Toerisme levert Suriname steeds meer geld op

26

PARAMARIBO, 6 feb – Het toerisme levert Suriname steeds meer geld op. Dit stelt toerismeautoriteit STS. In 2011 is ruim honderd en zeventig miljoen dollar besteed in Suriname. Dat is veel meer dan bepaalde traditionele geldverdieners als de bauxietindustrie. Het kan nog veel meer worden.

Alleen, de waardering is nog lang niet wat die wezen moet. De politiek zou de industrie meer die plaats moeten geven die ze toekomt. Toerisme komt niet eens als aparte post opbrengt op de nationale begroting. Dus is moeilijk aan te geven hoeveel er precies binnenkomt. “Duidelijk is wel dat men de bijdrage van het toerisme aan de nationale economie onderschat”, zegt STS-directeur Armand Li-A-Young tegenover de Ware Tijd. Het doorgeefeffect is al helemaal uit zicht.

Er wordt namelijk over het hoofd gezien dat niet alleen toerismebedrijven verdienen. Transport, hotelwezen en de levensmiddelenindustrie vangen ook een aardige cent. In het afgelopen jaar alleen gaf de gemiddelde toerist zo’n duizend dollar uit. En het kan alleen maar meer worden. Li-A-Young ziet Suriname nog driehonderd miljoen per jaar maken. Maar dan mag best wat meer worden gedaan aan het fysieke uiterlijk van Paramaribo. De gammele staat van de looppaden bijvoorbeeld is zo’n avontuur waar de toerist het zonder kan stellen.

Bekijk ook:


26 REACTIES

 1. Die lI-A-YOUNG kletst maar wat in de ruimte.Die stoepen hebben nooit behoort tot het straat meubilair.Die stoepen hebben gediend voor de eigenaren om op te verpozen tijdens de middag hitte.Of een beetje naar de straat te kijken rustig van uit een stoel.Want daar gingen mensen lopen tussen de ruiters en paarde rijtuigen.Dan maar het idee van Hok.Een ander stad bouwen bij Djoemoe.Maar behoudt de oude stad.Door die straten zijn veel Sur.beroemdheden gegaan.

  Cobie.


  Maak melding

 2. Maar dan mag best wat meer worden gedaan aan het fysieke uiterlijk van Paramaribo.

  Ik ben blij te lezen dat er meer gedaan mag worden aan het fysieke uiterlijk van Suriname. Zo kan ik Suriname tenminste promoten in het buitenland.


  Maak melding

 3. En het kan alleen maar meer worden. Li-A-Young ziet Suriname nog driehonderd miljoen per jaar maken. Maar dan mag best wat meer worden gedaan aan het fysieke uiterlijk van Paramaribo. De gammele staat van de looppaden bijvoorbeeld is zo’n avontuur waar de toerist het zonder kan stellen

  Ben het volledig mee eens dat er best wat mag worden gedaan aan de fysieke uiterlijken van het land.
  Door zelfs de contributie van de Caricom niet te betalen toont het brevet van onvermogen om vooruit te denken en te handelen. Dit noemt men Strategie en beleid bepalen en daarna ten uitvoer brengen. Ooit van gehoord? Zeker weten van wel daar de meeste opleidingen, waarvan velen zeggen een opleiding te hebben genoten en ook nog getuigschriften bezitten (diploma noemde men het vroeger, doch aangekomen in Suriname alleen maar de Euro en Dollar tekens kunnen lezen en schrijven.
  Dames en heren alles kost geld en wordt altijd gerekend in nu investeren (kosten maken) en daarna oogsten (minst maken).
  Sranang na mi presirie no mek tra sma porie a sani disie


  Maak melding

 4. leuk, zo’n cijfer over geldelijke besteding van toeristen in Suriname. Het zegt echter niets over de kwaliteit van diensverlening en het gevoel dat een gemiddelde toerist aan zijn bezoek aan Suriname overhoudt. Niet alleen de beschamende vertoning tijdens het recente cruiseschip dat Paramaribo aan deed spreekt boekdelen, ook de infrastuktuur, gevoel van veiligheid en professionele begeleiding kan nog wel een tandje beter. Investeer dus in kwamliteit en stop met die rekensommetjes!!


  Maak melding

 5. En waar komen die toeristen vandaan, vraag ik STS? Wat doet STS voor deze toeristen? Een website bouwen in het Engels… En welke druk voert STS op de politiek om het belang van een goede service aan de toeristen te bewerkstelligen?

  De gammele looppaden zijn niet het belangrijkste. Het is smerig in hartje Parbo, de criminaliteit viert hoogtij, de veligheid in het verkeer, attracties voor toeristen…

  Als de regering Toerisme niet eens als een aparte post op de begroting plaatst en het belang daarvan dus minacht, moet het misschien juist van 300 miljoen gaan naar 0. Dan klopt het tenminste.


  Maak melding

 6. Ik ben geweldig blij met dit positieve nieuws en meer inkomsten zijn Suriname natuurlijk van harte gegund. Wel dient inderdaad de infrastructuur verbeterd te worden. Ook een betere organisatie van de gehele toeristensector is gewenst. Verder dient Suriname zich te verdiepen in het omgaan met cruiseschepen en hun toeristen. Ik vertrouw er wel op dat het zal lukken. Viva Suriname!


  Maak melding

 7. Beste Expat: de website van de STS is een regelrechte aanfluiting. Een bewijs van onkunde waar ze al meer dan een jaar aan bezig zijn. De mensen van STS vliegen de hele wereld rond maar presteren verder helemaal niets!!!


  Maak melding

 8. Hoop!
  95 procent van de toeristen zijn Surneds. Als deze groep niet meer naar Suriname gaat dan is er helemaal geen toerisme in Suriname.
  Zelf heb ik meerdere keren groepen van 15 tot 20 Europeanen naar Suriname mee genomen. Om ze het mooie van mijn land te tonen. Als de infrastructuur en de service wordt aangepakt dan kan ons land meer gaan profiteren van wat we onterecht toerisme noemen.
  Bij een stadswandeling in Paramaribo van 30 Euro per persoon heb ik me af en toe moeten schamen van de ellendige wegen en trotoirs. Wat erg was: Een van mijn medereizigsters van 64 jaar brak haar enkel in de Jodenbredestraat.
  Vakantie verpest; ook van haar echtgenoot en een deel van de groep ook, net als de mijne. Die hoef ik niet meer te vragen om nog een keer met me naar Suriname op vakantie te gaan.
  Noem het dus geen toerisme; noem het familiebezoek van Surneds aan hun geboorteland of dat van hun ouders.
  Of een paar stagiaires die hun ouders laten over komen.
  Ik hoop dat de regering en allen die in deze branche een verdienste hebben, zullen inzien dat verbetering van de infrastructuur en de service tot de meest belangrijke zaken horen die moeten worden aangepakt.
  En dat toerisme niet in de begroting van de overheid voorkomt zegt al genoeg dat men het geen toerisme vindt, maar familiebezoek.


  Maak melding

 9. Indien je als land het zover laat komen dat je geroyeerd wordt uit de Caribische Toerisme Organisatie dan spreekt dat boekdelen. We laten het liever aan toevallige promotie uit het buitenland over ipv zelf de hand uit de mouwen te steken op TCT!


  Maak melding

 10. Regeren is vooruitzien, en juist dit is de grootste manco bij een groot aantal Surinaamse pseudo politici. ze smijten met belasting centen van de samenleving alsof het niets is.Neem als voorbeeld die twee bruggen meer dan 100 miljoen euro gekost,vraag maar wat het oplevert. Kijk ook naar die grote en geweldige PRESTIGE plannen van deze criminele regering die miljarden kosten. Nul cent gaat naar toerisme, minder geld voor onderwijs en je hoort helemaal niets over gezondheidszorg.
  Wanneer wij het hebben over verstandig investeren dan moet je jammer genoeg niet bij mijn zwarte broeders en zusters zijn, omdat ze vandaag willen zaaien en gelijk morgen willen oogsten.


  Maak melding

 11. Wat een onnozel gekraai weer, viva Suriname… waar is dat vertrouwen van bepaalde figuren op gebaseerd?

  Kop in het zand steken en hopen op goddelijke inspiratie voor de destructieve en incompetente leiders zonder enig benul?

  Keep dreaming!


  Maak melding

 12. paramaribo is een grote rotzooi voetpaden zijn modderpaden er ontbreken tegels of het zijn parkeer plaatsen voor auto,s
  En vooral niet te vergeten het zwerfvuil.
  Als je op straat loopt en fotos maakt van gebouwen , hoor je een paar zwarten in de verte roepen joe moest pai met heel wat vuile woorden erachter.
  En dat noemen ze gastvrijheid van de surinamer.
  Een toerist wilt niet alle dagen in het bos rond hangen,zij willen ook gezellig in de stad op een terras of wat dan ook in een schone veilige omgeving vertoeven.
  Als je met de kinderen op vakantie gaat dan vraag je hoe vond je suriname ,dan zeggen ze leuk het bos maar daar ben je al gauw op uigekeken.(andere plaatsen zijn belachelijk duur)
  En dan vraag je zou je er willen wonen ,dan zeggen ze nee en waarom het is smerig en de stad is niet gezellig .
  Als een kind dat zeg dan weet je hoe een toerist het ook zal bekijken.
  De laatste keer dat ik daar op vakantie was shrok ik van de lege plastic flessen.
  Er waren zelfs een paar monumenten waar de mensen alle vuil naar toe geharkt hadden .
  Nou dan schaam je je echt vooral als je vreemde mensen meeneemt. (geen surinamers).
  Het ergste wat ik zag dat het ook op een begraafplaatst een grote rotzooi was met huisvuil.
  Hoe laag is de surinamer gevallen.
  En de sur. moet ons niet verwijten dat wij altijd klagen over suriname want jullie vragen erom.
  Je hebt ook wel gebieden waar het schoon is maar daar wonen nog beschaafde mensen ,maar het grootste deel is rommel.
  Misschien moet het allemaal nog groeien in suriname,maar jullie moeten echt iets doen aan de mentaliteit.


  Maak melding

 13. Ben je een toerist in je eigen land????
  als je als geboren en getogen SURINAMER toevallig in het buitenland vertoefd en je komt op familie bezoek,ben je dan een toerist??

  Deze vraag stel ik want het grootste deel van de mensen dat ons land aan doen zijn ons eigen famile leden uit het buitenland. Mijn broer en zussen zijn geen toeristen ze zijn SURINAMERS.COME ON MAN!!!!!


  Maak melding

 14. het verbeteren van je eigen leefomstandigheden zal een goede opsteker zijn voor het uiterlijk van Suriname, bij mijn bezoeken aan veel huizen in Su merkte ik op dat velen rond hun huis het keurig voor elkaar hebben netjes opgeruimd en geharkt.
  Daarbuiten is soms een verzameling van vuil te zien soms huisvuil maar vaker “groot” afval (van bv bouwwerken, puin ed.).

  Vergelijk Suriname met een noord Afrikaans land dan is er niet veel verschil, soms een afvalprobleem maar als de overheid ook daar een goede oplossing voor vind is het snel opgelost, immers is de huisvuilophaaldienst niet geweldig geregeld?? !!!

  De grootste verandering moet natuurlijk in het denken plaatsvinden, je moet een schoon Suriname willen, dat betekend soms dat je helaas het vuil van een ander moet opruimen.

  Het toerisme valt en staat met de schoonheid en reinheid van waar men vertoeft, land , huis, hotel. Schoon?… dan kom je terug met anderen….


  Maak melding

 15. Virago 535

  Sector toerisme:infrastructuur,vriendelijkheid.

  Deze sector kan bloeien net als ARUBA.

  Diversificatie van de nationale opbrengsten(niet partij basya opbrengsten)


  Maak melding

 16. Het toerisme staat in Suriname nog in de kinderschoenen, maar biedt enorme kansen.
  Volgens mij is de Europeaan uitgekeken op witte stranden en is op zoek naar avontuur.
  Suriname heeft de Europeanen en in het bijzonder de Hollanders op het gebied van vrije tijdsbesteding veel te bieden en andersom.

  Suriname zou mijns inziens een ministerie van toerisme moeten hebben, dat zich volledig gaat bezighouden met het bevorderen van toerisme.

  Een aantal vragen waar men alvast aan kan werken zijn:
  – Welke groepen toeristen bezoeken Suriname in het bijzonder?
  – Waarom bezoeken deze toeristen Suriname?
  – Waar besteden de toeristen vnl. hun geld aan?
  – Hoe zorgt je ervoor dat deze toeristen zoveel mogelijk in Suriname geld uitgeven?
  – Hoe zorg je ervoor dat deze toeristen weer terugkomen?
  – Hoe kan je Surioname actief promoten?
  – Samenwerkingsverbanden met andere instanties / landen
  – Wat kan de overheid zelf doen en wat moet je overlaten aan bedrijven en particulieren?
  – Wat zijn de plus- en minpunten van Suriname en hoe kan je pluspunten verder verbeteren en de minpunten
  wegwerken? Maak een plan van aanpak voor de korte termijn (doelen voor 1 jaar) en de lange termijn (5-jaren plan).

  Kortom
  Meten is weten.
  Pas vervolgens je beleid erop.

  Zomaar wat adviezen van een Ex-Surinamer.


  Maak melding

 17. @ anna_z

  Zoals wel vaker maak jij je weer blij met een dode mus.

  De inkomsten uit de zgn toeristen-industrie kun je gerust toeschrijven op het conto van jou ex-landgenoten uit voornamelijk Nederland en de Verenigde Staten.

  Het betreft vooral de eerste generatie emigranten die nog enige binding hebben met hun geboorteland. Je kunt het gerust onder de noemer “familiebezoek” plaatsen.

  Dan heb je nog een categorie blanke Nederlanders die op advies van hun buren en kennissen een eenmalige bezoek brengen aan Suriname. Mijn buren aan weerskanten en mijn overburen zijn ook op dezelfde wijze door mij overgehaald om een keer mee te gaan naar Suriname.

  Pluspunten: Ze vonden het binnenland van Suriname prachtig en avontuurlijk. Met een hartelijke bevolking en je kon overal gewoon Nederlands praten!

  Minpunten: Zag er wel heel armoedig en smerig uit. De prijzen zijn buitensporig hoog voor simpele hotel-accomodaties en excursies. Slechte infrastructuur en dito verkeersmentaliteit. Was een nogal superdure reis!

  Tel je de plus- en minpunten bij elkaar op dat kom je tot de conclusie dat, hoewel Suriname heel veel te bieden heeft aan de gemiddelde toerist, vooral de dure hotel-accomodaties gekoppeld aan de buitensporig hoge prijzen voor excursies, redenen zijn om geen tweede keer naar Suriname te reizen. Dit is geen goede reclame voor een toeristen industrie in wording.

  Nu de eerste generatie aan zijn pensionering toe is en men meer denkt aan richting zuid Europa, zal de toestroom van de geboren Surinamers zelfs op korte-termijn opdrogen.

  Gekoppeld aan de slechte service, buitensporig hoge prijzen voor hotel-accomodaties en excursies, een slechte infrastructuur en vooral slechte mentaliteit, zijn dit dodelijke ingredienten voor Suriname en zijn toeristensector.


  Maak melding

 18. @michael

  Volgens mij had ik zelf al aangegeven dat er een hoop verbetert dient te worden. Jouw reactie richting mij is dus overbodig. Ik zeg namelijk hetzelfde maar in minder woorden. Als Surinamer ben ik in tegenstelling tot jou wel blij dat er steeds meer geld uit die sector binnenkomt. Dat is toch logisch. Elke stap vooruit is meegenomen.
  😉


  Maak melding

 19. hoi surinamse mensen eidelijk geven jullie toe dat door toerisme sur voort gaat maar je heb ook van die domme surinaamse mensen die nog discremineren ik vind dat het nog soepel in suriname kan vooral politie agenten ze kunnen goed uit hun duim zuigen en nummer 1 traag van begrip tonen en vooral 80 procent suri spelen arm ze hebben wel geld toch spelen ze bedelaar en hun wensen zijn 1 ding snel rijk worden en cocaine sturen naar nederland om te verkopen en stoer spelen in hun land en ze kunnen goed slecht praten over nederladen als wij niet waren waren ze allang dood wij gingen pakket sturen en geld ondank barre hond


  Maak melding

 20. ik heb foto,s gemaakt van de rotzooi maar,
  maar dat wil niet zeggen dat ik sur. zwart wil maken om dit te laten zien.
  Voor mij is suriname een prachtig land ,alleen de mentaliteit en het gedrag bevalt mij niet van groepen mensen die er een puinhoop van maken,en suriname een slechte naam bezorgen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.