijn scheldwoorden. Destijds bedacht door de koloniale witte man om de Afrikaan en Aziaat te kleineren. Wij als Surinamers zouden deze termen niet moeten gebruiken.

  Het woord koelie in mijn reactie was de spiegel op het woord neger in jouw reactie. We kunnen het beter hebben over Hindustanen en Afro-Surinamers.

  Tan boeng mi Sranang matti! Soso lobi!

  @Cooleyboy

  “tang boeng blakamang mattie
  cooleymattie, javanese mattie, ingie mattie wa allamala naf srangang.”

  Perfect! Maar nog beter: Tan boeng mi Sranang matti!


  Maak melding

 18. @Esmerald

  Norie is boos. Jij kent me volgens je reactie dus persoonlijk en je voelt je ook nog aangesproken. Ik ken je helemaal niet maar ik merk dat ik een teer snaartje heb geraakt. Ik woon overal want ik ben een wereldburger. Al mijn lievelingsplekken bevinden zich in Zuid Amerika en de Caraiben. Ik heb inderdaad jaren op Curaçao gewoond en ik vertoef er nog regelmatig. Dat vind ik echt een luxe! Vandaar mijn grote kennis over dit prachtige eiland. Een meer dan fantastisch eiland overigens. En mocht je er ooit op vakantie zijn geniet dan van de lekkere passaatwinden en de azuurblauwe Caraibische zee. Maar denk erom! Mocht je ooit Suriname of Curaçao bezoeken, laat dan AUB je Hollandse bounty’s thuis. Die lusten we ook daar nog steeds niet.

  PS: Jammer he, van die elfstedentocht. Berg je Friese plankjes maar weer op en vergeet ze vooral niet met vet in te smeren. Ik wens je een prettige winter en ik zal voor je duimen dat het toch weer gaat vriezen. Stay happy my dear bounty! 🙂


  Maak melding

 19. Anna-z en Suri-ned, er is nog hoop!!! Nadat jullie elkaar voor koelie en neger uitgemaakt hebben, bieden jullie elkaar verontschuldigingen aan. Als Surinamer zie ik ook etnische verschillen tussen mensen (elke Surinamer die zegt van niet jokt), maar bij mij hebben die totaal geen invloed op het wel of niet mogen van een bepaalde persoon. Het is heel moeilijk om consequent etniciteit geen rol te laten spelen, toen Suri-ned denigrerende opmerkingen maakte naar negers toe voelde ik me aangesproken en ik schreef denigrerende opmerkingen naar koelies toe. Ik realiseerde me echter op tijd dat Suri-ned (een onbekende) me wel heel makkelijk op stang kon jagen zodat ik koelies allemaal over een kam ging scheren terwijl ik ook onder koelies familie en vrienden heb die me heel dierbaar zijn. Zou ik me laten gaan, dan zou ik ook kwetsend zijn naar mensen toe die ik heel erg mag. Niemand moet ons ertoe brengen om racistisch te zijn naar elkaar toe, dat moet het streven van elke Surinamer zijn.

  Ik gebruik het woord neger en koelie zonder reserve omdat ik ze niet beledigend bedoeld heb. Elke benaming die je aan mensen wil geven kun je beledigend of neutraal bedoelen, ik noem mijn broers liefkozend blakaman of neger, mijn zwager noem ik koelie of bhai en ze vinden het leuk dat ik iets van me laat horen. Toen ik nog in Nederland woonde durfden sommige Nederlanders niet recht in mijn gezicht te vragen of ik Surinamer was omdat ze dachten me daarmee te beledigen. Onzin natuurlijk.

  Suri-ned, ik ben als goed opgeleide Surinamer teruggekeerd naar Suriname en ik ben intussen met pensioen, al die angsten die je beschrijft (men gaat je vermoorden en beroven) heb ik persoonlijk al die tijd niet ervaren. Ik ontken niet dat er moorden en berovingen plaatsvinden in Suriname, maar Suriname is in mijn beleving (nog steeds) niet veel onveiliger dan andere landen, overal moet je voorzichtig zijn en moet je je gezond verstand gebruiken om niet in problemen te komen, verder moet je maar hopen dat zulke zaken je niet overkomen. Ik zie nog steeds stagiaires alleen op straat fietsen of lopen en ze worden niet bij bosje vermoord, beroofd of verkracht. Als ze om 12 ’s nachts alleen gaan trimmen op de trimbaan te Cul dan zal het me niet verbazen als hen iets ergs overkomt, maar dat risico lopen ze ook als ze hetzelfde zouden doen in het Amsterdamse bos. Ik ben in Suriname nog nooit beroofd, maar in Nederland wel, dat wil niet zeggen dat Nederland gevaarlijker is dan Suriname. Wil je de kans dat je vermoord of beroofd kunt worden reduceren tot nul, dan moet je maar rechtstreeks migreren naar de hemel.


  Maak melding

 20. Anna_Z : “k snap wel dat je teleurgesteld bent in het feit dat de koelies op dit moment een toontje lager moeten zingen in Suriname”

  Wie een racist? Ik Anna_Zeepbel…? Een schande dat jullie mij een racist noemen.

  Do i need to say more?


  Maak melding

 21. @Henk Molenaar

  Misschien moet je de laatste reactie van suri-ned en mij eens nog een keer lezen. Suri-ned en ik zijn echte Sranangmangs en we hebben elkaar onze excuses aangeboden. Jij bent een buitenstaander en we hebben er totaal geen boodschap aan dat je als witte koloniaal het vuurtje komt opstoken. Het racisme bij Surinamers is van geheel andere aard dan het koloniaal racisme van de Europeanen. Voor jou is het dus zaak niet je neus in onze zaken te steken. Wij Surinamers komen er namelijk zelf wel uit.


  Maak melding

 22. @Ba Anansi

  Ik heb weer eens genoten van je reactie. En zoals altijd toon je ook hier weer je argumentatietalent en uitermate beschaafde manier van communiceren. Mijn complimenten daarvoor. Toch wil ik een opmerking plaatsen. Ik respecteer je denkwijze maar op een paar punten denk ik er wezenlijk anders over. Het gaat over het gebruik van het woord neger respectievelijk koelie. Zowel het woord neger als koelie zijn eigenlijk scheldwoorden. Persoonlijk vind ik het niet erg als iemand mij neger/negerin noemt. Ik neem er zelf geen aanstoot aan. Maar dat betekent niet dat anderen er ook geen aanstoot aan nemen. Het gaat er tenslotte om hoe degene zich voelt die zo bejegend wordt. Dat is namelijk belangrijker dan wat ik er zelf van vind. Ik zou namelijk nooit iemand willen kwetsen. Hetzelfde geldt overigens voor het woord koelie. Ik zal een Hindustaan gewoonlijk nooit koelie noemen.

  De spiegelmethode:

  Als een witte man/vrouw mij neger/negerin noemt dan noem ik hem pedo/boerin. Vervolgens kijkt men mij heel verbaasd aan. In de trant van: hoezo pedo? hoezo boerin? Meestal is het dan gauw over.

  Er bestaat niet zoiets als Negerland of Koelieland. Maar wel Afrika en India. Iemand neger of koelie noemen vind ik dus NOT DONE.

  Mensen die er anders over denken moeten dat vooral blijven doen. Maar ik zal zulke personen altijd een spiegel voorhouden.


  Maak melding

 23. kondremangs,
  En dat noemt zich Ministers?????
  Ze verschuilen zich achter de president!!!!!!!
  If you can’t stand the heat; stay out of the kitchen!!!!!
  Maar ja;dat is de politiek ten voeten uit…….wel de LUSTEN; maar niet de LASTEN………..
  Wat denken ze wel in de regring???? Dat een ieder NOG steeds siddert en beeft voor de President??????
  Forget it!!!!!
  Power to the Surinam people
  TIME WILL TELL,Kondremangs!!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 24. Vrijdag 10 februari 2012 om 22:25 uur, door anna_z

  Miss Cruella,

  Misleiding is een verderfelijk iets, waar ik pertinent tegen ben.
  WKN is geen voetbalveld, waar je naar hartenlust, tegen de schenen van anderen kunt schoppen!
  Jou problemen met Nederland, die je hoogstwaarschijnlijk zelf hebt gezocht, moet je niet dagelijks hier projecteren. Je moet leren om zelf je traumatische ervaringen te verwerken en anderen niet dagelijks te torpederen met jou verdriet.
  Het interesseert niemand hier.

  En Curaçao, hallo R, en S en E en P, whahahahaha.
  Ach ja, prachtig eiland van 60m2, vriendelijke mensen,mooie stranden, goed eten.
  Binnen één week heb je een catamarantrip, Tu tu tango, de Heeren, een Mambo beach,Wet ’n wild, Baya beach, de Tropen etc. etc. ervaren en wil je naar huis, want met zoveel Nederlanders op het eiland, waan je jezelf in “Gruningen”, alleen het klimaat is anders.

  Wie is we? Whahahahaa,
  Ik weet niet anders dan dat mijn dat mijn Curaçaose/Nederlandse fam van alles organiseren, speciaal voor Es&Co, duh………..
  En suri is niet van je vader, ik kom en ga wanneer ik wil, compleet met mijn paars shirt….

  my dear bounty, en lusten etc. etc, zijn niet aan mij besteedt. Je bent toch geen vent, niet dan?

  It gaves me the creepes!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 25. Henk,

  Niet in trappen. Niks geen voorbeeld, eerder schizo…
  Velen zijn suri-ned voorgegaan.
  Niet zo lang geleden zijn er excuses aangeboden, maar met hetzelfde gemak weer van tafel geveegd, vraag maar aan expat, michael, musk, zucht, etc. etc.


  Maak melding

 26. anna-z, eigenlijk verschillen we niet van mening over dit onderwerp. Ik zal het ook niet in mijn hoofd halen om iedere willekeurige Afrikaan op straat aan te spreken met ” hallo oude neger, hoe gaat het?” of iedere willekeurige Hindoestaan met ‘Hi koelie, ka hal?”. Vreemdelingen die mij niet kennen zouden het als beledigend kunnen ervaren. Ik ben het er niet mee eens dat de woorden neger en koelie in eerste instantie als beledigend bedoeld waren. Neger (‘negro’ = zwarte) ontstond naar analogie van ‘brancu’ = blanke, witte) in het Portugees of Spaans. Hoe het gekomen is dat ‘blanke’ niet als scheldwoord wordt ervaren en ‘neger’ wel is ons allemaal wel bekend neem ik aan of in ieder geval historisch te verklaren. Koelie was oorspronkelijk het Aziatische woord voor lastdrager, er waren ook Chinese koelies, waarom het woord in Suriname is blijven ‘plakken’ aan Hindoestanen is volgens mij gewoon toeval. Veel Hindoestanen en Afrikanen ervaren de woorden neger (zie nigger in de V.S) en koelie niet meer als een belediging als ze het binnen de eigen groep gebruiken, als buitenstaanders het woord gebruiken kunnen ze het nog steeds als een belediging ervaren, het zijn z.g.n. geuzenwoorden geworden. Kijk eens een keer op http://nl.wikipedia.org/wiki/Geuzennaam


  Maak melding

 27. @Esmerald

  Je reactie is nogal warrig. Ik kan er geen touw aan vastknopen. Je hebt het over een eiland van 60 vierkante meter. Spoor je wel? We lusten nog steeds geen bounty’s en graag de volgende keer een wat minder warrige reactie. Ik merk dat je nogal geobsedeerd van met bent. Maar sorry hoor lieverd. Ik val niet op bounty’s.


  Maak melding

 28. @Ba Anansi

  Je geeft een interessante beschrijving van het woord neger en koelie. Ik kan die beschrijving bevestigen en ik ben daar volledig van op de hoogte. Het woord blank betekent onbeschreven en zuiver en roept daardoor geen negatieve associaties op. Wat mij betreft een zeer misplaatste benaming omdat het de lading niet dekt. Ik deel je mening wat betreft het gebruik van neger als geuzennaam in de VS. Maar dat wordt alleen onder elkaar getolereerd. Misschien kun je de vrij recente rel rondom Rihanna nog herinneren. En dat geeft dus wel te denken. Het gebruik ervan door een buitenstaander is not done. Ik zal het kort houden omdat ons kleine meningsverschil nogal irrelevant is. Toch een interessante link hieronder over de oorsprong van het woord neger.

  http://forum.politics.be/archive/index.php/t-80418.html


  Maak melding

 29. Miss Cruella,

  Op speciaal verzoek, omdat je er niets van snapt:
  “Misleiding is een verderfelijk iets, waar ik pertinent tegen ben.
  WKN is geen voetbalveld, waar je naar hartenlust, tegen de schenen van anderen kunt schoppen!
  Jou problemen met Nederland, die je hoogstwaarschijnlijk zelf hebt gezocht, moet je niet dagelijks hier projecteren. Je moet leren om zelf je traumatische ervaringen te verwerken en anderen niet dagelijks te torpederen met jou verdriet.
  Het interesseert niemand hier.”

  Valt het kwartje nu?

  Je valt niet op bounty’s, whahahahaha,je bent dus inderdaad een pot, whahahahahaha
  Vandaar dat je Esmerald stalkt.
  Het creepy-gevoel was juist!!!
  Mie begie, laat aub : het “lieverd” achterwege, verzoek, please!
  Het zal je maar gebeuren arghhhhhhhhhhhhh!

  FYI, Esmerald heeft 2 mannekes, 1 grote en 1 kleine, en ze zijn gek op hun bounty-vrouwtje en moeder.
  We zijn 3 Happy bounties, dus meid schuif van hier!


  Maak melding

 30. @Esmerald

  Beste Norie, over stalken gesproken. Jij was het die solliciteerde naar een confrontatie. Ik heb je gegeven waar je om vroeg. Zonder te schelden! Ik ben nergens gefrustreerd over en dat is ook niet nodig want ik heb een prachtig leven. Ik kan gaan en staan waar ik wil en ik heb vooral oneindig veel tijd om alles te doen wat ik leuk vind. Ik verbaas me wel steeds om het feit dat heel veel lieden op dit forum zo goedgelovig zijn. Dat heb ik meerdere keren aangetoond. Dat betekent tegelijkertijd dat ik heel veel forumleden helemaal niet serieus hoef te nemen. Jij staat op numero uno. Jij bent het toppunt van frustratie en vooral bountyness. Ik ben vooral verdrietig om het feit dat veel van mijn landgenoten zo diep zijn gezonken en hun hele Surinaamse ZIJN op een goedkope huichelachtige manier op dit forum te grabbel gooien. Ook daarin ben jij weer numero uno. Jij hebt helemaal niets Surinaams. Jij bent de ultieme bounty. Ik durf te wedden dat je helemaal geen Surinaamse vrienden hebt. Dit forum geeft je de illusie van een Surinaams gevoel maar het is voor jou surrogaat. Ik zie niets Surinaams aan jou.

  Huichelen zit bij jou in het bloed. Dat heb je vast in Calimerostan geleerd. Maar afin! Ik zal jou niet voor pot uitmaken en ook niet voor lesbo, hetero, homo of whatever. Ik ken jou gelukkig niet persoonlijk dus ik kan alleen maar afgaan op de reacties die je hier plaatst.

  Uit je reacties merk ik een zekere obsessie voor mij. Ik heb je al eerder uitgelegd wat daarachter zou kunnen zitten. Je hoeft echt niet jaloers te zijn. Ik wens je heel veel succes met je twee mannekes (klinkt wel erg bounty die benaming). Voed ze goed op en maak vooral echte Hollandse kerels van ze.

  Hoewel ik heel veel potten heb ben ik zelf absoluut niet één. En als je zelf anderen niet stalkt dan roep je het ook niet over je af. Dat is gewoon de wet van oorzaak en gevolg. Je moet inmiddels toch wel weten dat ik niemand discrimineer. Ik sluit in welke discussie dan ook, niemand uit. Van zwakzinnig tot intelligent, ik ga er bij een ieder zonder uitzondering vol tegen aan. Dat is mijn wet van gelijke behandeling.

  Je schrijft:

  “We zijn 3 Happy bounties, dus meid schuif van hier!”

  Het is niet nodig je kinderen in discussies hier op het forum te betrekken. En “meid schuif van hier” klinkt weliswaar leuk maar is niet echt correct Calimerostaans. Jij als bounty en “kenner” van de Calimerostaanse boerentaal zou dat moeten weten. Of probeer je je bountyness een Surinaams tintje te geven? Dat kun je beter laten want het effect nul komma nul.

  Hopelijk valt het Calimerostaanse kwartje nu bij jou!

  Heel veel liefs.

  anna_z 😉


  Maak melding

 31. @ Anna Z maar ook de tegenpolen. Schelden en onheus kwalificeren leidt niet tot resultaat.
  Ik heb op school geleerd dat Nederland (de kolonialen) in Suriname een perfect stukje social engineering afgeleverd had. Jullie benadering geeft aan dat het niet klopt.
  Door Anton de Kom te lezen weet ik ook dat die achterlijke Nederlanders per saldo geen stuiver aan Suriname verdiend hebben door allerlei zakelijk blunders etc. Ofwel de kolonialen zijn wel een beetje dom geweest.

  Deze Bakra wil niet arrogant doen of iemand op welke wijze dan ook frustreren. Ik wil wel een poging doen wat van jouw ideeën/uitspraken iets te nuanceren.

  In de koloniale en slaventijd hebben blank mensen in hun toenmalige gevoel van superioriteit (geloof, buskruit, imperialisme) heel veel erg foute dingen gedaan. Dat weten we nu. Het heeft onze hedendaagse wereld en heel veel verschillende culturen gevormd.

  Echter hoe kwamen die blanke slavenhandelaren aan hun handel. Zij kochten het op slavenmarkten, waarop Arabieren en lokale volkeren hun waren aanvoerden en aan de man (blanke slavenhandelaren) brachten. In die tijd was dat normaal, de winnaar doodt of verkoopt de overwonnene. Dat gebeurde ook op de Balkan in de oorlogen tussen Europese landen en de Ottomanen ( de keuze was bekeren, slaaf worden of hoofd er af). Dit was het tijdsbeeld en het heeft ons gemaakt wie wij nu zijn. Mijns inzien moeten wij dat van ons verleden willen leren.

  Ik heb een aantal jaren na de Biafra oorlog enige tijd in midden en oost Nigeria gewerkt. Ik heb toen moeten ervaren dat er erg veel haat, nijd en discriminatie is onder de Afrikaanse bevolking. Mijn maag draait zich nu, 30 jaar later, nog om als ik mij de uitspraak herinner “Forman does not come anymore” terwijl de man als gehakt uit de betonmolen kwam. Foutje van Personeelszaken om een Ibo bij een andere groep te plaatsen.
  Het gaat niet om de benaming Neger, Bleekscheet etc. maar om de toon, intentie van de spreker en de emoties van de persoon die aangesproken wordt of zich aangesproken voelt. Dat is persoonlijk en niet van toepassing in het algemeen.

  Er zijn ook nu koloniaal denken mensen van alle huidskleuren. Als men mijn ironie en zo nu en dan sarcasme niet door heeft kan men ook mij koloniale trekjes toeschrijven. Allen zijn de koloniale methoden nu iets anders. Er waren nog geen 80 jaar geleden in Nederland blanke mensen die men nu als slaaf zou kunnen betitelen (o.a. turfstekers in Drente). Wereldwijd zijn er nog steeds slaven. Denk maar eens aan Congo waar men onder ander Coltane voor lokale krijgsheren (zwart) ten behoeve van Chinezen (geel)/ multinationals (Nokia/Siemens (Wit)) en onze mobieltjes (alle kleuren)laat mijnen onder erbarmelijke omstandigheden (vluchten is onmogelijk).

  Om een trauma te hebben moet men zelf iets ondergaan zijn. Het geouwehoer over slavernij en kolonialisme (mijn echtgenote doet dat ook) is een aangeleerd mechanisme om altijd ergens anders de schuld te plaatsen en de eigen verantwoordelijkheid te ontgaan.

  Deze Bakra heeft nu zijn 2de goede idee in Suriname onder de aandacht van enthousiaste Ministers (deze en de vorige regering) gebracht. Ik wou/wil dat het Surinaamse plannen en ondernemingen worden en minimaal voor enige honderden mensen goede banen en werkomstandigheden zou opleveren (Win/Win/Win) en voor mij een transparante en redelijke ondernemersbeloning.

  Voor het 1ste plan (gesteund door de Ver. Surinaamse bedrijven) was een harde intentie om een deel van Fort Nieuw Amsterdam of een gebied naast het Fort voor 30 jaar in grondhuur te geven voldoende om de financiers een investering te laten doen van euro 10.000.000, om Fort Nieuw Amsterdam gratis te renoveren en 30 jaar te onderhouden en per week 300 toeristen (1 extra vlucht voor SLM) naar Suriname te brengen. Voor de Surinaamse economie minimaal euro 15.000.000/ jaar aan harde valuta, voor mij 0,5% daarvan per jaar. Het plan is nog niet door gegaan, heeft mij een leuke trip opgeleverd, interessante discussie en euro 50.000 verlies.

  In het 2de plan krijg ik langzamerhand ook een hard hoofd omdat men het lokaal niet eens kan worden over de afdrachten. Deze heb ik ruim gebudgetteerd. Alleen afdrachten doe je pas na succes en niet vooraf. we praten hier niet over een paar miljoen maar over tientallen miljoenen die men gewoon vergeten was te oogsten.

  Voor iemand die de ogen open heeft ligt in Suriname het geld op straat, echter om het op te mogen pakken moet men vooraf zoveel belastingen en afdrachten betalen dat het het risico niet waard is eerst met iedereen af te rekenen om daarna te ontdekken dat de waarde afgenomen is of het gewoon verdwenen is.

  Ik wil met de laatste voorbeelden aangeven dat het blijven hangen in slaventijd en koloniale tijden, nu heel veel mensen (zwart en wit) evenveel onrecht aandoet als een kwalificatie als Neger of Koelie. Het discrimineren zit in het gevoel/ de emotie van de persoon die zie aangesproken voelt. Dat is heel jammer maar aan de woordenschat van de spreker, diens empathie, of achtergronden kan men niets veranderen.

  Er is mij geleerd mij niet druk te maken over het geen ik niet kan beïnvloeden. Al het geen iemand anders over mij zegt zonder reden of feiten zegt meer over de ander dan over mij. Als het geen gezegd is waar is moet ik het mij aantrekken als het niet waar is kan ik het weerleggen of haal ik mijn schouders op.

  AUB Anna Z kijk iets neutraler naar de dingen.

  met vriendelijke groet
  Abraham Crijnzen

  PS
  Als ik in die tijd geleefd had was ik wellicht ook zeerover geworden. Nu denk ik dat ik een aardige Bakra ben die nog steeds iets leuks in Suriname wil ondernemen met alleen maar winnaars van uit de visie (People, Planet, Profit)


  Maak melding

 32. anna_z

  Wie de bal kaatst………

  “Je valt niet op bounty’s, whahahahaha,je bent dus inderdaad een pot,”
  Deze woorden trek ik terug. Sorry.
  De rest blijft staan! Zoek hulp.

  Ik bepaal zelf wel “hoe” Surinaams ik ben, basta!


  Maak melding

 33. @Jojo

  Jouw reactie was duidelijk en aangezien hij deels aan mij gericht is, zal ik mijn best doen er inhoudelijk op te reageren. Schelden en onheus kwalificeren leidt zeker tot geen enkel resultaat maar op dit forum is het gebrek aan argumentatietalent vaak de blauwdruk daarvoor.

  Dat Calimerostan niets aan Suriname heeft verdiend is complete onzin. Dit statement ben ik wel gewend van koloniaal denkende witte Calimerostanen. Het bagatelliseren van de slavernij is een geliefde uiting van deze koloniale zienswijze. Je wilt me toch niet wijsmaken dat de Calimerostanen 300 jaar slavenhandelaren en slavendrijvers waren en geen enkele winst maakten? De winst die Calimerostan in Suriname uit de slavernij behaalde, bedroeg ongeveer 1200 miljard euro. Dan hebben we het nog niet over de Antillen en Indonesië.

  Dat de Afrikanen hun eigen mensen verkochten is waar. Ook de Arabieren pleit ik niet vrij. Maar vergeet niet dat de Europeanen de slavernij als economisch concept introduceerden. Er heeft eerst een bewuste dehumanisatie plaatsgevonden en daar bovenop is een economisch concept bedacht dat functioneerde als onderdeel van een gerichte koloniale politiek. En daar zit dus het verschil met de Afrikanen en Arabieren. De slaven waren overigens slaaf onder een koloniaal Europees bestuur. Niet onder een Afrikaans of Arabisch.

  Helaas is discrimatie onuitroeibaar en komt overal ter wereld voor. Ook binnen de eigen groep. En helaas komt ook slavernij bijna overal ter wereld nog voor. Niet op grote schaal, maar toch. En koloniale conditionering komt als gevolg van de koloniale tijd nog steeds voor in de vorm van het postkoloniaal syndroom. Zowel bij wit als zwart.

  Door slavernij en kolonialisme geouwehoer te noemen diskwalificeer je jezelf. Hoezo geouwehoer? Geldt dat ook voor de Duitse bezetting en de holocaust? En waarom bestaan er Joodse kinderen die zwaar getraumatiseerd zijn door wat hun grootouders is overkomen? Jouw traumaverhaaltje is dus gewoon lariekoek. Je kunt gewoon niet ontkennen dat de slavernij een grote impact heeft gehad op nakomelingen van deze zwaar misbruikte mensen. De slaven zijn niet alleen fysiek misbruikt, maar ook hun geest is verkracht. Mensen met een verkrachte geest krijgen kinderen en geven onbewust van alles door aan hen. Daar vecht ik tegen. Daar maak ik mensen op attent. Ik vind het bijvoorbeeld onbegrijpelijk dat zwarte vrouwen hun haar ontkroezen alleen maar om te voldoen aan het westerse schoonheidsideaal. Dit is trouwens niet alleen maar een probleem bij zwarte mensen. In India is er een grote markt op het gebied van middelen om de huid te bleken. Onbegrijpelijk?

  Over zakendoen in Suriname kan ik kort zijn. Ik heb persoonlijk geen ambitie in die richting en weet er dus weinig van af. Het enige wat ik kan zeggen is AANPASSEN. Suriname is geen Calimerostan.

  Ik ben absoluut niet blijven hangen in de slavernij en de koloniale tijd. Ik probeer wel de mechanismen van koloniaal denken ter discussie te stellen.

  Hopelijk is mijn visie jou duidelijk. Ik moest lachen om het feit dat je zeerover zou worden als je in de koloniale tijd had geleefd. Ik denk dat je iemand met ambitie bent. Mijn complimenten. Als ik in die tijd had geleefd zou ik als slaaf zeker een opstand ontketend hebben. Ik zou plantages platbranden en ik zou de slavendrijvers flink op hun flikker geven. Ik stam trouwens rechtstreeks af van mensen die dat deden. Mijn voorouders waren geen housenegro’s.

  Abraham Crijnzen? Je bedoelt zeker Abraham Crijnssen (ook wel geschreven: Krijnsen). Je hebt dus de ambitie om Suriname opnieuw te veroveren. Maar pas op, we hebben nu Bouterse! 🙂

  Met vriendelijke groet
  Louis Farrakhan alias Boni


  Maak melding

 34. @ JoJo

  Daar sta je dan met je goeie gedrag! En krijg je een indringend en emotioneel beladen explosie over je heen.

  Het is duidelijk dat onze anna_x behoorlijk is doorgedraaid. En er dus geen normaal gesprek mee te voeren is door haar extreme standpunten.

  Gebeurtenissen uit het verleden worden te pas en te onpas teruggehaald naar het heden. De volgende bewering is dan ook vrij paradoxaal:
  ‘Ik ben absoluut niet blijven hangen in de slavernij en de koloniale tijd. Ik probeer wel de mechanismen van koloniaal denken ter discussie te stellen’.

  (….)

  En ter discussie stellen? Pardon? Verschillende monologen worden ons hier opgedrongen, variaties op hetzelfde thema, en met maar 1 echte ‘waarheid’. Dit evangelie wordt hier iedere dag gepredikt en wie daar niet in mee gaat denkt is dom, naief, superieur of juist slaafs…

  Gelukkig denkt niet iedereen er zo eenzijdig over en de echte bruggenbouwers komen dan ook uit een andere hoek. Die het verleden niet wil ontkennen of vergeten, maar wel beseft dat we samen verder moeten. Initiatieven zoals de jouwe bieden volgens mij meer garanties voor de toekomst en ik hoop dat je je hierdoor niet uit het veld laat slaan. Dus nogmaals, keep up the good work!


  Maak melding

 35. @Expat

  Wat jij een “indringend en emotioneel beladen explosie” noemt is gewoon een inhoudelijke tegenargumentatie. Verder heb ik nooit beweerd dat ik de wijsheid in pacht heb. Iedereen mag zijn eigen mening hebben maar ik waardeer een goede discussie. Als ik het niet eens ben met iemand dan kom ik met argumenten waarom ik het niet eens ben. Is dat soms verboden van de heer Expat? Doorgedraaid? leg eens uit! 😉


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.