Suriname bekijkt aansluiting bij Chávez’ Alba

30

PARAMARIBO, 4 feb – Suriname overweegt serieus volledige aansluiting bij het Bolivariaans Alternatief voor de Amerika’s, Alba. Volgens minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zijn er al voorbereidende gesprekken gevoerd. Een afgezant van de Venezolaanse president, Hugo Chávez, was pas nog in Paramaribo voor overleg. Het fonds van Chávez rolt de rode loper uit.

President Desiré Bouterse is speciale gast tijdens een topconferentie van Alba-landen in Caracas. Hij mag als waarnemer aanzitten. “We hebben nog niet besloten om lid te worden, maar we weten wel welke voordelen het andere landen heeft opgeleverd”, zegt Lackin tegenover de Ware Tijd. Alba streeft naar economische integratie via onder meer ruilhandel en wederzijdse economische hulp. Antigua & Barbuda, Bolivia, Cuba, Dominica, Ecuador, Nicaragua, Saint Vincent & the Grenadines doen al mee.

Suriname beperkt zich vooralsnog tot deelname aan het agrarisch deel van Alba. Alba Alimentos biedt financieringsmogelijkheden voor landbouw en veeteelt. Bouterse en Chávez zullen ook eerdere overeenkomsten bespreken. Die moeten versneld worden uitgevoerd. Het betreft onder meer het aanleggen van een padieplantage van dertigduizend hectare in Suriname. Het eindproduct, rijst, moet op de Venezolaanse markt worden afgezet. Ook zal Venezuela helpen bij de bouw van betaalbare woningen.

Bekijk ook:


30 REACTIES

 1. Virago 535

  “Tratado de comercio de los peublos”(TCP)

  Alba heeft dezelfde taken als de Vrijehandelszone”van de Amerika’s;maar voorgesteld door Cuba,Venezuela en Bolivia.Allen dit DEMOCRATISCH Feit maakt dat je nodeloos tegenstanders krijgt!!!
  Suriname moet toetreden ;want dit is De Economische Integratie (1),wederzijdse economische hulp(2),ruilhandel (3).
  Bij deze economische integratie is het aanzien des persoons niet van belang.De Geografische ligging is wel van belang!!!

  Hup Hup Zuid-Amerika.


  Maak melding

 2. Lackin vertel aan de samenleving welke voordelen het voor Suriname gaat opleveren, vertel ook welke voordelen het voor die andere landen heeft opgeleverd.
  Venezuela zit zelf met een grote economische en veiligheid probleem laat ze eerst hun eigen problemen oplossen. In een echte democratie moeten deze criminele in het parlement komen uitleggen waar ze mee bezig zijn.
  Land te Koop.


  Maak melding

 3. Als Sur. lid word hoop ik wel dat ze hun contributiegelden op tijd voldoen en geen 10 jr. mee wachten.
  En ja Wikkileaks in ken Venezuela van binnenuit, als kind/tiener kwam ik er regelmatig( Caracas ,Las Piedras en Merida), je bent je leven niet zeker, de hoogste criminaliteit van het continent en dan heb ik het nog niet over de politieke en economische problemen.Hugo het verdriet van Venezuela kan zijn eigen problemen niet oplossen., behalve terreur en dictatoriaal gedrag en een grote mond is hij geen knip voor zijn neus waard net als zijn mattie DDB.


  Maak melding

 4. Een goede zaak. Suriname dient zich beter te integreren in Zuid-Amerika en het Caraibisch gebied. We zijn tenslotte Zuid-Amerikanen. Zuid-Amerika is hard op weg een economische macht te worden en haar invloed in de wereld neemt toe. Een betere imbedding in het continent is voor Suriname van levensbelang. Gelukkig ziet deze progressieve regering onder leiding van Bouterse de noodzaak van deze integratie. Leve Suriname! Leve Zuid-Amerika!


  Maak melding

 5. Hai baja de stem van Wikileaks is de stem van de GMAP/neo-kolonialist en daarmede de stem van de sell-out, het liefste voor een lousi bordje linzensoep!


  Maak melding

 6. Landbouw, veevoer, biobrandstof en veeteelt zijn nou juist ook toevallig de punten die ik ook allang in mijn gedachte heb. Duurzaam milieuvriendelijke en groene, economie. Suriname heeft veel onbenutte mensen en land. Vlees is abnormaal duuuuur in Sme. Die vleesboeren kunnen zeggen wat ze willen, maar het moet veel goedkoper kunnen.

  En als je dit met een gesubsidieerde pot kan doen, zou ik het met beide handen aangrijpen. Europa doet niets anders dan de boeren susidieren met miljoenen en miljoenen euro’s. Het brengt ook werkgelegenheid en vooruitgang in het land.


  Maak melding

 7. Een paar van de paarse partij mensen gaan nog eens importeur worden.Hun maakt niet of er zo een bedrijfstak al bestaat.Net als bij de vee import.De veehouders en gezinnen kunnen kapot als zij het maar bruin bakken.Het gaat niet lang meer duren of wij gaan rijst importeren.

  Cobie.


  Maak melding

 8. Dit is toch niet te geloven.Wie verkwanseld nu welk belang van Su?Dankjewel me Ka combinatie.Lekkere vooruitgang.
  Mooi grotere hoogte(s)brengen van dit land. Grotere hoogte is allen voor de regeerders.Waartegen gaat Su wat ruilen.Wie weet mag het zeggen.Onze oudjes hebben niet te eten Ga maar eerst daarvoor zorgen. En na wang mooi trio e gwe Bosje, Abrahams, DiDiBrie.
  Lekker B A D boys.
  Glenny


  Maak melding

 9. Suriname wil een rol spelen voor haiti door bijvoorbeeld het leveren van rijst en huizen, zegt het kabinet van de president. De delegatie keert maandag terug.
  Volgens mij denkt het kabinet van die criminele moordanaar president dat wij met zijn allen op onze achterhoofd zijn gevallen, je niets eens voor jou eigen bevolking huizen bouwen en zorgen dan wil huizen leveren aan haiti en rijst.Suriname moet banden aanhalen met democratische landen en landen met kennis, en juist daar is het probleem want juist die landen moeten niets van die criminele president, daarom loop hij mooi weer te spelen in Cuba,Venezuela,Guatemala waar moordenaars en onderdrukkers aan de macht zijn .


  Maak melding

 10. Volgens mij valt er veel meer te halen in opkomend Brazilië dan bij die dictator chavéz.
  Waarom doe je geen zaken met je buurvrouw, of wil ze niets van je weten?

  “As of December 2010, there are three countries that hold Observer status in ALBA, including Iran, Syria and Haiti. “ Bron: http://en.wikipedia.org/wiki/Member_states_of_ALBA

  Nou, nou, lekkere matties zoek je uit, hoezo Latino Americana?

  Speciale gast,whahahaha, lackin bedoelt, spek & bonen.

  Je bent geen lid, wat ga je daar kletsen.
  Dit is gewoon een “uitje van de zaak”.
  Het rommelt in je huis, je hebt iedereen monddood gemaakt, bonden wachten op een uitsluitsel,maar meneer gaat vrolijk op visite.
  Het boeit hem niet…… ikke, ikke, ikke en de rest ken stikke.
  Hoelang nog….

  Morgen vertraging slm, do you wanna bet?


  Maak melding

 11. Bezorgd!
  Ik maak me echt zorgen! Al dit soort zaken worden in 2015 weer teruggedraaid wanneer de volgende regering aantreedt. Dan zit Desi in het binnenland, Lackin in het buitenland en de rest van de knoeiers hebben groot geld gemaakt met importbedrijfjes.
  Dit is net een vereniging van kleine dorpjes die door de grote steden nauwelijks gezien worden. Of zoals het in de Ghetto gaat: als je het niet meer weet, sluit je je aan bij een gemene, moordende drugsbende.
  De eerstvolgende regering draait de klok terug, maar mag dan wel de achterstallige contributie gaan betalen.


  Maak melding

 12. hahahahahaha….huizen bouwen/leveren voor haiti zelfskunnen ze niet eens 30 huizen bouwen dan willen ze een ander land gaan geven…wat is dit toch een muppet show…wat een kabinet zeg. de man dis ap dre eye jere…om zo iets te zeggen..Die ka van een president weet niet hoe diep hij moet kruipen in die zieke hol van een Chavez..misschien heeft hij ook wat straling nodig…wat een gelul zeg..echt wat een show..typisch dat men zegt wat een bananen replubliek.


  Maak melding

 13. Virago 535

  @wikkileaks

  wij moeten de armen helpen.dankbaar zijn ze niet ,maar daar gaat het niet om!

  rijst en huizen is een belangrijke basis levensbehoefe.Net als water.Kijk die mensen hebben niks te eten en leven van donateurs en sponsors en religieuze organisaties .Dat stilt de honger tenminste genoeg ,om elkaar net niet op te eten!!!!!!


  Maak melding

 14. Wikkileaks, ik ben het helemaal eens met je.

  Waarom zijn Argentinie, Brazilie en Chili geen partij in die alba. Deze landen respecteren de democratische regels en willen kennelijk niks te maken hebben dictators die hun volk onderdrukken.


  Maak melding

 15. Fantastisch om te zien, hoe de invloed van het westen tanende is en zij na 5 eeuwen eindelijk afgeremd worden in hun diefstal, onderdrukking, uitbuiting en moord van alle volkeren op de wereld. Viva Hugo Chavez


  Maak melding

 16. Er zijn ook geen andere mogelijkheden voor deze ex coupplegers die nu weer aan de macht zijn, en kunnen alleen nog maar kontakten onderhouden met criminelen, die op dezelfde wijze aan de macht zijn gekomen die de mensenrechten schenden en de grondwet vertrappen en censuur toepassen, en durven hier dan nog over een democratie te praten, terwijl ze de definitie niet eens weten wat democratie inhoud. ga maar lekker weer op 25 februari je zogenaamde revolutie vieren, op de plek waar het vroegere politiebureau stond, en zou graag willen zien dat een andere regering dat zogenaamde monument van die zogenaamde revolutie op ruimd, en alsnog weer een politiebureau daar neer zet.


  Maak melding

 17. @mr zuidoost, ga slapen hoor…want het verbaasd me dat je de slavernij er niet bij gehaald hebt. Wat een oer stomme reactie..maar goed je weet ook niet beter…kan het aan de ene kant jouw dat niet kwalijk nemen…hersenloze


  Maak melding

 18. Help eerst de armen in jou eigen land,Haiti heeft miljoenen gehad van de internationale gemeenschap voor wederopbouw.Ik trap niet in die mooi weer verhalen van Clifton Limburg.


  Maak melding

 19. @GILVY:
  Mr. Zuidoost zijn visie reikt niet verder dan het Bijlmerplein, Ganzenhoef en het voormalig Kwakoeterrein dus neem hem niet kwalijk.
  little things pleases little minds!


  Maak melding

 20. Goede morgen,

  Wat mij opvalt is nl. het volgende:

  Zodra er problemen in het land zijn,moet de ZO CALL “president” op uitnodiging naar het buitenland.
  En de problemen laat hij aan anderen over. LEUK HE.
  We hebben een REIZENDE “president” GOED ZO.
  DOOR GAAN MET MI E KA COMBINATIE.


  Maak melding

 21. @gilvy
  Als ik niet eens ben met iemands zijn ziens wijze dan kom ik met tegen argumenten en zal nooit de behoefte krijgen mans voor stomme of voor hersenloze uit te maken, omdat juist zou aangeven hoe (slim)ik ben. Geef een inhoudelijk reactie en ga de persoon niet uitschelden omdat jij niet eens bent vertel me nu wie is stom en hersenloos is.


  Maak melding

 22. De Alliantie heeft zondag haar steun betuigd aan de Syrische regering.Als ik dit zo leest dan vraag ik mijn zelf af wat de president van Suriname zoekt in een club die steun betuigd aan een regime die zijn eigen bevolking uitmoord met tanks en gevechtshelikopter.
  Deze steun betuiging laat weer duidelijk zien dat Bouterse niets heeft geleerd van zijn verleden en dat hij de zelfde kant weer opgaat als in de jaren 80.


  Maak melding

 23. Bourerse en dus ook Suriname melden zich bij “the list of shame”

  corrupte dictoriale schurkenstaten waar de rest van de beschaafde wereld niets van wil weten. Tel uit je voordeel.


  Maak melding

 24. kisadrsa, ik heb je toch niet gevraagd om enige commentaar en bemoei..Als jij niet kan inzien wat voor een do gelul die man schrijft dan sorry hoor maar dan val jij ook onder de groep hersenloze.Tegen argumenten heeft bij dit soort mensen geen zin..dus daarom even wakker schudden met dit soort taal misschien begrijpen dit soort mensen het dan wel .odie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.