Toeristen cruiseschip klagen over Paramaribo

86

PARAMARIBO, 6 feb – Inzittenden van het het cruiseschip Vistamar, die afgelopen zaterdag enkele uren in Paramaribo doorbrachten, zijn niet te spreken over de stad. Zij vinden de binnenstad vies en hebben daarnaast ook geklaagd over het feit dat ze moesten betalen voor een visum. Dat meldt het dagblad de Times of Suriname.

Het schip deed Paramaribo aan voor ongeveer zes uren waarbij opvarenden werden opgevangen door Integra Marine. De toeristen kregen de gelegenheid om een wandeling te maken aan de Waterkant, Palementuin en de historische binnenstad. Ook brachten zij een bezoek aan de Synagoge en Moskee die aan de Keizerstraat probleemloos naast elkaar staan.
Toeristen cruiseschip Vistamar klagen over Paramaribo
Het schip was hiervoor uit Guadeloupe vertrokken en gaat ook langs Frans-Guyana, Guyana, en haast alle Caricom-landen. Volgens Integra Marine verliep de immigratieprocedure in Paramaribo niet erg soepel, dit tot ergernis van de toeristen. Dit zou snel opgelost moeten worden vindt de organisatie, want zij verwacht op kort termijn een tweede cruiseschip.

86 REACTIES

 1. Het is zinloos om meer toeristen te trekken als je ze toch niet kan faciliteren.
  Kansloos!
  Gelukkig zijn de toeristen niet buiten Paramaribo geweest, want daar is het veel erger.


  Maak melding

 2. En te bedenken dat dit schip maar een kleine is.De volgende heeft duizend passagiers aan boord.Voor zij allen door de immigratie zijn,is hun sightseeing tijd alweer om en moeten ze terug aan boord.Die gaan de troep in Par’bo niet kunnen zien.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Goed zo, op deze manier trek je meer toeristen naar je land! Wat een beschamende vertoning, je schaamt je gewoon.

  Mensen op alle mogelijke manieren geld uit de zak kloppen en niks te bieden hebben. Korte termijn en eenmalige acties om toeristen wat euries af te troggelen… Die komen vast nog eens terug, en zullen al hun vrienden en familieleden aanraden eens op vakantie te gaan!


  Maak melding

 4. –verwijderd–

  Reden: ‘Femke12’ is een en dezelfde persoon als ‘Mr. Pleasant’, ‘doekoe’ en ‘dos Caminos’. Reageren onder diverse namen met het doel discussies te beïnvloeden. IP adres staat nu op de zwarte lijst.


  Maak melding

 5. Als een varken een negatieve reactie geeft op de viezigheid in zijn hok (land) dan moet het heel erg vies zijn. dat een Surinamer alles op straat gooit terwijl hij loopt, fietst, op de brommer / scooter of moetorfiets zit of in de auto alles gaat hupsakee op straat na genuttigd te hebben.
  Zelfs de vrouwen worden na (mis) gebruik gewoon gedumpt.
  En maar schreeuwen en bleren “tide tamara wi stre go moro fara” en ook nog “we love Suriname” jaja a me hoela want als je van iemand of je land houdt dan ga daar niet zo mee om.

  En toch ja sranang na mi presirie


  Maak melding

 6. Suriname is geen aruba, curacao op acapulco.
  Men kan eerst beginnen om de stad grondig schoon te maken ook van gespuis.
  En als men zover is dan kan gedacht worden aan toeristen terminal om de historische binnenstad te bezichtigen want dat is wel een bezienswaardigheid.
  Maar dat is op korte termijn niet te realiseren ook zou men kunnnen denken aan nieuwe luchthaven dichterbij Paramaribo met moderne faciliteiten en met geschoolde mensen die goede morgen of goede middag zeggen.


  Maak melding

 7. Haastige spoed is zelden goed. Onderzoek, onderzoek onderzoek.
  Het ontbreekt Su. aan goede planners. Vlug een paar toeristen opvangen, boi, dat zal niet gaan als je er niet in wil investeren. Veel te vroeg gehandeld en zo krijg je een dikke onvoldoende. Ga eerst kritisch kijken naar je stad voordat je er een inkomstenbron van wil maken. Je hebt op te bieden tegen (ei)landen in de regio die dat al eeuwen doen. Vraag het aan de Surineders die er al jaren komen. Zouden ze er nog komen als de directe familie vertrekt????
  Plan daarom op langere termijn als je van het land houdt en denk niet alleen dat het tijdens jouw regeerperiode moet gebeuren. Wees eerlijk, toerisme nu is nog in de embryonale fase. Waar zijn de economen gebleven, het draait toch om centen?


  Maak melding

 8. Gemiste kans waar dat deze ( verwende) cruise toeristen klagen is wel begrijpelijk als je de afgelopen dagen eilanden heb bezocht waar je van de straat kan eten, uiterst vriendelijke wordt ontvangen, geen visumkosten hoeft te betalen………..


  Maak melding

 9. Duidelijk is dat onze NDP groepies : Mr. Pleasant’, ‘doekoe’ en ‘dos Caminos’ en ‘Femke’ dezelfde persoon zijn. Geeft weer een inzicht in deze Bouterse fans


  Maak melding

 10. En weer gaat Suriname de fout in. Dit is de ideale manier om toeristen weg te jagen. Waarom gaat men niet in de leer bij Curaçao. Daar liggen soms wel vijf cruiseschepen tegelijkertijd aan de kade en men weet daar hoe je cruisetoeristen moet behandelen en faciliteren. Betalen voor een visa is daarbij niet aan de orde. Suriname, deze toeristen komen dus nooit meer terug. Het gaat lekker zo.


  Maak melding

 11. Ik betwijfel als de journalist van dit artikel een tourist heeft gesproken, maar het is wel een heel goed moment om de problemen van de binnenstad van Paramaribo voor de zoveelste maal bespreekbaar te maken.


  Maak melding

 12. Slechte reclame voor Suriname. Zelfs het klein stukje historische binnenstad kunnen ze niet onderhouden.

  Wedden dat onze lieve anna_z wederom Calimerostan en koningin Beatrix hiervan de schuld geeft.

  Eindelijk worden ze een keer met de neus op de feiten gedrukt.


  Maak melding

 13. Ik hoop dat een ieder nu gaat inzien dat het wat over “ons” als Surinamers zegt. Ik vind het jammer dat een land die altijd zo schoon was nu zo vies blijkt te zijn.

  Zelfs denk ik dat sommigen weinig respect voor zichzelf hebben en het milieu.


  Maak melding

 14. zelfs het opruimen van hoopjes petflessen! is een probleem voor deze regering.Intussen gaat het zakkenvullen lekker door!Ik zou zeggen, cruiseschepen blijf weg.Schande,schande ,schande!


  Maak melding

 15. Suriname zal nooit een echt toeristenland (behalve dan voor de surinamers uit NL) worden zolang de MENTALITEIT van de doorsnee surinamer niet veranderd. Het is ronduit genant om toeristen naar suriname te halen. De binnenstad en overige plekken in Paramaribo zijn een grote puinhoop. Laten wij eerst proberen de mensen bewust te maken van het nut van toerisme (inkomsten en werkgelegenheid) en de mensen die de boel vervuilen flinke boetes laten betalen. Pas wanneer men het in zijn portemonnee voelt kan je enigszins een bewustwordingsproces opstarten. Het is betreurenswaardig dat dit al jaren speelt en dat er niets aan gedaan is/wordt. Wie van zijn land houdt vervuilt dit niet. De slogan ‘I love SU’ is voor niemand van toepassing en is lachwekkend. Ik als geboren surinaamse schaam mij diep. De amerikaanse ambassadeur zal ongetwijfeld stiekem zijn landgenoten adviseren niet naar SU te komen en ik geef hem geen ongelijk. Degenen die een cruiseschip hiernaar toe durven te halen zou je bijna moeten straffen want deze toeristen komen hier NOOIT meer terug.


  Maak melding

 16. De smerigheid en de viezigheid die overal op straat ligt is de allerslechtste reclame voor Suriname. Dat zegt namelijk iets over de mentaliteit. Als mijn vuil maar bij de buren ligt, ben ik het kwijt……


  Maak melding

 17. Als Brampie net zo voortvarend was met het onderhouden van de infrastructuur van stad en land als met het pimpen van zijn toilet dan hadden we het schoonste land en beste infrastructuur van de wereld. Toen Brampie nog niet de scepter zwaaide over OWV wist hij precies hoe het moest: de stad was volgens hem vies, de wegen zaten vol kuilen, de afwatering deugde niet, de kapotte Carolina brug zou hij laten staan om ons eraan te herinneren hoe het niet moest en een nieuwe brug zou in alle glorie ernaast verrijzen, als hij het eenmaal voor het zeggen had zouden we eens zien hoe het moest, nu zijn we een jaar of anderhalf verder en de Dr. Sophie Redmondstraat dreigt in het kanaal te verdwijnen, Ballast Nedam heeft 3,5 miljoen USD in zijn zak gestoken en de realisatie van de Carolina brug is verder weg dan ooit, Tourtonne verzuipt bij iedere regenbui, elke dag komen er meer en diepere kuilen bij in de straten en de stad is nog smeriger dan ooit.

  Als ik toeristen zou aanraden om voorlopig niet naar Suriname te komen, zou ik als een verrader van het land aangemerkt worden, nu de eigenaren van de cruiseschepen het zelf concluderen, vraag ik me af waar zij voor uitgemaakt zullen worden?


  Maak melding

 18. hahaha, is dit nieuws. Surinamers houden hun eigen land niet schoon en willen meer toeristen lokken naar Su?? Waar hebben we het eigenlijk over. Kijk maar in de binnenstad, chaos en smerig. Suriname lijkt op één van de Afrikaanse landen waar de infrastructuur ver te zoeken is. Er moet heel veel gebeuren om het land aantrekkelijk te maken voor andere buitenlanders dan alleen Nederlanders.


  Maak melding

 19. Ndjuka Boi, echt he. Wie zegt dat hij een toerist gesproken heeft. Misschien is het wel Micheal aka H. Molenaar?!?!?!? Echter zit er wel een kern van waarheid aan het verhaal.

  Tot op heden sta ik achter BOUTA. for the record.


  Maak melding

 20. als ze meer toeristen en curisechepen willen binnen halen moet er alvast een begin gemaakt worden om de stad schoon te ouden. Maar in denk dat dit het probleem is van de inwoners zelfs, die smijten met alles over straat. Als ze eens zelfs niet de stad vuil maken en netjes houden, Is het gezicht van Suriname veel mooier. zo ee mooi land met dit kan toch niet.
  Hier moet er wat aangedaan worden. Kijk maar de platte burg en het gezicht van Suriname de waterkant. vreselijk smerig waar al die kleine bootjes staan. Heel vies. Er is genoeg werk aan de winkel om dit schoon te houden.


  Maak melding

 21. Ik wist het al!
  Voor ik dit artikel gelezen heb, heb ik een reactie gegeven op een ander bericht op dit forum over het toerisme.
  Een van de Europeanen die ik heb meegenomen brak haar enkel in de Jodenbredestraat. En dan ga je je afvragen of je ze nog een keer wil menemen naar Paramaribo. Onze wegen en service zijn niet toeristvriendelijk.
  Verbied het volgende schip om aan te meren zolang onze binnenstad niet is opgeschoond en hersteld.


  Maak melding

 22. @Michael

  “Wedden dat onze lieve anna_z wederom Calimerostan en koningin Beatrix hiervan de schuld geeft.”

  Je zit dus vol vooroordelen. Is dat simplisme of verwar je meningen met een zelfgecreerd wereldbeeld.


  Maak melding

 23. Jullie maken jullie weer druk over suriname waarom?
  Omdat jullie niks weten over suriname.
  Ga maar na Thailand,afrika,brazilie,en de landen in het caraibisch gebied met vakantie dan zullen jullie anders over kraaien.


  Maak melding

 24. Het is maar een kwestie van tijd voordat deze kleine cruise schepen het voor gezien houden in Suriname. Vooral de immigratie rommel en visum kopen gedoe gaat maken dat Suriname ook weer deze boot gaat mislopen.


  Maak melding

 25. par”bo.is de smerigste stad die ik ooit gezien heb.het land is mooi maar er wonen alleen maar VARKENS.de regering is de grootste boef.ER IS WEL GELD om om de haverklap een buitenlandse trip [reis]maken.MAAR DE STAD OPFRISSEN NOW WAY.van deze bouterse had ik veel verwacht.ben diep teleurgesteld in hem.SCHANDE SCHANDE SCHANDE.GEEN WONDER DAT SURINED.NA 1KEER SUR.BEZOCHT TE HEBBEN NOOIT MEER TERUG WILLEN.PARAMARIBO STINKT UIT ALLE HOEKEN EN GAATJES.SUR.GOEDE LES VOOR DEZE TOERISTEN OM DIT SMERIG LAND NOOIT MEER TE BEZOEKEN EN IEDEREEN AFRADEN TE ON NAAR SUR. TE GAAN


  Maak melding

 26. Het is jammer om telkens te horen dat de denkers van het land iets gaan bedenken. fout!!! laten diezelfde denkers nu overgaan naar doeners, verdomme maak toch een plan op het gebied van infrastructuur en voor verfraaing van je binnenstad en voer het ook uit. Een grote schoonmaak en het onderhouden ervan alle monumentale gebouwen opknappen al is het maar aan de buitenkant maar dan straalt het tenminste iets uit. Maar het lijkt eerder dat het volk gewoonweg super lui zijn en dat er maar door mensen van buiten het maar voor ze moet oplossen. triest gewoon.


  Maak melding

 27. Ze zijn nog in staat om als ze voet aan al zetten een bordje op te hangen met”figi you foetoe”abders zou men het verschil niet zien van met schone voeten aankomen en met vuile voeten vertrekken!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 28. ” Inzittenden van het het cruiseschip Vistamar, die afgelopen zaterdag enkele uren in Paramaribo doorbrachten, zijn niet te spreken over de stad. Zij vinden de binnenstad vies”. En terecht !!!!! Laat dé Surie`s hun ogen nú openen !!!Wat gaat de ‘Super Regering ‘(van DDB)nú doen met dit gegeven !

  Vind ik vele malen belangrijker.Met wat voor oplossingen gaan zij nú komen ? Abrahams(minister van O&W)laat nú zien wat je waard bent !Hebben jullie ogen om te zien, of hebben jullie geen hersenen om na te denken !!!!!Kom dan op met jullie oplossingen !

  Mie Kodre Troe Mi Lobie you !!!!!!

  Groet,Ram Ram,Goeda Hafies(Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 29. @ Gerda

  1000% mee eens! Je noemt concrete acties die direct resultaat op kunnen leveren maar zover zal het dus nooit komen op de manier zoals het nu gaat…

  Om die suri MENTALITEIT te veranderen moet er een wonder gebeuren en de mensen houden niet van verandering. En denk maar niet dat de gemiddelde suri hier mee zit hoor, wij voelen misschien plaatsvervangende schaamte maar het interesseert ze daar geen biet. Ze zoeken wel een andere criminele activiteit om hun zakken te vullen.


  Maak melding

 30. SHEELA had meer verwacht van Bouterse. Nou dat krijg je als je wed op een verkeerd paard.
  En DAR ES SALAAM en ACCRA zijn net zo smerig, dus er is nog hoop voor Sur,. Maar dan moet die puinzooi aan de top en in het parlement eerst opgeruimd worden, met een grote dweil er overheen, door de plee spoelen, en daarna langdurig ontsmetten met dikke bleek.
  Want als je niet aan de top begint, dan is het dweilen met de kraan open.


  Maak melding

 31. @ anna_z

  Alles wat tegenzit in Suriname wordt aan Calimerostan toegeschreven door jou. Het verbaast mij dat jij de smerigheid in jou wereldstad niet toeschrijft aan de Nederlanders en hun koningin.

  Wat ben jij toch stil vandaag!

  De ganse dag voer je een soort guerilla-oorlog tegen je ex-landgenoten overzee, die overal hun neus in durven steken. Jij en consorten houden ons verantwoordelijk voor alles wat mis gaat in jullie land. Nu een paar toeristen zelf de vinger op de zere plek hebben gelegd, komen jullie met allerlei nikszeggende excuses.

  Ik heb het al eens eerder opgemerkt dat jou tirades op WKN uit jaloersheid komen, je kunt het niet aanzien het door jou gehate Calimerostan een super-geordend net land is. Elke week wordt het vuil opgehaald in aparte containers, de straten geveegd en gespoten voor zonsopgang en het openbaar vervoer op tijd rijdt. Ook in de winter heeft Calimerostan, ondanks wat vertragingen, nog altijd een van de beste treinmaatschappijen ter wereld. Ook de files voor de ca. 10 miljoen autos wordt hard aangepakt en behoort binnenkort tot het verleden.

  Daar wordt je wel stil van he?

  Ik heb nochtans een advies voor je: stel aan jou baas DDB voor om een milieudeskundige uit Calimerostan in te huren om het probleem in jou wereldstad Paramaribo op te lossen. Anders varen de cruiseschepen jullie ook nog voorbij, nog meer handjes ophouden voor jou en consorten.

  De ogen zijn de spiegel van de ziel, alleen is die spiegel in Suriname een holle spiegel.


  Maak melding

 32. @SNIPEREYE:

  Ik zou als ik jou was inderdaad achter en niet voor Bouta blijven staan.
  Achter hem sta je relatief veilig, als je voor hem staat zou je wel eens een dolk in je rug kunnen krijgen of in de rug geschoten worden op de vlucht.
  Liever een gek voor mij, dan achter mij.


  Maak melding

 33. Dames en heren het gaat om de mentaliteit van mijn landgenoten die in tientallen jaren is verslechterd, men is bang om elkaar aan te spreken op slecht gedrag.ik was laatst nog in suriname als je ziet hoeveel pet flessen in het water liggen bij de waterkant, vuil die niet wordt opgehaald,In plaatst dat de minister van OW&V dit soort zaken aanpakt die zeer schadelijk zijn voor de volksgezondheid geeft hij miljoenen uit aan een moordenaars monument,zijn werkkamer,beveiligde bolide,operatie in Cuba en het vernietigen van de natuur op het onafhankelijkheidplein.


  Maak melding

 34. Elke keer als ik daar met vakantie ga zie ik ook de rotzooi Suriname heeft niets te bieden aan een toerist.
  Een toerist is iemand van niet surinamse afkomst .
  De surinamer moet de surinamer niet als toerist zien wij gaan op familie bezoek en doen de dingen die wij in onze jeugd altijd al gedaan hebben.
  Wij kennen suriname van vroeger als een schoon land.
  Wij als grootste groep bezoekers weten hoe de surinamer van nu is maar de toerist niet.
  Het is weer de zoveelste schande die suriname krijgt,en dit gaat weer van mond tot mond over de hele wereld.
  En dan praat die Lackin nog over het beschermen van sur. van bezoekers aan suriname echt een lachertje


  Maak melding

 35. Paramaribo is geen uitzondering,voor wat betreft schoon/vuile omgeving.Ooit tussenstop gemaakt in Mumbay/Bombay,je raadt het al:walm van knoflook+massala geur(bkend vanRoopram),.In Indonesia i.d.verstopte kanalen,hurkende mensen langs de rivieren( je weet wel).om maar te zwijgen over Africa.Parbo je bent niet alleen in de wereld..


  Maak melding

 36. Als afval op straat of in de natuur terechtkomt en niet wordt opgeruimd, duurt het dagen tot jaren voordat het is vergaan.
  Wist ú bijvoorbeeld dat een banenschil ongeveer twee(2) jaar over doet om te vergaan,kauwgum 20 tot 25 jaar, een blikje 50 jaar en een plastic flesje 5 jaar (in de zon)tot 10 jaar(in schaduw).

  Dus gooi het afval niet op de grond ! Bewaar het en gooi het in de afvalbak of thuis in de container. Hou je dierbare LAND Schoon ! Lob you Kodere !!! Wijs elkaar er op !

  Groet, Ram Ram,Goeda Hafies,(Veel Wijsheid !)


  Maak melding

 37. Ben het eens met een ieder die vindt dat Suriname een voorbeeld kan nemen aan haar nette Caribische broeders, want tot nu toe hebben de mini sterretjes van TCT het ministerie enkel misbruikt om snoepreisjes te maken.


  Maak melding

 38. En nog vonden enkele posters mijn eerder idee (om een toeristenbelasting in te voeren en met een deel van dit geld de stad schoon te houden c.q. op te fleuren) een krankzinnig idee welke nergens op sloeg.

  Nou, nu krijgen ze het zelf van de toeristen te horen, en vind ik het jammer dat de DC van Paramaribo een cruiseschip ontvangt in een smerige stad. Waarom doet de DC niet nog meer zijn best om de stad schoon te houden! Surinamers zijn sloddervossen, dus zet permanent mensen in om een bepaalde straat continu schoon te houden.
  Er zijn zoveel mensen die een baan zoeken, waarom kunnen ze niet ingezet worden voor deze diensten ! En de kosten hiervan zouden uit een evt toeristenbelasting betaald kunnen worden !


  Maak melding

 39. Een stad vol met ongedierte,vliegen,kakkerlakken,ratten,straathonden,zwervers,verslaafden, koekeloerende dieven,zakkenrollers met daarnaast nog metershoge stoepen,metershoge afval,stank,kuilen en gaten,asociaal rijgedrag,agressief kijkende jongelui van afrikaanse afkomst,geschreeuw en gelach her en der,zomaar toeterende auto’s.vul maar aan


  Maak melding

 40. “–verwijderd–

  Reden: ‘Femke12′ is een en dezelfde persoon als ‘Mr. Pleasant’, ‘doekoe’ en ‘dos Caminos’. Reageren onder diverse namen met het doel discussies te beïnvloeden. IP adres staat nu op de zwarte lijst.”

  Mooi dat jullie dit monitoren, maar wat gebeurd er als 2 personen achter dezelfde firewall zitten?

  Dan reageren ze als individu, maar ze hebben beiden hetzelfde IP-adres.

  Bijvoorbeeld een vader en dochter die thuis wonen en elk apart reageren. Of een bedrijfsnetwerk met 50 werknemers, waarvan er 5 actief zijn op deze site?

  Antwoord: in dit geval hebben ze dan ook allemaal toevallig hetzelfde e-mail adres. Want ook daar kijken we naar. Dus wees gerust we kijken naar meer dan ip adressen.


  Maak melding

 41. Ik ben het met de meeste commentaren eens.Waarom kunnen mijn kondremangs niet inzien dat zijzelf verantwoordelijk zijn voor een schoon land !!
  En vwb het lange wachten op de toeristenvisums…belachelijk !!Inderdaad is Suriname(mie kondre) een mooi land.Maar de bevolking en ook niet de regering doet er iets aan om iets moois van te maken.BELACHELIJK EN IK SCHAAM ME VERSCHRIKKELIJK ALS SRANANGMANG.


  Maak melding

 42. “Suriname lijkt wel een Afrikaans land”. Italië weet er ook wat van als het gaat om bergen afval op straat. Heeft degene die deze opmerking maakte zich wel eens gerealiseerd dat de dorpen in het Binnenland waar de nakomelingen van Afrikanen wonen er altijd heel netjes bij liggen? Het gaat jammer genoeg ook in die dorpen de verkeerde kant op door het plastic dat overal gesmeten wordt, maar zij hebben het plastic niet gefabriceerd en het komt daar door toedoen van de stedelingen. Ook enkele Caraibische eilanden die voornamelijk bewoond worden door nakomelingen van Afrikanen zien er heel netjes uit. In Suriname doet bijna elke bevolkingsgroep die in de stad woont driftig mee aan het vervuilen van de stad. Steeds met de vinger naar elkaar wijzen zet geen zoden aan de dijk. Verbeter de wereld en begin bij jezelf. De afgelopen maand heb ik twee keer petflessen uit de sloot voor mijn huis verwijderd, dat duurt 10 minuten, dat heb ik liever dan me de hele maand ergeren aan de troep veroorzaakt door anderen. Mijn vrienden, waarmee ik wel eens ga vissen, heb ik ook zo ver gekregen dat ze hun petflessen niet meer in de rivier werpen. De eerste keer dat ik er een opmerking over maakte vonden ze me een vriendje, iedereen deed het toch, ik moest niet doen alsof ik heilig was. Je kan blijven klagen, maar wat doe je er zelf aan? Ik kan me vergissen, maar volgens mij zijn petflessen in Jamaica verboden, dat zou misschien ook een goed idee zijn voor Suriname. Als kind kende ik geen plastic en petflessen ik miste ze dus niet en volgens mij zag het er niet zo smerig uit als nu. Daarom: “Verbieden die plastic troep!!!!”


  Maak melding

 43. Jammer! Wederom een gemiste kans!

  Een gevleugelde opmerking is;

  DIT IS SURINAME!!! En! Ik hou van mijn land!
  Je vraagt je af, hoe zou dit prachtige land eruitzien,
  indien de mensen het land haten?

  Een kwestie van opvoeding en respect!

  Via de wandelgangen vernomen, dat de rondleiding voor
  de toeristen door het recentelijk opgericht bedrijf van ParaPinto en TTheo is geschied. Bij navraag om welk
  bedrijf het dan gaat, kon men mededelen dat de naam van het bewuste bedrijf, nog niet gedeponeerd is.

  De oprichters zijn het nog niet eens over de naam.
  Zo wil een van de oprichters de naam, “Loop en Stroop”
  (zodat de toeristen na het nuttigen van de stroop de
  beker, zoals gebruikelijk, gewoon op straat gooien)
  geven en de andere oprichter de naam,
  “Wanneer u naar links kijkt, dan ziet u rechts niets” van de troep!

  De spanning over de naam van het pas opgerichte bedrijf
  is heel hoog opgelopen. De beide ondernemers hebben
  dan ook een beroep op keizer Bigi Mofo I gedaan om
  te bemiddelen.


  Maak melding

 44. In het bestaan van zelfstandige natiën is Suriname nog maar een kleintje. Wij maken ons geen illussie dat wij nu al een geweldige stad kunnen presenteren. We zijn bezig, er is veel werk aan de winkel. Laten wij Surinamers de hand in eigen boezem steken door massaal de handen aan de ploeg te slaan. Sla je niet op de borst omtrent het Holland van de Hollanders, u bent maar een vreemde eend in de bijt, ook al zult u er 150 jaar worden.


  Maak melding

 45. Ik bezoek Suriname gemiddeld 1 keer per jaar en meestal ga ik via de buitenplaatsen gelijk naar Nickerie. De binnenstad heb ik 2-3 keren in de afgelopen 15 jaren bezocht. Eerlijk gezegd, er is echt niets veranderd qua netheid in de laatste 25 jaar. In mijn studententijd (jaren ’80) was ik dagelijks in de binnenstad, toen was het ook niet anders. Probeer maar op een regenachtige dag dwars door Paramaribo te lopen. Geef mij dan maar 100 keer Nw Nickerie. In plaats van de Mega-Bluf projecten kan de huidige regering beter MNO Vervat ook de hele binnenstad laten aanpakken qua menselijke mobiliteitsvoorzieningen. Volg nu de verkeersvoorzieningen op Zanderij, eindelijk een stukje professionaliteit. Promotie inspanningen voor toerisme is met de tijd meegegaan, maar Paramaribo is blijven haperen qua beleving. Een doorsnee buitenlandse toerist die voor het binnenland komt, kan rustig Paramaribo overslaan.


  Maak melding

 46. Vrienden van het forum, goedenmiddag vanuit Miami. Is het niet vreemd en bedenkelijk dat de NDP-aanhang in Suriname en de Boutisten geen commentaar hebben op dit artikel? Dit commentaar komt echt niet van de oude orde hoor of van Amerika en Nederland die ons 300 jaar hebben uitgebuit!!!!!!! Waarom die stilte vanuit de rode revolutionaire kant?


  Maak melding

 47. Kijk eens even met een andere bril op naar SU.
  Het is smerig, en vol met geboefte, maar kijk naar de mogelijkheden die er zijn!
  Toeristme is weldegelijk een hele grote bron van inkomsten in SU, en de klagers hier zijn nooit verder geweest dan Paramaribo!
  Neem de moeite eens om verder te kijken dan je neus lang is, dan zie je de schoonheid van dit mooie land!
  Paramaribo is te smerig voor woorden, dat is zondermeer waar, maar laat de klagers eerst de hand in eigen boezem steken, ook zelf gooien hun rommel op straat, of zit ik er naast?
  Begin bij het begin, zelf het goede voorbeeld geven, rommel niet op straat maar in de afvalbak!
  Zwervers en zakkenrollers vast zetten en voor straf de boel, uiteraard onder begeleiding, laten opruimen.
  Daarnaast het aanzicht van Paramaribo zo snel mogelijk opfrissen, oude op instorten staande gebouwen renoveren of afbreken.
  Laat zien dat SU een goed land is om te vertoeven, maak er ieets moois van, aan de natuur ligt het in ieder geval niet!

  SU, ga ervoor!


  Maak melding

 48. Vraag aan de minister van TCT wat het beleid is om de toeristen beter te kunnen ontvangen , over de gehele linie . Moet de president alles gaan regelen en organiseren . Het moet duidelijk zijn dat de ministers goed werk moeten leveren . Zo niet moeten zij dan maar vertekken . Het maakt dan ook niet uit van welke partij zij afkomstig zijn . Niet presteren is vertrekken zonder aanzien des persoon .


  Maak melding

 49. De klant is koning en de toerist vertelt de waarheid, de actie ligt nu bij overheid.

  Kan niet anders zeggen dat de mening van de toeristen kloppen; de stad is smerig, voorzieningen bar slecht, voetpaden ontbreken her en der, de Waterkant is een regelrechte grap, neem een kijkje in Brazilie of het Caribisch gebied hoe een waterkantboulevard eruit moet zien, de in aanbouw zijnde vlaggenparade getuigt van slechte stadsplanning, verder staat alles hutje mutje op elkaar in een cirkel rond het Presidentieel paleis.

  Groot land maar Klein denken!


  Maak melding

 50. Virago 535

  In het kader van de bloeiende cruiseschepen toerisme industrie ;moeten er flinke investeringen gedaan worden om dit te realiseren.

  Financiele middelen vrijmaken of shiften of lenen om een solide inkomstenbron te garanderen.

  Een lening die in de toerisme sector zorgt voor de nodige tegenprestatie (OP TERMIJN)


  Maak melding

 51. Ik begrijp het karakter van sommige forumleden niet. Dit artikel heeft niets te maken dat Suriname een klein land is of niet. Natuurlijk kunnen we ons niet vergelijken met grote landen. Dit is ook niet een zaak van de President, maar een taak van OW en Milieu beheer. Als de regering de stad niet kan schoonhouden, hoe kan men dat een land regeren? Dat is dat ding. Toerisme betekent inkomsten, werkgelegenheid, vergroting van het staatskapitaal, reclame voor het land ongeacht welke partij aan de macht zit.


  Maak melding

 52. @Michael

  Je hebt mijn reacties over het hoofd gezien. En wanneer het om andere dingen dan zwerfvuil gaat dan is de smerigheid in sommige Calimerostaanse steden soms groter dan in Paramaribo. Vervuilde kankerverwekkende lucht en zwaar vervuilde (zware metalen) grond is namelijk ook heel smerig. Vooral als dat invloed heeft op de volksgezondheid dien je deze smerigheid niet te onderschatten. Maar dat het buitenkantje in Calimerostan er leuk uitziet is waar. En geloof je nu echt dat ik daar jaloers op ben?


  Maak melding

 53. Is het gebruikelijk, dat cruiseschip toeristen die voor slechts enkele uren een land aandoen een visum moeten kopen? Wij hebben verschillende cruises gemaakt,maar nergens een visum moeten kopen. Suriname jaagt door zo te handelen juist de toeristen weg.Sari tori,en het is zo’n mooi land geweest. Jammer hoor.


  Maak melding

 54. Het heeft lang geduurd, maar tante ANNABEL heeft na lang en veel speurwerk, de acht smerigste steden ter wereld gevonden, en daarom is het gelijk goed gepraat dat Paramaribo een vuilnisbelt is.
  Wat Tante ANNABEL over het hoofd ziet is dat degenen die de lijst van smerigste steden hebben samengesteld NIET in Paramario zijn langsgeweest anders stond Paramariobo boven an de lijst.


  Maak melding

 55. Maandag 6 februari 2012 om 23:59 uur, door Dirk

  Beste Dirk,
  Mee eens, Suri heeft veel potentie op toeristisch gebied.
  Mijn voorstel is,idem dito,om de draaideurcrimineeltjes te gebruiken voor het dagelijks schoonmaken van de stad, eventueel bloemen en planten verzorgen.
  Zoiets als met die met taakstraf-boefjes.

  Suri is erg vruchtbaar, weinig animo om bloemperken aan te leggen!


  Maak melding

 56. Het ziet ernaar uit dat niet de vieze stad het probleem is maar het betalen voor een visitekaartje om Su voor een paar uurtjes te mogen bezoeken.


  Maak melding

 57. Ik ben helemaal eens met Mahabier.
  Surinamers hebben een grote mond en kunnen niet goed tegen kritiek, maar het klopt voor de volle 100% dat Paramaribo erg smerig is. Overal liggen er lege plastic flessen, plastic tasje en ander zwerfvuil. Een beetje voorlichting op de scholen zou een 1e stap in de goede richting zijn en beboeten. Het heeft weinig zin om veel energie in de oude generatie te stoppen. Die zijn ermee opgegroeid. Het zwerfvuil hoort een beetje bij de flora en fauna van Suriname.


  Maak melding

 58. Om van Suriname een potentiele toeristenland te maken moeten er dingen gaan veranderen. Dit is slechte reclame voor Suriname. De toeristen geven het door aan anderen waardoor er helemaal niets meer komt. Voor een Surined maakt het niet veel uit, maar voor de echte toerist wel.

  Probeer de bureacratie te versoepelen en als jullie toch luxe cruiseschepen willen binnenlaten doe ook iets aan de binnenstad. Want deze mensen zijn inderdaad de viezigheid en verpaupering niet gewend.


  Maak melding

 59. Suriname houdt niet van pottekijkers, Suriname houdt niet van groei dus geen voor uit gang.
  Het is toch schandalig dat deze sector de afgelopen decennia’s niet is ontwikkeld.

  Volgens mij sporen ze in Suriname niet, want de eilanden groep moet het hebben van dit soort schepen en hun passagiers, dus had men geld (inkomsten) moeten ruiken.

  Slaap zacht !!!


  Maak melding

 60. Dinsdag 7 februari 2012 om 05:28 uur, door anna_z

  Joh Anna,

  Ik heb bepaalde dingen onder ogen gehad die op de langere termijn kanker verwekkend is voor een mooie en zeker dure nieuwe koopwoningwijk waar de Hollander zijn mooie leven lijd.

  Echt ik vroeg me af of dit wel kon in Nederland, maar ik bemoei niet want als die corrupte inspectie onderzoek gaat doen dan komen ze met leugens naar buiten van:

  Ach geen vuiltje aan de lucht.

  Soms moet ik lachen om hoe in Nederland de bevolking in de maling wordt genomen en moet dan denken aan het klaag gezwam over Suriname.

  Ken je het geval van Hoog Ovens in ik geloof IJmuiden of dat geval in Moerdijk ? ik ken nog meer van dit soort onzin. De motor moet blijven draaien. Koste wat kost in Nederland.

  Ik vindt het alleen een schande dat Suriname zo achter gesteld is in al die regeringsperioden en maar klagen dat er niet voldoende geld is om projekten fatsoenlijk te ontwikkelen. Denk aan die zogenaamde goede spaarkas van Vene waar incompetente zwarte pietje pieten en sinterklaasje gekke henkie het zo vaak over hebben.


  Maak melding

 61. Curacao is ook klein en schoner. De minister van milieu moet eens de bazen van parbo en Fernandes op het matje roepen want 90% van het zwerfvuil is afkomstig van deze 2 fabrikanten.


  Maak melding

 62. @ Afrikaanse Leeuw

  Kunt u nog wel helder denken? U bent totaal niet te volgen en schrijft alleen maar de grootst mogelijke onzin op. Wat heeft het allemaal te maken met het onderwerp? We hoeven het niet allemaal met u eens te zijn, maar probeer a.u.b. eens iets op een normale, begrijpelijke manier manier op te schrijven m.b.t. het onderwerp. Als u dat niet lukt zwijg dan liever.

  Gr Polderman


  Maak melding

 63. @Ram Singh

  Op Curaçao is het toerisme beter ontwikkeld dan Suriname. Dat is een waarheid als een koe. Maar dat Curaçao schoner is? Op Curaçao waait er een constante passaatwind die al het straatvuil de bermen in blaast. Stop eens langs een weg op Curaçao en loop eens een paar meter de bermen in. Kijk wel uit voor cactusnaalden want een prik kan wel maanden pijn doen. De troep zit dus verspreid in de bermen. Verder zijn sommige delen van Curaçao zwaar vervuild door de Isla-raffinaderij. Die is ooit door de Shell opgezet en die is dan ook verantwoordelijk voor de zware vervuiling door de jaren heen. De Shell heeft om te voorkomen dat ze de vervuilde grond moesten schoonmaken de Isla-raffinaderij aan Venezuela verkocht voor 1 gulden. Een symbolisch bedrag om op z’n Calimerostaans elke verantwoording te ontlopen. In wijken die onder de Isla-rook staan worden nog steeds misvormde Curaçao kinderen geboren. Curaçao ziet er misschien schoon uit voor toeristen maar de werkelijkheid is helaas anders.

  En natuurlijk is Paramaribo een smerige stad. Maar daar kan echt wat aan gedaan worden. Een kwestie van prioriteit, een mentaliteitsverandering en inzet. Het probleem van veel zwerfvuil en afval kan echt opgelost worden.


  Maak melding

 64. Werk aan de winkel voor Tante ANNABEL onze terrorposter en hypocriete jokkebrokje en ned tv.v. spotster, om haar NDP- groupie de leeuw uit afrika een spoedcursus begrijpelijk ned schrijven bij te brengen.
  moeilijk als je alleen een apintietrom hebt.


  Maak melding

 65. Het wordt steeds duidelijker door de postings van Afrikaanse Leeuw dat er een steekje bij hem loszit. Zijn posting gaan echt helemaal nergens meer over.


  Maak melding

 66. Beste Anna_Zeepbel: Hoewel het eigenlijk niet meer kan maak je je met je posting “Maar dat Curaçao schoner is?”
  weer eens volkomen belachelijk. Nu is het weer de schuld van Shell.

  ” Het probleem van veel zwerfvuil en afval in Suriname kan echt opgelost worden”

  Ja duhhhhhhh. Als het moet binnen een paar dagen. Pak een bezem en ga aan de slag. Wat is hier nu zo moeilijk aan en waarom gebeurt het niet. ook zeker de schuld van de witte kolonialen?


  Maak melding

 67. @Polderman @Zucht @Henk Molenaar

  Er is niks mis met de reacties van Afrikaanse Leeuw. Voor mij zijn ze heel begrijpelijk. Afrikaanse Leeuw heeft tenminste humor.
  😉


  Maak melding

 68. Ik ben nu 2 maal in suri geweest en vooral in paramaribo en omstreken en inderdaad is er veel zwerfafval, maar kijk eens in amsterdam dan zie je ook veel zwerfafval na bijvoorbeeld een feestdag. Daar is paramaribo niets bij. Ik voel me er fijn en zou zeker nu met de koude maanden met – 20 C graag naar suri gaan dan maar wat zwerfafval


  Maak melding

 69. Wij Surinamers zijn zooooooooooo lui, we gooien vuil op straat in plaats van in onze zakken te houden, palmbomen en bloemen planten zonder ze te verzorgen en kapotte gebouwen gewoon zo laten, te plassen en vuil erin te gooien in plaats van het te renoveren en afbreken of onderhouden erg met ons allen.Natuurlijk is er geld nodig voor dit maar als we allen een extra handje helpen dan bewijzen we dat we wel van onze Suriname houden en van Moeder Aarde. De toeristen hebben gelijk. Ik Kev zal alles doen om mijn land aantrekkelijk te maken en welvarend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.