Misiedjan: misdaadcijfers Suriname omlaag

61

PARAMARIBO, 7 feb – Het aantal misdrijven en misdaden neemt drastisch af. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie aan de hand van politiestatistieken. Vorig jaar werden ruim vierduizend gevallen minder geregistreerd dan in 2009. Het aantal berovingen nam af met ruim vierhonderd. De coalitie is blij als een kind met de cijfers.

Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP) vindt dat uitspraken van doemdenkers worden gelogenstraft. De cijfers zouden slecht nieuws zijn voor hen die de samenleving een “angstsyndroom proberen aan te praten.” De media zouden ook de grootheid aan de dag moeten leggen om de nieuwe cijfers te publiceren. Panka is de man die vorig jaar het idee lanceerde om niet alle misdrijven in de publiciteit te brengen. Het zou alleen maar leiden tot onnodige paniek.

Oppositie en media noemden het voorstel een poging tot nieuwsverduistering. Het gebeurde daarna vaker dat burgers zelf naar de media stapten om verslag te doen. Het bleek vaker te gaan om misdrijven waar de politie geen melding van had gemaakt. Volgens Misiedjan is het aantal roofovervallen met ruim honderd afgenomen. In 2011 werden ruim tweehonderd en zestig gevallen gemeld. Opmerkelijk is de toename van de hoeveel in beslag genomen cocaïne, ruim driehonderd en vijftig kilo in 2010 en in 2011 ruim vijfhonderd kilo.

Bekijk ook:


61 REACTIES

 1. Vele rechtgeaarde surinamers vragen zich in gemoede af waarom de president deze grapjas blijft handhaven. Simpel, hij is zelfs onderdeel van de misdaad. Daarnaast als baas het durft om hem te onstlaan komen al die djoekas in opstand. Dat spat deze hele marionettenregering uit elkaar. Ma kut, terug naar de realiteit, ook de domme aanhangers van deze regering worden slachtoffer van dit misdaadbeleid. Zolang recht en wet niet voor elk mensen alhier gelden, net zolang zal het bergafwaarts blijven gaan en wat erger is de grootste moordenaars is de macht gegeven. Zoals er staat geschreven vervloekt zijn alle moordenaars en wee degenen die hen aanbidden en dienen. Op hen rust ook deze vloek der misdaad.


  Maak melding

 2. Deze mensen maken zichzelf totaal ongeloofwaardig en bevestigen het gesjoemel met cijfers en statistieken in suriname steeds weer.

  Dat zij het niet uitgevonden hebben is evident, echter het gebeurt op zo’n knullige wijze en is zo doorzichtig dat je alle vertrouwen in de suri politiek verliest (voor zover die er al was).

  Betrouwbare controle mechanismen ontbreken ten ene male maar dat zal kennelijk wel passen bij het binnenlands bestuur…


  Maak melding

 3. Pinokkio Martin Misiedjan presenteert de cijfers……Terwijl de kogels je in Suriname dagelijks om de oren vliegen is volgens de Minister van Justitie & Politie de misdaad drastisch afgenomen. Is er nog iemand die hem serieus neemt?


  Maak melding

 4. Ook Lonnie voelt de misdaad niet.Hij is altijd behangen met goud maar de rovers durven hem niet aan te pakken.Andere mensen worden niet ontzien.Ik lees halsketting berovingen al niet meer.De meeste mensen doen ook geen aangifte van.Panka mag dan blij zijn,maar het volk gaat gebukt onder het rovers terreur.

  Cobie.


  Maak melding

 5. Geweldig! Elke verdere verlaging is meegenomen maar alvast een compliment voor deze progressieve coalitie. Maar let op! De Anti Bouterse Brigade staat al klaar in de startblokken om de boel af te serveren en te bagatelliseren.


  Maak melding

 6. Henk Molenaar, ik ben het volkomen eens met je.

  Kijk maar op wie de boeven/bandieten/rovers lijken, dan heb je het antwoord al.

  Ook lees ik: Vorig jaar werden ruim vierduizend gevallen minder geregistreerd dan in 2009.

  Hoeveel waren er dan plus deze vierduizend???

  p.s: deze mensen (check faces)gaan hun eigen mensen nooit straffen.


  Maak melding

 7. Beste rancuneuze ABB (Anti Bouterse Brigade waarvan het grootste deel zich in Calimerostan bevindt). Ook in jullie xenofobe fascistische heilstaat Calimerostan wordt de kleine criminaliteit niet meer vermeld. Stel je eens voor dat je elke fietsen of winkeldiefstal in de media zou moeten vermelden. Dan zou Calimerostan het crimineelste poldertje in Europa worden. Ik denk niet dat jullie dat nou zo leuk zouden vinden. Om over de aangehouden blowers maar te zwijgen. Die mogen na aanhouding gewoon hun skunkje houden. Niet dat ik dat erg vind maar steek wel de hand in eigen boezem.


  Maak melding

 8. @ Anna_z,
  Wat jij beweert is toch logisch dat men jou gaat afvallen. Wat een ieder al tegen je zegt doe toch een keer normaal dan doe je al gek genoeg. Relativeer de boel eens een keer goed dan geliojk maar te roepen…een progressieve coalitie..wat hebben ze tot nu dan gedaan in jou belevenis of is dat fantasie van jou.kom op zeg deze oplichters kan je gewoon geen coalitie noemen. en dat jij dit soort stront wilt verdedigen…mijn zegen heb je maar niet klagen als de rest over je heen kotst. odie.


  Maak melding

 9. Misiedjan met alle respect, ik heb niets aan cijfers maar aan een goede oplossing. Toen men klaagde dat er teveel “creolen” in de gevangenis zitten voor roof en moord wilde je dat niet horen totdat Brunswijk het heeft toegegeven.
  Ik stel voor om geld uit te trekken om deze doelgroep te helpen waar het kan, dit omdat ze hulp nodig hebben.

  De wereld veranderd en zie maar de globalisering. Als ze geen hulp krijgen zal het erger worden, dit omdat er nu een mentaliteit heerst van:: Een ieder voor zich zelf en GOD voor ons allen.


  Maak melding

 10. Drie keer hoera !!!Maar niet heus .”Het aantal misdrijven en misdaden neemt drastisch af”. Dit zegt minister Martin Misiedjan van Justitie & Politie aan de hand van politiestatistieken.

  Meneer Misiedjan: u moet spoedig naar de opticien en als u daar klaar bent, moet u door rijden naar beter horen !!! U en uw politie apparaat deug niet. Van daar dat jullie met zo een conclusie naar buiten komen .

  De politiestatitieken zijn sterk gemanipuleerd ! Een positieve draai aan gegeven .Inside story .Om de Surinaamse volk vóór de gek te houden !!!! Goed geprobeerd,maar het volk heeft jullie al lang door.

  Groet,Ram Ram, Goeda Hafies,(Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 11. Ik denk dat het waar is dat de ministerie, veel verzwijgt. Dit verneem ik ook via de radio. Journalisten moeten via slachtoffers aan berichten komen want de politie verzwijgt een heleboel delicten.


  Maak melding

 12. @Gilvy

  Ik heb geen enkel probleem met kritiek op mijn reactie. Als je mijn reactie met inhoudelijke argumenten onderuit kunt halen dan geef ik graag toe dat mijn mening niet deugt. Maar aan emotionele statements heb ik helemaal niets.


  Maak melding

 13. “Dinsdag 7 februari 2012 om 15:07 uur, door anna_z”

  Ik geef een voorbeeld van RANCUNE;

  Mensen die reeds veroordeeld zijn door de rechter, uit
  de gevangenis laten ophalen en afvoeren naar
  Fort Zeelandia. Alwaar men deze lieden in bijzijn van
  en in opdracht van uw keizer Bigi Mofo I, martelden
  en vermoorden! Kijk! Dat is nu RANCUNE!!!

  De mensen in Suriname nemen alles voor lief! De cijfers
  en wat men meemaakt zijn totaal anders!

  Recentelijk hebben wij ook vanuit Parijs moeten
  vernemen hoe goed het gesteld is met de persvrijheid
  in Suriname.

  Volk van Suriname tijd om wakker te worden!!!


  Maak melding

 14. Als je de cijfers gelooft dan moet dit dan ook vertaald worden in het gevoel van de bevolking.
  Cijfers zijn inderdaad manipuleerbaar.
  Wordt er ook gekeken naar niet genoteerde aangegeven misdaden?
  Een inventarisatie (steekproef) m.b.v. een simpele vraag aan de burger uitvoeren is geen al te moeilijke tel en verzamel werk uitgezet in een correlatie.
  Simpel de vraag van en 3 antwoorden ja – nee – ik weet het niet
  Vraag 1 “denkt u dat de criminaliteit is gedaald?”
  Vraag 2 “denkt u dan de criminaliteit is verhard?”

  Dus hierna simpel de antwoorden tellen en daar is de uitkomst die dan m.i. dezelfde verhouding moet weergeven als de cijfers van Misidjan.
  Stelletje simpel denkers die menen alles met cijfers is weer te geven waarbij het gevoel van de burger niet wordt mee gewogen.


  Maak melding

 15. Anna_z ik Jan your lover, al is het maar voor een keer, deelt jou mening. Mijn pata broeder die je begrijpelijkerwijs malle henkie noemt zijn kennelijk niet op de hoogte van het nieuws in ons eigen koud landje die jij zo komisch weet te betitelen. Ik lag me een deuk als ik het telkens lees. Over vrije meningsuiting gesproken. Afgelopen zondag eergisteren, was de gloednieuwe korpschef van onze wereldstad Iamsterdam op onze Nederlandse televisie, waarbij hij melding maakte dat er 500 criminelen zijn die in totaal 15.000 misdrijven hebben gepleegd de afgelopen tijd. Deze lieden worden omschreven als de draaideur criminelen. Vraag aan mijn broedertje henkie wat hij daarop te zeggen heeft. Andere criminelen van de zogenaamde zware misdrijven en andere criminelen niet meegerekend. Deze goeie man, de korpschef was in gezelschap van de heer Pechtold fractievoorzitter van D66 en de oude Nederlandse actrice Monique van de Ven, bekend van de sexfilms. Ik praat niets goed of slecht, maar vind jou opponenten hyper hypocriet. Anna_z google het, afgelopen zondag was het interview in de late avond- of nachturen op een van onze Nederlandse zenders. Wat hebben onze maatjes daarover te zeggen? Anna_z groetjes aan alle braddas an sisas in swietie sranang plaatsje. Anna_z warang bossie an brasa van Jantje. Laat je niet k……. dame.


  Maak melding

 16. Ja Anna-z, jij mag zeggen over calimerostan maar o wee als een ander wat zegt over jouw president en maatjes,dan is de boot aan. Hoe ver kan je met je hoofd ergens in zakken.En trouwens ik ben het volkomen met de anti-bouterse brigade eens.


  Maak melding

 17. Wat een grapen makker en jokker is die vent, is hij doof en blind, ik ga niet zeggen dat hij liegt want dat kunnen de massamoordenaars als geen ander en ja hij is tog altijd onder coc


  Maak melding

 18. Lieve Anna_z: Het is toch bewonderenswaardig dat je bij elk bericht dat de situatie in Suriname belicht, het jouw geliefde Calimerostan erbij haalt. Bovendien nog het fascistische Valimerostan. Je hebt in Nederland waarschijnlijk te dicht bij die molens gestaan, want als je daar een klap van krijgt, ga je net zo raaskallen als jij nu doet.


  Maak melding

 19. @JAN DE LOVER je vergeet 1 ding aan je swietie anna te melden, dat 90% van die criminelen draaideur of niet, net als in Sur. bestaat uit bepaalde etnische groepen.
  Dat hebben we vanavond maar weer eens gemerkt in het programma opsporing verzocht.


  Maak melding

 20. @blaka bakra

  Beste blaka bakra,
  Daar de ABB (Anti Bouterse Brigade) zich in Calimerostan bevindt kunnen deze lieden het beste eerst naar hun eigen land kijken. Natuurlijk is er criminaliteit in Suriname. Maar de cijfers geven toch een daling aan. Als de ABB de daling ter discussie stelt omdat volgens hen de kleine criminaliteit niet wordt geregistreerd, dan verwijs ik naar hun eigen land Calimerostan. Ze zijn het gewend om Suriname met Calimerostan te vergelijken dus maak je niet druk.


  Maak melding

 21. Sinds de NDP met zijn voorzitter Panka aan de macht zijn en met rasta van de ABOP kun je alleen maar van een stijgende trend betreffend criminaliteit spreken, Vandaar dat Panka met veel boter op zijn hoofd ook nog censuur denkt te kunnen toepassen door de media het zwijgen op te leggen, om geen berichtgevingen over criminaliteit naar buiten te brengen, en zodoende het volk te misleiden, en te laten voorkomen, dat het allemaal nog wel meevalt met de criminaliteit, maar helaas voor deze partij de NDP is deze tactiek niet gelukt, en zal niet lang meer duren, dat deze ondeskundige criminelen van het toneel zijn verdwenen.


  Maak melding

 22. Onzin! Er kan geen sprake van zijn dat de misdaadcijfers in Suriname gedaald zijn. De daling vertaalt zich niet in het veiligheidsgevoel van de burger. Wat merkwaardig.

  Waterberg en Misiedjan zijn van het zelfde laken een pak. Eerst genoemde liep ook zo verschrikkelijk achter de feiten (cijfers) aan inzake de dengue epidemie.

  Sari tori nanga den minister disi mang.


  Maak melding

 23. zullen wij de cijfers laten voor wat het is,..”een beroving waarbij extreem geweld gebruikt wordt/moord/verkrachting ten overstaan van familie,zwangere vrouw trappen in de buik”,…elk geval is er e e n teveel en er zijn een heleboel geweest misidjan,en jij maar glashard ontkennen en lallen over verruwing!!!

  Ik neem aan dat jij namens de regering wel een krans hebt laten bezorgen telkens als er e e n weer een kogel in de borst kreeg uit die korte loop!!!!

  Tot slot vind ik jou evaluatie in deze misselijkmakend,en is ook panka een kado-figuur dank zij dit vervloekt kiesstelsel!!!!


  Maak melding

 24. @Larry

  Er is geen enkele relatie tussen de statistieken en het gevoel van de burger. Daar is genoeg onderzoek naar gedaan. Uit onderzoek in Calimerostan blijkt dat mensen zich bedreigd voelen omdat er volgens hun gevoel steeds meer buitenlanders het land binnenkomen. Maar de statistieken laten een tegenovergesteld beeld zien. Er komen door de strengere immigratie-eisen juist steeds minder buitenlanders het land binnen.

  Een ander voorbeeld:
  Ook in Calimerostan vinden de burgers dat de criminaliteit toeneemt. Maar ook hier weer laten de statistieken een ander en tegenovergesteld beeld zien.

  Een factor die meespeelt is het brallende populisme van Wilders. Die zaait angst en de mensen zien daardoor dingen die er niet zijn.

  Wat Suriname betreft: Daar wordt de angst gezaaid door de ABB (Anti Bouterse Brigade). De ABB bedient zich van een puur populistische gedachte dat verband houdt met Bouterse als president van Suriname. Men accepteert dat niet en zaait angst. Men kijkt niet meer naar de feiten maar bespeelt de afbrekende kaart.


  Maak melding

 25. @Zucht

  Wat heeft etniciteit te maken met dalingen in de misdaadstatistieken? En waarom zie ik geen pedofielen en witteboordencriminelen in opsporing verzocht? Echt zware jongens zijn er ook nauwelijks bij. Wel heel veel puberale kruimeldiefjes. Dat scoort wel makkelijk in xenofoob Calimerostan.

  Als je echt in de etniciteit van de zware Calimerostaanse criminelen geinteresseerd bent kun je het beste onderstaande link bekijken.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Categorie:Nederlands_crimineel


  Maak melding

 26. Panka en Misidjan , Bouterse en Anna_z wanneer kan ik die tonnen dieven ijzers bij mijn woning verwijderen.Dit is misleiding van het volk als jullie het goed begrijpen. Mijn ketting hebben ze al gepakt.Cijfers kunnen jullie manipuleren.Maar het gevoel van veiligheid is ver te zoeken in SU.


  Maak melding

 27. Heel wat mensen nemen niet eens meer de moeite om aangifte te doen, omdat de daders toch niet worden gepakt. Het is geen geheim in Suriname dat de meeste daders na een beroving in Paramaribo naar het binnenland vluchten en daar alle bescherming krijgen van dezelfde Granmans, kapiteins en basjas die nota bene een toelage ontvangen van dezelfde belasting betaler uit Paramaribo.
  Miesjiejang is de slechte minister van het hele kabinet.
  Aanvankelijk gaf ik hem het voordeel van de en twijfel, maar na 1,5 jaar zie ik geen verbetering maar eerder een verslechtering.


  Maak melding

 28. Laten wij ophouden om een samenleving van 16 miljoen mensen te vergelijken met een land met nog geen half miljoen inwoners.de aantal doden in het verkeer en de aantal criminele misdaden die in Suriname plaats vinden zijn te hoog voor zo een kleine samenleving.In plaatst dat wij naar de oorzaken kijken van deze problemen wordt de samenleving met cijfers getrakteerd, vertel de samenleving hoe je deze misdaad probleem gaat oplossen. vertel de samenleving ook hoeveel geld de regering met een veroordeelde crimineel aan het hoofd heeft vrij gemaakt voor misdaad bestrijding.In suriname roept een incompetente minister iets en iedereen neemt het klakkeloos over, als zo iets in Nederland zou gebeuren dan had de media het tot op de bodem onderzocht en als het blijkt dat de minister bewust heeft gelogen dan mag hij zijn biezen pakken.Journalisten in Suriname zijn niet kritisch genoeg.wedden dat als Bouterse morgen roept dat er een Parastedentocht op natuur ijs wordt gereden in para dat anna dat ook geloofd.


  Maak melding

 29. @ wikkileaks,

  Kerel …say no more!!! dit is heel goed verwoord het gaat over Suriname dat niet te vergelijken is met een land in europa het hoeft niet perse Nederland te zijn maar sommige mensen hebben een broertje dood aan Nederland terwijl ze juist van dat land afhankelijk waren. Maar goed voor zo`n kleine populatie is het al schrikbarend genoeg hoe de criminaliteit daar hoog tij viert.
  Met cijfers en letters kan je de grootste debiel alles wijs maken..laten zij nou eens een keer over gaan op daden die het land wat structuur geeft. Pak nou eens de wegpiraten aan, pak nou de inbraken aan de gewapende overvallen etc..maar nee, eerder maar blijven lullen tot je een ons weegt daar heeft niemand wat aan. En om Anna_z een plezier te doen..het klopt ja ook in jou calimerostan gebeuren dit soort dingen maar daar wordt gelijk actie op genomen. Dus dame, niet gelijk gaan roepen en afgeven op Nederland. laten wij met z`n allen een beter straat beeld voor Suriname hebben. Zodat het volk echt hun dievenijzers kunnen weghalen zoals de president heeft beloofd(hahaahaha)


  Maak melding

 30. @ Anna_Z,
  zoals jij ook moet weten is dat de kleine criminaliteit ook erg genoeg is en dat elk bericht ook wordt gepubliceerd maar dan in de lokale kranten van een stad of dorp. elke diefstal is niet goed te praten waar dan ook Maar de manier hoe jij zo kan uitvallen over Nederland…jeetje commentaar op het andere maar dicht bij jou thuis is het vele malen erger en dat voor zo`n kleine gemeenschap. Logisch dat het toch eerder opvalt. Of heb ik het nu weer verkeerd? Er mag dan wel kritiek geuit worden over de gang van zaken in Suriname maar waar begint het? en laten we eerlijk zijn men had commentaar op de vorige regering…maar deze spant echt de kroon hoor en ook jij weet dat donders goed. Anna_Z het leuke van jou is om lekker tegengas te geven en vooral op Nederland, zodat men fel terug reageert. tang boeng odie.


  Maak melding

 31. @ ANNABEL Ik klik niet op geen enkele link. Ik ga ervanuit wat ik dagelijks ook om mij heen zie. En dat is een oververtegenwoordiging van bepaalde ethnische groeperingen in de criminaliteit kruimeldiefjes of niet en het gaat hier niet over pedos.EN ANNABEL GUESS WHAT ,JE HEBT JEZELF WEER VERLINKT: SINDS WANNEER KIJK JIJ NAAR OPSPORING VERZOCHT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  Ik dacht dat Calimerostan en hun t.v. programmas je niet interesseerde? De bedriegster heeft zichzelf alweer bedrogen!!!!!No further questions, I rest my case.


  Maak melding

 32. Beste Anna_Z: je kijkt zeker naar Opsporing Gezocht ( ik dacht dat jij nooit naar de TV in Nederland keek?) om te kijken of er nog familie fraai in beeld komt?


  Maak melding

 33. De ervaring heeft mij geleerd, dat je bij sommige berichtjes, effe tot tien moet tellen, en verhip, hier is die dan:

  “VN rapport wijst uit: onveilig gevoel Suriname in het Caribische gebied het hoogst” Bron de ware tijd 08-02-12.

  Maar dat wist elk Normaal denkend mens, ja toch………

  Next………………..


  Maak melding

 34. Wij die hebben geleefd in de Suriname zonder dieven ijzer met shuttters voor de ramen sommige van hout andere van glas wij kunnen praten over veiligheid, wij weten ook in welk jaar Suriname in stroomversnelling van moreel verval is terecht gekomen.Wij weten ook welk jaar als een RODE draad door de geschiedenis van onze jonge republiek suriname loopt. Ik zie omoe sneisi nog voor mij met zijn glazen flessen met lonka kakastong liktongo enz op zijn toonbank.ai sranang wat hebben ze met jou gedaan onder het mom van REVO.


  Maak melding

 35. MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX contra MEERDERWAARDIGHEIDSGEVOEL of omgekeerd?
  Ik begrijp best dat het voor velen wennen is met deze minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan. Ik vind het een gouden en eerlijke greep van Bouterse om deze minister aan te stellen. Evenzo de minister van Sociale Zaken in Suriname mevrouw Alice Hortencia Amafo. In eerste instantie om het minderwaardigheidscomplex enigszins te reduceren bij de achterban van deze twee ministers en het meerderwaardigheidsgevoel binnen de Surinaamse samenleving een halt toe te roepen ten opzichte van deze groep, voornamelijk afkomstig uit het binnenland van Suriname. Want daar ligt de kern van het probleem. Tijdens de regering Venetiaan was mevrouw minister Amafo met haar 28 jaar, de jongste minister in Suriname ooit. Nadat ze zogenaamd “in de fout” gegaan was moest zij gelijk het veld ruimen, voor een vergrijp welke in feite op niets sloeg. De corrupte boeven binnen het kabinet destijds van Front in het bijzonder de VHP/Front groep deden voorkomen alsof zij geen vlieg kwaad deden, terwijl wij en zij van de VHP drommels goed weten dat zij de corruptie in Suriname hoofdzakelijk en in veel bredere omvang in de hand hebben gewerkt, als het hun dagelijks brood betrof. De Frontregering destijds en daarvoor hebben nimmer de hand naar deze in de versukkeling geraakte groep serieus toegestoken, ondanks het feit dat deze groep ook hun vertegenwoordiging ABOP in de coalitie van Front hadden. In elke werkomstandigheid geniet degene die minder ervaring bezit ondersteuning te krijgen van collega’s. Het maakt niet uit of het een minister betreft of een medewerker van de vuilophaaldienst, bij wijze van spreken. De Front mensen met de VHP voorop hebben deze jongedame met op dat moment een hele carriere voor zich, op de koop toe een van de weinige vrouwelijke ministers – als een baksteen laten vallen. Zie het kastenstelsel “gedachtegoed” binnen deze groep van de VHP, welke boven kwam drijven. De Hindoestanen van de VHP, vaak te vinden bij de rechterlijke macht, hebben nooit een dag wakker gelegen m.b.t. het wel en wee van de Creolen laat staan de Boslandcreolen. Dat zijn de feiten in Suriname. Zie de uitkomst nu!

  Nu deze minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan met cijfers komt, weten wij bij voorbaat – MEERDERWAARDIGHEIDSGEVOEL – reeds dat het onderuit zal worden gehaald. Het meerderwaardigheidsgevoel is dusdanig en nog steeds aanwezig bij de niet – binnenlandbewoners ten opzichte van zij die uit het binnenland afkomstig zijn – alhoewel vele binnenlandbewoners tegenwoordig in de stad wonen – dat men het niet eens merkt en het besef daaromtrent haast nihil is. Dit gedrag hebben wij met de paplepel ingegoten gekregen, een ieder op z’n eigen wijze. Het dateert van de periode van na afschaffing van de Slavernij, waar wij met z’n allen ingetrapt zijn en dit bedrog vanzelfsprekend zijn gaan zien. Deze twee ministers en Bouterse moeten zich dergelijke onterechte kritiek totaal niets van aantrekken en hun werk gewoon voortzetten, als het maar eerlijk en integer gebeurd. Het is een proces waar wij onderling –met z’n allen – in zitten. Door de minachting naar deze groep – de mensen afkomstig uit het binnenland -, is de criminaliteit binnen hun gemeenschap voornamelijk begonnen en vervolgens verergerd. What about de criminelen sinds jaar en dag bij de overheid en bedrijven, die deze mensen van oudsher hebben genegeerd en met de nek aan gekeken? De acceptatie van deze groep was altijd bijna nul komma nul.

  Het getuigt van een goed inzicht en een goede strategie van Bouterse om deze twee ministers aan te stellen op deze posten. Zij hebben op z’n minst feeling voor hun “eigen” mensen – logica – die altijd in de steek zijn gelaten door Jan en Alleman. De hele justitie, met name onder Santhoki, werd beheerd voor een overgroot deel door de Hindoestanen, die zich nooit hebben bekommerd over “Creolen” laat staan de “Boslandcreolen”. Deze mensen hebben in grote mate binnen hun Hindoestaanse groep geleerd – sinds Lachmon – om de creolen – KAFRI – met de nek aan te kijken, terwijl zij degene waren die het meest van deze groep profiteerden en via deze CONSUMENTEN vaak zelfs rijk of beter gesteld zijn geworden. De Boslandcreolen zijn in hun ogen – KAFRI in het KWADRAAT -. Laten wij de dingen bij de naam noemen, dan zullen wij er ooit komen. Het respect naar elkander toe moet worden hersteld. Het zijn zaken die wij – de gehele Surinaamse bevolking – zelf in de hand hebben gewerkt. De minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan moet zich totaal niets van aantrekken en gewoon z’n werk doen. Wat hij behoort te doen, is zijn werk degelijk en integer doen als minister. Ik heb alle vertrouwen in deze minister, gezien de vooroordelen die er altijd zijn geweest m.b.t. de binnenlandbewoners. Men zag het als een behoefte om deze mensen in elke omstandigheid, belachelijk te moeten maken. Deze minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan moet in staat worden geacht de zaken beter te kunnen analyseren omdat het voor een aanzienlijk deel “zijn mensen” betreft.

  De creoolse groep niet afkomstig uit het binnenland, behoort deze groep ook beter te bejegenen en zelfs op te vangen. Zij hebben immers een en dezelfde achtergrond. Laat het niet alleen over aan de overheid en een minister. Men heeft altijd getracht deze groepen tegen elkander uit te spelen, vanwege politieke motieven. Velen zijn er trouwens daarin getrapt. Ook zij behoren aan herstel te werken. Deze groep – de mensen afkomstig uit het binnenland, wel dan niet rechtstreeks – behoren de ruimte te krijgen om mee te doen – niet alleen in theorie – binnen alle geledingen van de Surinaamse samenleving. Dan lost het probleem zichzelf voor een aanzienlijk deel wel op.

  Deze stap in gang gezet door Venetiaan en vervolgens door Bouterse – een coalitie aan te gaan met partijen die de binnenlandbewoners vertegenwoordigen – is de juiste oplossing voor het probleem van criminaliteit waar deze groep voor een groot deel van uit maakt. Het is beter te laat dan nooit.
  De aanstelling door Bouterse van deze beide ministers – de minister van Justitie en Politie Martin Misiedjan en de minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting mevrouw Alice Hortencia Amafo is een perfecte en meest gerechtvaardigde keus binnen zijn kabinet.

  Degene die de geschiedenis van het land Suriname niet kennen en denken dat Suriname synoniem staat voor opruien en/of stemmingmakerij, moeten gewoon stil blijven en hun mond houden. Want er wordt de grootste stommiteit uitgekraaid, zonder dat men het zelf beseft. Het MINDERWAARDIGHEIDSCOMPLEX contra MEERDERWAARDIGHEIDSGEVOEL of omgekeerd? moet worden aangepakt, want dat is onderling een grovere vorm van criminaliteit op zich. Met dit uitvloeisel hebben wij in feite vandaag aan de dag in Suriname te maken.

  AUTHENTIEK en INTEGER.


  Maak melding

 36. Woensdag 8 februari 2012 om 13:47 uur, door Esmerald

  Esmerald je had ook kunnen verwijzen naar het bericht in RNW van vandaag. Bovendien heeft de schrijver van het artikel in DWT Ivan cairo niet begrepen waarover het gaat. lLes daarom het bericht in Radio Nederland Wereldomroep (RNW). Ik had dit bericht integraal geplaatst maar dat is om onbegripleijke redenen niet geaccepteerd. Als voorschot hieronder mijn commentaar op het bericht van Cairo in DWT en van Peter in RNW.

  Veel leesplezier.
  ———————————————

  Wie schrijft de waarheid Radio Nederland Wereldomroep of De ware tijd?

  Twee berichten over hetzelfde rapport maar totaal verschillend. Onder een foto van DWT Irvin Ngariman lezen wij het volgende onderschrift: “Bikers in het centrum van Paramaribo aan de praat met jeugdige burgers. Volgens een onderzoek van de VN voelen Surinamers zich vergeleken met andere burgers in de regio, het onveiligst. Onder de foto een stuk van Ivan Cairo met als kop “VN-rapport wijst uit: Onveilig gevoel Suriname het hoogst”
  Radio Nederland Wereldomroep (RNW) correspondent Peter van de Maele schrijft “Surinamer voelt zich veilig, imagoprobleem bij politie”.

  Wie schrijft nu de waarheid en wie jokt. Is het Peter van de Maele van RNW of Ivan Cairo van DWT.

  Laten wij de bewuste grafiek bij RNW nader bekijken.

  Chart 1.3. de Vraag:
  How secure or insecure do you consider (living) in your country to be? The charts shows the share of respondents who answered “secure”.

  57.6 procent van de Surinamers geeft als antwoordt veilig. Dat is het hoogste percentage na Barbados 78,7 procent. Dus RNW heeft gelijk. Hoe komt Ivan Cairo dan in hemelsnaam erbij dat burgers in Suriname zich het onveiligst voelen van al die landen?

  Ik heb al eerder gezegd dat het journalistiek niveau van de gemiddelde journalist te wensen overlaat. Zie de kamikaze actie van Leeuwin. Nu komt Ivan Cairo met een onzin kop en artikel.

  Ivan Cairo schrijft verder:
  1. “Wat betreft het onveiligheidsgevoel wordt Suriname gevolgd door Guyana, waar 24.5 procent van de bevolking vreest voor inbraken en Antigua en Barbuda met 22.4 procent.”

  En daarna:

  2. “De gevoelens van veiligheid staan volgens het rapport in negatieve correlatie tot het niveau van gewelddelicten voornamelijk moordcijfers in een land. Barbados en Suriname bijvoorbeeld hebben het laagste cijfer wat betreft geweldsmisdrijven en een hoog percentage van de respondenten zegt zich VEILIG te voelen.”

  Het lezen van grafieken en rapporten leer je niet via een cursusje journalistiek. Ivan Cairo verward mogelijke slachtofferschap met onveiligheidsgevoelens. Want in deze twee stukken (1 en 2) spreekt hij zich zelf tegen. Het eerste is slachtofferschap terwijl het tweede te maken heeft met algemene onveiligheidsgevoelens. En daarin scoort Suriname na Barbados het best. Dus de kop van Ivan is niet goed. Veel Surinamers een meerderheid voelt zich relatief veilig.

  Ik zal het even verduidelijken met een voorbeeld.
  Ben ik bang dat er bij mij ingebroken kan worden? Het antwoord is ja. Daarom doe ik mijn deuren op slot en heb ik beveiliging. Maar op de vraag of ik mij veilig of onveilig voel in het land is mijn antwoordt, veilig. Bang zijn voor inbraak in een woning is geen synoniem voor onveiligheidsgevoelens. En daar gaat Ivan Cairo in de fout door deze twee begrippen door elkaar te halen. Hij interpreteert de bewuste grafiek over slachtofferschap gewoon verkeerd.


  Maak melding

 37. ANNABEL is zich aan het beraden hoe zij zich uit het opsporings verzocht verhaal gaat kletsen.

  @HENK MOLENAAR LOL!!!
  kijken of familie nog fraai in beeld komt! of om te zien of zij zelf in beeld komt!


  Maak melding

 38. Misschien schuilt er toch in kern van wijsheid in de gezegden: ‘met dieven vang je dieven’ en ‘men moet vuur met vuur bestrijden’. De meest doortastende daad van deze regering op het gebied van de criminaliteitsbestrijding is dat Baas zijn criminele stiefzoon amnestie heeft verleend. Waarschijnlijk zijn door de vrijlating van het criminele zoontje de andere criminelen zo geschrokken dat ze zich meteen gedeisd houden, een andere verklaring heb ik niet.


  Maak melding

 39. @Henk Molenaar

  Opsporing verzocht wordt al heel lang uitgezonden. Ik kan me ook nog het NOS journaal herinneren. Weet je trouwens of de fabeltjeskrant nog wordt uitgezonden? mijn favoriet was Bor de Wolf. Hoea, ik ga wel naar het Enge Bos. Huuuuuh!!!!


  Maak melding

 40. @ T.R.Sleur.
  Je bent een pilaarbijter.
  Als het niet de schuld van de blanke is, dan is het de hindoestaan, nooit is het de schuld van de creool.
  Luister hier mi boi Bouterse heeft met zijn misdadige staatsgreep suriname een zeer slechte dienst bewezen de binnenlandse bewoners hebben altijd vredig in het binnenland gewoond vanaf naar de oorlog gaat het mis met onze broers en zusters in het binnenland, dus probeer de schuld niet in de schoenen van anderen te schuiven wat jij ook doet met het geval van Alice Amafo, was het niet R.Doekhie en Clifton Limburg van bakana Tori die deze vrouw publiekelijk door het slijk hebben gehaald? Dit geeft de onbetrouwbaarheid van de surinaamse politiek goed aan. Op 25 feb 1980 is suriname opgescheept met vloek die DDB heeft hij is de veroorzaker van al de ellende waar suriname nu mee zit.


  Maak melding

 41. @T. R. Sleur

  Machtsmisbruik en dan ook nog eens zo onbeschaamd en openlijk als Amofo dat deed is de grootste misstap die een politicus kan maken.

  Dat jij dat denkt af te kunnen doen met een : “Nadat ze zogenaamd “in de fout” gegaan was moest zij gelijk het veld ruimen, voor een vergrijp welke in feite op niets sloeg” zegt veel over jouw. Hoe normenloos en idoot je bent.

  De rest van je idiote verhaal heb ik niet echt doorgenomen. Onzin verhalen van broodschrijvers van de NDP lezen is zinloos verspilling van kostbare tijd. 🙁


  Maak melding

 42. tijdens de regeer periode van pres venetiaan heeft een zekere minister van justitie gepresteerd om journalisten te beschuldigen van in dienst te zijn van de onderwereld. wat was jullie reactie tun?? het is waar dat criminaliteit een sta in de weg is in elke ontwikkeling van een land(ontwikkelde of een ontwikkelings land) niemand heeft een toverstokje omdat probleem op te lossen. de vraag is hu breng je die tot beheersbare proproties. ga de statieken van landen na wat hun criminaliteitsstaistieken betreft. succes daarbij.


  Maak melding

 43. Heel wat mensen nemen niet eens meer de moeite om aangifte te doen, omdat de daders toch niet worden gepakt. Het is geen geheim in Suriname dat de meeste daders na een beroving in Paramaribo naar het binnenland vluchten en daar alle bescherming krijgen van dezelfde Granmans, kapiteins en basjas die nota bene een toelage ontvangen van dezelfde belasting betaler uit Paramaribo.
  Miesjiejang is de slechte minister van het hele kabinet.
  Aanvankelijk gaf ik hem het voordeel van de en twijfel, maar na 1,5 jaar zie ik geen verbetering maar eerder een verslechtering.

  helemaal mee eens Diana, well said


  Maak melding

 44. Bedankt Pongosaquoi voor je bijdrage, wij Surinamers halen nogal eens onbewust en des te vaker politiek bewust begrippen over misdaadcijfers, slachtofferschap en veiligheidsgevoel door elkaar.


  Maak melding

 45. Anna_z: Ik heb geen moer te maken met de misdaadcijfers in Nederland. Ik woon en leef in Suriname. En je moet wel stekeblind zijn als je de situatie in Suriname positief wilt noemen. Deze uitspraak is gedaan naar aanleiding van politie-statistieken. Nou, dan weet je het wel.


  Maak melding

 46. Presteert die kerel het weer om te zeggen dat misdaad cijfers gedaald zijn ?Sorry hoor,maar dan woont deze kerel op een ander planeet.of doet hij zichzelf gewoon dom voor.Is hij soms bang geworden door dat domoor Ronny aan een kant gezet te worden,aangezien die kortgeleden gezegd heeft dat hij ’t functioneren van zijn minister zou evalueren.Ik ben benieuwd tot wat voor conclusie hij komt.Hopelijk evalueert hij dat werk van alle AC commisieleden ook.En wedden dat misschien anderen eruit gaan,maar ronny zelf niet als commisielid niet.Ook de zwakste schakel van Sociale zaken Amafo zal aanblijven.Zolang Misidjan minister blijftzal hij niets van de criminaliteit merken en voelen,maar zo gauw hij minister af is dan wil ik hem horen.Hij is bijna 2 jaar minister en die ander precedentschepper DiDiBrie maar we slapen nogsteeds met dievenijzer,want de criminelen zijn ook niet voor deze DiDiBrie bang,waar is de rust die ons als volk was beloofd?Voor zij die geloven zou ik zeggen laten we biddeb en hopen dat het nog goed komt.Odi
  Glenny


  Maak melding

 47. Woensdag 8 februari 2012 om 15:20 uur, door Pongosaqoui

  “Esmerald je had ook kunnen verwijzen naar het bericht in RNW van vandaag. Bovendien heeft de schrijver van het artikel in DWT Ivan cairo niet begrepen waarover het gaat.

  Beste Pongosaqoui
  Ik zie je berichtje nu net, helaas wordt het twee tegen één.
  Zie berichtje http://suriname.nu/101/dagbladsuriname.html
  09-02-2012

  “Suriname heeft hoge aantal roven in Caribbean
  Suriname is onder 7 Caribische landen het land met het kleinste aandeel van de bevolking (24.7 %) dat zich veilig voelt volgens een door UNDP gesponsord Caribisch onderzoek (Caribbean Human Development Reort2012). De tegenhanger is Barbados waar 78.7% van de respondenten zich
  veilig voelt. Ook de angst tegen inbraken is zeer hoog in Suriname. Het percentage is 25%, het hoogst onder de 7 landen gevolgd door Guyana.”

  Ik ben geen lid van dwt,vanuit veiligheidsoverwegingen. Ik lees alleen de kopjes, wat er verder in het berichtje staat, geen idee.
  RNW, lees ik nooit. En niet omdat die journalist een Nederlander is, heeft hij gelijk.
  Dwt en Dagblad Suriname zijn in mijn optiek geloofwaardiger.

  Onderstaand stukje is typerend en voldoet helemaal aan het veiligheidsgevoel in de praktijk.
  Dit is geen analyse van een dwt- journalist, maar van de redactie van Dagblad Su,zouden ze het beiden verkeerd zien?

  “Het rapport houdt ons een spiegel voor: het wijst ons op onze sterke punten en onze zwakke plekken. Er is behoorlijk veel angst in onze samenleving. Dat komt omdat er veel is verruwd en de gemiddelde burger is die verruwing niet gewend. Bovendien is bij de lancering aangegeven dat de angst diep gaat zitten als er geen vertrouwen is in de politie en het rechtssysteem.
  Dat zou wellicht ook in Suriname het geval zijn alhoewel de stijging van bijvoorbeeld berovingen naar een piek uit het rapport blijkt. Het rapport bevestigt een aantal indicatoren die aan de ene kant ter tafel worden gebracht en door een deel van de politiek wordt genuanceerd.
  Het veiligheidsgevoel is een issue en heeft ook economische impact.
  Vanuit dit rapport moeten door de regering maatregelen worden getroffen om de situatie te beteren.”


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.