Surinaamse showbizz wacht op Bouterse

28

PARAMARIBO, 5 feb – Voor de Surinaamse showbusiness is het nu alleen nog wachten op president Desiré Bouterse. De manifestatie van “eenheid en protest” in het Flamboyant park is geworden wat het moest. Artiesten en publiek verschenen massaal en de sfeer op de Naf’ Su show loog er niet om. “Sasur moet weg.”

Dat was ook de centrale boodschap in de aanloop naar de manifestatie. De door de vorige regering aangewezen waakhond voor auteursrechten heeft het compleet verknald. De organisatoren van Naf’ Su zijn blij dat de aversie duidelijk tot uiting kwam. Volgens organisator en muzikant Henri Ceder is het duidelijk tijd voor vervanging: “Artiesten moeten een eigen belangenorganisatie opzetten en die sterk maken.” Toch heeft Bouterse laten doorschemeren dat kappen met Sasur niet zo makkelijk gaat.

De aanvankelijke opzet van binnen enkele dagen een besluit nemen, moest worden verlaten. Bouterse wilde nog zeker een week tijd voor “overleg met deskundigen.” Nu ook die week verlopen is, verwachten de belanghebbenden min of meer antwoord. Het lijkt dus makkelijker gezegd dan gedaan. Sasur heeft de afgelopen jaren niet meer opgebracht dan ‘royalty’s’ innen bij mediabedrijven en showorganisatoren. Weerzin en verzet culmineerden in onder meer stille uurtjes bij radio en tv en Naf’ Su (Sranatongo voor ‘dit is voor Su’, red.).

Bekijk ook:


28 REACTIES

 1. Ja ie Ceder heeft gelijk, de artiesten moeten hun eigen belangen vereniging op richten.
  Sasur is er voor componisten daar gaan zij niet over en hebben zij niets aan.
  ze beginnen wijzer te worden maar nog niet wijs genoeg. Ze moeten zich ook loskoppelen aan de hand die ze niet voed, de VSO en de VRTS en dan lijkt er hoop voor hen te gloren!


  Maak melding

 2. Koning met 1 oog!
  In het land der blinden is 1 oog koning. Koning Bouterse gaat dit probleem even oplossen of het Varkentje even wassen. Mooi niet!
  Wat hij ook beslist, hij maakt een grote fout die hem stemmen gaat kosten. Hoe kan een president dit mega probleem oplossen? Grootdoenerij?
  Artiesten moeten hun eigen belangenorganisatie opzetten klinkt leuk, maar geknoeit wordt er zeker.


  Maak melding

 3. bouterse heeft zich 2 keer niet aan zijn afspraak gehouden, hij had gezegd voor weekend 28 januari besluit en toen vroeg hij om nog een week. wel die week is gekomen en gegaan en wat blijkt? hij wilt nog een week, terwijl hij dit keer had gezegd voor de NAF SU festival een besluit. je bewijst hoe incapabel je bent bouta


  Maak melding

 4. Virago 535

  “NAF’ SU”

  “Door de vorige regering venetiaan/sardjoe aangewezen waakhond voor auteursrechten heeft het compleet verknald”.
  De aversie kwam duidelijk tot uiting.

  Ik wil geen woorden en energie meer verspillen aan de vorige regering!!!!!!!foeiiii


  Maak melding

 5. Wet uit jaren ’30 moet eerst op niveau jaren 2012 zijn dan kan men werken en verder denken over hoe of wat is dat.
  Maar nu met rozooi Sasur doorgaan kan en mag niet.


  Maak melding

 6. Beste president Bouterse, het dissen van Sasur is wat mij betreft helemaal niet zo moeilijk. Stuur AUB deze schurken en bandieten terug naar hun hol. President ik reken op U!


  Maak melding

 7. Hij is op snoep-reis, dan heeft Clifton Limburg weer wat om dat deel die gelooft in die crimineel bezig te houden. Want volgens mij informatie is de STVS verplicht om alleen Bouterse op de buis te brengen zonder enige kritische kanttekening.


  Maak melding

 8. Virago 535,
  Je bent moe van de vorige regering….? Wacht maar op deze…deze regering is veel erger…wacht maar af…of ga jij je ook zo gedragen dat je blind bent en alles goed keurt wat deze crimineel van een Saka saka president zegt en doet. Nou alvast heel veel succes.


  Maak melding

 9. Ik heb een verschrikkelijke afkeer van die Limbo want hij gebruikt zijn journalistieke talenten om de armlastige idiote NDPers te misleiden om zodoende zijn positie en die van zijn partij vielig te stellen.Hoelang kan je nog misleiden idioot?


  Maak melding

 10. @LEONARD:
  Ik vind het een grove belediging aan het adres van journalisten die 6 jr. daarvoor geleerd hebben om hen te vergelijken met Limbo de journalist wannabee.
  Hij had beter Limbodanser kunnen worden had hij furore kunnen maken zaterdag j.l. in NAF SU


  Maak melding

 11. @GILVY: binnen kort gaat onze virago 535 onze DDB toezingen met het liedje:
  Je loog tegen mij alsof ik een kind was,
  Ik geloof dat je dacht dat ik helemaal blind was
  maar je liet mij mooi staan in de kou
  Dus ik denk dat ik dit keer bedank!


  Maak melding

 12. Beste kondremangs,
  you can foul some people some time;
  you can foul all the people some time;
  you can foul some people all the time;
  BUT YOU CAN’T FOUL ALL THE PEOPLE ALL THE TIME!!!!!!!

  TIME WILL TELL, KONDREMANGS!!!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 13. De president heeft even geen tijd. Hij heeft het te druk met…. uhhhh? Met wat eigenlijk. Hij had wel tijd om de gratie met spoed te regelen van zijn moordenaar stiefzoon. Altijd prettig om te weten waar de prioriteiten liggen van Bouterse


  Maak melding

 14. Suriname bepaalt niet haar eigen regels:

  PARAMARIBO – De wereldfederatie van auteursrechtenorganisaties (Cisac), zal in maart 2012 in Instanbul, tijdens een internationale vergadering de Surinaamse muziekauteursrechtensituatie bespreken. De Surinaamse situatie geniet hoge prioriteit op de agenda.
  De Cisac is van oordeel dat overal in de wereld licentieovereenkomsten tussen gebruikers van muziek en de lokale muziekauteursrechtenorganisatie, die het wereldrepertoire beheert, worden gesloten. In Suriname moet dat ook het geval zijn als de overheid legaal muziekgebruik stimuleert. Dit heeft de regionale directeur van de Cisac, Santiago Schuster, in een schrijven aan president Desi Bouterse meegedeeld.


  Maak melding

 15. @Henk Molenaar

  “Suriname bepaalt niet haar eigen regels”

  Als Calimerostan zijn eigen regels bepaalt, waarom Suriname niet? Jij als witmens afkomstig uit Calimerostan zou dat toch moeten weten. Voordat je met het vingertje richting Suriname wijst kun je misschien ook even naar Israel afreizen en de Zionisten daar vragen waarom ze allerlei VN-resoluties aan hun laars lappen. Dus als Suriname Sasur niet erkend is het gewoon over en uit. Je zal me reactie wel weer “racistisch” vinden.
  🙂


  Maak melding

 16. Ik en vele anderen op dit forum worden zo ontzettend moe van jou dom geneuzel dat voortkomt uit een enorm minderwaardigheidscomplex.

  Er wordt hier gesproken over auteursrechten en jij moet er weer van alles bijhouden. Zo kansloos en doorzichtig.


  Maak melding

 17. Als de familie Bout een CD uitbrengt met songs getiteld ‘Santo Boma Prison Blues’, ‘The CTU Uzi Chachacha’, ‘The First Lady Freeloading Fee’, the Steve Meye Spiritual’, ‘de Berm Rotzooi Rap’ en ‘ de Neks No Fout Fatu’ o.a. en daar auteursrechten op aanvraagt, zul je zien hoe slagvaardig Baas te werk kan gaan en hoe snel het probleem geen probleem meer is, Baas is namelijk op z’n best als het gaat om het behartigen van de belangen van zijn familie en vrienden.


  Maak melding

 18. Maar hoe lang gaat dit nog duren.
  Hij vroeg om 1 week het werden er twee en nu gaan worden het wel drie. Bouta trekt alles naar zich toe maar aan het eind van de rit is er geen oplossing is die man Abini al begraven? Hij zou dat toch ook oplossen maar het blijft muisstil…..
  je zou bijna denken dat hij denkt dat dit zal overwaaien.


  Maak melding

 19. Dit probleem is niet zo makkelijk als men denkt .Er zijn overeenkomsten getekend door regeringen en organisaties die nageleefd moeten worden.Internationale auteursrechten is daar een van. De president kan niet alleen rekening houden met organisaties van binnenuit maar ook met buitenlandse organisaties die ook zware druk op hem uitoefenen. Het enige waar het bij deze organisaties omgaat is “show me the money” ze geven geen bal om hoe een gemeenschap omgaat met intelektueel goed bij hun gaat het om het geld.Wat hier moet gebeuren is dat de instanties een gulden middenweg moeten vinden om al de desbetreffende partijen enigzins tevreden te stellen.

  En aan de Surinaamse pers wil ik voorstellen dat zodra de regering naar B.V. WTA meetings gaat en daar zaakjes zit te ondertekenen,dat zij een copy opvragen en er gewoon kritisch overheengaan,want deze zijn in onzer naam getekend.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.