SLM en andere bedrijven tegen het licht

44

PARAMARIBO, 8 feb – De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij, SLM, behoort tot de eerste vijf publieke bedrijven die de regering wil doorlichten. Volgens het kabinet van de president moet de Nederlandse consulent KPMG het “operationeel en functioneel” bedrijfsvoeren onderzoeken. Het gaat erom de bedrijven “slagvaardig te houden en afzetmarkten te vergroten.”

KPMG moet binnen hooguit anderhalve maand afronden. De aandachtspunten zijn onder meer financiën, ICT, organisatie, human resources, risk & compliance en het realiseren van bedrijfsprocessen. KPMG moet dan aangeven hoe de efficiëntie op te voeren en “deze bedrijven sterker en succesvoller te maken.” Tot de eerste groep behoren ook de nutsbedrijven Telesur, Energie Bedrijven Suriname en de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij. Het vijfde bedrijf is bananenproducent SBBS.

Drinkwater, energie en telecommunicatie gelden als basisgoederen. De nutsbedrijven worden niet voor niets direct meegenomen. “De uitdaging is om serviceverlening en productkwaliteit in verhouding te houden met de vraag van de burgers”. De regering wil in één keer weten waar eventueel aanpassingen nodig zijn. Bij energie en drinkwater lopen de consumptietarieven al decennia achter. Negatieve bedrijfssaldi zorgen net zo lang voor gebrekkige voorziening.

Bekijk ook:


44 REACTIES

 1. De Surinaamse regering huurt een NEDERLANDS bedrijf in om de eigen staatsbedrijven op de ontleedtafel te leggen. Ik ben zo benieuwd naar de reacties van Anna_z, Mr. Zuidoost, Paraman e.a. Zij zullen het waarschijnlijk begrijpen en daar een verklaring voor hebben. Ik niet, in ieder geval.


  Maak melding

 2. Even ter verduidelijking: Wat ik niet begrijp is dat deze bedrijven beschikken over een Raad van Bestuur, een Raad van Commissarissen, directies enzovoorts, veelal aangesteld door de regering. Zijn deze heren dan niet in staat om “hun” bedrijf op een deugdelijke en efficiente wijze te leiden? Of ontbreekt gewoonweg de kennis? Al deze mensen zitten waarschijnlijk op het comfortabele pluche hun geld te tellen. Het bedrijf waaraan zij leiding dienen te geven interesseert ze waarschijnlijk geen barst.


  Maak melding

 3. Wat een verandering zeg!
  Wie houdt wie voor de gek!
  Het probleem is zo opgelost, waarom KPMG gaan vragen om alles te onderzoeken.
  Begin eerst maar bij de corrupte medewerkers en ministers door te lichten . Je zult verbaast zijn hoeveel geld je overhoudt, die aan beter dingen kunnen worden besteedt.
  Vooral bij de slm .
  A tang so.


  Maak melding

 4. Blaka Bakra,
  Doe niet zo dom, ze doen het niet gratis! Suriname bepaalt zelf wel wie ze inhuren. Wat is daar mis mee? Wij zijn gemiddeld opgeleid in Holland, waar wil je die expertise gaan zoeken? In Usbekistan? Of moet Bouta weer die verkoper van onze Noord-Westelijke driehoek, slimme Hansje-Limapo weer inzetten?


  Maak melding

 5. ” De aandachtspunten zijn financiën, ICT, organisatie, human resources, governance, risk & compliance, en het realiseren van bedrijfsprocessen”

  De antwoorden van alle door KPMG gestelde vragen zijn allemaal terug te vinden in de verschillende bedrijfsonderdelen. De kunst bij het doorlichten van een bedrijf cq organisatie : het stellen van de juiste vragen aan de juiste personen in de organisatie. Het beschikken over de juiste methoden en technieken is van belang in deze. Het kan niet zo zijn dat een (nuts)bedrijf geen expertise beschikt op dit gebied. Het inhuren van een extern deskundigheid cq. expertise is opzicht niet verkeerd. Hierdoor wordt het bedrijf bekeken door een heel andere bril met een hoge mate van objectiviteit. Ter besparing van kosten is het misschien handig om 1 (nuts)bedrijf tegen het licht te houden do KPMG. Tijdens dit proces kunnen vertegenwoordigers van de andere nuts bedrijven meelopen om ervaring op te doen. Later kunnen zij hun eigen organisatie doorlichten. Hierdoor kan men kosten besparen. Ik hoop in de toekomst nog heirvan iets te vernemen.

  En la sombra del arbol


  Maak melding

 6. Beste Kondremangs,

  Wij moeten Suriname zelf tot ontwikkeling brengen zegt de President zonder koloniale invloeden en bemoeienis(vooral NIET van Nederland)…….maar geen enkele landgenoot is in staat en heeft de capaciteiten om het grote werk te klaren?????????
  Wat een tegenstelling!!!!!!!
  Maar ja; dat is de politiek…….MOOIE WOORDEN OM TE ZEGGEN…..MAAR NIET OM TE DOEN!!!!!!!
  En het arme Surinaams volk zucht en kreunt onder de mokerslagen van de prijzen van de 1e levensbehoeftes; WAAR BLIJVEN DE VERKIEZINGSBELOFTES????????
  SPIET KONG, PRES!!!!!!!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 7. Om een bedrijf te leiden moet je over Managementkwaliteiten, kennis,inzicht communicatieve vaardigheden en contactuele eigenschappen beschikken.
  Het gros van die lui zijn door politieke vrienden op de posten benoemd, en kunnen het alfabet en hun naam nauwelijks schrijven.
  Degenen die wel over voornoemde kwaliteiten beschikken, worden op een zijspoor gezet.
  Wedden dat na de rapporten en adviezen van KPMG je nooit meer wat hoort, want het advies zal zijn : Met en grote bezem door direktie, personeel en Rvc.


  Maak melding

 8. Nooit goed!
  Wat de regering nu doet is goed. Eigen onderzoeken en doorlichtingen werken niet. KPMG moet de zwakke punten bloot leggen en het te veel aan personeel doorgeven.
  Wat Hojot voorstelt is heel goed maar KPMG zal geen pottenkijkers toelaten. Wel jammer want daarmee kon je een hoop geld besparen. KPMG wil geld verdienen dus ze zal niet toestaan dat anderen meelopen.
  Ik zou eerst beginnen bij Surpost. Die wordt niet eens genoemd in het rijtje van 5 bedrijven, terwijl het daar behoorlijk stinkt. De afgelopen 2 maanden heb ik drie brieven naar mijn moeder in Paramaribo gepost die geen van allen zijn aangekomen. Nergens te vinden!
  Wel ben ik benieuwd naar wat de regering gaat doen als het rapport van KPMG dringende aanpassingen nodig acht.
  Want laten onderzoeken is een ding, maar handelen naar de uitkomst van het rapport is een ander ding. Als KPMG zegt dat de SLM 100 man/vrouw te veel heeft aan personeel gaat de overheid die dan ontslaan? Denk ’t niet! Dan heb je een duur onderzoek laten doen en je laat dan alles bij het oude? Zonde!
  Half werk! En dat is nooit goed!


  Maak melding

 9. Ook Surpost heeft een doorlichting nodig.In dit bedrijf hebben enkele heel grote vissen gesjoemeld.Daar mee in verband,doet de naam van ene Glenny[niet Pengel] vaak de ronde.En deze man staat heel dichtbij een prominente vrouwelijke NDP er.

  Cobie.


  Maak melding

 10. @blaka bakra

  Paraman zegt het al. Wat is er mis met het inhuren van expertise uit welk land dan ook. De VS hebben expertise uit Calimerostan gehuurd om dijken in hun land te bouwen. In Calimerostan werken heel veel Indiase ICT’ers. Kennis is te huur en te koop en elk land maakt gebruik van die mogelijkheid. De experts op hun beurt sluiten geen enkel land uit. Doekoe is doekoe! Comprendo? 😉


  Maak melding

 11. @NOBRUYA

  Wat heeft het inhuren van expertise te maken met “bemoeienissen” uit Calimerostan. Geert Wilders is extreem anti-Moslim maar geen haar op zijn peroxidehoofd denkt eraan om geen Arabische brandstof in de brandstoftank van zijn pantserwagentje te laten gieten. Een boerka verbieden gaat er voor xenofoob Calimerostan nog wel in. Maar de Calimerostanen verbieden om brandstof uit Moslimlanden te gebruiken zal wel nooit gebeuren. Emotie en politiek gaan niet altijd samen.


  Maak melding

 12. De KPMG eindrapportages kunnen daarna rustig in een stoffige lade. Opeenvolgende regeringen weten immers -zoals in het geval van FISO – al lang welke keiharde maatregelen te treffen, maar blijven liever zachte politieke heelmeesters…


  Maak melding

 13. Dan moeten jullie ook niet zo dom zijn om alles wat blank is uit te schelden paramanpinto, anna en zuidoost.
  waarom geen bedrijf uit de regio ?
  Bouterse houdt jullie dom dat is één ding wat zeker is, er mochten geen nederlanders werken bij de belastingdienst omdat ze spionnen konden zijn en wat zien we nu de adviseur van de prsesident en de vice president is Hollander.Bouterse misbruikt jullie omdat hij weet dat jullie achterlijk zijn.


  Maak melding

 14. wat mij benieuwd is deze,:…wat gaat er gebeuren als het rapport van KPMG richting bv SLM negatief uitvalt,…(HETGEEN ZEKER GEBEUREN GAAT) ,…en het advies is saneren van het familie bedrijf!!!!

  Wel mi gudu,…oom & tante,..altijd thuis gezeten & toch visumgeld ontvangen over de ruggen van de overzeese vrieskoude landgenoten,….

  …………A TORI KLARI DALIJK………..


  Maak melding

 15. Blaka bakra,

  Ten dele begrijp ik jouw stelling wel. Maar misschien kom jij tot andere inzichten wanneer je het onderstaande leest.
  Een bedrijfsanalyse is een doorlichting van een bedrijf, om snel een eenvoudig een goed beeld te krijgen van de algemene stand van zaken binnen het bedrijf, de belangrijkste sterktes en zwaktes en de kansen en bedreigingen ten opzichte van de markt, de concurrentie en de bedrijfsomgeving.
  Dit staat los van het bestuur of raad van commissarissen etc…zoals jij dat aangeeft.
  In Nederland is het een normaal gegeven dat bedrijven,
  ook staatsbedrijven, van tijd worden doorgelicht los van het feit of ze nou goedlopende bedrijven zijn of niet. Op basis van deze analyses kan een bedrijf nieuwe
  hoofdlijnen ontwikkelen, het ontwikkelen van een toekomstbeeld voor het bedrijf en om tijdig knelpunten te kunnen tackelen. Kortom bedrijfsanalyse is een verzameling van taken, kennis en technieken die worden gebruikt om de bedrijfsbehoeftes te analyseren en oplossingen vast te stellen voor bedrijfsproblemen.

  Zeer actueel is de Nederlanse Spoorwegen in Nederland waarvan men vindt dat deze ook doorgelicht moet worden. De Minister in Nederland is ook van plan de expertise uit het buitenland te halen om vast te kunnen stellen waar de knelpunten liggen binnen de NS.
  KPMG staat in de wereld zeer hoog aangeschreven wat betreft bedrijfsanalyses. Dus dat de Surinaamse overheid KPMG in handen heeft genomen is zeer aan te prijzen. Ik denk niet dat jij en ik er blij mee zouden zijn indien de overheid een of ander wazig bedrijf uit bijvoorbeeld Venezuala zou inhuren om de analyse te
  doen.
  In Suriname is het niet gebruikelijk dat er aan bedrijfsanalyse wordt gedaan dus men vindt het snel vreemd wanneer dit wel gebeurd, dus ik kan jouw reactie wel begrijpen.
  Op basis van de ervaringen in Nederland vind ik dat de
  huidige Surinaamse overheid een prima stap heeft gezet om bedrijfsanalyse op deze manier in Suriname in te luiden. Dit moet vaker gebeuren.
  En je hebt inderdaad gelijk wanneer je stelt dat in Suriname de expertise ontbreekt om een gezonde bedrijfsvoering te kunnen doen. Maar ik heb vernomen
  dat de stroom jongelingen die in Nederland hun expertise hebben opgedaan en naar Suriname gaan zich in een opwaartse beweging bevindt (ik spreek uit ervaring). Dus daar zal zeker verandering in komen.
  In Nederland ligt heel veel expertise dus waarom zou Suriname daar geen gebruik van mogen maken?
  Suriname kan er alleen maar van profiteren.
  In het jargon van management en marketing spreken
  we van een win-win situatie. Dat houdt in dat beide
  partijen voordeel halen uit een bepaalde situatie.

  Blaka Bakra, ik probeer je niet te overtuigen van mijn gelijk maar ik geef louter weer hoe dingen in de wereld aan toe gaan. En als Suriname zich daarbij wil aansluiten zouden alle Surinamers dat moeten aanmoedigen. Wanneer jij op basis van mijn weergave
  toch een beetje een ander inzicht krijgt dan ben ik al tevreden. Maar dat ligt uiteraard geheel aan jezelf.

  De groetjes


  Maak melding

 16. NOBRUYA, wie ben jij eingelijk heb jij verstand van suriname ik hoop dat jij je ziektekosten premie kunt betalen en in frankenstein niet ziek worden en geen onzin blijven schrijven.

  Suriname voorwaarts


  Maak melding

 17. KPMG

  Goede zaak, het rapport zal geen verrassing zijn.
  Ben wel benieuwd naar de voorstellen voor verandering en in welke periode men denkt dit te implementeren.
  Tenminste als het advies wordt overgenomen!
  Binnen 1,5 maand…. heb ik dat goed gelezen, das supersnel.
  Ik vraag me af…..

  Aha, waar is onze “pas” afgestudeerde, bedoelde je dit Internationaal bedrijf?
  100punten, slim bedacht, geen gaatjes in jou arbeidsverleden, het is immers een Nederlands bedrijf!

  Niet jokken hé, dat je suri gaat opbouwen………..


  Maak melding

 18. Ja, ja mensen. Vorig keer was er een bericht over Suriname die samen zou gaan werken met Venezuala en Iran, toen waren de kritieken op dit forum niet mals.
  ‘Suriname is ver weg gezakt en is niet in staat met behoorlijke landen samen te werken’, ‘suriname kan alleen maar met boevenlanden samenwerken’,
  ‘waarom kan Suriname niet met een behoorlijk bedrijf
  uit Nederland samenwerken’, ‘bedrijven uit Nederland staan niet in de rij om met Suriname samen te werken’ etc….
  Dit waren o.a. sommige van die kritieken.

  Nu Suriname met een gerenomeerd bedrijf uit Nederland
  gaat samenwerken worden de zaken nu plotseling weer omgedraaid door dezelfde criticasten.
  ‘ja, waarom kan suriname niet samenwerken met een bedrijf uit de regio’, ‘nu heeft Suriname Nederland wel nodig’ etc, etc….
  Dit is een duidelijke teken dat in de ogen van de criticasten de huidige regering in Suriname op dit moment niks maar dan ook niks goed kan doen en dat men zeer en zeer bevooroordeeld is. Elk positief bericht wordt door de criticasten al bij voorbaat afgedaan als onzin en negatieve berichten worden weer door deze criticasten van alle kanten bejubeld. Kennelijk is het
  door sommige mensen Suriname niet gegund dat er wel
  degelijk positieve ontwikkelingen gaande zijn.

  Het gebaar van deze huidige regering om haar eigen bedrijven te analyseren om de knelpunten vast te stellen geef aan dat deze regering niet bang is
  om haar eigen beleid door te lichten en zo mogelijk aan te passen.
  Welke andere regering hiervoor was in staat of
  bereid dit dit doen?
  De huidige regering hoeven we niet de hemel in te prijzen want zover is het nog lang niet maar de goede weg is in elk ingezet.
  Bouterse heeft laten zien dat hij bereid is zijn inzichten over Nederlanders te wijzigen en is zelfs bereid om met de Nederlanders samen te werken.
  Uiteraard hadden sommigen dat niet verwacht en kunnen dus niet aanzien dat Bouterse zijn inzichten heeft gewijzigd in het voordeel van Suriname en dat Nederlandse bedrijven dus wel bereid zijn om met Bouterse samen te werken.
  Het ongelijk van deze criticasten wordt met deze samenwerkingen duidelijk bevestigd en dat wordt kennelijk niet gewaardeerd.
  Als KPMG had gesteld niet samen te willen werken met Bouterse dan zouden deze criticasten staan juichen.
  Het is niet moeilijk om klakkeloos positieve berichten uit Suriname neer te halen maar kennelijk des te moeilijker om een mening te geven die gefunderd is zonder enige vooringenomenheid.


  Maak melding

 19. OEI!!!

  Via de wandelgangen heb ik vernomen dat het niet meer
  zo botert tussen anna_z(orgzaam) en haar zeer van
  massamoord verdachte keizer Bigi Mofo I.

  Hoe kan je geloofwaardig overkomen?! Door eerst te
  beweren dat je gaat dekoloniseren om vervolgens
  een bedrijf uit SUPERTSAN uit te nodigen voor een
  audit, vroeg anna_z aan de MOORDENAAR(dat mogen wij
  nu na de bekentenis van mede MOORDENAAR Rozenblad wel
  zeggen)???

  Wacht even, wacht even! Zei keizer Bigi mofo I!
  Ik ben hier de baas!

  Anna_z(orgzaam) heeft vervolgens ene Jan de Loser,
  helemaal uit HOLLAND, gevraagd om in dit conflict
  tussen haar en de zo door haar verafgode MOORDENAAR
  te bemiddelen.

  Jan de Loser, is er onmiddellijk in gesprongen!
  Per slot, doen wij alles alleen om eigenbelang.
  Op de vraag wat dan het belang van Jan de Loser
  in deze is, vertelde hij, dat hij uiteindelijk
  de Surinaamse schrijftaal beter zou beheersen.

  Zo heeft hij vernomen dat je de “G” wel
  uitspreekt, maar niet schrijft.
  Bijvoorbeeld Sranan of Man! Tog!!!!


  Maak melding

 20. @ Paraman: Jij geeft dus indirect een bewijs van onvermogen aan die saka saka’s, die alleen maar hun stoelen warm houden. Voor veel geld een buitenlands bedrijf inhuren en vervolgens het eindrapport in de derde la links onderin leggen, schiet niet op. Capabele mensen zijn er genoeg in Suriname, alleen hebben ze blijkbaar een andere politieke kleur. Dat is het.


  Maak melding

 21. Niet vergeten dat keizer Bigi Mofo I,
  veel ervaring heeft met adviezen van Nederlanders!

  Vraag het maar aan ParaPinto de voormalige
  mede suppletieontvanger.

  Gegeven advies, schiet een gekozen regering naar
  huis!


  Maak melding

 22. @ Mariska: Bedankt voor je heldere uiteenzetting. Uiteraard weet ik ook dat bedrijfsanalyses in veel gevallen zin hebben. En inderdaad beschikt KPMG over de expertise. De moeilijkheid ligt volgens mij in het feit dat het STAATSbedrijven zijn. Gebeurt er iets met de eindrapportage? Gaan er koppen rollen? En ik hoop met jou dat de grote groep jongeren met expertise inderdaad bereid zijn zich in te zetten voor een beter Suriname. De tijd zal het leren. Maar het feit dat de vriendjespolitiek sterker is dan de kennispolitiek in Suriname, doen mij het ergste vrezen. Ik blijf even de vinger aan de pols houden.
  Met alle respect, groeten.


  Maak melding

 23. @ Anna_z: Ik zou in dat geval maar eens met een beetje meer respect over het buitenland praten. Calimerostan is gewoon Nederland. Comprendo?


  Maak melding

 24. SLM is een van de maatschappijen die Suriname tegenhoud tot verder ontwikkeling.
  De tarieven zijn superhoog en die worden kunsmatig hooggehouden. Het arm volk en de hard werkende nederlanders worden flink uigebuit. Jammer he! want met betaalbare tickets krijg je zeker meer mensen,een kwestie van vraag en aanbod. Hoe meer mensen reizen ,moet meer inkomsten voor de maatschappij. Maar wacht eve, telesur heeft het volk ook in het verleden verkracht maar digicel en uniqa maakt het onmogelijk om de zeflde trend voort te zetten.

  Waneer er geen SLM gaat zijn gaat het ZEKER beter gaan met Surinamers overal in de wereld.


  Maak melding

 25. Bouterse wil niets te maken hebben met Nederland.

  Wel een ding moeten we niet vergeten. De overmaking vanuit Holland zorgt voor een goede ontwikkeling van Suriname.
  In deze wereld hebben wij elkaar nodig. Want we verwijten die Hollanders maar die zelfde Hollanders hebben wel ervoor gezorgd dat hun nakomelingen het goed hebben.
  Of ze de wereld hebben veroverd en geplunderd maak niet uit want ze hebben maar een ding in hun denken. Denk aan de toekomst van de kinderen.

  Maar in Suriname stelen de leiders dat weinige dat aan de kinderen toebehoren.

  Wij rijden in Suriname in de duurste auto’s maar we vergeten wel om een mooie speeltuin voor de kindertjes te maken. I love su , je zegt met je mond maar ons verstand is so vergiftigd dat we niet beseffen wat we zeggen..

  Jammer Su. I love Su is just a talk of the day.


  Maak melding

 26. Dit is gewoon een tekie njang voor KPMG want zij gaan het rapport dat enkele jaren terug uitgebracht is door enkele Lufthansa medewerkers (maar nooit in de publiciteit is gekomen) in een nieuw jasje gieten en herschrijven !
  De SLM heeft niet zo lang terug voor zeker een half jaar een team van Lufthansa gehuurd die het bedrijf moesten observeren en doorlichten waarvoor de SLM alle kosten heeft betaald, maar nooit heeft de buitenwacht iets over dit onderzoek gehoord of gelezen.

  ‘Come on’ mijne mensen, moeten wij dit staatsbedrijf nog serieus nemen ?
  Ik heb alleen een believe in de SLM bij een overheids participatie van 51% en de rest van overige (ook het volk van Suriname)investeerders !


  Maak melding

 27. KPMG en vele andere bureau’s kennende is het oordeel ” de organisatie kan slagvaardiger optreden door de bedrijfsprocessen te vereenvoudigen naar rato van voorschrijdend inzicht. Een betere en efficientere controle methode” never nooit zal een rapport bevatten dat de directie debet is aan het falend gebeuren binnen de organisatie. KPMG weet bij voorbaat al dat een zeer negatief rapport geen vervolg opdracht inhoud. Ik heb zelf voor organisaties gewerkt en bedrijven doorgelicht en steeds werd er gezegd ” niet te hard en kritisch naar de directie want wij willen de vervolg opdrachten”

  Down sizen daar heb ik grote beursgenoeerde bedrijven mee geholpen en zelfs sites in Nederlanden en andere landen alleen om de potentie en winstgevendheid te verbeteren.


  Maak melding

 28. @J.Siwpersad

  Misschien moeten wij Surinamers dan ook roven en plunderen in de wereld. Maar zodra we dat doen wijst meteen iedereen met het vingertje. Het is ook nooit goed! 😉

  @blaka bakra

  Vind jij Calimerostan beledigend? “Nederland” bekt gewoon niet zo lekker. In Afghanistan is bijna alles verboden. In Nederland verbied men ook steeds meer van alles. Het laatste wat ik hoorde was dat de boerka verboden wordt. Net Afghanistan! Calimerostan is een klein landje dat alles verbied. Dat is toch niet beledigend. 😉


  Maak melding

 29. Esmerald,

  Gezien je geen familie van mij bent (volgens jou woorden) ben ik je niet vergeten. Wanneer gaan we gezellig candlelight dinner for two uit eten ?

  I sab dat mi wang ab you.

  Schatje van me.


  Maak melding

 30. Konkroe tete,
  Je hebt wel kennis van zaken merk ik. Maar je down sizen heeft de wereld voor de tweede keer in drie jaar tijd in een financiele crisis doen belanden. Wat jij bij de vele grote bedrijven heb gedaan is vuil in de ijskast stoppen. Hierdoor zijn vele beursgenoteerde bedrijven en banken in de fout gegaan met geld van de gewone burger.
  Dat mijn pensioen volgend jaar april wordt verlaagd ligt aan mensen die denken en handelen zoals jij dat doet.


  Maak melding

 31. Robby Lachmisigh(toenmalitige direkteur van SLM in Nederland) had 4 á 5 jaar geleden uit zijn onderzoek al duidelijk gemaakt;ongeveer één derde van het personeel bij SLM is boven tallig/TE VEEL !!!! Wat is toen daar mee gedaan niets !

  Het is allemaal poppenkast en voor dé SHOW !!! NDP EN BOUTA toneel stuk.
  Daadwerkelijk gebeurt er niets. Zoals bij al die bedrijven. Suriname is één verloren ‘zaak’.

  Groet, Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 32. Donderdag 9 februari 2012 om 12:11 uur, door Musk,

  Na afloop van de dag zal ze mij bedanken, want voor de dames ben ik een echte gentle man.


  Maak melding

 33. @ Esmerald niet doen.Wie weet gaan ze de volgende dag jouw lijk moeten opvissen aan de Waterkant.
  En bovendien, welke ndp-er is een gentle man.

  Danitia


  Maak melding

 34. African Lion,

  Whahahaha, wat een charmeur…..

  Mijn grootvader, die van de Hindoestaanse tak, zei altijd:
  “ Zeg me wie je vrienden zijn en ik weet wie je bent”.
  Aangezien je zit te flirten met Cruella de pot, heb ik hier geen zin in.
  Mijn wkn-vrienden en vriendinnen, je weet wel, die zwarte pieten, vinden het ook niets.
  Bovendien moet ik ook rekening houden met de gevoelens van paraatje dus….
  Het is over en uit, klaar…..
  Dan ga ik liever lunchen in Stroe……………whahahahaha..

  Tip: doe je verwarming aan, niet zo zunnig zijn,je hebt het koud noh….. whahahahaha


  Maak melding

 35. Esmerald stel je zelf open en beschikbaar voor nieuwe en echte dingen. Luister niet naar die vergaderaars uit “Cockring Warmoestraat 96 Amsterdam”. Dat zijn geen mannen, maar manwijven die een persoonlijkheids probleem hebben.

  Als de corruptie goed bestreden wordt (je kunt niet alles wegnemen, maar hoop 70% terug te dringen) dan zal ook jij onze NDP lid worden.

  Danitia Caril-Ho !

  Waar heb jij het in hemelsnaam over (poreplay)

  Ik slacht geen vrouwen en sla ze zeker ook niet ?

  Ik streel ze, speel met ze en breng ze in extase door ze te laten huilen van genot en geluk.

  Dat is mijn level en ik heb dus geen moord nodig om mijn en Esmerald zin te krijgen.


  Maak melding

 36. Esmerald je onderdrukt je liefdevolle gevoelens voor mij door mee te lopen met dat groepje uit de “Cockring Warmoestraat 96 Amsterdam”.

  Me love you long time.

  And i do like to eat you up !!

  In a nice way mi gudu.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.