Introductie Boipili sieradenlijn van Marcel Pinas

7

PARAMARIBO, 31 jan – De Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas lanceerde afgelopen weekend zijn eigen sieradenlijn: Boipili. Dit is een heel bijzondere lijn van sierlijke zilveren sieraden die geïnspireerd zijn door de Ndyuka-cultuur.

Tekens uit het Afaka-schrift dat aan het begin van de 20ste eeuw gebruikt werd als geheim communicatiemiddel onder de marrons aan de Boven-Tapanahony-rivier, alsook de kronkelende houtsnijwerkmotieven die onder marronvaklieden van generatie tot generatie zijn overgedragen, vormen de rode draad in de Boipili-sieradenlijn.

Het idee om sieraden te vervaardigen ontstond jaren geleden, vanaf het moment dat Pinas begon te werken met de houtsnijwerkmotieven en het Afaka-schrift. De prachtige tekens en symbolen afkomstig uit de cultuur van zijn voorouders, werkten sterk in op de verbeelding en de creatieve drang van de kunstenaar. In de jaren daarna, toen Pinas tijdens zijn reizen terecht kwam op de markten in Mali en in het zilverdistrict van Indonesië en zag wat daar door vaklieden allemaal gemaakt werd, raakte hij nog verder geïnspireerd.

De Boipili-sieraden, door Pinas ontworpen, worden momenteel vervaardigd in de juwelierszaak van Sunil Oemrawsingh. In deze juwelier vond Pinas, na lang zoeken, eindelijk de juiste bondgenoot.

Bekijk ook:


7 REACTIES

  1. Het is bekend dat deze mooie trotse mensen uit het binnenland prachtige kunst kunnen maken. Hun houtsnijwerk is wereldberoemd, net als de schitterende motieven op de stoffen van hun handgemaakte hangmatten. Hun afbeeldingen zijn heel expressionistisch. De foto hierboven toont weliswaar eén van de vele zilveren sieraden maar juist dat aspect prikkelt mijn nieuwsgierigheid. Hopelijk scoort kunstenaar Marcel Pinas met deze bijzondere sieraden. Als liefhebber van kunst en met name de Afrikanoide en Aziatische kunst ben ik persoonlijk wel geinteresseerd in deze kunstige sieraden. Ik wens de heer Pinas alvast heel veel succes.


    Maak melding

  2. Ja daar gaan we weer over de hele wereld worden wetten overtreden dus in suriname mag dat ook, daarom de vergelijking met Mau Zedong En DDB.
    De één dood 40 miljoen mensen dus dan mogen wij niet klagen over die paar honderden mensen die in Suriname om het leven zijn gekomen tijdens DDB zijn militaire dictatuur.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.