NPS kan weer grote partij in Suriname worden

40

PARAMARIBO, 6 feb – De Nationale Partij Suriname, NPS, heeft alles in huis om weer tot de grootste partijen te gaan behoren. Dit zeiden de kandidaten voor het voorzitterschap tijdens een speciale bijeenkomst. Maar liefst acht personen dingen naar het vervangen van Ronald Venetiaan.

De voormalige president zelf keek toe, zonder enige emotie te verraden. Opvallend was de afwezigheid van vakbondsleider Ronald Hooghart. Die kondigde publiekelijk aan ambities te hebben. De acht vinden allen dat de NPS zijn oude glorie moet hervinden. Een regering zonder de NPS kan niet anders dan zwak zijn. Dat is op dit moment zeker te merken. “NPS is de kracht van Suriname”, zei ex-minister Gregory Rusland. Hij behoort wel tot de acht.

Volgens Rusland is veel van wat Suriname vandaag heeft, aan zijn partij te danken. Onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting zijn gebied waar de trend is gezet. De economie is weer op de rails geplaatst in de jaren waarin de NPS aan het roer stond. De huidige regering kan er nu lekker op voortborduren. De andere kandidaten zijn Ivan Fernald, Armand Zunder (minister tijdens het militair regime van de jaren tachtig), vakbondsleider Murwin Leeflang, oogarts Jerrel Pawiroredjo, Remy Polak en Ruth Renfurm-Coutinho.

Bekijk ook:


40 REACTIES

 1. Het is zeer opmerkelijk dat er zoveel kandidaten zijn voor een partij in de ondergang. Dit is een teken aan de wand. Normaliter gaat het in een goed georganiseerde partij en een partij dat op goed onderbouwde en doordachte strategien is gestoeld, meestal om 2, hooguit 3 kandidaten. Een goed advies voor de gelukzoekers: laten RUSLAND en FERNALD de enige kandidaten zijn. Zij zijn n.l de enige echte integere kandidaten.


  Maak melding

 2. De NPS kan het voorbeeld nemen van de franse socialisten.Om de partij open te stellen voor nieuwe leden.Deze nieuwe leden kunnen na hun symbolische contributie gelijk aan de verkiezingen deel nemen.Zo krijgen de mofina’s ook een stem in de partij.Dan kan ook Hoorhart bewijzen hoeveel mensen hem als voorzitter willen.Want als NPS er weet Hooghart dat de partij niet rancuneus is.

  Cobie.


  Maak melding

 3. Weg ermee die NPS, weg met alle bestaande politieke partijen, allemaal van hetzelfde laken en pak.
  Het soepzooitje vervangen door een nieuw op te richten PVSD
  Partij Van de Surinamers in de Diaspora, en PVSN Partij Van de SuriNeds, dan kan het land tot ontwikkeling gebracht worden.


  Maak melding

 4. NPS staat voor ” Na Piena Sranan ” oftewel ” Armlastige Suriname”.

  “NPS is de kracht van Suriname”, zei ex-minister Gregory Rusland.

  Inderdaad: Luie Kracht !!

  “Volgens Rusland is veel van wat Suriname vandaag heeft, aan zijn partij te danken. Onderwijs, gezondheidszorg en huisvesting zijn gebied waar de trend is gezet. De economie is weer op de rails geplaatst in de jaren waarin de NPS aan het roer stond.”

  Zoveel heeft Suriname na de Nationalistische onafhankelijkheid onder aanvoering van dezelfde NPS niet meer overgehouden. Jopie Pengel kon nog goede sier maken met het uitdelen van bakkeljauw en zoutvlees, maar zijn opvolgers Arron en Venetiaan wisten zelfs met een kompas in de hand niet waar de noordpool en zuidpool lagen.

  Hoogmoed komt voor de val. Zelfs het dieptepunt (4 zetels )kan nog dieper komen te liggen ( 0 zetels).


  Maak melding

 5. @zucht
  Dat lijkt mij een strak plan maar alleen als ik mee mag doen als Hoofd van de Surinaamse veiligheidsdienst om jullie in de gaten te houden en bij betrapping op onrecht vrijelijk straffen zonder enige vorm van protest. Het waarom mag het volk lezen, want het staat dan in het dossier en weg met dat stomme “gado” gedoe uit het volkslied, weg met alle Nederlandse namen in Suriname, geen religieus gedoe in de wetgeving enzovoorts enzovoorts. Denk je dat je het nog aankan dan, want erover praten is ademverspilling….eerst doen en praten kan altijd nog.


  Maak melding

 6. De Nationale Partij Suriname, NPS, heeft vooral alles in huis om het aantal zetels bij de volgende verkiezingen tot nul te reduceren. Het etnisch en afbrekend karakter van deze partij is niet meer van deze tijd. Net als de meeste andere partijen overigens. Gelukkig bestaat er in Suriname een partij die op niet etnische leest is geschoeid. De NPS zou haar oren voor Calimerostan moeten sluiten en daarna aansluiting proberen te zoeken bij de NDP.


  Maak melding

 7. de nps deugt niet en zal ook niet deugen .
  deze partij heeft mensen die al generaties aan de touwtjes trekken en nog steeds ouderwets denken .deze mensen gaan niet met de tijd mee ,het koloniaal denken van de nps en andere politieke partijen zijn een ramp voor suriname .een ieder wil zijn slag slaan ,het gaat niet om lands belang .vraag wie bouterse aan de macht heeft geholpen dan zeg ik el vene heeft bouta die kans gegeven .nu komt deze echte mang spelen door te doen alsof hij niet de nps aan zijn ondergang heeft geholpen .neem de verantwoording op je en erken jij vene verantwoordelijk bent .jij was de president maar somo deelde de lakens uit en nu heb je een prijs moeten betalen ,koste wat kost moest vene aan de macht blijven ,bang was deze liba voor somo .ik ben geen npser ik ben geen ndp maar bekijk de dingen zoals ze zijn gegaan .moreel zal ik meer respek hebben voor vene maar voor bouterse kan ik echt geen respek op brengen om wat hij in het verleden heeft gedaan en wat hij nu weer doet door een roof moordenaar vrij laten .
  hoe moet je respek opbrengen voor zo iemand vraag ik mij af ,hoe kan zo iemand het volk een voorbeeld geven .ik respekteer de uitslag van de verkiezingen ,omdat ik het volk aan de ene kant begrijp dat vene ze heeft teleur gestelt .vene no kang de mie vesie mang vene moes gratie .garustig zitten en laat het over aan kapabele jongeren die wat met dat land willen .


  Maak melding

 8. Zucht
  Door lieden als jij met ideeen die grenzen aan politieke waanzin worden Surinamers woonachtig in het buitenland met argwaan bejegend wat betreft hun politieke motivatie.
  Als je geen positieve bijdrage kan leveren hou dan je smoel dicht.


  Maak melding

 9. @stenaf

  Hulde voor je reactie! Ik neem het knulletje al lang niet meer serieus. Ik heb dat zwakzinnig gedrocht nog nooit op iets inhoudelijks kunnen betrappen. Zet de reacties van deze knul onder elkaar en aanschouw de desintegratie van zijn zwakbegaafde boerenlogica. Tenminste, als je nog enige structuur in zijn reacties weet te herkennen. Mij lukt het niet altijd even goed.


  Maak melding

 10. Inderdaad!
  Telleurgestelde NDPers zakken terug naar de NPS en andere partijen. Die hebben hun stem aan de Nationale Demonische Partij gegeven en verloren. Je stem verliezen is het ergste wat een stemmer kan overkomen.
  Ik ga voor Jerrel Pawiroredjo als grote man bij de NPS.
  Als oogarts kan hij de ogen van de verloren zonen en dochters weer openen zodat ze de weg naar huis terug kunnen vinden.
  Na de volgende verkiezingen zit de NPS in de coalitie en de NDP in de opositie. Het vervelende is dat we weer die ellendige stoelendans gaan krijgen om mensen van de NDP van hun posten te halen om partijleden te accomoderen. Dat is wel zonde, energie en geldverlies.


  Maak melding

 11. Vroeger waren in suriname de grootste deel van de mensen npser,waardoor de kinderen ook moesten meelopen.
  Vandaag aan de dag is het anders omdat je nu nieuwe mensen hebt in suriname die vooruit denken.
  Maar dat snappen de npsers niet,ze gaan gewoon vrolijk verder,maar voor dat ze achter komen is het te laat.
  Ping Ping moe tang.


  Maak melding

 12. @STENAF: Over politieke waanzin en waanideen gesproken daar is jullie regering van politieke delinquenten en het parlement met zijn monumentaal dommen en arrogante leugenaars en bende maatschappij ontwrichters het schoolvoorbeeld van, maar dat zal je wel niet doorhebben, want als je alleen een hamer hebt, lijkt alles op en spijker.
  En wat die argwaan betreft ach, zoals de waard is………
  En volgens mij heeft het niets met argwaan te maken maar alles met angst.
  En STENAF ik heb nieuws voor je….. Ik , WKN en niemand anders bepalen wanneer ik mijn mond dichthoud dus wen daar maar aan., want in West Europa bestaat er zoiets als vrijheid van meningsuiting anders dan in je Swietie Sranang met zijn waakhondendemocratie.So take it or leave it!!!


  Maak melding

 13. @DJANGO: Jij mag dus niet meedoen, je bent gediskwalificeerd, want vrije straffen zonder protest horen alleen in een totalitaire staat alla DDB en zijn maffiamaatjes thuis,en niet in en vrije democratie.
  Het begint met vrijelijk straffen, en voor je het weet, worden mensen op de vlucht doodgeschoten.
  En Wat die straatnamen betreft daar mag je nu al mee beginnen, net zoals met het volkslied, want geen hond die daar het volkslied letterlijk neemt.
  En ik ben atheist dua van geloof wet ik vrijwel niets dus zou mij een worst wezen of het afgeschaft wordt of niet.


  Maak melding

 14. De aarde is een plaats waar men alles mag en kan doen van diep negatieve tot zeer positieve gedachten,woorden en acties.Men heeft zich totaal niet aan de geldende socialisatie norm conformeren of te houden,men mag doen en laten naar eigen believen.Op de aarde mag en kan men zijn eigen leven geheel naar eigen in zicht invullen en kan groeien tot de super egoïst of super altruïst.

  De super egoïst is die een grote innerlijke ongelukkigheid van het diepste wezen van zichzelf heeft bewerkstelligd,waar de hyper intelligente mens volledig wordt opgeslokt door gedachten van verrijking,machtswellust en zelfverheerlijking,die zijn paradijs op aarde wenst te vestigen en geen ruimte meer overlaat van menslievende of levenslievende gedachten in zijn denken,waar alle omstanders ondergeschikt zijn aan zijn wil en verlangen en dat veelal door macht,gezag, manipulatie en indoctrinatie bereikt wordt,zonder dan men het beseft of de omstanders bewust van zijn gaat men allemaal zeer subtiel

  Dan heb je het ander uiterste,de super altruïst,een meest kritisch persoon die volledig menslievende en levenslievende gedachten door zijn denken heen laat stromen,die vanuit een zeer diep gelukkig innerlijk wezen een volledig eenheid vormt met de mens,in welke deze bestaat.
  Een hyperintelligent mens,een intellectueel,die zijn gevoelens en emoties tot het uiterste kan benaderen en verwoorden,leeft voor realiteit,wezenlijkheid,echtheid,waarheid en waarheden en die de essentie van respect voor al het medeleven getuigd door het andere leven zo min mogelijk te willen kwetsen,of schade berokkenen,maar te helpen en ondersteunen

  God zij met ons Surinam


  Maak melding

 15. Ik zag al soort figuren zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap van de NPS. Van mensen met een mulo diploma of geen diploma tot mensen met een universitaire opleiding.
  De resultaten van een voorzitter met een onderwijs akte zijn nu voor zelf een blinde overduidelijk.
  Laat men nu kiezen voor iemand met een universitaire opleiding met wat praktijk ervaring erbij die ook nog integer is.
  Suriname kan het niet meer hebben van laag geschoolde leiders. We zien ook onder het huidig bewind de resulaten.


  Maak melding

 16. Wanneer horen wij wie de tegen kandidaten zijn van de voorzitter van de NDP, de nationale drugs partij van koning DDB.Jullie kunnen zeggen wat jullie willen over de NPS, maar tijdens regeer periode van de NPS en andere democratische politieke partijen was Suriname op heel veel gebieden verder dan nu.In die Tijd was het onmogelijk om een president met de achtergronden van DDB te kiezen, omdat wij toen als samenleving hogere morele waarden hadden.


  Maak melding

 17. NPS doet tot nog toe als een gefrustreerde ex-vrouw, die serieus denkt haar weggelopen ex-man terug te krijgen door zijn nieuwe vriendin uit te schelden.

  Ben dus heel benieuwd of de ex-vrouw daadwerkelijk met een nieuwe koers weet te komen. Ben nog geheel niet onder de indruk…


  Maak melding

 18. Dankzij nps,volkverraders als somo en lon, en duistere lobbywerk van django en co zitten we nu met onberechte moordenaars als leiders, ma kut, de aanhangers verdienen deze misleiders en het lijden( stijgende misdaad,armoede,komende schaarste,megaschulden,armoede,vertrapping van mensenrechten,moreel en geestelijk verval ( alleen domme aanhangers geloven in valse profeten (misikeba, stelefanius, de voorspoedprediker die gouden jaren beloven) alsook komende perscensuur onder dit bewind.

  De toekomst ziet er zeer somber en duister uit met onberechte misdadigers en moordenaars aan de macht, let op, leg uw oren te luister en zie hoe snel dit land naar de verdoemenis wordt geholpen. Kijk naar de vele familie drama’s,de stijgende misdaad, diverse ongevallen,dodelijke ongelukken,immoraliteit,leugensprekers,haters der recht en wet. Duidelijk was de keus van de aanhangers, ze stemde en kozen niet voor ruist,vrede en voorspoed, maar geloofden en aanbeden leugenaars,moordenaars en geweldenaars. Dit is pas het begin van verwording.suribabawe


  Maak melding

 19. De NPS is op sterven na dood. Driekwart van die jongeren zijn al volkomen paars. Bovendien is de NPS geen partij voor de mensen, die zij willen vertegenwoordigen. Kijk maar eens om u henen hoe uitgerekend die mensen erbij lopen.


  Maak melding

 20. Wanneer Venetiaan zich niet al die tijd had laten chanteren door die man in de rode jas (die zogenaamde zedendelequent met een spraakgebrek)dan was de NPS een van de grootste partijen geweest, maar helaas heeft Vene het af laten weten, en is daarom verantwoordelijk, dat momenteel criminelen met een strafblad het hier in Suriname voor het zeggen hebben, en dit land daardoor stil blijft staan in z,n ontwikkeling door gebrek aan visie, onkunde, niet opgeleid, en zo kun je nog wel even doorgaan. Hopelijk waait er snel een andere wind in dit land, want elke dag dat deze criminelen aanzitten, is een dag teveel, en kost het de staat teveel geld, wat je voor betere doeleinden kan gebruiken.


  Maak melding

 21. wij moeten ophouden om onderling een competitie met elkaar te voeren. Suriname is daarbij niet gebaat. Nationalisme,het surinaams gevoel, onderlinge waardering, zijn de pijlers om Suriname weer te brengen waar het ooit gestaan heeft. Ook moeten lange termijn- en veelzijdige plannen moeten door de in ons land aanwezige kader opgezet en uitgevoerd worden.Voorbeelden zijn bv West-suriname( Bauxiet)Commewijne(Landbouw & Veeteelt), Nickerie ( Rijstbouw & Bacove/Bananen teelt). Suriname moet zich niet alleen gaan toespitsen op Toerisme.Het risico van een monopurpose economische politiek dreigt hierdoor te gaan plaatsvinden. Ditzelfde is ons al eens tussen 1916 tot heden al gebeurt, ten tijde van de Bauxiet exploratie & export.Ga dus voor een multipurpose economie zoals hierboven aan gegeven.


  Maak melding

 22. NPS heeft haar bijdrage hoe dan ook geleverd binnen de Surinaamse politiek. Tegelijkertijd zitten wij met de bittere constatering dat zij haar doelstelling van/als Nationale Partij Suriname, nimmer heeft weten te verwezenlijken en/of waargemaakt. De NPS heeft nu acteraf gebleken, gefungeerd als soort voorloper van de NDP, wat op zich ook een verdienste is. Dat is een realiteit. De NPS is steeds blijven steken in het verleden. Aanpassingen die moesten geschieden en het anticiperen op ontstane situaties, zijn achteraf gebleken niet de sterkste kanten gebleken van deze politieke partij. Wat men de NPS wel mag meegeven is namelijk, dat zij de juiste doelstelling – daarin zit een zekere logica – hebben voorgesteld. De eerste voorzitter van de NPS – de advocaat G. Van der Schroeff – gaf op de oprichtingsvergadering van de NPS – op 29 september 1946 in theater Bellevue (nu gebouw City mall) aan de Domineestraat om 10 uur ‘s morgens – aan, dat de NPS geen confessionele noch etnische partij is en dat er plaats is voor alle religiën en etnische groepen. Als partij behoor jij dan frequent en zelf consequent invulling te geven aan jou doelstelling, zo niet ben je nergens, kom je tussen wal en schip te liggen en heb je het nakijken. De NDP met Bouterse aan het roer heeft deze leegte qua invulling, met alle dankbaarheid weten in te vullen. Nu loopt de NPS achter de feiten aan. NPS heeft haar achterban – in het bijzonder de (gemakshalve uitgedrukt) de afro – Surinamers – niet tevreden weten te stellen. Maatschappelijk heeft de NPS vanuit haar nobele streven, de positie van haar achterban niet weten te verzilveren in klinkende munt, ofschoon ze wel in die positie vaak hebben verkeerd. Om haar doelstelling zoals bovenstaand omschreven alsnog gestand te doen en om de ingezette koers, welke door de NPS zelf geopperd – nu tot stand gebracht door de NDP – niet te dwarsbomen, rest er een degelijke optie, de optie van SAMENWERKING, zoals de heer Hooghart die onlangs voorstelde, namelijk: samenwerking met de NDP. Als het gaat om de juiste doelstelling voor Suriname, dan liggen deze partijen op een lijn en in elkaars verlengde. Elk land doorloopt haar eigen fasen, ook Suriname. Het zou niet van redelijkheid en realiteit getuigen, als men de bijdrage daarin geleverd door de NPS niet in ogenschouw neemt en op waarde schat. De (nog) huidige voorzitter van de NPS de heer Drs Runaldo R. Venetiaan, heeft zeker op diverse essentiële momenten zijn steentje bijgedragen aan de ontwikkeling van Suriname. Vaak heel tactisch, degelijk en zeker integer. Als Surinamer gaat Drs Runaldo R. Venetiaan de geschiedenis(boeken) in als een WAARACHTIGE SURINAMER, ondanks het feit het terechte misnoegen van zijn eigen achterban voornamelijk, een misnoegen die ik mij dat kan voorstellen en tevens ook onderschrijf. Laten wij het erop houden dat een mens, maar een mensenleven heeft en ook niet alles kan realiseren. Kortom, Drs Runaldo R. Venetiaan, heeft zijn grote verdiensten gekend voor Suriname, derhalve verdient deze PERSOON met grote respect te worden bejegend, ook door de huidige machthebbers.

  Als eerbetoon plaats ik onderstaand gaarne ter inzage een overzicht – hetzij gedeeltelijk – van de loopbaan van deze GROTE SRANANGMAN. Ere wie ere toekomt.

  Curriculum Vitae Runaldo R. Venetiaan
  Naam : Venetiaan

  Voornamen : Runaldo Ronald
  Geboorte datum : 18 juni 1936
  Geboorte plaats : Paramaribo
  Burgerlijke staat : Gehuwd
  Naam echtgenote : Vanenburg, Liesbeth
  Anita Maria
  Aantal kinderen : vier: 3 dochters en 1 zoon
  Geloof : Rooms katholiek

  Opleidingen 1952 MULO – St. Paulusschool
  1955 VWO – Algemene Middelbare School
  1964 Doctoraal Wis- en Natuurkunde Hoofdvak Wiskunde – Rijks Universiteit Leiden
  Vorige betrekkingen
  1961 – 1964 Student-Assistant Wiskunde aan de Rijks Universiteit Leiden;
  1964 – 1973 Leraar Wis- en Natuurkunde bij het Voortgezet Wetenschappelijk Middelbaar en Kweekschool Onderwijs in Suriname;
  1965 – 1973 Docent Wiskunde en Cursusleider aan de M.O.-
  opleiding Wiskunde van het Didactisch Instituut c.q.het Instituut voor de Opleiding van Leraren;
  1969 – 1973 Directeur van de Algemene Middelbare School;
  1973 – 1980 Minister van Onderwijs & Volksontwikkeling;
  1980 – 1981 Hoofd Bureau Wetenschappelijk Onderwijs enOnderzoek;
  1980 – 1988 Docent Wiskunde aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren;
  1981 – 1985 Hoofddocent Technische Faculteit van de Universiteit van Suriname;
  1985 – 1988 Wetenschappelijk Begeleider op het Algemeen Bureau voor de Statistiek;
  1988 – 1991 Minister van Onderwijs & Volksontwikkeling;
  1989 – 1991 Lid van de Executive Board UNESCO;
  1991 – 1996 President van de Republiek Suriname;
  1996 – 2000 Lid van De Nationale Assemblee;
  2000 – heden President van de Republiek Suriname.

  Sociale, culturele en politieke aktiviteiten :
  1948 – 1960 Lid van Jeugdbewegingen (Suriname-Nederland);
  1955 – 1961 Lid van Studenten Organisaties in Nederland (Verschillende Bestuursfuncties vervuld.);
  1961 – 1964 Lid van het Studenten Orkest Cinco Estrellas in Nederland;
  1964 – 1973 Lid van de Vereniging van Leraren;
  1969 – 1973 Lid van de Bond van Leraren;
  1987 – 1993 Voorzitter Adviesraad van de Nationale Partij Suriname;
  1988 – 1993 Voorzitter Johan Adolf Pengel Instituut (Nationale Partij Suriname);
  1993 – heden Voorzitter van de Nationale Partij Suriname.

  Onderscheidingen :
  1974 Gouden Speld van de Sociaal Culturele Vereniging “Wi na Wi” (Suriname);
  1978 Groot Kruis in de Orde van Oranje Nassau (Nederland);
  1978 Commandeur in de Ere-Orde van de Gele Ster (Suriname);
  1991 Grootmeester in de Ere-Orde van de Gele Ster (Suriname);
  1991 Grootmeester in de Ere-Orde van de Palm (Suriname);
  1993 Collar de la Orden de el Libertador (Venezuela);
  1995 Ordem nacional do Cruzeiro do Sul – Grande Colar (Brazilië)

  De NPS kan veel en het meest hebben aan een persoon als de heer Hooghart, als opvolger van Drs Runaldo R. Venetiaan. Hooghart heeft het vermogen en bezit het talent om mensen aan te spreken en de communicatie op gang te brengen. Dit vind je bij geen van de andere lui die zich beschikbaar hebben gesteld voor het voorzitterschap van de NPS. De stelling dat je per se een academische graad, officieel moet hebben, om leiding te kunnen geven is door vele politici met name reeds lang onderuit gehaald en achterhaald. Niet alleen in Suriname, ook wereldwijd. De taak van zo’n voorzitter van de NPS op dit moment zal moeten zijn, het inspireren en contacteren van mensen in een rap tempo. Wie die vaardigheden, met name communicatieve vaardigheden niet bezit, is niet de juiste persoon, vooral niet in een situatie waarin de NPS op dit moment vertoeft. De ontwikkelingen zijn te dynamisch daarvoor. Daar spelen academische titels en dergelijke amper een rol. De fase die daarop volgt is: dat deze voorzitter dan, de juiste personen in stelling brengt, waaronder academici, hoogopgeleiden, ervaringsdeskundigen, jong kader en dergelijke. Zie de verhouding toentertijd van Jopie Pengel (geen academische graad) en Ir. Drs. Frank Essed. De vaardigheden die Pengel bezat had Ir. Drs. Frank Essed niet, ondanks zijn academische opleiding. Ik zie derhalve de heer Hooghart als de oplossing voor de NPS en als de (mede) oplossing voor Suriname. Anders vrees ik het ergste en dat de NPS verder in het moeras verdwijnt. Een land tot ontwikkeling en vooruit brengen is een gezamenlijke job, deze onderschrijft de heer Hooghart min of meer – ook publiekelijk – en is tevens bereid, dat stukje realiteit aan de dag te leggen. De doelstelling van de NPS is dan nog pal overeind en alsnog te verwezenlijken. AUTHENTIEK en INTEGER!


  Maak melding

 23. Suriname is niet corrupt, het zijn de ingezetenen die het doen, maar het Land zelf, dus de Natuur, is onschuldig!
  Het relaas dat de regering van Suriname haar burgers regelmatig beliegt en vaak haar beloftes verzaakt is niet serieus te nemen. Ik bespeur wel degelijk positieve veranderingen in Suriname en het is heel logisch dat een groot aantal beloftes door de regering o.a. „gouden bergen“ godsonmogelijk gerealiseerd kunnen worden in een land waar de bevolking in grote verdeeldheid samen wonen. Voor „gouden bergen“ is meer nodig dan alleen maar beloftes.

  Namelijk de hoofdingrediënten ontbreken, dat zijn éénheid en saamhorigheid. Blijkens onder meer het feit, dat de meerderheid van het belanghebbende surinaamse volk van de top tot laag allooi in deze huidige tijd het nog steeds niet met elkaar kunnen vinden.

  De Surineds….. Er zijn gelovigen onder hen en ook ongelovigen, maar beide zijn meestal aanelkaar geplakt, je weet nooit of je een goeie landgenoot in diaspora voor je heb. Vaak dezelfde situatie zoals in Suriname, want vandaag zijn ze Katholiek, morgen Christen of atheïst, overmorgen Heiden, over een jaar zijn ze Vrijdenkers en dan weer Moslim en zo gaat dit maar door.
  Veelal huichelen de meeste Surineds met de Hollanders mee, en konkelen is één van hun geliefde bezigheden. Dit soort hoppers zijn niet serieus te nemen gelet op de cynische weerwoorden die zij hier op waterkant naar elkaar toeschrijven oftewel over en weer met modder gooien. De één is nog stoerder dan de andere, en steeds weer probeert men de ander te overtreffen in holle praatjes en hanengedrag en de contra-gezegde van een Marron luidt: „in Nederland krijgen Suriname en Surinamers altijd de schuld”.

  De meeste Surineds zijn totaal onbetrouwbaar wat evident naar voren komt bij het lezen van de mening van een zich zo noemende atheïst, een zuchter, in dit forum die het recht denkt te hebben met zijn PVSN Partij Van de SuriNeds om Suriname te mogen bestieren. Een kleine test van mij was voldoende om mijn vermoedens ten opzichte van zijn slechte bedoelingen te staven. Zijn gevoel van recht is ronduit wrang te noemen. Het resultaat is dat een Surinamer dan niet mee mag doen om zijn volk en zich tegen dit soort lui te beschermen. En dat betekent foute boel.

  Wel gediskwalifeerd voor deelname, maar men mag wel alle andere eisen tot toetreding alvast kracht bij zetten behalve die ene eis welke garant staat voor de staatsveiligheid van land en volk. Dit zijn dus de slechte mensen, de bounties die Lugard in zijn wisi theorie bedoelde. Wie geen slecht geweten heeft hoeft geen vrije straffen zonder enige vorm van protest te vrezen of deze op enigerlei wijze te associëren met hun eigen maffiapraktijken en verwaandheden in hun eigenzinnige definitie van democratie en recht!!

  Zonder enige baatzucht zeg ik ; „mek den PVSN kon, mo priet den skin gi den” met hun idiote verhaaltjes van totalitaire staat alla DDB. Ik zou ze inderdaad allemaal op de vlucht neerhalen ook al willen zij niet vluchten alleen al op basis van het feit dat het de verraders zijn in een Surinaamse huid die met hun zogenaamde geleerdheid het Surinaamse volk denken te kunnen overmeesteren.
  Sterker nog, zij zouden hier in Suriname geen poot aan wal krijgen, want ondanks dat ik de gelovige Surinaamse massa naar hun Jezus zie gaan, zal ik het toch altijd opnemen voor land en volk. Eigen volk eerst en voor haatdragende buitenstaanders is er geen plaats in Surimaribo.

  Mensen hebben elkaar nodig om het leven voor elkaar te vergemakkelijken en niet om het voor elkaar te verzieken. Verder hebben Surineds het vaak over massamoordenaar en criminele president Bouterse en de rest die deel uitmaakt van zijn regering zijn oliedom, evenals de Surinaamse burgerij die voor Bouterse zijn worden als oerdom betitteld.
  Maar de titulatuur die binnenlandse en buitenlandse tegenstanders aan Bouterse hebben gegeven is peanuts in vergelijking met wat hun vervloekte god en consorten eeuwenlang hebben uitgespookt inzake wereldwijde mensenrechtenschendingen.

  God is onschendbaar toch? Dus Bouterse ook, derhalve verwonderd het mij geenszins dat de huidige gang van zaken in Suriname een jojo-effect ondergaat. De leerling loopt naast de schoenen van de meester, en god staat niet toe dat zijn beste keus en pupil Bouterse fel bekritiseerd wordt.
  De Bijbel zegt; God is almachtig en zijn intentie is ondoorgrondelijk de gelovige heeft zich daarin te berusten. Buiten dat is er geen andere optie dat God de gelovige mensheid serieus neemt, zie Jesaja 58,9 en God is feitelijk bang voor de gelovigen zie hier Korintiërs 12,20, lees en overtuig uzelf en begrijp dat mensen die zeggen in een God te geloven vervloekt zijn door diezelfde God die zij dagelijks adoreren.
  Een andere optie is echter; „Keil de bijbel massaal op de brandstapel want dat is het begin van het einde van egoïsme en tweedracht. Laat branden die hele hap!!.

  Alhoewel god slechts bestaat in het bedorven brein van godvruchtigen kan men gerust aannemen dat „Hij” met zijn broederschap, de drie-eenheid (=god de vader en zijn medeplegers de zoon en de heilige geest), tijdens hun leven kwaadaardige mensen zijn geweest die hun massamoorden en gewelddadige volksbeheersing door de eeuwen heen zelf hadden uitgekiend en ten uitvoer gebracht namens hun fictieve denkbeeld, hun creatie Gods.

  Ik ben zeker voorstander van dat misdadigers indien zij schuldig worden bevonden aan schendingen tegen de onschuldige mensheid voorzeker berecht moeten worden en zonder uitzicht op gratie. Ik heb de beschuldigingen naar het adres van Bouterse en zijn makkers gelezen, gehoord en geluisterd en ze zijn volgens mijn inziens allemaal verwarde en wazige verhalen van voor-en tegenstanders waarvan ik niets kan beamen. Bouterse en Brunswijk zijn weliswaar stout geweest in het verleden, maar zij mogen niet voor hun beurt berecht worden want dat is rechtsongelijkheid. Het is niet eerlijk noch netjes dat nieuwkomers bovenaan de lijst worden geplaatst van een reeks wachtenden voor hen. Ieder hoort in de rij te staan zoals dit ook het geval is bij de bakker of bij de groenteboer en het maakt niet uit wie het is, elk moet zijn beurt afwachten.

  God en zijn criminele kerkeenheid komen als eerste voor straf in aanmerking, en nadat de ellenlange lijst met misdadigers o.a. Katholieke kerkgezanten, imams, kerkelijke afgezanten o.a. priesters en alle gelovigen afgewerkt is volgen nog de berechting van de Amerikaanse ex-president Bush en zijn bende met voorrang op Bouterse en Brunswijk, aangezien de door Bush en comparanten gepleegde misdaden veel zwaarder wegen dan die door Bouterse en zijn manschappen ooit werden begaan. Tegen de tijd dat Bouterse uiteindelijk aan de beurt is en gestraft mag worden is hij al eeuwen dood en ondertussen verheven tot een idool met een verdiende standbeeld in het hartje van Paramaribo naast Jopie Adolf Pengel ter herinnering voor de nageslachten.

  Ik geniet er innig van wanneer ik lees dat gelovigen elkaar alweer naar het leven hebben gestaan middels godsdienstige zelfmoordacties en andere. Zij doen tenminste wat hun god/allah van ze verlangt, dat zijn in mijn ogen vrome rechtvaardige mensen, zij hebben groot gelijk dat het kwaad met wortel en al moet worden uitgeroeid. Als het zo stug door gaat is de onschuldige mensheid binnen afzienbare tijd verlost van de tirannie van bedehuizen en haar bazen (d.i. god met zijn santenkraam). Laat ze mekaar van kant maken en de gelovige overlevenden in deze godsdienstoorlog neem ik voor mijn eigen rekening opdat ook zij rust krijgen in hun „Walhalla“. Daarvoor zal ik ook zeker een beroep doen op „loverboy” Ruben Rozendaal en hem beleefd verzoeken of hij mijn achterban zijn „punt 50„ voor een poosje wil afstaan tegen een gratis en permanent verblijf onder de zoden.
  En slechte mensen herkent men aanstonds aan hun vroomheid, deze nemen bij het minste en geringste direct het woord god in de mond, o.a. „god bless surinam“ , „god zegen u“, „oh mijn god“, „met gods wil”, etc. enz… Pas op voor zulke lui, ook al zijn het jouw familieleden, broers, zus, tantes, ooms, bigisma, bonuman, obiaman, pandiet, dukun, lukumang, piaiman etc., zolang zij meedoen met een fictie god in hun ritus zullen zij slecht blijven doen en bij hun goedgelovige slachtoffers altijd een spoor achterlaten van vernietiging, verraad en lege beloftes. Het kan ze niks schelen wat er met hun evenmens gebeurd als zij het maar goed hebben, en om zich te vrijwarren van hun asociaal Christelijk gedrag gaan zij even biechten des zondags en daarna herbeginnen met waar men mee bezig was, nl. anderen kwellen, machtsmisbruik en medemensen bedonderen.

  En waarom nog steeds het gezeur over het vroegere wangedrag door Nederland, dat weten we allemaal nu ondertussen wel, het is geen nieuws meer. Maar welk volk weet wat respect inhoudt? Surinamers misschien? Of de Nederlanders? Of De Fransen? Of de Arabieren? Of de Britten? Deze gelovigen passen allemaal in het pak van hetzelfde laken. Als Surinamers ècht hun best doen zoals ik bovengenoemd heb aangegeven, krijgt Wijlen Jopie Pengel misschien ooit gelijk met zijn spreuk; „Wees Gerust, Alles Komt Terecht, Eenheid In Verscheidenheid”.

  Tenslotte; Als ik een president zou mogen kiezen dan zal het zeker iemand zijn met het hart op de juiste plaats, ééntje die er is voor alle Surinamers ongeacht geloof en ongeloof, in aanmerking zijnde is zij die volgens eigen zeggen bijna 40 jaar in calimerostan heeft gewoond en het Surinaamse volk en land trouw is gebleven voordragen als de eerste vrouwelijke president van Suriname en weg met de PVSD en de PVSN.
  django


  Maak melding

 24. Nps moet niet over ontwikkeling praten ze hebben enkel voor decadentie gezorgd. Kijk maar bruynzeel failliet, marienburg failliet, sml failliet.
  Bepaalde volkeren moeten niet over ontwikkeling en progressie praten anderen volkeren wel als je je ogen open doet.
  We weten immers donders goed waar economieen sterk groeien en het wereddeel waar nog steeds armoede is, is nog steeds op hetzelfde niveau of nog erger geworden.


  Maak melding

 25. @DJANGO:

  Ik heb niet de moeite genomen om meer dan 5 allineas van je posting te lezen, want ik hou van korte maar krachtige postings, anders wordt het een SLEUR .
  Dat doet mij denken aan en uitspraak: The longer the explonation, The bigger the lie.
  Maar Ik wil je eraan herinneren dat het vandaag dinsdag is, en geen zondag, dus je bent of te laat met je zondagse preek, of 5 dagen te vroeg. dus ik zou zeggen je bent wederom gediskwalificerd, probeer het opnieuw.


  Maak melding

 26. @Zucht

  “The longer the explonation”

  What the hell is explonation? I think you mean explanation. Please don’t use the English language if you don’t know how to …….

  De reactie van django is van grote kwaliteit. Zulke reacties zijn voor jou waarschijnlijk te ingewikkeld om volledig te begrijpen. Dat je het na een paar regels opgeeft is dus heel begrijpelijk. Maar hier is speciaal voor jou een samenvatting in een voor jou begrijpelijke oneliner.

  Django zegt eigenlijk:

  De meeste SuriNeds die met de Hollanders meekonkelen zijn een stelletje huichelaars.

  Niet allemaal dus maar wel heel veel!

  Eigenlijk vindt Django jou dus een meekonkelende redimusu huichelaar. En weet je, ik ben het volkomen met hem eens.


  Maak melding

 27. NPS, het eerste wat jullie moeten voorstellen is vernieuwing van het partij- en politiekbestel van het land.
  Wat het partij-bestel betreft moet o.a. zwart op wit staan dat om de vijf jaar een geheel nieuw bestuur (NPS)wordt gekozen. Verder moet de (NPS)partij-voorzitter slechts twee termijnen(10 jaar)aanblijven.Die twee termijnen moeten wel aaneengeloten zijn(2*5 jaar).Dus als de (NPS)voorzitter na 5 jaar niet is herkozen mag hij/zij nooit meer meedoen voor het voorzitterschap.

  Als de (NPS)partijvoorzitter twee termijnen van elk 5 jaar erop heeft zitten mag hij/zij ook nooit meer meedoen voor het voorzitterschap.

  Verder zou de NPS voorstellen doen aan andere partijen een profiel voor de president van Suriname op te stellen.

  Dat profiel zal het belangrijkste punt zijn waarmee de NPS de verkiezingen ingaan.

  In dat profiel moeten beslist de volgende punten in komen te staan.

  – de president kandidaat mag op geen enkele manier in aanraking zijn gekomen met justitie, niet in Suriname maar ook niet in het buitenland

  – de president kandidaat mag geen strafblad hebben of veroordeeld zijn in Suriname of in het buitenland

  – de president kandidaat moet ouder zijn dan veertig jaar maar niet ouder dan 65 jaar

  – de president mag maximaal 10 jaar aaneengesloten (twee termijnen van 5 jaar)president zijn; als hij/zij maar een termijn (5 jaar)president is geweest en niet wordt herkozen mag hij/zij nooit meer meedingen naar het presidentschap; hij/zij die 10 jaar president is geweest mag(moet sowieso) nooit meer meedingen naar het presidentschap.

  Ik denk dat als de NPS en andere partijen politieke vernieuwingen in ons land willen dat deze bovengenoemde punten het politieke landschap drastisch zullen veranderen.

  Het moet afgelopen zijn met partij voorzitters die bijna hun hele leven voorzitters blijven. Vernieuwing en verjongingen moeten op die manier worden doorgevoerd.

  Het profiel voor het presidentschap zal in de grondwet moet worden vastgelegd.Wijziging van het profiel in de grondwet moet alleen kunnen als 100% van alle parlementsleden(nu 51)voor stemmen in een algemene openbare vergadering. Dit vooral om lieden die in potentie autocratische en dictatoriale trekjes hebben te ontmoedigen.


  Maak melding

 28. De NPS van dhr. Pengel en dhr.Arron hadden een NATIONAAL betekenis .
  Met je ogen dicht , kon je de NPS ruiken , voelen en zelfs zien .
  Ja dat was ‘het’ NPS !!!
  Bij de NPS van Ro , is het NATIONAAL-ZIJN en de betekenis hiervan met geen loep te bespeuren !!!
  Ja het is ‘da’ nPS !!!
  Ro , wat een mooie en lange c.v !!!
  Wat doe je ermee !!!


  Maak melding

 29. ANNABEL: Is DJANGO niet mans genoeg om zijn eigen pleidooi te houden? zit hij nu zelf in zijn eigen webtoko te janken?
  En ik heb het vaker gepost, als leraresje spelen je ambitie is, kan jij je beter nuttig maken bij je DDB en zijn maffiamaatjes en broepsleugenaars en corrupt geboefte en principeloze faalhazen. Ik begrijp dat jij ze geen ontwikkeling kan bijbrengen, net zo min als civilisatie, leiderschap, charmisma, stijl spreekvaardigheid en communicatie, maar je zou ze een grote dienst kunnen bewijzen als lerares ned taal en Engels. En ga mij niet vertellen dat je ned. een rottaal vind want je doet niets anders.
  En ik hoewel ik mij niet aangesproeken voel, mag jij ANNABEL alles van mij vinden net zoals ik een mening over jou en je NDP groupies heb, of probeer jij mij een uitspraak te ontlokken met je holle frasen ANNABEL?


  Maak melding

 30. De NPS o.lv. van Pengel en Aaron had ondanks enkele fouten hadden een missie.Vene had geen missie geen echte leider,hij heeft het contact verloren met het volk als leider van de NPS. Hij was bang om het volk direct tekst en uitleg te geven over zijn gevoerde beleid. Indien hij aan het volk kon uitleggen wat hij deed en waar hij naar toe wilde met zijn beleid dan zou deze criminele bende nooit aan de macht zijn gekomen.Ieder weldenkend mens wist dat die NDP praatjes alleen op de berm stand konden houden. Ik vind het knap dat er acht kandidaten een gooi willen doen naar het leiderschap andere partijen kunnen dat niet zeggen. Ik hoop dat Hooghart ook meedoet ondanks zijn flirt met Desi (dan kan men gelijk met hem afrekenen.)De NPS zal nooit meer zoals vroeger zoveel zetels halen daarvoor is het politieke landschap net als in de rest van de wereld versplintert.Ze moeten met een goed alternatief komen om de nu al teleurgestelde NDP ers op te vangen.


  Maak melding

 31. Een Cv van hier tot ginder, jammer dat jaja, singotiko en prakash er geen jotavan hebben mogen mee profiteren.
  Wat u bent klinkt zo luid dat u niet kan verstaan!


  Maak melding

 32. Paramanpinto,
  Wie profiteert van die nep indiaan?
  kan jij mij dat vertellen? kam je mij ook vertellen wie in de jaren 80 hebben geprofiteerd van jou militaire JUNTA ? vertel ook over die honderden hectare grond die werd verdeeld onder rijke rijst boeren van nickerie.
  Breek mij de bek niet open pinto want anders ga ik jou vertellen hoe Dillip Sardjoe, R, Doekhie en andere rijst handelaren in nickerie steenrijk zijn geworden.
  Nu doet zich weer een corruptie schandaal voor over runderen uit Brazilie die door worden verkocht aan het buitenland .


  Maak melding

 33. Wikiroddel,
  Doe niet als een viswijf, spreek namens jezelf. Paraman kan elke buitentemperatuur verdragen. Alles wat ik heb is via hoofd, hart en handen gegaan. Ik heb voorts geen aanleg om te profiteren van derden. Je eigen bier is altijd lekkerder. Je kunt de soort, temperatuur en hoeveelheid zelf bepalen en dat moet voor wat mij betreft zo blijven.


  Maak melding

 34. Orlando,
  Dat Bouta het nu voor het zeggen heeft is ondubbelzinnig te wijten aan het falen van jou rancuneuse NPS. Vene was er niet om het land vooruit te brengen, maar om DDB een vette hak te zetten, zo is hij! Nu zitten jullie zelf in die grote kuil.


  Maak melding

 35. Django,
  Sari tori en in niet mindere mate een waarheid als wel een kudde koeien. Wanneer zullen sommigen afkomen van dat zogenaamde kawka gedrag, “droog van boven, in de kern nat”.


  Maak melding

 36. Niemand hoeft de NPS te vertellen dat Hooghart de NPS uit ’t dal kan halen.Laat hij zichzelf uit ’t dal halen,want ‘tis een illusie om te denken dat Hooghart het nog in de NPS zal maken.Voor Hooghart is ’t over en uit. Laat Hooghart met zo’n grote kwaadaardigebek een eigen partij beginnen of met aanhang aansluiting zoeken bij de rest het maak nietuit welke partij.Ten 2de het moet ook geen Fernald worden,nog een vrouw,nog Rusland(is te soft).Ze komen allemaal wel elders aanbod in de partij.We gaan gewoon voor een SCHOOIER(lief bedoeld) als:Coblijn of Leeflang.Ze voelen allemaal de hete adem(vd NPS)in hun nek.Dus alla sma e broeja.Nogmaals niemand hoeft ’t voor de NPS te bepalen dat doen wij zelf.En ‘tis trouwens nooit goed wat wij doen.Oen broko oen ede nanga oeng eigen sanie.Laat de NPS met rust.We komen er zeker aan.De NPS zegt niet wat ze gaat doen,maardoet gewoon wat nodig is.Wat tot nutoe te merken is.Tot dus ver gebruikt de Me-Ka combinatie alles wat ’t FRONT had voorbereidt.Laffe DiDiBrie beest.Odi
  Glenny.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.