Meer onvrijwillige psychiatrische behandelingen Surinamers

17

Het aantal psychiatrische dwangopnames is in Nederland de laatste vijfentwintig jaar sterk toegenomen. Met name Nederlanders van Surinaamse afkomst en mensen met wortels in sub-Sahara Afrika hebben een grotere kans op een gedwongen opname. Dat zegt Louk van der Post, die onderzocht welke factoren bepalen of een patiënt met een ernstige psychiatrische crisis onvrijwillig wordt opgenomen met een Inbewaringstelling (IBS).

Uit 4.600 onderzochte crisisconsulten bij de Spoedeisende Psychiatrie Amsterdam en bij het Acuut Behandelteam Centrum Oud-West blijkt dat bovengenoemde groepen allochtone Nederlanders een hogere kans hebben om via de politie naar de crisisdienst gestuurd te worden. Daarnaast krijgen zij vaker een IBS opgelegd.

Van der Post volgde 252 patiënten na het crisisconsult en interviewde deze groep drie keer gedurende een periode van twee jaar. Patiënten die al eerder een dwangopname hebben gekregen hebben een aanzienlijk grotere kans op een nieuwe IBS opname. Van der Post promoveerde op 25 januari bij VUmc.
(Bron: VU Medisch Centrum)

Bekijk ook:


17 REACTIES

 1. De psychische druk op SuriNeds neemt toe. Openlijk racisme, afbraak van de sociale zekerheid, een rol als tweederangsburger, frustratie over de vooruitgang van Suriname onder Bouterse, het gevoel straks de boot naar Suriname te missen, extreemrechtse sentimenten bij het witte deel van de Calimerostanen. Het gaat onze broeders en zusters in Calimerostan niet in de kouwe kleren zitten. Het gesteggel in Europa rondom de euro maakt het er ook niet vrolijker op. De toename van psychiatrische dwangopnames zal toch ergens verklaard moeten worden. Ook op fora is de psychiatrische crisis van sommige SuriNeds overduidelijk. Ik vind het een trieste zaak.

  PS: Ik heb geen officiële opleiding in de psychiatrie genoten.


  Maak melding

 2. Daar zijn onze beroeps racisten Mr Zuidoost en Anna_Zeepbel. “Barbaarse witte Nederlander” “walgelijke discriminatie” en “Openlijke racisme”

  Als ik door Paramaribo wandel kom ik op elke hoek mensen tegen die thuishoren in een inrichting gezien hun pyschose en die gewoon aan hun lot worden overgelaten en en als dieren over straat zwerven en eten uit vuilnisbakken.


  Maak melding

 3. Ik moet beamen dat de psychische druk op sommige Surineds groteske vormen heeft aangenomen.
  Onze voodoopriesteres en poppenprikster is daar het schoolvoorbeeld van.40 jaar ballingschap in Calimerostan kan Borderline ,psychoses, psychopatie dwangneuroses en paranoia tot gevolg hebben.
  De ene kan er beter omgaan dat anderen.
  Hulp komt voor velen te laat. Remigratie heeft het tij niet kunnen keren.
  Niet zo lang geleden las ik dat een forumlid de andere maande tot een wassi in de rivier ofzo.
  Nou ben ik niet zo thuis daarin en begreep de strekking niet zo goed,en mijn sur. achterban en taaldeskundigen waren niet in de nabijheid, maar de gedachte die toen bij mij opkwam was dat dit forumlid zelf aan zo een ritueel toe was.
  Of dat helpen zal dat waag ik te betwijfelen, maar zoals men zegt, niet geschoten is altijd mis.
  Vaak ligt de oorzaak ook in het onvermogen van nieuwkomers om zich aan te passen en te confirmeren aan een nieuwe leefomgeving en normen en waarden, komende vanuit b.v Abra broki.
  Dan kan ook aanpassen in de Bijlmer problematisch zijn.gelukkig kunnen we bepaalde postings niet met een korreltje ,maar met een baal zout nemen temeer er gesteld word dat de ervaringen met de psychiatrie er een is niet uit studie, maar gebasseerd op het zelf opgenomen geweest zijn in een PBC of inrichting van gelijke strekking.


  Maak melding

 4. @Henk Molenaar
  Sla je niet een beetje door? Waaruit blijkt dat ik een racist ben? In elk land kun je zwervers op straat uit vuilnisbakken zien eten. Maar daar gaat het hier toch niet specifiek om.


  Maak melding

 5. Nou,beste mensen
  Als Nederland nu gaat bezuinigen is er toch geen geld meer voor Surinamers die hard blaffen en opscheppen voor hun domme paarse president.Het zijn deze mensen die uitslapen en eind van de maand wachten op een paar honderd euro’s van de bakra’s.Ze zijn nu zo gefrustreerd.Sodemieter ze allemaal op.laat zij nu hard werken voor hun geld.Hun President heeft ze zoveel beloofd.Het zijn de ndp-ers in holland die een grote mond hebben en wachten op steun of ze laten zich afkeuren.Waarom komen ze hun land niet opbouwen.
  Ik herken 2 van ze op dit forum.Die hebben niet gehad wat ze wilden, vandaar die zoveel haat.Deze mensen vertonen duidelijk een psychische afwijking.

  Groetjes,forum familie

  Danitia


  Maak melding

 6. @Henk Molenaar

  Je schreef:

  quote
  “Je bent een racist tot in het diepst van je ziel. Dat bewijst je telkens weer bij elke posting.”
  unquote

  Aan deze statement heb ik dus helemaal niets.

  Voordat je iemand een racist noemt is het handig onderstaande link eens aan te klikken. Lees het artikel heel goed en beargumenteer op wat voor gronden je me een racist durft te noemen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Racisme


  Maak melding

 7. @Henk Molenaar

  “Beste Anna_Z: Daar heb ik helemaal geen zin in/tijd voor.”

  Ik begrijp het. Je hebt dus alleen zin en tijd voor ondoordachte simpele oneliners met een hoog telegraafgehalte.

  Maar ik respecteer je keuze.


  Maak melding

 8. “voordat je iemand een racist noemt is het handig onderstaande link eens aan te klikken”: Ontkenning ontkenning ontkenning………. 1 van de vele symptomen van het borderline syndroom.


  Maak melding

 9. Als wij Surineds naar Suriname terugkomen om ons land te helpen opbouwen, worden we tegengewerkt. Als blanke Nederlanders naar Suriname komen, worden ze met open armen ontvangen, maar eigen volk wordt op allerlei terreinen tegengewerkt. Hoe verklaar je dat? Is dat dan geen omgekeerde discriminatie? Surinamers in Suriname vergeten wel dat velen van hun door hun familie hier in Nederland worden gesteund, dus ik zou maar een toontje lager zingen als ik hun was. Die bakras gaan jullie echt niet steunen omdat ze geen binding voelen met Suriname. Jullie eigen familie en andere Sranangmans laten jullie niet in de steek, maar jullie hebben altijd kritiek op ons Surineds; dat vind ik heel ondankbaar.


  Maak melding

 10. Ik denk dat velen bezwijken onder de VOORTDURENDE jarenlange druk om zich altijd en overal te moeten bewijzen……

  Vergelijk even met de mannen in de kinderopvang in NL, dat zijn dus blanke mannen die in groten getale vertrekken uit hun baan omdat ze zich steeds moeten bewijzen sinds de grote kinderpornozaak in Amsterdam.


  Maak melding

 11. Zolang wij Surinamers de P’tata de schuld blijven geven van alles wat fout gaat in ons leven, zullen dit soort gevallen blijven toenemen. Neem heft in eigen handen. maar als je alleen je handje ophoudt en zelf geen moer onderneemt moet je niet klagen. En gooi niet alles op discriminatie, want daar zijn wij aan de andere kant van de oceaan, zelf master in.


  Maak melding

 12. Geen enkele Surined moet denken dat hij naar Suriname komt om het land te helpen opbouwen en dat wij hem daarvoor dankbaar moeten zijn. Hij/zij moet gewoon naar Suriname komen en zijn eigen leven zien op te bouwen, als het hem lukt zijn we daar blij om, maar we hoeven hem nergens dankbaar voor te zijn. Ik ben ooit eens ook een Surined geweest die teruggekeerd is naar Suriname, als je iets te bieden hebt, net als een blanke Nederlander overigens, waardoor je een wezenlijke bijdrage kunt leveren aan de Surinaamse samenleving dan ben je welkom. Niet het feit alleen dat je een Surined bent moet maken dat we je met open armen moeten ontvangen en in de watten moeten leggen. Als je dat denkt mag je net zo goed wegblijven. En als je je (arme) familie in Suriname niet wil steunen dan is dat je goed recht, ze zullen zich op een of andere manier wel kunnen redden, als je morgen dood neervalt, zullen ze dat namelijk ook moeten doen, je bent dus niet onmisbaar. Rot dus op met je; “ze moeten dankbaar zijn dat je wilt komen wonen in Suriname”.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.