Merkmisbruik Surinaamse rijst in Nederland

33

PARAMARIBO, 31 jan – Merknamen van Surinaamse rijst worden misbruikt in Nederland. Dit meldt de Vereniging van Rijst Exporteurs, VRE. De goede naam die Surinaamse rijst geniet in Nederland, wordt misbruikt. Rijst uit de Verenigde Staten van Amerika, Guyana en Uruguay worden opnieuw verpakt en verkocht.

Dat blijft niet zonder gevolgen. “Doordat het vaak om rijst van minder goede kwaliteit gaat, is de reputatie van ons product nu beschadigd”, zegt VRE- bestuurslid Wierin Bissessar. De consument in Nederland vertrouwt het product niet meer. Elke aankoop wordt makkelijk een kat in de zak. Het is nu nog bekijken wat te doen.

De hoogste functionaris voor de rijstsector, Badrissein Sital, overweegt het aanvragen van patenten.

Bekijk ook:


33 REACTIES

 1. Nou dat klopt gewoon zeg, ik at altijd Suri rijst en vond het ineens niet meer lekker, maar snap nu waarom….. want Suri rijst was ALTIJD wel lekker….


  Maak melding

 2. Heeft zeker te maken met de alom heersende corruptiegeest van suriname. Top drie corruptelanden van het Caribisch gebied. We sheng no K…ooktoe fa onberechte moordenaars e vertegenwoordig a heri volk, ma kut..ze vertegenwoordigen de domme aanhangers en de zeer rijk geworden parasieten, ndpgeboefte zal zeker een hand hebben naast drugssmokkel.


  Maak melding

 3. Het misleiden van consumenten is gebruikelijk in Calimerostan. Calimerostanen zijn van oudsher geraffineerde handelaren en zullen alles verkopen waarmee geld valt te verdienen. Misleiding hoort er bij deze niets en niemand ontziende geldmakers gewoon bij. Badrissein Sital dient het aanvragen van patenten niet te overwegen maar onmiddellijk te doen.


  Maak melding

 4. dit heeft niets met corruptie te maken. het gebeurd immers in het buitenland. nederland heeft hier ook last van. er word overal terwereld “Gouda” kaas gemaakt van mindere kwaliteit. en dat wordt hier ook gewoon verkocht in de goedkopere en zelfs de duurdere supermarkten.


  Maak melding

 5. Op een merknaam kan je helemaal geen patent aanvragen, hooguit een copyright…

  Zoals hierboven al werd gezegd “Goudse” / “Alkmaarse” kaas kan je als merknaam helemaal niet vastleggen; een ieder is vrij om dat “label” er op te drukken.

  Of bijvoorbeeld het begrip “fèta-kaas”. De Grieken claimen dat het van hun is, de Turken ook – de Europese rechter is er zelf nog niet uit.

  Ik denk dat de bewindsman zaken door elkaar haalt; patent, octrooi, copyright, etc… moet je niet met elkaar verwarren.


  Maak melding

 6. Ik eet al tientallen jaren alleen maar Basmati rijst. Het liefst Akash of Tilda. Ik zal dus van deze vervalsing niet veel van merken. Jammer dat er in Suriname geen Basmati rijst wordt geteeld.


  Maak melding

 7. Anna_z: Je lijdt echt aan tunnelvisie. Calimerostanen lijken precies op Suribabwanen. Is er iets origineel in Suriname? Het kopieland bij uitstek. Indien er een organisatie opstaat die de echtheid van produkten onderzoekt, worden deze (veelal met geweld en intimidatie) het land uitgejaagd. Is het innaaien van een merkje in goedkope kleding uit het Verre Oosten niet hetzelfde?


  Maak melding

 8. @blaka bakra
  Je hebt gelijk. Deze praktijken komen ook voor in het verre Oosten. Misschien wel bij alle handelaren overal ter wereld. Tsja oplichters heb je eigenlijk overal.


  Maak melding

 9. Beste Anna_Zeepbel: “Wie ik een racist”?

  “et misleiden van consumenten is gebruikelijk in Calimerostan. Calimerostanen zijn van oudsher geraffineerde handelaren en zullen alles verkopen waarmee geld valt te verdienen. Misleiding hoort er bij deze niets en niemand ontziende geldmakers gewoon”

  Jij bent echt een diep gefrustreerde blankenhater die elk onderwerp op dit forum weer zo weet te draaien dat de blanken in Nederland het hebben gedaan.

  Dat maakt jou tot de grootste ‘stiekeme ‘ racist op Waterkant.


  Maak melding

 10. En nog iets Anna_Z De Surinaamse winkels liggen propvol met namaak spullen. Maar dat is natuurlijk volgens jou geen “Het misleiden van consumenten”

  Hoeveel keer wil jij je je hier nog belachelijk maken?


  Maak melding

 11. Als iedereen in de wereld eerlijk zou zijn was er nergens gerommel met merken of producten.

  Maar iedereen in de wereld wil voor een dubbeltje op de eerste rij zitten om vervolgens met veel woekerwinst te verkopen!
  Dat heet handelen, maar zolang wij die rommel blijven kopen zijn we net zo schuldig!


  Maak melding

 12. De discussie gaat niet om namaakt spullen in Republiek Suriname .
  Hier hebben wij te maken met het in diskrediet brengen van een Surinaams product en de integriteit van de producent en dat is een kwalijke zaak c.g economisch misdrijf !!!
  Ook om niet te vergeten ; ‘ het is een nationaal product en mag/moet beschermd worden ‘!!!


  Maak melding

 13. Henk, alles is orginees…..hahaha…pure goedkope namaak spullen te verkrijgen in sur. Dan willen ze het toerisme op zo’n manier promoten…hahaha diep triest.


  Maak melding

 14. Kom kom meneer Molenaar. Niet zo hoog van de toren blazen he.

  Anna-z heeft inderdaad een zeer uitgesproken mening over Nederland en Nederlanders maar dat maakt hem nog geen racist ook geen stiekeme racist. Neem u zelf als voorbeeld. U heeft ook een zeer uitgesproken mening over Suriname en Surinamers in het algemeen en vaak niet positief maar maakt dat u tot een Suriname hater?
  Ik dacht van niet.
  U heeft uw eigen opvatting en Anna-z heeft zijn eigen opvatting maar om elkaar voor racist uit te maken
  gaat wel te ver.

  Wat betreft uw opvatting over misleiden van de consument in Suriname even het volgende;
  Misleiden, is iemand iets laten geloven wat niet klopt.
  Het is algemeen bekend dat wanneer je in Suriname in een Chinese winkel stapt dat je van tevoren weet dat je
  nepspullen wordt aangesmeerd. Er kan dus geen sprake zijn van misleiding daar de consument bij die chinees bewust ervoor kiest nepartikkelen te kopen.

  Anders is het wanneer je in Nederland een Gucci winkel instapt en een Gucci schoen koopt en die achteraf blijkt nep te zijn. Dan is er sprake van de consument iets laten geloven dat niet klopt.
  Te meer omdat er in Nederland een wet bestaat die
  verbiedt om nep merkpullen te verkopen. In Suriname is dat helaas nog niet zover.
  Ergo, wanneer je in Suriname een winkel instapt ben je als consument er van bewust dat de kans groot is dat je met een nepartikel naar buiten loopt. Je kiest er bewust van tevoren voor om een nepbril, een nepschoen, ..etc te kopen.
  Je kunt achteraf dus niet stellen dat je dat niet wist en dat je misleid bent.

  Wanneer je in Amsterdam op straat een fiets van junkie
  koopt voor € 10,- mag je ervan uitgaan dat die fiets gestolen is.
  Achteraf wanneer je wordt aangehouden door de politie kan je ook niet zeggen dat je niet wist dat die fiets gestolen was en dat de junkie je misleid heeft. Je hebt er namelijk bewust voor gekozen om een gestolen fiets te kopen. Er kan dus geen sprake zijn van misleiding.

  Het is zeker waar dat in Suriname veel nepartikelen worden verkocht maar om te stellen dat de consument
  misleid wordt is niet geheel waar.

  meneer Molenaar,

  Uw stelling; ‘de consument in Suriname wordt in de winkels misleidt’ , gaat in dit geval dus niet op.


  Maak melding

 15. Beste Pinnokio dat je opneemt voor Anna_Zeepbel is je goed recht. Even voor de goede orde: “Ik heb geen uitgesproken mening over ALLE Surinamers in heb een mening over types als Anna_Z en Parmanan/Pinto.

  Anna_Z scheert alle Nederland over één kam en beledigt aan één stuk door bewoners uit “Calimirostan” op een wijze die gewoon racistisch is..

  Ik daag je uit om 1 post van te vinden waar ik op een soortgelijke manier ALLE Surinamers over 1 kam scheer zoals Anna_Zeepbel dit doet.


  Maak melding

 16. He mensen volgen jully wel die “determinist”,die heeft het altijd over stomme aanhangers …hahahahahaha.
  Het onderwerp gaat over misbruik van surinaams rijst in Nederland en hij schrijf”Heeft zeker te maken met de alom heersende corruptiegeest van suriname”.Gatverd….moet nou echt wat schrijven…..Tjongejonge!….over stommiteit gesproken.


  Maak melding

 17. Snap ik het?
  Als ik het goed snap dan wordt Amerikaanse, Guyanese, enz. rijst verpakt in zakken waarop staat Surinaamse rijst. Compleet met Surinaamse vlag in de juiste kleuren. Als dat zo is dan hebben we een punt. Laten we dat eerst gaan onderzoeken en bewijzen dan kunnen we naar de rechter stappen op grond van misleiding van de consument.
  In Suriname kennen we 4 soorten kwaliteits rijst. Erge korrel, kleine korrel, gemengde korrel en super hele korrels. Gooi dan de erge korrel in zakken van de concurenten en je hebt ze weer te pakken. Of niet?


  Maak melding

 18. Ik koop uitsluitend Basmati en Pandan rijst uit Azie, dus van Sur. rijst weet ik niets.
  Wat die sur.neprijst in Ned. betreft kan ik het volgende zeggen, dat nep sur. rijst in ned. net zo nep is als vrijwel alles wat in de winkels in Sur. ligt.
  Evenals de politieke leiders, de DNA leden,de regering en de zgn sur. nationalisten, die zgn nationalisten zijn, maar als het maar even kan met beide handen in de sur. staatskas zitten en zo hard graaien, dat een graaimachine ze niet bijhouden kan.Neokoloniale rassenrukkers zijn het.de plaatsvervangers van de voormalige kolonisator.Koloniaal geconditioneerd om de woorden van onze voodoopriesteres te gebruiken.
  En meneer PINOKKIO met zijn spookposting over consumentenmisleiding in sur. en ned. is ook net zo nep als PINOKKIO in de annimatiefilm uit de 40-er jaren, omdat hij appels met peren zit te vergelijken.
  In ned. zijn de consumenten in elk geval beschermd tegen dit soort malafide praktijken. In Sur. is het take it or leave it.En ja Onze ANNABEL de terrorposter is een racist in hart en nieren, het zit haar in de genen dat blijkt uit alle bagger wat ze op dit forum neerpent.
  PINOKKIO zijn figuren die als je stelt dat iets of iemand in Sur. niet deugt, dan deug je als persoon niet,want dan ben je een betweter.
  Maar onze ANABEL mag zich wel veroorloven om anderen voor racist uit te maken zonder enige onderbouwing, alleen maar om het enkele feit dat zij/het dat vind.


  Maak melding

 19. @Henk Molenaar

  Beste malle Henkie,
  Hoezo is “Calimerostan” beledigend? Ik zal wat gebruikelijke beledigende termen uit het huidige Calimerostan opnoemen. Kopvoddentaks, straatterroristen (Marokkaanse pubers), taki taki (brabbeltaaltje), neger, blauwe, allochtoon, haatbaarden, gelukzoekers, geitenneukers (Moslims), zandbak-apen (Marokkanen) etc etc …………….

  En mijn kritiek op Calimerostan omvat de gevoerde Calimerostaanse politiek in het verleden en het heden. En wat ik voor de rest vind van Calimerostan is bijna exact hetzelfde wat de meeste Amerikanen, Britten, Surinamers en andere nationaliteiten vinden. Xenofoob, huichelachtig, racistisch, met het vingertje wijzend en snel op de teentjes getrapt. Maar ook tolerant (vermeend), gezellig, etc etc.

  Jij vindt pieterbaas niet racistisch en ik wel. Maar ik heb geen oordeel over wat Henk Molenaar vindt.


  Maak melding

 20. @Zucht
  Het gaat steeds beter met de leestekens maar verlies de inhoudelijkheid niet uit het oog. Ik zie dat je je steeds meer toont als een volleerde redimusu. Een allochtoontje met een wit hartje. Hoe leuk! Durf je wel naar Suriname? Tegenwoordig hebben we in Suriname ook boerenkool met worst, spruitjes en echte hollandse frietsaus. Middelen om de huid te bleken hebben we sinds kort speciaal voor jou uit India geimporteerd. Al dat zaligmakende wacht op jou. Als je durft tenminste!


  Maak melding

 21. ANNABEL onze voodoopriesteres en totaalmalloot probeert nog steeds krampachtig erachter te komen wat mijn afkomst is, door allerlei stellingen te poneren, in de hoop dat ik toehap, net zoals zij/het/hij daar vaker ingetrapt is op mijn stellingen.Nou ANNA vissen doe je maar in de Surinamerivier want geen vis die hier toehapt!!!
  Nou lieve AANADEL gefeliciteerd met jullie boerenkool met worst spruitjes en Hollandse fritesaus en nog vele jaren.Onze staatskas wordt door die import gespekt.
  Dit bevestigd mijn stelling dat jullie toch niet kunnen overleven zonder Calimerostan ,zijn taal cultuur en produkten,niet te vergeten de euris en t.v. programmas en journaals.
  Jullie zijn ondanks de grote mond van DDB en zijn 40 rovers tot in lengte van dagen veroordeeld tot Calimerostan, jullie kunnen Calimerostan niet loslaten, geef het toe want de waarheid maakt vrij!!!! Dag ANNABEL en doe geen moeite om te gaan roepen dat je afkomst je niet interesseert want IK GELOOF JE NU NIET, MORGEN NIET, NEVER NOOIT NIET.


  Maak melding

 22. ANNADEL nog even dit, ik zet mijn voeten alleen op Surinaamse bodem wanneer je DDB (Pistolen Paultje) en zijn 40 rovers in de Scheveningse gevangenis zitten, of de extra beveiligde gevangenis in Vught.
  Mocht hij in Santo Boma zitten wegens massamoord neem ik het nog in overweging.


  Maak melding

 23. ANNADEL: mocht het er van komen dat ik een bezoekje breng aan Su.( dat zou wel eens zeer spoedig kunnen zijn),gaan wij iets drinken bij het Vat.
  Ik neem wel een hoefijzer mee en een koeienoog. en ik ben echt niet bijgelovig hoor. maar je weet het maar nooit.


  Maak melding

 24. @Zucht

  Het knulletje Zucht geeft zwaar op het pikje getrapt maar liefst drie aan mij geadresseerde reacties achter elkaar. Maar ik geloof niet echt dat je Suriname durft te bezoeken. Als je daar met een hete aardappel in de mond geluid begint te produceren dan heb je een serieus probleem. Ik stel dus voor om niet naar het Vat te gaan maar om met een boot op de Surinamerivier te varen. We nemen dan een koelbox mee met parbobier en melk. Jij de melk en ik het bier. Je mag natuurlijk je boerenkool met worst meenemen. Ik neem wel de zelfgemaakte sambal mee. Hopelijk kan jouw tere Calimerostaanse aardappelmondje daar tegen. Vandaar de melk natuurlijk. 😉


  Maak melding

 25. @ANNADEL: Ik wil wel en dozijn reacties achter elkaar naar je posten, ik maak je graag blij, en ik ben best wel een aardige jongen al zeg ik het zelf.
  Ik geloof best wel dat ik een serieus probleem heb als ik mijn mond opendoe in Sur.en geluid ga produceren.
  Iedereen hangt dan aan mijn lippen, want ik heb me laten vertellen dat ik een zeer aangename stem heb.
  maar als ik nou zo blij zou moeten zijn dat bepaalde figuren aan mijn lippen hangen? Ik ben nogal kieskeurig.
  Een derde serieus probleem zou zijn , omdat ik nogal en uitgesproken mening heb over massamoordenaars, drugsbarronnen,fraudeurs en staatsdebielen, dat ik niet op de Suriname rivier in een boot met je mee zou varen, maar dat ik OP de bodem van de Sur. rivier kom te liggen, naast de Goslar.En je weet het een ware Hollander vertrouwt nooit een gezellige Surinamer.
  Ik lust overigens geen melk, en aan dames die bier drinken heb ik een gruwhekel, tenzij ze natuurlijk geen dames zijn, maar manwijven,daar kan ik mee leven.
  En Als ik op reis ga is het niet mijn gewoonte voedsel mee te nemen, ik kan mij n.l. overal aanpassen aan de lokale samenleving en eetgewoonten, anders dan lui die 40 jr. ergens leven, maar het onvermogen hebben om zich aan te passen.En ANNADEL je weet nog lang niet hoe heet ik ben.


  Maak melding

 26. @Zucht
  Wees niet bang knulleke, we hebben in Suriname vrijheid van meningsuiting. Je mag hier alles zeggen. We zijn vriendelijk tegen Hollanders en we vertrouwen ze in bijna alles. We houden ze alleen extra in de gaten als ze te dicht bij de kinderspeelplaatsen komen. We weten dat deze lieve mensen erg veel van kinderen houden en we zijn bang dat ze onze kinderen te overmatig knuffelen. Dat kan nogal schadelijk zijn voor onze kindertjes. Jammer dat je geen melk lust maar we hebben ook koffie. In Suriname heeft men geen enkel probleem met vrouwen die bier drinken en in Calimerostan overigens ook niet. Gelukkig hebben we hier geen toestanden met comazuipen en zinloos geweld. Wij Surinamers lopen een beetje achter op dat gebied. Ik ben trouwens wel blij dat ik nu weet dat je een Hollander bent. Maar Hollanders nemen meestal wel allerlei eetwaren mee als ze op reis gaan. Maar zelfs als je dat niet doet maakt het niet uit. Tegenwoordig hebben we hier ook drop, kaas, zuurkool en spekjes. En nogmaals beste knulleke, wees niet bang. We zullen graag aan je lippen hangen om kennis te nemen van je gedurfde mening. En vergeet niet: we hebben hier echte Surinaamse rijst. Geen nep!


  Maak melding

 27. @ANNABEL: “We hebben hier vrijheid van meningsuiting”.
  Dit is nou precies de reden, de enige overigens waarom ik je bewonder,je kan in a wink of an eye ergens een draai aan geven dat ik bijna zou denken dat je een draaikont bent.Saddam Huissein c.s. en de heren Khadaffi hadden in hun nadagen ook van dit soort frasen. Je hebt van die uitermate leuke grapjes die eigenlijk geen grapjes zijn, maar waarin je uiteindelijk zelf in gaat geloven. in de pschychopatie heet dat ontkenning, een stelling poneren die niet waar is maar als je het maar vaak genoeg zegt of denkt, ga je het vanzelf geloven.
  Ik heb niet zo lang geleden ook gedated met Jennifer Lopez, was erg gezellig, en tussen de bedrijven door in Beverly Hills kwamen we Michael Jackson en Elvis presley nog tegen.
  Binnenkort heb ik een tete a tete met J.F.K. in New York.
  Ik moet je ook teleurstellen niet alleen melk, maar ook koffie lust ik niet.
  En ik hebt nergens gesteld dat men in Ned en in Sur. problemen zou hebben met vrouwen die bier drinken, neem mijn posting nog maar eens keer door.
  En de jeugd in Sur. doet niet aan comazuipen want zij hebben het te druk met hun sexuele activiteiten die uitmonden in tienermoeders en vaders, voorzover je ze vaders kan noemen, dat heet geloof ik verwekkers.
  Gefeliciteerd dat je weet of denkt dat ik een Hollander ben,maar wat ik ook mag zijn ik ben wel een bijzonder exemplaar, dus ik doe niet alles wat anderen doen, verschil moet er wezen nietwaar?
  Je schijnt wel goed geinformerd te zijn wat voor Hollandse lekkernijen in Sur. allemaal voorhanden zijn, ik moet nu gelijk denken dat jij je eens iets liet ontvallen over je dikke reet.
  Maar pas op met zoute Hollandse drop, want bepaalde ethnische groeperingen die hebben een genetische aanleg voor hypertensie.
  En die sur. rijst in Sur. die niet nep is , is geloof ik ook zowat het enige wat niet nep is.
  De leiders zijn nep, net zoals de spullen in de chinese winkels en de nep Surimaers zelf die denken dat ze Surinamers zijn, maar intussen het milieu vervuilen, de staatskas leegroven, hun baan verheffen tot 7- even, elkaar naar het leven staan, zijn maar enkele voorbeelden.de echte Sirinamers zitten bijna allen buiten de Surinaamse grenzen. Dag ANNABEL


  Maak melding

 28. En overigens ANNABEL: Terwijl jullie de Hollanders in Sur. bij de kinderen uit de buurt houdt, gaan de Surinaamse stiefpapas, ooms broers neven buurjongens, met dezelfde kinderen aan de haal. dus advies: de aandacht beter verdelen.


  Maak melding

 29. @ Zucht,
  1) de perschef van Sadam Hoessein.
  2) de perschef van Mohamar Kadhafi
  3) de perschef van DDB Clifton Limburg
  Op 4 met stip ja u raad het al onze tante A
  Dit zijn figuren die duidelijk in hun eigen leugens geloven,pathologische leugenaars. Zucht heeft haar prima beschreven.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.